Faceți căutări pe acest blog

luni, 23 iulie 2012

Margareta Paslaru actrita la "Teatru radiofonic"


In 1962 Margareta Paslaru a fost aleasa de maestrul Liviu Ciulei pentru rolul Polly din “Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, a carei premiera a avut loc pe 12 noiembrie 1964. Debutul ca actrita de teatru este urmat  de debutul ca actrita de film in 1965 cu rolul Iulia din coproductia Tunelul - regia Francisc Munteanu. Dupa premiera din 1966 a primit rolurile principale feminine in peliculele “Un film cu o fata fermecatoare” (1966), “Impuscaturi pe portativ” (1967), "Veronica" si "Veronica se intoarce" (1973), "Melodii, melodii" (1978).

Anul 1967 marcheaza un nou debut actoricesc pentru Margareta Paslaru: actrita de teatru radiofonic.


10 iulie 1967 - premiera "Care din doi?" de Radu Stanescu, regia Mihai Zirra; rolul Miss Barbara; restul distributiei: Victor Rebengiuc, Aurel Rogalski, Coty Hociung, Vasile Florescu, Mihai Fotino, Radu Zaharescu, Sorin Balaban, Dumitru Furdui, Cosma Brasoveanu, Camelia Stanescu, s.a.

In revista Magazin din 02.11.1968, la rubrica “Emisiunea Teatru radiofonic”, este anuntata  pentru 06.11.1968 difuzarea piesei “Nu sunt Turnul Eiffel” de Ecaterina Oproiu. In rolurile principale: Rodica Tapalaga, Octavian Cotescu, Vasilica Tastaman, Margareta Paslaru, Mihai Paladescu; in alte roluri: Vasile Florescu, Cornel Coman, Beatrice Biega si altii; regia artistica Valeriu Moisescu, regia muzicala Timus Alexandrescu.
Margareta Paslaru interpreteaza rolul “Manti”, una dintre prietenele eroinei principale “Ea”.
Aceasta inregistrare radiofonica a fost transpusa pe dublul-disc vinil EXE 01827-01828 aparut in 1981 la Electrecord.
Puteti asculta intreaga inregistrare aici:            
http://www.trilulilu.ro/muzica-traditionala/nu-sunt-turnul-eiffel-de-ecaterina-oproiu-din-dist#ref=cautaIn 1969 romanul lui Eugen Barbu “Soseaua Nordului” a fost transpus de Virgil Stoenescu in scenariu pentru teatru radiofonic si inregistrat in regia lui Constantin Moruzan. Din distributie au facut parte: Constantin Brezeanu, Victor Rebengiuc, Corado Negreanu, Nucu Paunescu, Ica Matache, Ion Manta, Nicolae Neamtu Ottonel, Margareta Paslaru, Al. Azoitei, Gina Trandafirescu, Mircea Albulescu, Emil Hossu, Marcel Enescu, Alfred Demetriu. Spectacolul a fost prezentat sub forma de "teatru radiofonic in serial" in 6 episoade iar premiera a avut loc pe 4 august 1969, pe programul 2 al  postului national de radio.
Si acest spectacol a fost inregistrat la Electrecord pe disc vinil (16-EXE 01020).
Margareta Paslaru, in Marta, descopera tristetea insingurata a personajului, joaca abil disimularea si ofera parfumul desuet al unei canterete de acum un sfert de veac.” – citat din articolul “Luna dramaturgiei originale romanesti” semnat de George Banu, Scanteia - 28.08.1969.

A urmat rolul Viorica Zamatrache din "Daca nu era el" de Silviu Georgescu, regia Corneliu Dalu; din distriburie au mai facut parte Dem Radulescu, Stela Popescu, Sorin Medeleni, Constantin Baltaretu, Florian Pittis, Alexandru Arsinel, Genoveva Preda. Piesa a fost transmisa in premiera pe 16.07.1978, programul II, in cadrul Zilelor comediei radiofonice.

In "Gardul cu iedera" de Lia Crisan, regia Constantin Dinischiotu, 1981, Margareta Paslaru a interpretat rolul Catrinel alaturi de Gina Patrichi, Stela Popescu, Vasilica Tastaman, Mircea Albulescu, Corado Negreanu, Virgil Ogasanu, Rodica Suciu, Mia Macri, Alexandru Arsinel, Valeria Ogasanu. 

Fonoteca Radio Romania pastreaza si inregistrarea din 2010 cu “Alba ca zapada si cei sapte pitici” dupa Fratii Grim in care Margareta Paslaru interpreteaza rolul "Imparateasa cea rea". Povestea a fost difuzata in rubrica “Buna seara, copii”.In 2009 Margareta Paslaru este invitata de Editura Curtea Veche sa inregistreze audiobook-ul “Basme fermecate”. Actrita a citit la microfon cinci povesti de Hans Christian Andersen, adaptandu-si vocea pentru fiecare personaj in parte: Lebedele salbatice, Darzul soldatel de plumb, Printesa si bobul de mazare, Privighetoarea si Vesmantul cel nou al regelui.  

Din 29 mai 2014 audiobook-ul cu glasul Margaretei Paslaru se poate auzi in fiecare seara in saloanele Spitalului Grigore Alexandrescu prin programul "Vise frumoase, copii ..." initiat de distinsa artista.Editura Litera publica in 2012 trei carti cu povesti insotite de CD-uri in lectura Margaretei Paslaru: Degetica, Craiasa zapezii de Hans Christian Andersen si Motanul Incaltat de Charles Perrault. La Targul de carte Bookfest 2012 acestea s-au situat pe locul doi ca numar de exemplare vandute la standul Editurii Litera.
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.