"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 27 noiembrie 2010

VIVA: O alta petala a Margaretei


Sursa: VIVA nr. 174 - decembrie 2010; autor Oana POPOIAG; Fotografii Jurnalul National, TVR


La 50 de ani de la primul disc Electrecord, a lansat CD-ul de autor “Lasa-mi toamna, pomii verzi”. Am aflat de la doamna Margareta Paslaru ce s-a intamplat in rastimpul de cateva zeci de ani dintre discuri si CD-uri, ce surprize mai pregateste si ce bine e sa fie bunica unui baietel de trei luni.

Din 1958, anul debutului muzical, Margareta Paslaru a fost descrisa in fel si chip. Acum, la o jumatate de secol de la aparitia primului ei disc, cea mai cuprinzatoare descriere poate fi cea a compozitorului George Grigoriu, care a numit-o “un mit al muzicii usoare romanesti”. Viata artistei ar putea constitui foarte bine subiectul unui roman.In 1983 a plecat in SUA, unde a produs emisiuni de televiziune la TV36 (Summit – New Jersey) si a initiat numeroase actiuni umanitare prin firma sa “M” Soul Production. Americanii i-au aratat recunostinta. In 1998, la 40 de ani de la debut, a avut un turneu in America, la finalul caruia a primit “Humanitarian Distinction Award”, in L.A., iar in 2002 a fost distinsa cu premiul “Women of Excellence”, categoria Arts&Humanities, in New Jersey. Acestea sunt doar cateva exemple, dar cele mai frumoase momente petrecute in America vor aparea intr-o carte, asa cum ne-a dezvaluit Margareta Paslaru.

- A trecut mult timp de la acea zi din 1958, cand ati debutat in muzica usoara pe scena casei de cultura Grivita Rosie. Ce ati pastart din fetita necunoscuta de atunci?

- Pasiunea, curiozitatea si setea de a invata, inspiratia, perseverenta, fara de care visele nu se concretizeaza.

- Cum ati sintetizat intr-un CD jumatate de secol de cariera?

- Sute de melodii ale celor 65 de compozitori care mi-au incredintat lucrarile lor (unii scriind special pentru mine) au aparut deja pe zeci de discuri. De data aceasta, am ales din propriile slagare iubite si dorite de admiratorii fideli, melodii inregistrate de-a lungul anilor. Astfel, pot directiona in intregime drepturile de autor ce mi se cuvin catre Campania “Artisti pentru Artisti” – UNITER. Cedarea drepturilor de autor a devenit o “traditie” pentru mine inca din anul 1993. Prin gestul modest sustin cauze meritorii.

- Gasiti ca este mai greu sa te afirmi azi ca artist decat era acum jumatate de secol?

- Referitor la aspectul afirmarii artistice, totul este relativ, dificultati au fost si vor fi, depinde mult de seriozitatea fiecaruia, de pasiunea artistului care surmonteaza obstacolele. Probabil ca tendintele imprumutate din afara sunt “traduse” gresit. In loc sa inspire doar, ele creaza pastise, caricaturi vulgare, ceea ce umbreste temporar valorile autohtone cu seva genuine. Avem talente reale care asteapta indrumarea celor experimentati.

- Ce va doriti de la CD-ul de autor?

- Fireste imi doresc mult ca toate cele 24 de compozitii, plus alte 12, grupate in “potpuriul creatiilor timpurii” sa mearga la sufletul ascultatorilor. Sper sa se regaseasca in emotia pe care o degaja, multi vor descoperi o alta petala a margaretei. La unele am scris si textul, de pilda la: “Timpul”, “Dragoste flamanda”, “Pasiunea”, “Ceasul vrajitor”, “Alergatori de cursa lunga”, “Tigara”, “Spune tu, care stii atat de multe”, “Fericirea mult visata". Alte melodii au erupt in momentul in care m-am lasat furata de versurile poetilor consacrati: Ana Blandiana, Carianopol, Blaga, Minulescu, Horea, Paunescu. O noua piesa deschite CD-ul de autor, “Era o fantana”. Versurile Elenei Farago m-au obsedat intr-atat, incat ma trezeam fredonand tema ritmica a primelor versuri. Sonoritati orientale secular aduse de turci, bulgari, tatari, ce convietuiesc pasnic la noi, formeaza introducerea orchestrala. Imagini dobrogene, aride pe alocuri, mi-au aparut din pulberi spulberate de vant, traversate de fantoma fantanilor cu cumpana grea…

- Traiti cu nostalgii?

- Nici vorba de “nostalgie”, fiecare perioada a avut frumusetea ei. Folosesc experientele trecute adaptandu-le prezentului innovator, experimentez. Cand progresul imi ofera o treapta inalta, o urc.

- Ce vreti sa stie despre muzica Margaretei Paslaru tinerii care asculta muzica electro?

- Interesanta intrebare, nu m-am gandit la acest aspect. Fiecare genaratie oglindeste pulsul vremii. Poate fi domol, rebel, entuziast sau haotic. Gustul muzical se schimba in timp, evolueaza si in functie de educatia si sensibilitatea fiecaruia. Am fost placut surprinsa de trupe tinere, precum “Niste baieti”, care mi-au preluat cel mai longeviv slagar, “Lasa-mi toamna, pomii verzi”, sau “Nightlosers” interpretand cu farmec “Nu mai plange, baby”. Cu gandul la ei si la cativa elevi carora le-am acordat consultatii artistice, am lansat luna trecuta la magazinul Muzica din Calea Victoriei prima colectie tiparita a unor compozitii proprii. Vor avea de unde alege, sper sa le reascult in noua lor interpretare originala, remixate. Sustin tinerele talente in cadrul emisiunii “Radioul de sambata seara”, la rubrica permanenta “Margareta prezinta pe…”. Vorbind despre tineri, unii mi-au dedicat bloguri.

- Care este cea mai mare implinire a dumneavoastra legata de o actiune umanitara?

- Judecand dupa impactul pe care il are proiectul meu de suflet importat, “Banca de alimente”, realizat cu sprijinul Crucii Rosii, al prietenilor, voluntarilor si al populatiei, am convingerea ca reusita ramane un indiciu al mentalitatii noi, sanatoase, ce progreseaza an de an spre binela altora.

- Sunteti bunica unui baietel. Sunteti pregatita pentru curiozitatile lui despre rolurile din “Veronica”, filmul care ne-a fermecat pe toti?

- Luca, nepotelul dragalas, a implinit 3 luni…se trezeste zambind, asa cum zambea si fiica noastra, Ana Maria. Prezenta lui este o mare bucurie pentru intreaga familie. Cat despre “Veronica”, in regia Elisabetei Bostan, am jucat trei roluri total diferite: educatoarea severa, zana cea buna, imparateasa furnicilor. Dar mai este pana la vremea povestilor.

- Ce talent v-ar placea sa mosteneasca Luca de la dumneavoastra?

- Are mai mult decat suficient de mostenit de la parintii lui.

- Fiica dumneavoastra v-a mostenit talentul? Cu ce se ocupa?

- Dupa masterul de la Wharton Business School – University of Pennsylvania, Ana Maria a devenit consultant de strategie, lucrand pentru diferite corporatii si firme. A mostenit spiritul practic al regretatului meu sot, dar si de la mine a mostenit acel fler artistic.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu