"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

marți, 31 ianuarie 2017

Margareta Paslaru in revista poloneza Ekran - ianuarie 1967




Articolul vorbeste despre popularitatea Margaretei Paslaru, despre cele 350.000 discuri ale tinerei artiste vandute pana in acel moment, depre Premiul I la Festivalul National de Muzica Usoara 1963, creatie. Autorul aminteste si de activitatea actoriceasca: rolul din “Opera de trei parale”, rolul Iulia din coproductia Tunelul si de cel din “Un film cu o fata fermecatoare”, pelicula care nu avusese inca premiera.












joi, 26 ianuarie 2017

Margareta Paslaru de vorbă cu Martiniana Antonie


Sursa: Radio Clasic – 24.01.2017
Joi, 26 ianuarie, de la ora 12.00 invitata doamnei Margareta Paslaru este mezzo-soprana Martiniana Antonie. Studentă în anul IV la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa mezzo-sopranei Claudia Codreanu, la cei 22 de ani, Martiniana este laureată a numeroase concursuri naționale și internaționationale. De curând, ea a obținut Marele Premiu Grand Opera Avignon, la concursul internațional “ Jeunes Espoirs”, organizat de Opera din Avignon (Franța) și a concertat alături de mezzo-soprana Viorica Cortez și soprano Leontina Văduva în Gala Laureaților Concursului Internațional “ George Enescu “,  la Paris. Palmaresul tinerei soliste mai numără: Premiul al II-lea la Concursul Internațional “ George Enescu” (Paris), Premiul al III-lea la Concursul Internațional de Lied “ Ada Burlui” (Iași), Marele Premiu al Concursului “ Matei Bucur Mihăescu” (București) , Premiul al II-lea la Concursul de Interpretare Muzicală “ Ștefania și Dan Cumpăta” (București).
Martiniana este de doi ani bursieră a Fundației Principesa Margareta a României și a participat la numeroase master-class-uri, cu nume importante din lumea Operei: Teresa Berganza, Viorica Cortez, Vasile Moldoveanu, Marcello Giordani, iar de curând, a studiat cu o echipă de vocal coach de la Metropolitan Opera din New York.



joi, 19 ianuarie 2017

Margareta Paslaru de vorbă cu Cătălin Anchidin

Sursa: Radio clasic – 16 ian. 2017
Joi, 19 ianuarie 2017, ascultați prima ediție din acest an a emisiunii Margareta Paslaru de vorbă cu … Cătălin Anchidin.  
Este probabil unul dintre cei mai cunoscuți oameni de comunicare din industria cinematografică din România. A căștigat Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin alături de echipa de la Poziția Copilului și a reușit să mobilizeze aproape 120.000 de români să vadă filmul, cea mai de succes peliculă românească din ultimii 15 ani și are contul lui propriu pe IMDB.com.  
Când era mic voia să fie prezentator la BBC, n-a văzut Interstellar pentru că i s-a părut neinteresant și spune că filmul Eternal sunshine of the spotless mind i-a schimbat viața. Dacă ar fi pentru o zi ministru al culturii, ar pune bazele unei rețele de cinematografe de tipul “Art House” și ar iniția proiecte care să promoveze tinerii artiști indiferent de sfera culturală.
Vă invităm să ascultați o ediție specială despre noutățile cinematografiei românești la începutul anului 2017, dar și despre viitorul cinematografiei noastre.


miercuri, 18 ianuarie 2017

Margareta Paslaru, calendar 1965 - interviu si foto in France Soir

Sursa: France soir – 14-19 ian. 1965

Margareta, Sylvie Vartan romanca, a debutat la TV la 15 ani.
Margareta Paslaru, care are acum 20 de ani, are repertoriu romanesc, italian si francez. Si-a compus singura o parte dintre aceste cantece.
Romania, « verisoara noastra din Bucuresti », este emancipata blocului sovietic si reinvie prietenia sa traditionala cu Franta.
În articolele anterioare, Maurice Delarue a arătat modul în care românii, în timp ce se adapteaza la regimul marxist, cred și surad francezilor. Astăzi va face un tur de orizont (A se vedea "France Soir", la 14 și 19 ianuarie.)

BUCUREȘTI, ...
„Spune-mi că mă iubești,
Spune-mi o altă dată ...
Spune-mi, spune-mi o mie de ori ...
In fiecare zi, în fiecare noapte…”

La aceasta persoana foarte tanara surprinde vocea hotarata, putin ragusita. Margareta Paslaru, Sylvie Vartan romanca, tocmai a implinit 20 de ani dar pare de 15. Bruneta cu ochi albastri, cu obraji bucalati, bosumflata copilaresc, cu machiaj discret si fusta in carouri seamana cu o eleva silitoare. A debutat la 15 ani cu colegii sai de liceu. In acest moment triumfa in montarea « Opera de trei parale ». Are repertoriu roman, italian si francez. Isi compune singura melodii, text si muzica.
Dar, Margareta. interpreta de varietati de prima categorie (exista 5 categorii, dupa normele oficiale ) nu este multumita.
-          Am scris un cantec in franceza, spune ea cu accent italian, nu l-au vrut.
-          Cine ?
-          Cei care inregistreaza discurile
-          Si de ce ?
-          Pai, asa. Mi-au spus « esti romanca, scrie in romana »
-          Si atunci ?
-          Atunci, nu am ce sa fac. Asa e aici, voi face alte cantece in romana.


duminică, 15 ianuarie 2017

Margareta Paslaru - Ziua Culturii Nationale - Mihai Eminescu


La Radio Romania Cultural, emisiunea “Calatorie in jurul lumii” din 14 ian. 2017 dedicata Zilei Culturii Nationale, realizatoarea Magdalena Tara a intervievat-o telefonic pe Margareta Paslaru. Va prezint transcrierea acestui interviu. In deschidere s-a difuzat “Vreo zgatie de fata” – versuri Mihai Eminescu, muzica si voce Margareta Paslaru 

Magdalena Tara: O intrebare capcana, imi spuneati doamna Margareta Paslaru. Buna seara si bun venit in cadrul emisiunii “Calatorie in jurul lumii”.
Margareta Paslaru: Buna seara, va multumesc nespus pentru apel.

M.T.: Noi va multumim pentru ca sunteti din nou alaturi de noi. Imi povesteati ca putini stiau raspunsul atunci cand ii intrebati de cine sunt scrise versurile melodiei pe care tocmai am ascultat-o, compozitia dumneavoastra.
M.P.: Da, asa este, sunt versuri atipice si nimeni nu putea crede ca este vorba despre Eminescu care  in aceasta poezie are un simt al umorului deosebit …
M.T.: Si al realitatiii
M.P.: …. Da, da, da, exact. A inteles eternul feminin din acel punct de vedere. De altfel, o coincidenta fericita a avut loc in anul 2008 cand Radioul serba 80 de ani iar eu 50 de ani de activitate. Atunci s-a lansat pe acel album “Vreo zgatie de fata” pe care am compus-o in 1979. Intreg discul a fost in memoria maestrului Sile Dinicu sub bagheta caruia am interpretat sute, sute de melodii plus muzica din filme. Sa tinem cont ca aceste versuri au fost create in 1878. Va dati seama cum o fi reactionat publicul atunci?
M.T.: Eternul feminin, etern valabil asa cum spuneati. Ati continuat si cu alte creatii inspirate de versurile eminesciene. Ce reprezinta pentru creatorul, muzicianul Margareta Paslaru versul eminescian?
M.P.: Un sentiment rascolitor de fiecare data pentru ca de foarte multe ori coincid acele sentimente pe care intuiesc ca le-a simtit poetul si iata m-au rascolit si pe mine. Si acum, la polul opus acelor versuri, vreau sa va prezint “Ce suflet trist”. Acele versuri au aparut, daca nu ma insel, in revista “Familia” din Oradea. Chiar poetul i le-a inmanat domnului Vulcan in 1883 – au fost tiparite atunci.
M.T.: Cele doua masti ale sufletului, o masca rade, o masca plange …
M.P.: Pe mine m-a impresionat. Eu am descoperit aceste versuri in 1995. Eram in Manhattan si, pur si simplu, dorul m-a strapuns din toate directiile…
M.T.: … Dorul de acasa …
M.P.: De Eminescu, de tot ce inseamna poezie si arta. Mi-am luat cu mine numeroase volume, va imaginati. Atunci am compus-o si am lansat-o pe un alt disc, tot la o sarbatorire Radio, pentru ca sunt ambele produse de Fundatia Radio, cand Radioul a implinit 85 de ani iar eu 55 de ani de activitate.
M.T.: Multi inainte!
M.P.: A aparut pe discul aniversar “Margareta 70”. La aceasta piesa ma acompaniaza Capriel Dedeian. Nu are rost sa va explic, trebuie sa ascultati pentru ca, intr-adevar, in momentul in care am inregistrat in studioul Jolt si Andrei Kerestey a fost o suferinta creatoare care m-a facut sa exprim aceste sentimente prin care, fara indoiata, multi dintre ascultatorii nostri, din cate mi-au scris, mi-au marturisit ca s-au regasit in aceste versuri.
M.T.: Pana vom asculta aceasta compozitie semnata Margareta Paslaru “Ce suflet trist” pe versurile lui Mihai Eminescu, vreau sa va rog sa reamintim faptul ca aceasta melodie este reeditata pe cel mai recent album pe care l-ati prezentat, l-ati lansat si la Targul de Carte Gaudeamus, in toamna, un alt proiect caritabil.
M.P.: Da, intr-adevar, un disc de autor cu finalitate umanitar-caritabila dedicata supravietuitorilor de la clubul Colectiv. De altfel, pe acest album, tin sa subliniez, am inclus pe langa noua compozitie “Cum sa te las?” chiar altele de pe discuri epuizate pentru ca foarte multi dintre admiratori din provincie spuneau “Vai ce rau imi pare, n-am putut sa gasesc acel CD, s-a epuizat”. Si aceasta m-a inspirit, e pacat ca atata  lume care e dornica sa le cunoasca, toate aceste piese, sa le poata avea. In acest fel a fost selectionata din nou “Ce suflet trist”.
M.T.: Iar albumul se gaseste in continuare …
M.P.: … In continuare in magazinul Muzica si on line si chiar i-as ruga pe cei care vor sa faca un cadou. Iata, se apropie martisorul sau chiar Valentine’s Day. Sunt ocazii de a face daruri neperisabile. Albumul se intituleaza “Cum sa te las?”. Ii invit pe toti ca in buchetul de flori sa existe aceasta surpriza…
M.T.: … Aceasta surpriza, aceasta Margareta
M.P.: O alta petala
M.T.: Inca o petala intr-o floare si intr-un buchet de flori muzicale purtand semnatura si amprenta artistei Margareta Paslaru. Fiecare album vandut contribuie la vindecarea si la tratarea celor care au supravietuit acestei tragedii.
M.P.: Pentru medicamente. La drept vorbind, noi speram ca isi pot procura medicamente. Nu stiu exact cat s-a stras, noi am facut deja o donatie impreuna cu casa de discuri Eurostar. Vom continua, desigur. Inca o data, speram ca multi ascultatori care se duc in vacanta la munte, se vor duce si la mare, oriunde, pot asculta acest CD in masina pe durata calatoriei.
M.T.: Si aduc si o alinare punand “Ce suflet trist”
M.P.: Fac o fapta buna de altfel. Cei care iai procura acest disc, indirect, fac o fapta buna.
M.T.: Ce suflet trist, care poate, totusi, inca zambi. Multumiri inca o data doamna Margareta Paslaru. Un an cu multe proiecte implinite, la fel de frumoase cu care vom tine la curent si ascultatorii postului Radio Romania Cultural prin amabilitatea dumneavostra. 
M.P.: Va multumesc  si 2017 cu proaspete energii!
M.T.: La revedere, o seara placuta in continuare.
M.P.: Asemenea, va multumesc

In incheiere s-a difuzat “Ce suflet trist” – versuri Mihai Eminescu, muzica si voce Margareta Paslaru
Click videoCe suflet trist


Ce suflet trist” - Piesa compusa in 1995 a fost inregistrata in ianuarie 2012 in studioul Jolt Kerestely cu acompaniamentul chitaristului Capriel Dedeian. Melodia a fost difuzata in prima auditie absoluta pe 12.01.2012 la Radio Romania Cultural in emisiunea „Oaza de muzica” realizata Sorina Goia.
In interpretarea compozitoarei melodia este imprimata pe CD-ul "Margareta 70" editat de Fundatia Casa Radio, lansat pe 1 noiembrie 2013, zi de dubla aniversare - Radio Romania la 85 de ani de la prima emisie iar Margareta Paslaru la 55 de ani de cariera.
Actorul Mihai Bisericanu a inregistrat-o pe CD-ul "Actorii canta" produs de Margareta Paslaru si UNITER in beneficiul Campaniei Nationale "Artistii pentru Artisti" si lansat pe 27 mai 2014.
Piesa este inclusa si pe CD-ul de autor "Cum sa  te las?" produs in 2016 la Casa de discuri Eurostar in beneficiul supravietuitorilor din clubul Colectiv.

Click video: Vreo zgatie de fata

"Vreo zgatie de fata" - versurile pline de umor (1878), pe alocuri atipice, au inspirat-o pe interpreta si compozitoarea Margareta Paslaru in anul 1979. Piesa apare pe CD-ul produs de Fundatia Casa Radio, "Bucuria de a canta", lansat cu ocazia aniversarii a 80 de ani de Radio si 50 de ani de activitate a legendarei artiste, la 1 noiembrie 2008. Margareta Paslaru l-a dedicat maestrului Sile Dinicu sub bagheta caruia a interpretat toate piesele de pe disc.












