"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 9 iulie 2023

Agerpres: Documentar - Margareta Pâslaru - 65 de ani de cariera artistica şi 80 de ani de viata

 Sursa: agerpres.ro_ 09.07.2023

https://www.agerpres.ro/documentare/2023/07/09/documentar-margareta-paslaru-65-de-ani-de-cariera-artistica-si-80-de-ani-de-viata-9-iulie--1136530?fbclid=IwAR32LXGlHiH3cUlwD1957P6te4IM8yP2G_F9SxynRARgWiqvtEFKNkgbJOs


DOCUMENTAR: Margareta Pâslaru - 65 de ani de carieră artistică şi 80 de ani de viaţă (9 iulie)


Anul 2023 reprezintă, pentru marea artistă Margareta Pâslaru, un an al aniversărilor cu cifră "rotundă" din două puncte de vedere. Cântăreaţă, compozitoare, actriţă de teatru şi film, realizatoare de emisiuni TV şi radio, Margareta Pâslaru este artista care a revoluţionat muzica uşoară românească şi care, în cei 65 de ani de carieră artistică neîntreruptă pe diferite planuri, a cucerit publicul nu doar prin vocea sa inconfundabilă, ci şi prin multitudinea de valenţe ale talentului său. Marea artistă - care la 9 iulie împlineşte 80 de ani - este mereu activă, plină de idei şi iniţiative, preocupată nu doar de muzică, ci şi de acţiuni caritabile.

De-a lungul anilor, 65 de compozitori i-au încredinţat piesele spre interpretare, unii scriind special pentru timbrul său aparte. Dintre aceştia, amintim: Henry Mălineanu, Camelia Dăscălescu, Aurel Giroveanu, Edmond Deda, Nicolae Kirculescu, Temistocle Popa, Florin Bogardo, Ion Cristinoiu, Marcel Dragomir, Marius Ţeicu. Să fie o coincidenţă faptul că în 65 de ani de carieră a colaborat cu 65 de compozitori? Dacă da, e o coincidenţă fericită. Compozitorul George Grigoriu a numit-o ''un mit al muzicii uşoare'', iar compozitorul Paul Urmuzescu afirma că ''Margareta Pâslaru reprezintă pentru muzica uşoară ceea ce reprezintă Maria Tănase pentru muzica populară'', notează site-ului artistei, margaretapaslaru.blogspot.com..

Deschiderea expoziţiei 'O legendă...Margareta Paslaru - 65 de ani de carieră', la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO 


Muzeul Naţional de Istorie a dat tonul acestui an aniversar, la 1 martie 2023, cu expoziţia "O legendă - Margareta Pâslaru, 65 de ani de carieră", care a reunit creaţii vestimentare ale artistei, discuri rare din ebonită, afişe de teatru şi film, diplome şi distincţii, vernisată în prezenţa artistei, la acest muzeu.

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO 


O lună mai târziu, la 28 martie, magazinul "Muzica" a găzduit lansarea albumului de autor "Timpul nu moare - Margareta Pâslaru, 65 de ani în showbiz", care include şi patru melodii populare lansate de artistă în 1964. Ca de obicei, albumul se deschide cu şapte noi compoziţii, urmate de şlagăre iubite de public, pe care le-a cântat de-a lungul anilor. Margareta Pâslaru a direcţionat drepturile de autor şi fondurile obţinute din vânzarea albumului - aşa cum o face de mulţi ani - unui scop generos: Ambulanţa Monumentelor, un proiect non-profit care susţine protejarea patrimoniului imobil din România.

Lansarea albumului „Timpul nu moare - 65 de ani in Showbiz” al interpretei Margareta Pâslaru, cu ocazia aniversării a 65 de ani de activitate, la Magazinul Muzica, 2023.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO 


 

De altfel, ''Timpul'' a fost mereu prezent pe parcursul carierei sale, ca o "obsesie" a Margaretei. În 1969, propria ei compoziţie "Timpul" - muzică şi text - a intrat în concursul TVR "Tele Top" 1971, devenind câştigătoare în 1972, după ce a ocupat primul loc în şase ediţii consecutive. Zece ani mai târziu, a descoperit poezia lui Virgil Carianopol - ''Eu şi timpul'', scriind muzica pentru acest cântec. Titlul cărţii lansate de Margareta în 2012 este "Eu şi Timpul. Viaţă, vocaţie, viziune". Iar în acest an aniversar, a lansat albumul "Timpul nu moare".


