"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 9 mai 2012

Margareta Paslaru, o viata sub semnul vocatiei si a viziunii


Sursa articol si foto: revistavip.ro / 09.05.2012/ autor Mihaela Gucea

Dupa o cariera de mai bine de 50 de ani, cunoscuta artista Margareta Paslarue infatiseaza publicului intr-o noua ipostaza, aceea de scriitoare. De curand, cei ce au apreciat-o indelung, apropiati sau, pur si simplu, oameni care au avut ocazia sa o asculte si sa o admire doar pe micul ecran, au venit sa asiste la un „moment epocal”: lansarea autobiografiei „Eu si Timpul-Viata, vocatie, viziune”- un minidocumentar al experientelor traite de-a lungul vietii. „Nu este intreaga viata, mai am inca ceva, dar trebuia sa lamuresc anumite aspecte avand in vedere ca in aceasta activitate se inventeaza mult”, afirma aceasta.
Artisti precum Marina Voica, Cornel Constantiniu, Marin Moraru au venit sa o felicite personal pe Margareta Paslaru.
Criticul de film Magda Mihailescu a tinut sa aminteasca publicului ce anume a legat-o dintotdeauna de Margareta Paslaru: faptul ca ea a avut puterea de a ramane neschimbata, in pofida succesului de care s-a bucurat intotdeauna. „Probabil ca unii dintre dvs. se vor intreba ce cauta un critic de film sa vorbeasca despre o artista din domeniul muzicii, insa o fac nu doar pentru ca ea a facut si filme, ci si pentru ca de ea ma leaga o prietenie foarte veche. Inainte de a fi un chip, pentru mine Margareta a fost o voce. Eram studenta cand am auzit un glas care canta celebra «Si-n apa marii». Pe urma am vazut-o si la televizor, la fel ca si pe Marina Voica si am fost bucuroasa ca in sfarsit avem si noi colege de generatie pe care le putem iubi si admira. Margareta are un dar aparte, dincolo de acela de a fi un artist complet. In meseria mea de critic de film am avut prilejul sa cunosc mari vedete. L-am intalnit odata pe Jean Paul Belmondo chiar la noi in tara, la Buftea, si i-am cerut sa imi dea un argument care sa ateste el ca a ramas neschimbat in sufletul sau, desi se afla in plina glorie cinematografica. Mi-a spus atunci ca prietenii sai cei mai buni ramasesera tot cei doi colegi de la Conservator, alaturi de care si-a petrecut cei mai frumosi ani. Prin urmare, darul acesta de a nu te schimba, de a rezista succesului si de a ramane in sinea ta acelasi este destul de rar intalnit, la fel ca in cazul Margaretei Paslaru”, a precizat criticul de film, intarind ideea ca tinerii au foarte multe de invatat de la Margareta Paslaru, in special cei care vor sa aiba o cariera artistica si, totodata, o viata in care sa tina seama de norme, reguli si valori morale.
Realizatoarea de emisiuni folclorice de la Postul Public si etnomuzicolog a tinut sa vorbeasca despre ceea ce inseamna sa fii un artist cu respect fata de public: sa te pregatesti cu minutiozitate, sa acorzi o deosebita importanta detaliilor, inainte de a te oferi pe scena, la fel cum a facut si Margareta Paslaru.
"Margareta Paslaru este o legenda vie, un veritabil profesionist in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca isi pregateste cu minutiozitate fiecare detaliu care tine de prestatia domniei sale. A fost, este si va fi un model pentru toti artistii deoarece stie sa realizeze fiecare clipa a aparitei scenice. Dupa 50 de ani de activitate artistica cantecele sale sunt la fel de vii, de actuale si de indragite, atat de generatiile vechi care au cunoscut-o in tinerete pe Margareta Paslaru, dar si de generatiile noi care de abia acum descopera cantecele Margaretei Paslaru. Este o creatoare desavarsita: a creat melodii, a creat texte, a creat si haine, fiind un model din toate punctele de vedere.”
Cantareata Marina Voica a venit special de la Breaza pentru a-i aduce prietenei sale un buchet de flori, iar prezentatorul de festivaluri de muzica, Octavian Ursulescu, a incheiat seria discursurilor pe scena evocand „Timpul”, de altfel si una din „obsesiile” de a fi si de a crea ale Margaretei Paslaru.
„Este cu adevarat un moment epocal, iar timpul a fost generos cu noi din moment ce ne-a permis sa ne revedem dupa atatea decenii petrecute impreuna. Pentru toti oamenii care au venit in numar mare sa asiste la aceste momente, Margareta canta, compune si apare pe scena de atata vreme”, sustine acesta, insufletind sala plina pana la refuz, in arsita zilei de 7 mai.
Dupa ce artista i-a inamanat premiul pentru originalitate interpretativa cantaretei de muzica folk Alina Manole - premiu pe care Margareta Paslaru il acorda in fiecare an tinerilor talentati, incurajand astfel originalitatea desi ne aflam intr-o perioada in care, dimpotriva imitatiile sunt cele mai degraba incurajate - a urmat sesiunea de autografe. Mai bine de doua ore, artista sustinuta si de fiica sa, Ana Maria, care a venit din SUA special pentru a fi alaturi de mama sa, a dat autografe publicului numeros animat de aceleasi sentimente: admiratia fata de un artitist complex, dar si o usoara stare de nervi din cauza faptului ca sala devenise neincapatoare.
Spre final au sosit pentru a lua parte la cursa pentru autografe si Gianina Corondan, Andrei Kerestely si iubita sa, Madalina, dar si Adrian Daminescu...
Asa cum minidocumentarul Margaretei Paslaru - „Eu si Timpul” incepe cu „PARTEA I” si se sfarseste prin „VA URMA”, la fel spunem si noi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu