"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

joi, 23 februarie 2017

Margareta Paslaru de vorba cu Ioan Valeriu Grossu


Sursa: Radio Clasic.ro – 21.02.2017




Joi, 22 februarie, de la ora 12.00, invitatul doamnei Margareta Paslaru este muzicianul Valeriu Grossu. Împreună cu soția sa, Salma Amalia El Shamali, Valeriu Grosu formează – Blue Leaves. 
Proiectul Blue Leaves s-a nascut in perioada 1994-1995. Prima aparitie: 1994, Radio 3, emisiunea Ro-Rock cu Florin Silviu Ursulescu, iar în 1999 au scos și primul CD "So faraway, so quiet" produs de Datavision.




marți, 21 februarie 2017

Despre Margareta Paslaru si cei doi invitati


Sursa: Observatorul militar nr. 7/15-21 februarie 2017
PERSONALITATI
Doi tineri muzicieni militari invitatii Margaretei Paslaru la Radio Clasic
Margareta Pâslaru, legenda muzicii uşoare româneşti, va sarbatori 60 de ani de cariera pe multiple planuri. A fost onorata  in 2016  cu placheta "Artist Plurivalent" Premiul de Excelenta pentru intreaga activitate,  oferit de Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film (UARF).

 Numele artistei  este întipărit în conştiinţa românilor prin sute de inregistrari, filme, emisiuni TV,  si prin diversitatea genurilor abordate. A reuşit întotdeauna să ajungă la inima publicului sau. Margareta Paslaru isi exprima crezul prin acest motto care dezvaluie o alta fateta, generozitatea:  In tinereţe ne străduim să ne facem un nume, la maturitate trebuie să folosim 'numele' spre binele altora.
Susţine tineri talentaţi,  interpreţi ai diferitelor genuri muzicale  - pop, clasic, jazz, folk, rap, operă, alături de artişti plastici, regizori de film. De asemenea, sprijină cauze meritorii, prin muzică, precum CD-urile de autor  Actorii cantă - UNITER şi Stelele filmului cântă – UCIN, în beneficiul artiştilor cu probleme de sănătate, care s-au retras  de pe scenă, sau din lumea filmului. Totodată, încă din 2010, artista oferă un premiul anual care îi poartă numele, pentru Originalitate Interpretativă.
Oprindu-ne doar la primul exemplu, susţinrea tinerilor artişti, menţionam „Consultatii artistice” 2006-2007 la Tinerimea Romana. De asemenea, din 2009, Margareta Pâslaru a iniţiat un proiect generos, rubrica radiofonică Margareta Pâslaru prezintă pe... la emisiunea  'Radioul de sambata seara' cu Pompilius Onofrei. Trecand la Radio Cultural intre 2013-2016 inclusiv,  gazda a fost Daniela Ivanov la 'Espresso de week-end'. În fiecare emisiune, un nou artist, la început de drum, îşi făceau auzită vocea şi cunoscută arta. O parte dintre tineri au fost cooptaţi de artistă în propriile proiecte. Rubrica a continuat  fără întrerupere, iar in al 8-lea an de existenta, a devenit emisiunea 'Margareta Pâslaru de vorbă cu...un tanar talent' produsa de Andrei Enescu la Radio Clasic. Episoadele saptamanale ne reamintesc crezul celei care a initiat conceptul: Cred că fiecare artist creează o treaptă ce serveşte la urcuşul noilor talente.
Ei bine, săptămâna trecută, ne-am bucurat să descoperim în invitaţii doamnei Paslaru doi militari, plutonierul Sergiu Andrieş, de la Muzica Militară a Brigăzii 1 Infanterie Argedava, şi colega noastră, plutonier Alina Crişan Amandoi, saxofonisti.
-      Cum a inceput acest proiect de promovare a tinerilor artisti?
-  In 2006 domnul Voicu Enachescu la Tinerimea Romana,  a incurajat programul  pe care l-am propus 'Consultatii artistice". S-au inscris  acei dornici de afirmare,  curiosi sa invete cate ceva despre interpretare-frazare, miscare scenica. Unii au fost inclusi in spectacole,  altii, aveau nevoie de indrumare. Sunt mandra de evolutia celor pe care ulterior  i-am  invitat la Radio.  
-      Cum ii alegeti pe invitati?
-  Urmarind plaja muzicala remarc  performante autentice. Desigur, apreciez in continuare si recomandarile altor profesionisti. Dar pe Alina Crisan, o aparitie iesita din comun, saxofonista frumoasa si talentata, am admirat-o  in cadrul unei repetitii cu trupa Casa Presei,  fusesem invitata domnului  Basarabescu. Asteptam noi inregistrari. Succes, Alina!
Cum a ajuns cantecul militar la urechea Margaretei Paslaru ne povesteste Alina. “Am cunoscut-o pe doamna Margareta Paslaru in 2012, la emisiunea radio Sala de repetitii, unde am cantat cu formatia Casa presei. Dansa era in sala, ne-a ascultat si, la sfarsit, mi-a spus de proiectul de promovare a tinerilor artisti si am facut schimb de numere de telefon. Sincer, nu ma asteptam sa ma sune. In showbiz, in cateva luni, inveti ca orice suna prea frumos nu se concretizeaza (inveti sa nu te mai entuziasmezi). Asa ca m-a luat prin surprindere, un an mai tarziu, invitatia de a participa la emisiunea Margareta Paslaru prezinta pe … Tin minte ca, dupa ce m-a sunat, am mers acasa si am studiat cu o pofta cum nu mai avusesem de mult timp. Emisiunea mi-a deschis multe usi si, de-a lungul timpului, am pastrat legatura. La finele anului trecut, doamna Margareta Paslaru m-a sunat din nou, sa ma intrebe ce am mai facut si sa repete invitatia. Mi-a dat ocazia sa prezint publicului noul proiect la care lucrez, un duet de saxofon, impreuna cu Sergiu.”
Sergiu Andries: “Este o onoare sa fii invitatul unui artist de calibrul Margaretei Paslaru. Emisiunea dansei nu este doar despre promovarea tinerilor artisti. Prin experienta pe care o are si interesul cu care urmareste evolutia muzicii romanesti, vede clar ce lipseste in peisajul artistic, ce directie nu este valorificata si unde este loc sa intervii cu ceva nou. Margareta Paslaru nu sprijina tinerii artisti doar prin promovare, ci si cu idei. Si ii multumim pentru asta!”
Mai multe informatii despre activitatea Margaretei Paslaru, precum si inregistrarile emisiunilor pe care le realizeaza, gasiti pe blogul artistei – margaretapasalaru.blogspot.ro.


joi, 16 februarie 2017

Margareta Paslaru de vorba cu Marina Constantinescu


Sursa: Radio Clasic.ro – 15.02.2017


Joi, 16 februarie, de la ora 12.00 la Radio Clasic, vă invităm să ascultați o ediție specială a emisiunii "Margartea Paslaru de vorbă cu …" Marina Constantinescu – jurnalistă, realizatoare de emisiuni de televiziune și critic de teatru și film.
Marina Constantinescu este îndeosebi cunoscută drept realizatoare a emisiunii Nocturne, începută în anul 2001 sub numele Nocturna arenelor la TVR. În prezent este și directoare a Festivalului Național de Teatru.




vineri, 10 februarie 2017

Margareta Paslaru, vizita din 2000 - presa


 

Click video: Margareta Paslaru propune initierea programului Banca de Alimente in Romania
Click video: Margareta Paslaru propune campania "O suta pentru un suflet"

Libertatea - 4 feb. 2000 autor Nicoleta Radu: "(...) Pentru prima oara insotita de fiica ei, Margareta Paslaru vine in Romania: Ea soseste la Bucuresti marti, 8 februarie. Cantareata isi va lansa noul ei CD "Retrospectiva Margareta 40 de ani de la debut al primului disc, "Chemarea marii", vineri, 11 februarie, ora 13.00, la Galeriile Muzica din Str. Luterana. De asemenea, Margareta va vizita cateva orfelinate, aducand daruri din SUA pentru cei mici, in colaborare cu Crucea Rosie. (...)"
Adevarul - 8 feb. 2000 Margareta Paslaru aniverseaza in Romania 40 de ani de cariera. Vizita ei de o saptamana  incepe azi - autor C. Modreanu. "Astazi, la 10.30, Margareta Paslaru, cunoscuta si iubita de generatii intregi, va sosi in Romania pentru o vizita de cateva zile. (...)"

Evenimentul zilei - 8 feb. 2000: Legenda muzicii usoare Margareta Paslaru revine la Bucuresti: "Cea mai apreciata solista de muzica usoara a anilor '60-'70, Margareta Paslaru, vine astazi la Bucuresti. Debutul ei in teatru s-a produs in 1964, cand regizorul Liviu Ciulei i-a incredintat rolul Polly din "Opera de trei parale" de Bertold Brecht. Un an mai tarziu isi incepe cariera cinematografica, interpretand-o pe cantareata Iulia in "Tunelul” lui Francisc Munteanu."
Evenimentul zilei - 9 feb. 2000, Margareta Paslaru-sase zile pline in Romania - autor Otilia Mihailov: "(...) In ciuda zambetului ei fermecator, Margareta era trista pentru ca Tarom-ul nu i-a inlesnit transportul celor noua saci de jucarii pe care voia sa le aduca orfanilor din Romania. La Galeriile Muzica din strada Luterana, vineri, ora 13.00, la lansarea albumului, Paslarita va imparti fotografii cu autografe fanilor. Ea o va avea alaturi Marina Voica: "Am debutat impreuna si vrem sa aniversam impreuna 40 de ani de cariera". Margareta si Ana Maria vor sta la matusa lor, Sanda Simionescu, programul saptamanii pe care o vor petrece in Romania fiind deja stabilit: participari la emisiunile TV si de radio, "Chestiunea zilei", "Arca Marinei", "Studioul Tudor Vornicu" (eventual si "Dintr-o suta de ziare"), "Vineri seara in direct", vizite la orfelinate si case de copii, intalniri cu vechi prieteni si colaboratori. Luni dimineata, cu o cursa de New York, artista impreuna cu fiica sa se vor intoarce in America.(...)"
Cotidianul - 9 feb. 2000, Margareta Paslaru a revenit in tara pentru a-si lansa un CD jubiliar - autor Anca Apostol: "(...) Nu au lipsit de la revederea cu Margareta Octavian Ursulescu, Marin Moraru, Lucica Popescu-Moraru, sotia acestuia, si directoarea Electrecord. Interpreta l-a prezentat pe Marin Moraru ca pe un mare actor si profesor, de la care a invatat secretele meseriei de actor. (...)"
National - 9 feb. 2000 Margareta Paslaru a avut parte de o primire  hollywoodiana - autor Horatiu Tudor: "(...) Ieri, in prezenta unui numar covarsitor a reprezentantilor mass-media, a sosit pe Aeroportul Otopeni celebra interpreta Margareta Paslaru a carei vizita in Romania este prilejuita de lansarea albumului "40 de ani de la primul disc", CD produs de Casa de Discuri Electrecord. Printre numele cunoscute venite sa o intampine pe Margareta s-au remarcat directorul general al Electrecordului Cornelia Andreescu, realizatoarea radio Lucica Popescu Moraru si sotul ei Marin Moraru, cat si rudele interpretei (…)

Adevarul - 9 feb. 2000, Chiar si in februarie, cu o MARGARETA se face primavara - autor Diana Popescu: "La o ora dupa aterizare, a aparut si Margareta. Cu aceeasi ochi superbi pe care ii stim, frumoasa ca intotdeauna. Imbracata intr-o haina de blana si purtand incaltari dintre cele   mai tineresti, la brat cu fiica sa, despre care ne asigura ca ii e "mana dreapta".
Libertatea - 9 feb. 2000 Margareta in Romania. TAROM nu i-a permis cantaretei sa aduca 500 de jucarii: "(...) Dupa primul salut adresat asistentei din aerogara veche Otopeni, Margareta Paslaru a tinut sa transmita romanilor dragostea ei. Dupa care artista si-a aratat regretul referitor la faptul ca TAROM nu i-a permis din motive de surplus de bagaj aducerea in tara a 500 de jucarii, ce urmau sa fie donate copiilor orfani. (...)"
Curierul national - 10 feb. 2000, Margareta Paslaru, de la "Chemarea marii" la chemarea... tarii -  autor Alina Erimia : "(...) Apreciata solista isi va lansa maine la Galeriile Muzica noul album: "Retrospectiva Margareta" - 40 de ani de la debutul sau discografic. (...)"
Romania libera - 11 feb. 2000 Dupa 40 de ani Margareta Paslaru a lansat un nou album - autor Gabriela Dinulescu: "(...) De-a lungul carierei sale, Margareta Paslaru a colaborat cu cei mai mari compozitori ai muzicii usoare romanesti, inregistrand peste 700 de piese. "40 de ani de la primul disc"este editat in dubla varianta de CD si caseta audio si cuprinde piese precum "Diamant fermecat" sau "Lasa-mi, toamna, pomii verzi" devenite slagare.(...)"
Cronica romana - 11 feb. 2000, Cornelia Ciobanica Inconjurata de prieteni Margareta si-a lansat discul carierei - autori Eugen Comarnescu: "(...) Restaurantul Bucur s-a dovedit ieri neincapator pentru multimea de prieteni dragi ai Margaretei Paslaru, dar si pentru numerosii ziaristi si fotoreporteri veniti sa imortalizeze reintalnirea cu cea mai mare vedeta a muzicii usoare romanesti. Ceea ce s-a dorit o conferinta de presa, organizata de Casa de Discuri Electrecord, s-a transformat in doar cateva secunde intr-o buluceala de nedescris, toti cei prezenti practic luand-o cu asalt pe mult-indragita solista. Unul dintre cele mai importante motive pentru care solista se afla in Romania este dorinta de a darui Crucii Rosii drepturile de autor provenite din vanzarea casetei si CD-ului. Aceasta, dupa ce a donat de Craciun o alta suma de bani cu care cei de la Crucea Rosie au putut aduce zambetul pe buzele mai multor sute de copii.(...)"
Jurnalul muresan - 11 feb. 2000 O doamna: Margareta Paslaru - autor Ileana Sandu; "(...) Emisiunea "Dintre sute de ziare" a lui Dan Diaconescu a avut-o ca invitata, miercuri seara, pe Margareta Paslaru, revenita, pentru o saptamana, in Romania, pentru a-si lansa CD-ul "Retrospectiva Margareta-40 de ani de la primul disc". Margareta a oferit in toate privintele, o lectie de bun simt. Eleganta, fara ostentatie si stridenta, cunoscandu-si valoarea dar nefacand parada de ea si depasind limita de dincolo de care modestia se transforma in ipocrizie, vorbind - dupa aproape 20 de ani de cand a parasit tara o romaneasca impecabila -, cantareata a raspuns cu decenta si moderatie intrebarilor, a povestit, fara sa-si dea ochii peste cap, despre experienta ei americana, despre lucruri simple, omenesti, marunte chiar, pe care le face acolo, despre viata ei de mama, de sotie, de artist, despre actiunile de binefacere in care este implicata. De altfel Margareta a anuntat ca va dona Crucii Rosii toate incasarile obtinute din vanzarea noului ei album, banii urmand a fi intrebuintati pentru ajutorarea copiilor si a bolnavilor.
Bucurandu-se de o primire "hollywoodiana" (dupa cum titra, ieri, un ziar), vizita Margaretei Paslaru in tara natala n-a fost lipsita de surprize neplacute. Cat despre initiativa domniei sale, privind actiunea "100 pentru 1"- strangerea de bani maruntis pentru ajutorarea "unui suflet de om", monedele urmand a fi colectate in diferite puncte: Alimentara, magazinul de paine, dispensar, etc.- nu putem exclama decat: Sfanta naivitate! In Romania zilelor noastre, se fura pana si banii din cutia milelor, stimata doamna, caci, vorba poetului, "toate-s vechi si noua-s toate... (...)"
Adevarul - 12 feb. 2000, Dupa 40 de ani, Margareta Paslaru si-a adjudecat o pagina in istoria muzicii romanesti - autor Diana Popescu: "(…) In aplauze si urale, a aparut si Margareta. A inceput sa vorbeasca. Au fost exprimate nemultumiri dintre cele mai diverse: "Nu se-aude!","Nu se vede!","Stati jos!","Mai sus!","Ursulescu, ia-o, tata, in brate!" In cele din urma, spiritele s-au mai moderat, Margareta a reusit sa se faca auzita."Va multumesc ca sunteti aici.Fara voi as fi fost nimeni". Cu totii si-au dorit sa aiba acasa noul disc, care cuprinde nu mai putin de 25 de piese. "Sunt piese solicitate de public, cerute din Australia si pana in Scandinavia"- marturiseste cu mandrie, Margareta. Cu siguranta, sunt slagare pe care si romanii le iubesc si le-au fredonat. MARGARETA PASLARU a scris o pagina de istorie in muzica noastra. A dovedit-o, daca mai era nevoie, lansarea de ieri.(...)"

National - 12/13 feb. 2000 Un gest de onoare - autor Horatiu Tudor:  "(...) Ieri, in cadrul unei ceremonii speciale, primarul general al Capitalei, Viorel Lis i-a acordat Margaretei Paslaru titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Bucuresti. Este un gest care rasplateste o cariera extraordinara. Decizia primarului Lis este o reverenta in fata unei adevarate comori a muzicii pop si populare romanesti. Astfel, Margareta a redevenit cetatean de suflet al Romaniei. Pentru Margareta Paslaru data de 10 februarie a reprezentat, fara indoiala, ziua cea mai lunga, ca sa parafrazam un titlu deja intrat in istorie. Si spunem acest lucru deoarece, ieri, la Casino Bucur prezenta interpretei stabilita de 17 ani peste Ocean a reunit laolalta cu prilejul lansarii albumului "40 de ani de la primul disc", produs de Electrecord, o mare parte a personalitatilor consacrate in muzica romaneasca. Lista VIP-urilor este mai lunga decat aceea a semnaturilor pe care le strange un politician dimbovitean pentru a putea candida la postul de senator sau la presidentie: maestrul Gica Petrescu, buna prietena a Margaretei, Marina Voica, Stela Enache, Marius Teicu, Dan Spataru cu sotia, fiica si ginerele, tenorul David Ohanesian, compozitorul Edmond Deda (care i-a inmanat sarbatoritei volumul sau "Denuntatorul"), compozitorul Cornel Fugaru impreuna cu incisiva lui jumatate, Mirela Voiculescu, interpretul Cornel Constantiniu, actorul Marin Moraru la brat cu realizatoarea Lucica Popescu Moraru, actritele Olga Tudorache si Cristina Deleanu, Angela Similea, compozitorul Ionel Tudor, poeta Ana Blandiana, sotii Almasan - Marina si Victor -, echipa Electrecordului, Cornelia Andreescu, Roxana Ghibescu, Carmen Voinea si Nicky Constantinescu, Cristian Topescu si Christel Ungar, Titus Munteanu, sotia ambasadorului Israelului, Miriam Millo si Octavian Ursulescu. O prezenta inedita a constituit-o medicul ginecolog Stefan Sihota, de la spitalul Filantropia, care a asistat-o la nastere pe Margareta. In tot acest haos creat de vizita Margaretei Paslaru, reputata interpreta si-a gasit cateva momente de ragaz pentru a ne acorda un scurt interviu.(...)"
Evenimentul zilei - 12 feb. 2000, Dupa 40 de ani de la primul disc, Margareta isi regaseste gloria de altadata - autor Otilia Mihailov"(...) Cuplul Ana Blandiana si Romulus Rusan a felicitat-o pe Margareta. "Faptul ca o tara intreaga a cantat o poezie de-a mea, pe o melodia de-a Margaretei, nu poate decat sa ma bucure" a mentionat poeta. (...)"
Ziua - 12 februarie 2000, Admiratorii Margaretei Paslaru au luat cu asalt Galeriile Muzica - autor Ruxandra Zamfir: "(…) Lansarea propriu-zisa a insemnat cateva cuvinte de introducere rostite de eternul "maestru de ceremonii" Octavian Ursulescu si de primarul Viorel Lis, venit in calitate de "vechi admirator".
Margareta Paslaru vadit emotionata de numarul impresionant al fanilor sai, a explicat ca acest album este rezultatul rugamintilor venite din partea romanilor de pretutindeni. Revenirea Margaretei Paslaru in tara, chiar si pentru doar cateva zile, pare sa aiba un puternic impact mediatic. Tot vineri, in cadrul unei intalniri la Primaria Capitalei, primarul Viorel Lis a facut-o pe Margareta Paslaru cetatean de onoare al Municipiului Bucuresti.(...)"





joi, 9 februarie 2017

Margareta Paslaru de vorba cu Alina Crisan si Sergiu Andries



Sursa: Radio Clasic – 07.02.2017


Joi, 9 februarie, de la ora 12.00, invitații doamnei Margareta Pâslaru sunt Alina Crișan și Sergiu Andrieș.
Alina Crișan 
"Mi-am început studiul muzicii la vârsta de 6 ani. Evident, la acea vârstă, alegerea nu mi-a aparţinut. A fost dorinţa părinţilor mei. Dar a fost, totodată, alegerea potrivită, iar atunci când a venit rândul meu, am ales să continui. 
Am absolvit Colegiu Naţional de Muzică George Enescu, sunt licenţiată în Interpretare Muzicală, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, şi Comunicare şi Jurnalism, la Universitatea Spiru Haret. De asemenea, mi-am completat studiile cu un master la Interpretare, tot la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Astfel, am avut ocazia să cânt muzică clasică şi, după ce m-am înscris la modului de jazz în facultate, am luat contact şi cu acest stil. Apoi, am devenit cadrul militar. La Muzica Militară, ca parte dintr-o orchestră de suflători,  am descoperit muzica de promenadă. Atunci am început şi colaborările cu diverşi artişti şi formaţii, intrând, astfel, în lumea muzicii uşoare, muzicii de club, muzica zilelor noastre. Acum, lucrez în Trustul de Presă al Armatei. Sunt redactor la publicaţia săptămânală Observatorul militar şi colaborez cu radioul online Vocea Armatei, la matinalul de luni şi emisiunea Amprente, cu şi despre artişti, în fiecare vineri.




marți, 7 februarie 2017

Margareta Paslaru invitata la postul CKVL - Canada, 1970


Sursa: "Journal des vedetes" vol. XVI - nr.17 - 7 feb. 1970, Montréal - Canada



Grupul de cantareti Les Surfs din Madagascar si Margareta Paslaru, cantareata romana, au facut o emisiune dintre cele mai apreciate cu Jacques Boulanger de la CKVL.



duminică, 5 februarie 2017

Margareta Paslaru - primul film muzical "Impuscaturi pe portativ" 1968


In 1962 regizorul Andrei Calarasu a distribuit-o pe Margareta Paslaru in filmul “Doi baieti ca painea calda”, prima aparitie pe marele ecran; a interpretat personajul “artista Margareta Paslaru”. A urmat rolul dramatic Iulia din coproductia “Tunelul” – regia Francisc Munteanu, pentru care in 1966 a primit “Diploma pentru debut in cinematografie”. In 1967 regizorul Lucian Bratu i-a oferit rolul de intindere Ruxandra Vancu in pelicula “Un film cu o fata fermecatoare”, scenariu Radu Cosasu, avandu-l a partener pe Stefan Iordache.

In 5 februarie 1968, la cinema Republica (actual Scala) are loc premiera filmului “Impuscaturi pe portativ”, regia Cezar Grigoriu, scenariu Dimos Rendis, Cezar Grigoriu, decoruri arh. Aureliu Ionescu, muzica George Grigoriu. Din distributie au facut parte Margareta Paslaru, Cornel Fugaru, Nancy Holloway, Nae Roman, Stefan Banica, Dumitru Furdui, Puiu Calinescu, Stefan Tapalaga, Ovidiu Teodorescu, Nicu Constantin, Mihai Berechet, Lucia Boga.

Click fragment video din film: Margareta Paslaru, Cornel Fugaru "Rata"
Click fragment video din film: Margareta Paslaru si Cornel Fugaru - Nu stiu ce sa fac










De a doua zi filmul a rulat si la cinema Bucuresti iar pe 8, 9 februarie la Sala Palatului (Saptamana Culturala a Capitalei 02.02.1968)

 


Ioan Mihaileanu, Contemporanul, 16.04.1968: “(…) Ce pacat ca Margareta Paslaru, acest copil teribil al cantecului romanesc de muzica usoara – si in ultimul timp autentica artista de cinema – dispune de o partitura atat de redusa, muzicala, actoriceasca, umoristica, iar intregul film nu graviteaza in jurul ei.(…)”

Tudor Cranfil, Informatia Bucurestiului, 12.02.1968: “Cat despre Margareta Paslaru, acest film nu i-a solicitat din pacate posibilitatile de expresie in masura mult mai mare decat o obisnuita emisiune de varietati. Fara indoiala ca o intalnire cu populara solista de muzica usoara ramane agreabila, dar de ce nu face oare studioul  Bucuresti efortul pentru realizarea acelui film musical care sa valorifice polifonic, insusirile evidente ale actritei? (…)”

D.I. Suchianu, Gazeta literara, 15.02.1968: “(…) In doua ceasuri avem exact doua minute suportabile, cand Margareta Paslaru, care este, sarmana, o buna actrita, executa cu mult haz o parodie de cantec modern italian, interupt brusc de scoaterea perucii si rochiei, pentru a se preface intr-o neaosa taranca moldo-valaha. Trecerea de la un personaj la altul e magistral facuta de aceasta artista demna de o mai buna cauza.(…)”

Eugen Atanasiu, Romania libera, 7 feb. 1968: “(…) Cantecul, sustinut cu o verva degajata, extrem de comunicativa de catre Margareta Paslaru, secondata de Cornel Fugaru (iata un cuplu pe care s-ar putea putea bizui filmul nostrum musical!) si cu admirabilul concurs al formatiei Sincron, are treceri spirituale de la parodie la slagarul durabil. (…)”





Odata cu premiera filmului este lansat si discul vinil 45 - EDC 917 cu melodii din film interpretate de Margareta Paslaru, Cornel Fugaru si formatia Sincron. 



joi, 2 februarie 2017

Margareta Paslaru de vorba cu Iustin Gâlea


Sursa: Radio Clasic – 30.01.2017

Joi, 2 februarie, de la ora 12.00, la Radio Clasic, invitatul doamnei Margareta Paslaru este compozitorul si violonistul Iustin Gâlea, impreuna cu tatal său actorul Ilie Gâlea. Provenind dintr-o familie cu tradiție artistică, pasiunea pentru muzică a venit într-un mod cu totul firesc pentru Iustin, un violonist cu peste 23 de ani de studiu de vioară.
Întâlnirea cu Maestrul Modest Iftinchi, unul din părinții spirituali ai viorii în România, reprezintă pentru acesta marea sa șansă, având onoarea de a-i fi elev. A urmat apoi Facultatea Națională de Muzică din București alături de profesori cu nume de referință, în străinătate având oportunitatea de a se perfecționa în baroc, jazz și în compoziție. A aprofundat, în parallel, și studiul compoziției, rezultând în diferite colaborari în țară și străinătate, una dintre acestea fiind coloana sonoră a unui film turnat în Statele Unite.
Iustin Gâlea a cochetat și cu muzica de teatru având privilegiul să lucreze cu regizori de cea mai înalta clasă, de la Victor Ioan Frunză până la Alexandru Dabija.
În ultimii doi ani, Iustin s-a dedicat lansării a două albume, “Violin and the Edge of Contrast” și “Tales and Fairies”. 
"Violin and the Edge of Contrast" reprezintă rezultatul muncii sale de violonist și compositor, din ultimii ani. Albumul însumează opt cântece, dintre care șase compoziții proprii și două cover-uri, cântate și alese pe sprânceană, fiecare spunând o poveste anume. Pentru că este un produs de concept și pentru că și-a dorit să ofere, în primul rând, o experiență muzicală unică, de calitate, a decis să lanseze acest album în ediție limitată, primele 100 de copii găsindu-și cămin încă din primele zile de la lansarea sa oficială, în cadrului unui recital susținut toamna trecută la “Serendipity”.






miercuri, 1 februarie 2017

Margareta Paslaru invitata la rubrica "Artistii propun" - Psihologul muzical


Sursa: andreipartos.ro – 31.01.2017

ARTIȘTII PROPUN (ep. 11): MARGARETA PÂSLARU, muzica și cărțile care mi-au marcat viața

foto: Margareta Paslaru, arhiva personala
Pentru această săptămână, doamna Margareta Pâslaru, solistă, compozitoare, textieră, actriță de teatru și film, realizatoare de emisiuni radio-TV, vă recomandă muzica și cărțile care au influențat-o de-a lungul timpului. Puteți afla mai multe despre activitatea profesională a doamnei Margareta Pâslaru accesând site-ul: http://margaretapaslaru.blogspot.ro/
Aveți mai jos recomandările:  
Voi face pasul in al 60-lea an de activitate continua, la primavara   Dar pana atunci, va reamintesc  primii 55 :):)   Crescand intr-o familie de artisti, am mostenit „microbul”… Faptul ca am  jucat la patru ani rolul copilului din opera „Madama Butterfly” de G. Puccini m-a introdus in lumea muzicii. Iar orele de balet la clasa maestrei Floria Capsali si lectiile de pian cu doamna Romascu au pus bazele studiului.
Mozart pentru incepatori – Piano concerto Nr.21 Elvira Madigan  
Vorbind despre cele ce m-au impresionat  contribuind la formarea mea, diversitatea conduce. Micul dirijor de 11 ani Roberto Benzi din filmul „Preludiul gloriei” mi-a inaripat imaginatia; ascultand la Radio lucrari de Bach, dirijam si eu prin casa. Apoi, colegele de clasa m-au dus la filmul „Varsta dragostei” pentru ca eroina Lolita Torres avea pe obraz o alunita, ca mine Muzica ei si universul castanietelor pe care le folosisem in recitaluri de dans, m-au fermecat. George Grigoriu canta in „Trio Grigoriu” cu succes rasunator in 1959 cand a fost atras de timbrul meu vocal. Mi-a descoperit calitati, remarcate ulterior de alti 65 de compozitori, care au scris si pentru mine.
   1. Intre Eartha Kitt ‘Angelitos negro’ –  a carei melodie dramatica am preluat-o in 1961 
 2.The Beatles „All my loving”, inregistrata in 1967 cu Sincron si Bebe Fugaru pe discul 45-EDC 738.
   3.si Kurt Wile „Mack the knife”  Mi-am conturat propriul stil ‘paslaresc’ :).  Liviu Ciulei m-a ales ca partenera pentru Toma Caragiu in “Opera de trei parale” de B. Brecht. Atunci am cunoscut-o si pe Maria Tanase, era in distributie. 
Primele carti de pe noptiera au fost: „Basme” de Petre Ispirescu din care am pastrat lupta binelui cu raul, Jules Verne, care mi-a imbogatit imaginatia și Legendele Olimpului.