Noul album succede alte două editate tot de Roton, pe care artista le-a creat în perioada pandemiei şi pe care le-a lansat online - "Idei - Cu haina pe umeri" (2020), în beneficiul Băncii de alimente a Crucii Roşii Române, şi "Vibraţii sufleteşti" (2021), în beneficiul Fundaţiei World Vision România.


***

Margareta Pâslaru s-a născut la 9 iulie 1943, în Bucureşti. A debutat în muzică în 1958, când era elevă, şi membră a Casei de Cultură "Griviţa Roşie". Acolo a fost descoperită de Ileana Pop, realizator de televiziune. În acea perioadă, tânăra Margareta obţinea Premiul I pe Capitală, la Festivalul artiştilor amatori.

În 1959, compozitorul George Grigoriu a scris pentru Margareta melodia ''Chemarea mării'', care a însemnat debutul radiofonic şi discografic al artistei, bătând toate recordurile de vânzare în 1961. Mai târziu, George Grigoriu a fost cel care a numit-o ''un mit al muzicii uşoare'', potrivit site-ului artistei, margaretapaslaru.blogspot.com.

Margareta Pâslaru alături de Horia Moculescu, Graţiela Chiţu, Luki Marinescu, Ilinca Cerbacev, Constantin Drăghici şi Aurelian Andreescu, la Festivalul de la Mamaia, 1965. 

Foto: (c) GHEORGHE FRUNZA/Arhiva istorică AGERPRES 


Până în 1963, tânăra interpretă a înregistrat la Electrecord 56 de melodii româneşti şi străine, a apărut în filmul de lung metraj "Doi băieţi ca pâinea caldă" şi a început repetiţiile cu Liviu Ciulei pentru piesa "Opera de trei parale" de Bertold Brecht, la Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra". În anul următor, a jucat în această piesă, alături de Toma Caragiu, Clody Bertola, Victor Rebengiuc, Rodica Tapalagă. Piesa s-a jucat patru stagiuni la rând, însumând peste 400 de spectacole.


În numai opt ediţii ale Festivalului de la Mamaia, Margaretei Pâslaru i-au fost încredinţate 35 de melodii (în '63, '64, '65, '69, '71, '73, '75, '76), ceea ce a subliniat încă o dată aprecierea şi respectul compozitorilor care au ales-o.


Discul de Aur - primit în 1968 - a catapultat-o la Cannes, în anul următor, unde i-a fost decernat Trofeul MIDEM, apărând pe aceeaşi scenă cu James Last, Amalia Rodriguez, Dalida, Mireille Mathieu, Udo Jurgens, Adriano Celentano.

Trofeul MIDEM, la expoziţia "O legendă...Margareta Pâslaru - 65 de ani de carieră", la Muzeul Naţional de Istorie a României, 2023. 

Foto: (c)  ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO 


A urmat o ascensiune rapidă pentru tânăra cântăreaţă, care lansa şlagăr după şlagăr. În acelaşi timp, realizatorul de emisiuni de televiziune Valeriu Lazarov a invitat-o să cânte şi să joace în trei scurtmetraje muzicale, pentru străinătate, premiate la Montreaux şi Cairo.

La prima ediţie a Festivalului "Cerbul de Aur", în 1968, juriul internaţional i-a acordat Margaretei o menţiune care a înscris numele României în palmaresul acelei ediţii. Tot în 1968 - avea doar 25 de ani - artista a sărbătorit 10 ani de activitate printr-un ''One Woman Show'' cântând 23 de piese, unele compoziţii proprii. La ediţia din 1969 a Festivalului "Cerbul de Aur", Margareta a susţinut un recital extraordinar, care a inclus 12 piese (melodii româneşti, şlagăre internaţionale, folclor şi compoziţii proprii).

Margareta Pâslaru la Festivalul "Cerbul de Aur" de la Braşov, 1969. 

Foto: (c)  VASILE MOLDOVAN/Arhiva istorică AGERPRES 


Artista a devenit iubită de public şi prin apariţiile TV, dar şi prin numeroasele concerte susţinute la Sala Palatului, Teatrul ''Constantin Tănase'' ori Sala Polivalentă. Au urmat înregistrări pentru Teatrul Radiofonic, dar şi apariţii în filme (''Tunelul'' - Premiu de debut în cinematografie), ''Un film cu o fată fermecătoare", ''Împuşcături pe portativ'', ''Veronica'' şi ''Veronica se întoarce'', ''Gloria nu cântă", ''Melodii, melodii'').

În 1983, s-a stabilit în SUA, urmându-şi soţul. Acolo, Margareta Pâslaru şi-a continuat activitatea artistică pe diverse planuri. A lucrat la galeriile de artă, a fost regizor artistic, producător, scenarist, editor de televiziune, a compus şi înregistrat melodii proprii. Tot în SUA a început implicarea sa în activităţi umanitare, devenind voluntar al proiectelor "The Food Bank", "Meals on Wheels", "Bridges"; a organizat "Ziua Internaţională a Copilului" - 1 Iunie la San Francisco, formând oraşe surori cu Summit New Jersey, Washington DC şi alte state. Toate aceste contribuţii la activităţi umanitare i-au adus, în 2002, premiul ''Women of Excellence'' categoria Arts & Humanities - oferit de Senatul statului New Jersey, precizează site-ul artistei.

În 1996, Margareta a revenit în România şi a lansat o casetă audio şi un CD - ''The best of...'', donând Comitetului Român UNICEF toate încasările rezultate din vânzarea acestora. Tot atunci, artista a primit diploma, insigna şi titlul de membru de onoare al Comitetului Naţional Român UNICEF. De altfel, această implicare în acţiuni umanitare şi de voluntariat a continuat până în prezent.

Margareta Pâslaru (ctr.) la lansarea casetei audio şi a CD-ului "Best of Margareta", 1996. 

Foto: (c) SORIN LUPSA/Arhiva istorică AGERPRES 


Albumul ''Margareta - 40 de ani de la debut'', lansat în 2000, s-a epuizat în câteva ore. După şase ani de absenţă pe piaţa muzicală românească, în 2006 a lansat albumul ''Margareta Forever''. Un an mai târziu, a apărut DVD-ul ''Margareta Pâslaru - de dragul copiilor'', în beneficiul UNICEF, încasările din vânzarea acestuia fiind donate de artistă unui Centru de Plasament UNICEF.


Margareta Pâslaru a fost sărbătorită, în septembrie 2008, în Aula Uniunii Compozitorilor, la împlinirea a 50 de ani de la debut, iar în noiembrie acelaşi an, a lansat CD-ul ''Bucuria de a cânta'', drepturile de autor fiind direcţionate către pensionarii Orchestrei Radio dirijată de Sile Dinicu.


În septembrie 2009, Crucea Roşie Română a lansat proiectul ''Banca de Alimente'', implementat în ţara noastră la iniţiativa Margaretei Pâslaru, care a ''importat'' conceptul. Pentru implicarea sa în acest proiect de succes, în 2011 a primit Trofeul ''Crucea Roşie - 135 ani de Umanitate'', în acelaşi an fiind numită şi Ambasador al Anului European al Voluntariatului 2011 în România.


Anul 2012 a însemnat pentru artistă lansarea volumului "Eu şi Timpul. Viaţă, vocaţie, viziune", editat la Curtea Veche Publishing. În această carte, Margareta redă cu sensibilitate momente din viaţa şi din cariera sa, ele fiind însoţite de aproape 100 de fotografii din arhiva personală. Anul următor a apărut CD-ul aniversar ''Margareta 70'' - 55 de ani de activitate artistică, încasările şi drepturile de autor fiind donate programului "Banca de Alimente" al Crucii Roşii Române.