“Pasarile nu mor niciodata” pe textul scris da Ovidiu Dumitru inspirat de versurile lui Mihai Eminescu; melodie lansata in spectacolul "De ce nu cade soarele" (stagiunea 1980-1981 Teatrul Ion Vasilescu); inregistrata pe disc vinil in 1981 si CD-urile "Best of Margareta" (1996), "Margareta Paslaru - Muzica de colectie - Jurnalul National" (2007) si "Margareta, 50 de ani de la primul disc - Lasa-mi toamna, pomii verzi" (2010)


joi, 12 ianuarie 2017

Margareta Paslaru actrita de film



1962 - "DOI BAIETI CA PAINEA CALDA" - personajul Margareta Paslaru

- regia Andrei Calarasu
- scenariu Octavian Sava
- muzica Emanuel Ionescu



1966 - TUNELUL - rolul Iulia
- regia Francisc Munteanu
- scenariul Gheorghi Vladimov, Francisc Munteanu
- muzica George Grigoriu
- scenografia Marcel Bogos
- imaginea Alexandr Selenkov, Iolanta Cen Yu Lan
- distributia   Margareta  Paslaru,   Valentina Maliavina, Emmerich Schaffer, Alesei Loktev, Ion Dichiseanu, Ştefan Bănică









Pentru rolul Iulia juriul Festivalului National de Film "Pelicanul de Aur", ed. a III-a, i-a acordat Margaretei Paslaru “Diploma pentru Debut in Cinematografie”, recunoscand astfel valoarea interpretarii tinerei actrite.

Detalii: Tunelul

Secvente din varianta in limba romana se pot urmari la:
http://www.youtube.com/watch?v=dXtGq3fxU6c
Pentru varianta in limba rusa a filmului accesati link-ul:




1967 - "UN FILM CU O FATA FERMECATOARE" - rolul Ruxandra Vancu
- regia Lucian Bratu
- scenariu Radu Cosasu
- imaginea Tiberiu Olasz
- decoruri Giulio Tincu
- muzica Richard Oschanitzky, solista Puica Igirosanu
- distributie: Margareta Paslaru, Stefan Iordache, Emmerich Schaffer, Marin Moraru, Grigore Gonta, Valentino Dain, Dorin Varga, Cornel Coman, Victoria Gheorghiu, Ileana Stana Ionescu, Victoria Medeea, Petre Gheorghiu-Goe

Detalii: Un film cu o fata fermecatoare

Secvente:  https://www.youtube.com/watch?v=UvoS2MgslKI
                 https://www.youtube.com/watch?v=UdrJootZhJI
                 https://www.youtube.com/watch?v=klX1ur4BZrY
                 https://www.youtube.com/watch?v=LBo9DGYQ5mM
                 https://www.youtube.com/watch?v=PZQosp6jbZU



1968 - "IMPUSCATURI PE PORTATIV" - rolul Nina Bina - o cantareta debutanta
- regia Cezar Grigoriu
- scenariu Dimos Rendis, Cezar Grigoriu
- decoruri arh. Aureliu Ionescu
- muzica George Grigoriu
- distributie: Margareta Paslaru, Cornel Fugaru, Nancy Holloway, Nae Roman, Stefan Banica, Dumitru Furdui, Puiu Calinescu, Stefan Tapalaga, Ovidiu Teodorescu, Nicu Constantin, Mihai Berechet, Lucia Boga

Secventehttps://www.youtube.com/watch?v=7KRYUuhdyo4
                 https://www.youtube.com/watch?v=HoD72zyKu90


1971 - "B.D. LA MUNTE SI LA MARE"
- regia Mircea Dragan
- scenariu Nicolae Tic, Mircea Dragan
- muzica Ion Cristinoiu
Margareta Paslaru interpreteaza melodia "Pe Marea Neagra", text Mihai Dumbrava
SecventaMargareta Paslaru - Pe Marea Neagra - din filmul "B.D. la munte si la mare"

1973 - "VERONICA" - doua roluri: Zana Papadiilor, Educatoarea
- regia Elisabeta Bostan
- scenariu Vasilica Iastrate, Elisabeta Bostan
- muzica Temistocle Popa
- decoruri Giulio Tincu
- distributie Lulu Mihaescu, Margareta Paslaru, Dem Radulescu, Vasilica Tastaman, Angela Moldovan, George Mihaita

Secvente: Margareta Paslaru - Cantecul Zanei
                 Margareta Paslaru - De ce, de ce, de ce



1973 - "VERONICA SE INTOARCE" - trei roluri: Zana Papadiilor, Educatoarea, Imparateasa Furnicilor
- regia Elisabeta Bostan
- scenariu Vasilica Iastrate, Elisabeta Bostan
- muzica Temistocle Popa
- decoruri Giulio Tincu
- distributie Lulu Mihaescu, Margareta Paslaru, Dem Radulescu, Vasilica Tastaman, Angela Moldovan, George Mihaita, Florian Pittis

SecventaMargareta Paslaru - O minune






1976 - "GLORIA NU CANTA" - rolul Frizerita


- regia Alexandru Bocanet- scenariu
- distributie Toma Caragiu, Tora Vasilescu, Jean Constantin, Constantin Diplan, Margareta Pogonat, Octavian Cotescu, Margareta Paslaru, Horatiu malaele
1988 - "MELODII MELODII" - rolul Lia Bogdan

- regia - Francisc Munteanu
- muzica Temistocle Popa 
- distributie Margareta Paslaru, Cornel Patrichi, Cornel Constantiniu, Sergiu Zagarda, Radu Goldis, Jean Constantin, Marga Barbu, Amza Pelea

1978 - "EXPRESUL DE BUFTEA" - interpreteaza "Sola", "Sunt osanca bine-mi pare" si "Habanera"
- regia Haralambie Boros
- scenariu Matty Aslan
- Distributie Dem Radulescu, Coca Andronescu, Nae Roman, Jean Constantin, Margareta Paslaru, Sebastian Papaiani




1979 - "CLIPA" - rol - o taranca
- regia Gheorghe Vitanidis
- scenariul Dinu Sararu








2003 - "NIKI ARDELEAN COLONEL IN REZERVA" - la min. 30'06" pe coloana sonora se aude "Cantecul zanei", muzica Temistocle Popa, text Mircea Bloc in interpretarea Margaretei Paslaru; regia Lucian Pintilie, scenariul Cristi Puiu, Razvan Radulescu

2005 - "MOARTEA DOMNULUI LAZARESCU" - Margareta Paslaru interpreteaza melodiile "Cum e oare?" si "Chemarea marii" pe genericele de inceput si sfarsit ale filmului
- regia Cristi Puiu
- scenariu Cristi Puiu si Razvan Radulescu

2015 - "CHUCK NORRIS VE COMMUNISM" - regia Ilinca Calugareanu; doua compozitii muzica, text, interpretare Margareta Paslaru sunt incluse in coloana sonora: la min. 31'20" - Pasiunea si min. 41'42" - Fara sa vrei.

2016 - BANAT - Margareta Paslaru interpreteaza “Sa nu uitam sa iubim trandafirii”
- regia Adriano Valeriu
Coproductie filmata in Italia, Bulgaria, Romania, Macedonia. Regizorul Adriano Valerio a ales interpretarea Margaretei Paslaru “Sa nu uitam sa iubim trandafirii” muzica Florin Bogardo, text Ovidiu Dumitru. Tema se aude atat pe parcursul filmului cat si pe genericul de final 



duminică, 8 ianuarie 2017

Margareta Paslaru 1968 - “La belle roumaine” – Le nouveau Ciné Monde


Sursa: Le nouveau Ciné Monde nr. 1727_ 09.01.1968
Frumoasa romanca

Este un titlu meritat de vedeta cantecului Margareta Paslaru, asa cum il merita si Gina Lollobrigida in filmul sau dupa Moravia, eticheta de “frumoasa romanca”. Margareta, celebra la Bucuresti, tocmai a turnat al treilea film al sau, desigur cantand, “Impuscaturi pe portativ” de Cezar Grigoriu. Acest muzical se intoarce la comedia politista. Cinci melodii si patru momente de balet modern bucura urechile si ochii. Margareta, spargand sabloanele, creaza un vis: sa cucereasca Parisul. 









vineri, 6 ianuarie 2017

Margareta Paslaru inclusa in Expozitia TVR 60


3 Margareta Paslaru, Revelion 1963                                         4 Margareta Paslaru, Festivalul Mamaia 1964

4 Margareta Paslaru, Mens sana in corpore sano, regia Valeriu Lazarov 1965


2 Anca Agemolu, Margareta Paslaru si                                      2 Margareta Paslaru, Mentiunea juriului, Cerbul de Aur 1968
compozitoarea Camelia Dascalescu, Cerbul de Aur 1968