"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 4 mai 2012

Margareta Paslaru, interviu - revista "Click pentru femei"



Sursa: Click pentru femei nr.18(183) / 04.05.2012 / autor Adela Baboschi

Interviu MARGARETA PASLARU 

Publicul romanesc i-a pastrat o mare iubire chiar si in anii in care a trait departe de tara. Acum ii daruieste un minidocumentar al experientelor traite, povestea unui artist exemplar si al unui om cu suflet mare.
- Sarbatoriti peste 50 de ani de cariera. Ce semnificatie au pentru dumneavoastra acesti ani?
- Este chiar aniversarea vietii mele, dedicata artei si publicului. Viata si cariera mi s-au impletit inseparabil, inspirandu-se una pe alta jumatate de veac, la microfon, in familie, pe scena, la pian, pe micul si pe marele ecran. In curand, la Editura Curtea Veche voi lansa prima parte a cartii “Eu si Timpul”, la care am lucrat, cu  intreruperi, aproape un deceniu.
- Cum v-ati inceput cariera si ce oameni v-au sustinut?
- Aleasa fiind de mari profesionisti, “inceputurile” multiple mi-au fost apreciate de critici si de public in egala masura. Listele colaboratorilor mentionati in carte, alaturi de imagini si de amintiri, reprezinta o anume istorie traita prin muzica usoara, teatru, film, folclor, incepand cu 1958 si evoluand mult peste asteptari de ambele parti ale oceanului.
- Ati emigrat in America de peste 20 de ani. Cum a fost despartirea de cei dragi si ce fel de viata aveti acolo?
- Spatiul acordat interviului nu ne permite includerea acelui vast capitol… Ramane o experienta fructuoasa din care s-a nasut propriul moto: “In tinerete ne straduim sa ne facem un nume, la maturitate trebuie sa folosim numele spre binele altora”.
- Sunteti o bunica activa?
- Luca, nepotelul meu dragalas, ne alimenteaza energia cu vioiciunea varstei, in timp ce noi, alergand dupa el, incercam sa tinem pasul cu activitatile preferate in parc. Momentan, micul “pictor” este avid de carti colorate.
- Ce aptitudini a mostenit fiica dumneavoastra?
- Noi, ca parinti, i-am oferit bazele unei educatii sanatoase. Libertatea acordata de a-si forma propria personalitate si independenta a inceput sa dea roade inca de la gradinita, cand isi lega singura sireturile la pantofi. Cu un master la Haverford si altul la Wharton, ce nevoie ar avea sa “mosteneasca” ceva de la noi?! Suntem foarte mandri de ea!
- Cum v-ati pastrat stralucirea in ciuda anilor si care sunt ritualurile de infrumusetare de care nu va lipsiti?
- Va multumesc pentru compliment. Pe buze ma rujez cu vorbe frumoase, clatesc urechile cu muzica buna, ideile fac ochii stralucitori – chiar nu ma pot lipsi de toate acestea.
- Ce va motiveaza sa va implicati in actiuni umanitare?
- De cate ori sunt invitata, particip cu speranta ca voi curma suferinta semenilor. Faptul ca proiectul meu de suflet demarat in 2009 cu sprijinul Crucii Rosii continua ma face sa lacrimez recunoscatoare. Obisnuiesc sa spun ca “daca muzica hraneste sufletul, Banca de Alimente pune pe masa nevoiasului painea cea de toate zilele”.
- Ce considerati ca este definitoriu pentru frumusetea unei femei?
- Ochii sunt oglinda sufletului.
- Tineti traditiile din Romania sau pe cele din SUA?
- Respect sarbatorile. Diversitatea coloreaza Universul prin bogatia spirituala a fiecarui popor.
- Ce parere aveti despre artistii tineri din Romania?
- De ani buni sustin tinerii talentati prin rubrica “Margareta prezinta pe…” din cadrul emisiunii “Radioul de sambata seara”, realizata de Pompilius Onofrei. De pilda, Matei Bucur Mihaescu, Luiza Zan, Calin Grigoriu, Alin Vaduva, Irina Sarbu sau bursieri ai Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei – toti reprezinta generatia de maine in muzica usoara, populara, clasica, folk si rock.
- Unde va avea loc lansarea cartii?
- Va invit luni, 7 mai, ora 18:00, la Muzeul Municipiului Bucuresti, unde, pe langa lansarea cartii, voi prezenta si o expozitie de sculpturi si tablouri in ulei, “Portrete de familie”. Intrarea este gratuita si s-ar putea sa o am alaturi si pe fiica mea. Drepturile de autor vor sustine Premiul Anual pentru “originalitate interpretativa” la Festivalul Mamaia.

Cine a mai cantat compozitiile Margaretei?
1.Artista isi aminteste cu placere de Anda Calugareanu, care i-a catat piesa “Timpul” in Germania.
2.Corinei Chiriac i-a oferit “Despotici in uimire” si “Balbaitul” (compozitie careia i-a scris un text comic, interzis anterior din cauza refrenului).
3.Tanarul Alin Vaduva a reusit un remix modern al primului ei blues, “Daca ai ghici”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu