"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

marți, 26 aprilie 2016

Margareta Paslaru invitata Mariei Gheorghiu la Bucuresti FM

Sursa: Bucuresti FM/ 26.04.2016 / autor maria Gheorghiu

Margareta Pâslaru sau diferența dintre vedetă și artist


Când vine vorba de Margareta Pâslaru e greu să mai spui ceva nou, pentru că toate atributele pentru un artist de excepție au fost deja luate. ”Zână”, ”divă”, ”voce de diamant”, ”fenomen”, ”legendă vie” – toate acestea sunt firesc asociate artistei, care anul acesta numără 59 de ani de carieră în lumea muzicii și a filmului.
Am stat de vorbă o jumătate de oră cu această Doamnă superbă (da, scriu doamnă cu D mare!) și am descoperit un om frumos, generos, cu o vitalitate demnă de invidiat cu o educație desăvârșită, despre care aș fi vrut să spun că este una din vedetele României… Stiind însă cine poartă acest calificativ, dat în primul rând în baza notorietății (în general fiind lipsit de consistență), am decis să mă raportez la Doamna Margareta Pâslaru ca la un MARE ARTIST… extrem de generos artist, care a înțeles cât este de important ajutorul dat semenilor săi. Așa s-au născut numeroase proiecte umanitare, între acestea fiind și cele două albume de autor realizate cu concursul unor mari nume ale scenei românești.
Dacă în primul album, ACTORII CÂNTĂ, se regăsesc 11 actori de top, în cel de-al doilea, STELELE FILMULUI CÂNTĂ, numărul aproape s-a dublat, ajungând la 21. De subliniat faptul că toți acești artiști au cântat pro bono, iar fondurile realizate din comercializare, inclusiv drepturile de autor ale Margaretei Pâslaru, vor fi direcționate către seniorii cu probleme ai cinematografiei romanești.
I-am asculat cântând cu plăcere și surprindere pe: Maia Morgenstern, Ștefan Velniciuc, Monica Davidescu, Stela Popescu, Eugen Cristea, Alexandra Velniciuc, Valentin Teodosiu, Jeanine Stavarache, Andreas Petrescu, Florin Zamfirescu, Stefan Bănică Jr., Alexandru Arșinel, Adriana Trandafir, Aurelian Temișan, Marian Râlea, Anca Sigartău, Silviu Biriș, Mihai Bisericanu, Marius Manole, Rodica Mandache, Emilia Popescu, grupul Sound și, evident, Margareta Pâslaru.
În finalul interviului, am înțeles perfect afirmația făcută în urmă cu mulți ani de către această Doamnă cu D mare referitoare la diferența dintre vedetă și artist: ”Drept să vă spun, am auzit atâtea interpretări date termenului de vedetă, încât nu mă angajez cu vreun răspuns până ce nu definesc eu ce înteleg prin aceasta. Ar exista o variantă a termenului, caracterizată prin ifose, atotștiutorism, indecență, mă rog tot ceea ce se spune despre un artist care „face pe vedeta”. Dacă e să accept realmente denumirea de vedetă, apoi înțeleg prin ea muncă, seriozitate, pasiune, perseverență, tot ceea ce face ca prin comportament artistic să dobândești aprecierea unanimă”.
În încheiere, vă mai spun atât: nu ratați ediția din această seară, de la 20:30, a emisiunii Întâlniri Capitale, pe 98,3 FM sau online, pe http://bucurestifm.ro/asculta-live/



vineri, 22 aprilie 2016

Comunicat Agerpres despre Margareta Paslaru: Un mare nume (de floare) al muzicii ușoare românești vine, de Florii, la TVR 2

Sursa: agerpres.ro/ 19.04.2016

Într-un special și emoționant 'Medalion Margareta Pâslaru'
În Duminica Floriilor, de la ora 13.00, la 'Medalion Margareta Pâslaru', românii se pot bucura de un cadou special al TVR 2, pregătit de Irina Negraru. Este vorba de o ediție specială dedicată Margaretei Pâslaru — considerată 'artist plurivalent' și recompensată la începutul acestui an de către Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România cu premiul de excelență pentru întreaga activitate.
La zi de sărbătoare, TVR 2 dedică o ediție specială unei legende vii, artistului plurivalent Margareta Pâslaru — a cărei impresionantă carieră artistică de aproape șase decenii a fost strâns legată de TVR. În plus, 65 de compozitori i-au încredințat creațiile lor pentru a fi interpretate la TVR, la radio, pe discuri, cumulând aproape 800 de înregistrări, inclusiv muzică populară, compoziții proprii și șlagăre internaționale dintr-un repertoriu de 1000 de titluri. 
'Eram elevă și cântam acompaniată de Paul Ghentzer încă din 1958 la Casa de Cultură Grivița Roșie. În cadrul unor spectacole televizate cu artiști amatori, în 1959 m-a remarcat compozitorul George Grigoriu, care a compus pentru timbrul meu vocal 'Chemarea mării', înregistrată la Radio în același an. Concomitent, am fost invitată la o 'audiție' pentru tânărul regizor Valeriu Lazarov  în Studioul Național de Televiziune din Moliere și astfel, am ajuns cunoscută și iubită de marele public din întreaga țară. Ca urmare, revista Flacăra, m-a ales pentru  coperta sa din 1960'.
Așa cum declară Margareta Pâslaru: 'pentru mine, Televiziunea Română a rămas atelierul artistic prin care dăruiesc publicului muzică din sufletul meu.  Cei mai valoroși profesioniști de aici: Lazarov, Gherghinescu, Vornicu, Bocăneț, Titus Munteanu —mi-au apreciat glasul și diversitatea interpretării, au pus în valoare originalitatea și m-au implicat în mari evenimente artistice, precum Festivalul Mamaia sau Cerbul de Aur. Dar, peste ani, și alte generații de profesioniști — precum Dan Manoliu, Liana Săndulescu, Aurel Badea, Elize Stan,  Iuliana Tudor, Marina Constantinescu—  m-au cooptat în proiectele TVR, în stilul elevat și de înaltă ținută artistică specific numai Televiziunii Române.'
Totodată, emisia de duminică este și cea mai bună ocazie a îndrăgitei artiste de a ura 'vibrante energii,  divină protecție și lumină sufletească tuturor celor care își serbează onomastica de Florii'.
Acest program poate fi urmărit și online, pe portalul video TVR+.



marți, 19 aprilie 2016

Margareta Paslaru sarbatorita in Duminica Floriilor 2016 la TVR2


Sursa: tvr2.tvr.ro/ 19.04.2016
Un mare nume (de floare) al muzicii uşoare româneşti vine, de Florii, la TVR 2
Marţi, 19 Aprilie 2016
În Duminica Floriilor, de la ora 13.00, urmăriţi un special şi emoţionant “Medalion Margareta Pâslaru”


În Duminica Floriilor, de la ora 13.00, la “Medalion Margareta Pâslaru”, românii se pot bucura de un cadou special al TVR 2, pregătit de Irina Negraru. Este vorba de o ediţie dedicată Margaretei Pâslaru - considerată "artist plurivalent" şi recompensată la începutul acestui an de către Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film din România cu premiul de excelenţă pentru întreaga activitate.
La zi de sărbătoare, TVR 2 dedică o ediţie specială unei legende vii, artistului plurivalent Margareta Pâslaru - a cărei impresionantă carieră artistică de aproape şase decenii a fost strâns legată de TVR.​ În plus, 65 de compozitori i-au încredinţat creaţiile lor pentru a fi interpretate la TVR, la radio, pe discuri, cumulând aproape 800 de înregistrări, inclusiv muzică populară, compoziţii proprii şi şlăgare internaţionale dintr-un repertoriu de 1000 de titluri.
“Eram elevă şi cântam acompaniată de Paul Ghenţzer încă din 1958 la Casa de Cultură Griviţa Roşie. În cadrul unor spectacole televizate cu artişti amatori, în 1959 m-a remarcat compozitorul George Grigoriu, care a compus pentru timbrul meu vocal "Chemarea mării", înregistrată la Radio în acelaşi an. Concomitent, am fost invitată la o 'audiţie' pentru tânarul regizor Valeriu Lazarov în Studioul Naţional de Televiziune din Moliere şi astfel, am ajuns cunoscută şi iubită de marele public din întreaga ţară. Ca urmare, revista Flacăra, m-a ales pentru  coperta sa din 1960
 
Aşa cum declară Margareta Pâslaru: “pentru mine, Televiziunea Română a rămas atelierul artistic prin care dăruiesc publicului muzică din sufletul meu. Cei mai valoroşi profesionişti de aici: Lazarov, Gherghinescu, Vornicu, Bocăneţ, Titus Munteanu - mi-au apreciat glasul şi diversitatea interpretării, au pus în valoare originalitatea şi m-au implicat în mari evenimente artistice, precum Festivalul Mamaia sau Cerbul de Aur. Dar, peste ani, şi alte generaţii de profesionişti – precum Dan Manoliu, Liana Săndulescu, Aurel Badea, Elize Stan, Iuliana Tudor, Marina Constantinescu -  m-au cooptat în proiectele TVR, în stilul elevat şi de înaltă ţinută artistică specific numai Televiziunii Române.”
Totodată, emisia de duminică este şi cea  mai bună ocazie a îndrăgitei artiste de a ura“vibrante energii, divină protecţie şi lumină sufletească tuturor celor care îşi serbează onomastica de Florii” şi de a aprecia efortul producătoarei Irina Negraru "care a realizat acest medalion, o succintă recapitulare a unei jumatăţi de secol​ şi mai bine, în care am colaborat cu regizori, scenaristi, cameramani, electricieni, maşinişti, la televiziunea Mamă, TVR!"
Acest program poate fi urmărit şi online, pe portalul video TVR+.
_____________________________________________________________________

NOTA personala: Pentru o mai buna vizualizare: 




duminică, 10 aprilie 2016

Margareta Paslaru invitata la Gala a Premiilor pentru anul 2015 ale revistei Actualitatea Muzicala


 Muzicologul Viorel Cosma, compozitoarea Camelia Dascalescu, Margareta Paslaru, presedinte UCMR Adrian Iorgulescu, Octavian Ursulescu, Florin-Silviu Ursulescu, Oana Georgescu

Margareta Paslaru a raspuns invitatiei de a participa la Gala Premiilor pentru anul 2015 ale revistei Actualitatea Muzicala a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania, 7 aprilie 2016.
Distinsei compozitoare Camelia Dascalescu i s-a oferit  Premiul “O viata pentru muzica”  la 95 de ani iar premiul “Vedeta Anului” i-a revenit Anastasiei Lazariuc.
Ceilalti premianti au fost:
Premiul Evenimentul Anului: Festivalul de romante Te-astept pe-acelasi drum - In memoriam Valer Ponoran, Zlatna
-      Premiul Muzicii Rock: Formatia Byron
-      Premiul pentru Arta interpretativa: pianista Madalina Florescu
-      Premiul pentru Management cultural: Cristina Andrei
-      Premiul pentru Peformanta scenica: prim-balerina Bianca Fota




    



sâmbătă, 2 aprilie 2016

Margareta Paslaru invitata la premiera de gala a filmului "Banat"


Margareta Paslaru a raspuns invitatiei de a participa la premiera de gală a filmului “Banat”, pe 31 martie la Cinema Elvira Popescu. Au fost prezenți regizorul italian Adriano Valerio, actorul Ștefan Velniciuc, producătorul Ada Solomon  și o parte din echipa filmului.
Pentru finalul peliculei realizatorii au ales, in interpretarea deosebita a Margaretei Paslaru, piesa “Sa nu uitam sa iubim trandafirii”- muzica Florin Bogardo, text Ovidiu Dumitru.  
Magda Mihailescu, dcnews.ro/ 09.09.2015: “Glasul grav al Margaretei Pâslaru nu lăsa emoțiile să se risipească prea repede”.
Compozitorul a ales-o pe Margareta Paslaru sa interpreteze melodia la Festivalul Mamaia’69 in concursul de creatie pentru lucrarile compuse si difuzate in perioada aprilie 1968 - aprilie 1969Juriul i-a acordat Premiul II.
Geo Costinescu, revista Tomis - Nr.8/ august 1969: “Un frumos moment l-a constituit si aparitia mult apreciatei soliste de muzica usoara Margareta Paslaru, care, in stilul ei propriu, a dat o interpretare de certa calitate slagarului "Sa nu uitam sa iubim trandafirii" (de Florin Bogardo pe versuri de Ovidiu Dumitru)” 

Regizorul Adriano Valerio, producatorul Ada Solomon, M. Paslaru                        Stela Enache, Jeanine Stavarache, M. Paslaru  

Va invit sa ascultati "Sa nu uitam sa iubim trandafirii" in interpretarea Margaretei Paslaru.