Lansarea cărţii "Eu şi Timpul. Viaţă, vocaţie, viziune", de Margareta Pâslaru, la Muzeul Municipiului Bucureşti, 2012. 

Foto: (c) ALEX TUDOR/AGERPRES FOTO 


Margareta Pâslaru a primit, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Castelul Peleş, la 12 mai 2013, Ordinul Coroana României în grad de Cavaler.


În iunie 2014, a fost lansat albumul "Actorii cântă", ce cuprinde compoziţii ale Margaretei interpretate de unii dintre cei mai valoroşi şi îndrăgiţi actori. Încasările din vânzarea acestui CD au fost donate în Fondul de Solidaritate Teatrală, deschis de UNITER.

Tot în 2014, artistei i s-a împlinit un vis pentru care a luptat din 2007 - instalarea unor difuzoare în saloanele Spitalului pentru copii ''Grigore Alexandrescu'', pentru programul "Vise frumoase, copii" - ea citind copiilor internaţi în spital poveşti reunite pe audiobook-ul "Basme fermecate".


Un moment emoţionant al anului 2014 a fost reîntâlnirea Margaretei, după 45 de ani, cu Mireille Mathieu, cu ocazia concertului pe care doamna muzicii franceze l-a susţinut la Sala Palatului. Mireille Mathieu a invitat-o pe scenă pe Margareta Pâslaru, alături de care, în 1969, a fost prezentă la Cannes, unde ambele artiste au primit Trofeul MIDEM.

În acelaşi an a prezentat o parte dintre ţinutele sale de scenă în expoziţia ''Haina îl face pe om'', la Muzeul Naţional de Istorie al României, alături de trofee, afişe, discuri, amintiri de familie ale artistei, toate intrând în patrimoniul muzeului. De asemenea, o parte dintre obiectele personale ale Margaretei Pâslaru au fost donate, în noiembrie 2014, licitaţiei ''Dăruind vei dobândi'' organizată la Casa de Licitaţii Artmark.

În noiembrie 2015, a lansat albumul ''Stelele filmului cântă'' - un nou proiect muzical cu scop caritabil iniţiat de Margareta Pâslaru şi produs de Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), toate încasările rezultate din vânzarea acestuia fiind destinate ajutorării artiştilor vârstnici, cu probleme de sănătate, care s-au retras din lumea filmului. În acelaşi an, la Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suţu, a avut loc expoziţia "Afişe rare", care reunea 60 de afişe din concerte, din teatru şi din apariţii în cinematografie ale artistei. Toate au intrat în patrimoniul muzeului.

Artista a lansat, la 30 mai 2016, albumul de autor "Cum să te las?", în beneficiul supravieţuitorilor incendiului de la clubul "Colectiv". Tot în 2016, la Gala Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF) i-a fost decernată placheta "Artist plurivalent" UARF, Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră, potrivit site-ului https://margaretapaslaru.blogspot.ro.

În martie 2018 - la aniversarea a 60 de ani de activitate artistică - Margareta a lansat albumul de autor ''Providenţa'', drepturile de autor şi încasările fiind donate Asociaţiei Nevăzătorilor din România.

Lansarea albumului "Providenţa" al artistei Margareta Pâslaru, 2018.

Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO 


În anul următor a fost desemnată Primul Ambasador al Festivalului Tânăr de la Sibiu, primind Diploma "Platina valorii". În 2021, la Gala Uniunii Cineaştilor, Margareta Pâslaru a primit Premiul Academic şi Trofeul UCIN pentru întreaga activitate, ambele fiindu-i înmânate de prof. univ. dr. Laurenţiu Damian. Tot în 2021, la Palatul Suţu a fost deschisă expoziţia "Longevitate creatoare", dedicată Margaretei, în care se regăseau "Discul de aur", Ordinul Coroana României în grad de Cavaler pe care Margareta l-a primit la Castelul Peleş şi Diploma "Platina valorii" - şi acestea intrând în patrimoniul Muzeul Municipiului Bucureşti. 


AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, redactori Arhiva Foto: Elena Bălan, Mihaela Tufega; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto din deschidere: Margareta Paslaru/Facebook

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu