"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

luni, 23 iulie 2012

Cantareata Margareta Paslaru actrita la "Teatru radiofonic"


In 1962 Margareta Paslaru a fost aleasa de maestrul Liviu Ciulei pentru rolul Polly din “Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, a carei premiera a avut loc pe 12 noiembrie 1964. Debutul ca actrita de teatru este urmat  de debutul ca actrita de film in 1965 cu rolul Iulia din coproductia Tunelul - regia Francisc Munteanu. Dupa premiera din 1966 a primit rolurile principale feminine in peliculele “Un film cu o fata fermecatoare” (1966), “Impuscaturi pe portativ” (1967), "Veronica" si "Veronica se intoarce" (1973), "Melodii, melodii" (1978).

Anul 1967 marcheaza un nou debut actoricesc pentru Margareta Paslaru: actrita de teatru radiofonic.


10 iulie 1967 - premiera "Care din doi?" de Radu Stanescu, regia Mihai Zirra; rolul Miss Barbara; restul distributiei: Victor Rebengiuc, Aurel Rogalski, Coty Hociung, Vasile Florescu, Mihai Fotino, Radu Zaharescu, Sorin Balaban, Dumitru Furdui, Cosma Brasoveanu, Camelia Stanescu, s.a.





In revista Magazin din 02.11.1968, la rubrica “Emisiunea Teatru radiofonic”, este anuntata  pentru 06.11.1968 difuzarea piesei “Nu sunt Turnul Eiffel” de Ecaterina Oproiu. In rolurile principale: Rodica Tapalaga, Octavian Cotescu, Vasilica Tastaman, Margareta Paslaru, Mihai Paladescu; in alte roluri: Vasile Florescu, Cornel Coman, Beatrice Biega si altii; regia artistica Valeriu Moisescu, regia muzicala Timus Alexandrescu.
Margareta Paslaru interpreteaza rolul “Manti”, una dintre prietenele eroinei principale “Ea”.
Aceasta inregistrare radiofonica a fost transpusa pe dublul-disc vinil EXE 01827-01828 aparut in 1981 la Electrecord.



In 1969 romanul lui Eugen Barbu “Soseaua Nordului” a fost transpus de Virgil Stoenescu in scenariu pentru teatru radiofonic si inregistrat in regia lui Constantin Moruzan. Din distributie au facut parte: Constantin Brezeanu, Victor Rebengiuc, Corado Negreanu, Nucu Paunescu, Ica Matache, Ion Manta, Nicolae Neamtu Ottonel, Margareta Paslaru, Al. Azoitei, Gina Trandafirescu, Mircea Albulescu, Emil Hossu, Marcel Enescu, Alfred Demetriu. Spectacolul a fost prezentat sub forma de "teatru radiofonic in serial" in 6 episoade iar premiera a avut loc pe 4 august 1969, pe programul 2 al  postului national de radio.
Si acest spectacol a fost inregistrat la Electrecord pe disc vinil (16-EXE 01020).
Margareta Paslaru, in Marta, descopera tristetea insingurata a personajului, joaca abil disimularea si ofera parfumul desuet al unei canterete de acum un sfert de veac.” – citat din articolul “Luna dramaturgiei originale romanesti” semnat de George Banu, Scanteia - 28.08.1969.

A urmat rolul Viorica Zamatrache din "Daca nu era el" de Silviu Georgescu, regia Corneliu Dalu; din distriburie au mai facut parte Dem Radulescu, Stela Popescu, Sorin Medeleni, Constantin Baltaretu, Florian Pittis, Alexandru Arsinel, Genoveva Preda. Piesa a fost transmisa in premiera pe 16.07.1978, programul II, in cadrul Zilelor comediei radiofonice.

In "Gardul cu iedera" de Lia Crisan, regia Constantin Dinischiotu, 1981, Margareta Paslaru a interpretat rolul Catrinel alaturi de Gina Patrichi, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Mircea Albulescu, Corado Negreanu, Virgil Ogasanu, Rodica Suciu, Mia Macri, Alexandru Arsinel, Valeria Ogasanu. 

Fonoteca Radio Romania pastreaza si inregistrarea din 2010 cu “Alba ca zapada si cei sapte pitici” dupa Fratii Grim in care Margareta Paslaru interpreteaza rolul "Imparateasa cea rea". Povestea a fost difuzata in rubrica “Buna seara, copii”.



In 2009 Margareta Paslaru este invitata de Editura Curtea Veche sa inregistreze audiobook-ul “Basme fermecate”. Actrita a citit la microfon cinci povesti de Hans Christian Andersen, adaptandu-si vocea pentru fiecare personaj in parte: Lebedele salbatice, Darzul soldatel de plumb, Printesa si bobul de mazare, Privighetoarea si Vesmantul cel nou al regelui.  

Din 29 mai 2014 audiobook-ul cu glasul Margaretei Paslaru se poate auzi in fiecare seara in saloanele Spitalului Grigore Alexandrescu prin programul "Vise frumoase, copii ..." initiat de distinsa artista.







Editura Litera publica in 2012 trei carti cu povesti insotite de CD-uri in lectura Margaretei Paslaru: Degetica, Craiasa zapezii de Hans Christian Andersen si Motanul Incaltat de Charles Perrault. La Targul de carte Bookfest 2012 acestea s-au situat pe locul doi ca numar de exemplare vandute la standul Editurii Litera.













Margareta Paslaru a compus muzica pentru doua dintre filmele de animatie semnate Nell Cobar - "Bravo, Mihaela" si "Mihaela are probleme"




marți, 17 iulie 2012

Margareta Paslaru: „Ma regasesc in neastamparul marii"


Sursa: VIP nr. 1013 – 16.07.20129

Marea, paradisul pierdut al marilor artisti (fragment)

(…) „Mi-am dorit o casuta la mare, intr-un spatiu linistit, departe de vuietul multimii, pentru a compune. Dar nu am gasit acel loc tihnit. Soarele nud ce se scalda in valuri matinale ma imbie, dar noaptea, imensitatea marii sub clar de luna imi infioara imaginatia. Comorile adancurilor ademenesc, inspira la povesti.
Ma regasesc in neastamparul marii, vijelioasa uneori, tandra sau temperamentala alteori, dar niciodata precum oglinda lacului“, ne spune Margareta Paslaru, cea care a dat nastere cu glasul ei mai multor melodii celebre dedicate marii. „Chemarea marii, compusa special pentru glasul meu de regretatul George Grigoriu, mi-a adus noroc inca din 1959, cand am inregistrat-o la Radio. In 1961 batea recordul vanzarilor la Electrecord, Ce frumos zambeste marea, care mi-a fost incredintata de Marcel Dragomir, text de Angel Grigoriu, Romeo Iorgulescu, si place si astazi, a fost difuzata in emisiunea Matinal de weekend, duminica, 8 iulie, alaturi de felicitari pentru ziua mea de nastere. Mediterana interpretata in Grecia, am inregistrat-o cu text modificat, La Marea Neagra, muzica Ion Cristinoiu, text Mihai Dumbrava, pentru filmul de succes BD la munte si la mare. Compozitorii au continuat sa-mi incredinteze creatiile lor, avand ca tema marea... Si cerul, si luna, si marea, muzica Vasile Veselovschi, text Mihai Maximilian, Soarele e-indragostit de Mamaia - muzica Dinu Serbanescu, text Aurel Felea, Valuri valuri, muzica, Vlavianos, text Aurel Felea“, a marturisit marea doamna a muzicii romanesti.(…)

luni, 9 iulie 2012

Margareta Paslaru sarbatorita de 9 iulie la radio, televiziune si in presa scrisa


Ca in fiecare an, si in 2012, ziua de 9 iulie este legata si  in media de aniversarea Margaretei Paslaru.
Multe publicatii (pe net sau in format tiparit) au rezervat spatii ample sarbatoririi celei pe care compozitorul George Grigoriu a numit-o "Mitul muzicii usoare romanesti".
_________________________________________________________________________________
Sursa: ziaruling.ro / 09.07.2012 - fragment



Benone Sinulescu: O ADOR pe Margareta Paslaru

“Celebra cantareata, alintata in copilarie Paslarita, isi sarbatoreste astazi ziua de nastere. (…)
"Ii transmit toata dragostea mea. Margareta Paslaru este una dintre cantaretele mele preferate. Este un artist absolut magnific, deosebit de pretentios cu ea. Fiecare aparitie a ei este un spectacol. Am colaborat cu ea de foarte multe ori, suntem in relatii foarte bune. O ador pe Margareta Paslaru", a marturisit Nea Beni pentru ziarulring.ro”
________________________________________________________________________________
Sursa: newstimisoara.ro/ 9 iulie 2012 - fragmet
“Pe 9 iulie 1943 s-a născut Margareta Pâslaru. Află care sunt semnificaţiile istorice pentru această zi!
În 1877 s-a desfăşurat prima ediţie a Campionatului de tenis de la Wimbledon. Iar pe 9 iulie 1943 s-a născut cântăreaţa şi actriţa Margareta Pâslaru. 
(...)1943: S-a născut Margareta Pâslaru, interpretă româncă de muzică usoară, populară, actrită de teatru, film, compozitoare, textieră, realizatoare emisiuni TV şi radio.(...)”
________________________________________________________________________________
Sursa: bestmusic.ro/ 09.07.2012/ autor Cosmin I. - fragment
Vedete nascute pe 9 iulie: Margareta Paslaru
"Margareta Paslaru a studiat: pian, balet, pictura, cursul de perfectionare de pe langa Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta (C.S.C.A.) Clasa Camelia Dascalescu. - 400 de spectacole cu "Opera de trei parale” de Bertolt Brecht in regia lui Liviu Ciulei, in rolul Polly Peachum avand ca parteneri pe Toma Caragiu, Victor Rebengiuc, Clody Bertola, George Maruta.(…)"
Pe site-ul Best Music, la deschiderea paginei care gazduieste acest articol se poate asculte celebra compozitie a Margaretei Paslaru "Lasa-mi toamna, pomii verzi" (versuri Ana Blandiana).
________________________________________________________________________________
Sursa: ghimpele.ro / 09.07.2012 / autor Andreea Ciolan - fragment
http://www.ghimpele.ro/2012/07/valoare-culturala-margareta-paslaru/
“Pe 9 iulie sărbătorim o personalitate complexă a culturii româneşti. Margareta Pâslaru împlineşte astăzi 69 de ani
(…) Artista este prima solistă de muzicp uşoară căreia îi este decernat la Cannes Trofeul MIDEM în 1969, fiind câştigătoarea Discului de Aur din România în 1968. Din 1983 până în 2006, Margareta Pâslaru şi-a desfăşurat activitatea în America, talentul său artistic, cât şi implicarea acesteia în numeroase campanii umanitare fiind recunoscute şi peste hotare. În anul 2002 a primit premiul de Excelenţă “Women of excellence” din partea SUA.(...)”
_________________________________________________________________________________
Sursa: Libertatea.ro/09.07.2012 - fragment
“(…) Mirabela Dauer, Margareta Pâslaru, Angela Similea şi Daniel Iordăcioaie sunt născuţi în aceeaşi zi. Astfel, ziua de 9 iulie ar putea fi numită „ziua muzicii uşoare româneşti”. La mulţi ani, Mirabela, La mulţi ani, Margareta, La mulţi ani, Angela, La mulţi ani, Daniel!”.

_____________________________________________________________________________________________
Sursa: Click / 09.07.2012 - fragment 
(…) Margareta Pâslaru, 69 de ani. Şi Margareta Pâslaru şi-a sărbătorit, ieri, împlinirea a 69 de ani.
Printre numeroasele hituri precum "Timpul" sau "Diamant fermecat", triumfă "Lasă-mi toamnă pomii verzi!", inspirat de versurile Anei Blandiana.
Şlagărul a fost clasificat drept una dintre cele mai frumoase melodii din ultimii 80 de ani.(…)
_________________________________________________________________________________
Sursa: Puterea.ro / 08.07.2012 – fragment
“(…) De-a lungul Concursului de creatie si Festivalului de muzica usoara romaneasca Mamaia, intre anii 1963-1976 (cu intreruperea festivalului din anii ’66, ’67, ’70 si 77-82), Margaretei Paslaru I s-au incredintat 38 de melodii in numai 8 ani in care a participat”

_________________________________________________________________________________

La Radio, primele felicitari i-au fost adresate de ascultatorii si realizatorii emisiunii “Matinal de weekend” de duminica, 8 iulie. Gabriel Bassarabescu a citit mesajele primate de la ascultatori adaugand urarile sale si ale colegilor din echipa. Din vastul repertoriu al Margaretei, ni s-a oferit “Ce frumos zambeste marea”- muzica Marcel Dragomir, text Angel Grigoriu si Romeo Iorgulescu. Cateva ore mai tarziu, in emisiunea “Muzica verilor tale”, Bogdan Pavlica i-a felicitat pe cei patru artisti aniversati in ziua urmatoare: Margareta Paslaru, Angela Similea, Mirabela Dauer si Daniel Iordachioaie.

Emisiunea “Noptile Radio Romania Actualitati”, difuzata pe 9 iulie intre orele 0,00 – 3,00 a avut o rubrica dedicata celor patru artisti sarbatoriti. Dupa o succinta prezentare a activitatii artistice a fiecaruia, ralizatoarea Irina Hasnas a programat melodii din repertoriile aniversatilor. La ora 2:30 s-au auzit pe post “Inima-i un telefon” - muzica Ion Vasilescu, text N.Constantinescu, N.Vladoiu, “Cine stie” - muzica Horia Moculescu, text Eugen Rotaru si “La fel ca noi” - muzica Marius Teicu, text Mihai Dumbrava.

Cei patru artisti au fost felicitati si in emisiunile “Romania devreme”, “Romania impreuna”, “La minut” si “Obiectiv Romania”, in editiile din 9 iulie.

_________________________________________________________________________________
Un moment special a fost interviul Margaretei Paslaru din emisiunea “Matinal”, urmat de piesa “Cine stie”.
Sursa: Radio Romania Actualitati / 09.07.2012 / autor Anca Baloc
„Le urăm ''La mulţi ani'' tuturor, în mod special, doamnelor Margareta Pâslaru, Angela Similea şi Mirabela Dauer!
Va multumim doamnelor pentru tot ce ne-aţi dăruit!
Ne oprim, însă asupra Margaretei Pâslaru, care a depăşit 50 de ani de cariera muzicală şi al cărei repertoriu cuprinde aproape 700 de melodii. 
Multe dintre acestea au rezistat, amintim titlurile ''Iubire absurdă'', ''Diamant fermecat'', ''Unde eşti?''. 
Aşadar, cum îşi sărbătoreşte Margareta Pâslaru ziua de naştere, aflăm chiar de la artistă, într-un interviu acordat Ancăi Baloc.”

Puteti asculta interviul pe site-ul radio:
_________________________________________________________________________________
La “Stirile diminetii” de la ANTENA 3, unul dintre cele trei subiecte din rubrica “S-a intamplat pe 9 iulie” a fost aniversarea Margaretei Paslaru. Informatia a fost difuzata pe fundalul melodiei “Lasa-mi toamna, pomii verzi” – imagini din ianuarie 1982, Sala Polivalenta, cand marea artista a fost acompaniata de Orchestra Radio condusa de maestrul Sile Dinicu. (http://inregistrari.antena3.ro/view-Stirile_diminetii-37.html)




_______________________________________________________________________________ 

Sursa: ANTENA 1/ 09.07.2012 - fragment
Margareta Paslaru implineste 69 de ani: “Lasa-mi toamna pomii verzi”

“(…) Celebra artista Margareta Paslaru sarbatoreste astazi implinirea a 69 de ani de viata. Marea cantareata are in spate o cariera prodigioasa in care a fost cantareata, compozitoare, textiera,actrita de teatru si film, realizatoare de televiziune si radio.(...)_________________________________________________________________________________


La TVR Internarianal, rubrica "Memoria zilei" din 9 iulie 2012 a prezentat o serie de personalitati ale culturii romanesti: academicianul Alexandru Graur, regizoarea Letitia Popa si artistii Margareta Paslaru, Angela Similea, Mirabela Dauer, Daniel Iordachioaie.