"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

joi, 29 iunie 2017

Margareta Paslaru de vorbă cu actorul Silviu Biriș


Sursa: Radio Clasic.ro – 29.06.2017

Joi, 29 iunie, de la ora 12:00 invitatul doamnei Margareta Pâslaru este actorul Silviu Biriș.
Silviu Biriș s-a născut pe data de 6 octombrie 1973, la București și este nepotul cunoscutei interprete de muzică populară, Veta Biriș. S-a făcut remarcat și ca un bun cântăreț, interpretând melodii precum „Vrei să ne'ntâlnim sâmbătă seara?” și „Hai coșar, coșar”, cântece din repertoriul unor artiști renumiți ca Gică Petrescu, Ștefan Bănică.
A absolvit în anul 1997 cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, secția Actorie, la clasa profesorului Ion Cojar. Din 1997 este angajat al Teatrului Național I.L.Caragiale din București. 

Prezența actorului Silviu Biriș în studioul Radio Clasic este prilejuită de spectacolul pe care acesta în prezintă publicului Bucureștean, în această seară la Teatrul Avangardia. Piesa"Toc Toc", co momedie franțuzească cu mare succes la public în ultimii 10 ani. 



joi, 22 iunie 2017

Margareta Paslaru de vorbă cu Bogdan Paul Ciobanu


Sursa: Radio Clasic.ro – 22.06.2017
Joi, 22 iunie de la ora 12:00, la Radio Clasic, doamna Margareta Paslaru îl are ca invitat pe tânărul percuționist Bogdan Paul Ciobanu.

A câștigat locul I la Olimpiada Zonală de Muzică, trofeul concursului „Emanuel Elenescu” și premiul special al juriului la Festivalul „Florian Pittiș”, alături de trupa din care face parte. Își dorește să își extindă cât mai mult orizonturile muzicale, participând la numeroase cursuri și masterclassuri. Mentorul său este profesorul Marcel Baltag, cel care îi este alături atât în pregătirea muzicală dar și cu sfaturi și învățăminte. Bogdan este voluntar la diferite evenimente și cercetaș la Organizația Naționala a Cercetașilor României.



miercuri, 21 iunie 2017

Margareta Paslaru si Maria Tanase distribuite de Liviu Ciulei in "Opera de trei parale" (1962)

In anul 1962 marele regizor Liviu Ciulei a invitat-o pe tanara Margareta Paslaru sa faca parte din distributia spectacolului cu piesa “Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, pusa in scena la Tetrul Lucia Sturza Bulandra. Repetitiile au inceput in toamna anului 1962. Din distributie faceau parte mari actori ca Joules Cazaban, Toma Caragiu, Victor Rebengiuc, Clody Bertola, George Maruta, Mimi Enaceanu, alaturi de interpretele Maria Tanase si Margareta Paslaru. Din pacate, Maria Tanase si Joules Cazaban au apucat sa participe la doar cateva repetitii. Dupa disparitia lor, regretatul Liviu Ciulei a completat distributia cu alti actori iar premiera a avut loc pe 11 noiembrie 1964.

joi, 15 iunie 2017

Margareta Paslaru de vorbă cu Evelin Andrieș


Sursa: Radio Clasic.ro – 13.06.2017

Joi, 15 iunie, de la ora 12:00, invitata doamnei Margareta Pâslaru este Evelin Andrieș Daiana, Universitatea Națională de Muzică București, specializarea harpă.
Cele mai importante 3 realizări ale Evelinei au fost Premiului 1 la Olimpiada Națională de Muzică, urcarea pentru a doua oară, în calitate de solistă, pe scena Filarmonicii din Cluj și deschiderea festivalului „Europa Season” prin susținerea unui recital neconvențional.
Pe lângă oportunitățile de promovare și mentorat oferite de programul Tinere Talente, bursa o va ajuta pe Evelina să își vadă mai aproape unul dintre cele mai importante vise pe care le are, acela de a-și achiziționa propriul instrument.

Evelina studiază la Universitatea Națională de Muzică din București cu maestrul Ion Ivan Roncea, iar cea care i-a îndrumat pentru prima dată pașii în studiul harpei a fost profesoara Băcneanu Delia.



sâmbătă, 10 iunie 2017

Margareta Paslaru, calendar 1971: recital la Festivalul "Bratislavská lýra"


Caietul de sala al Festivalului “Bratislavská lýra” 1971



Traducere: "Margareta Paslaru este printre cele mai populare cantarete romane, binecunoscuta in multe țări din Europa, in Japonia și Canada, după spectacole de succes. Acasă fanii o pot vedea cântând, într-un spectacol de teatru și in filme muzicale. A studiat baletul, miscarea scenica și muzica populara pe care le abordeaza cu usurinta."




joi, 8 iunie 2017

Margareta Paslaru de vorbă cu Alexandra Crăciun


Sursa: Radio Clasic.ro – 07.06.2017


Joi, 8 iunie, de la ora 12:00, doamna Margareta Paslaru o are invitată pe tânăra interpretă de muzică populară, Alexandra Crăciun.
Pasii au urmat-o de mica spre muzica, iar cu ajutorul lui Dumnezeu si perseverentei a avut parte de reusite remarcabile. Muzica usoara a fost prima ei dragoste, iar muzica populara i-a adus linistea si implinirea sufleteasca. De-a lungul anilor, a participat la numeroase festivaluri de muzica la care a obtinut diverse premii, cat si in cadrul emisiunilor difuzate de diverse televiziuni. A interpretat pe scena Ateneului Roman, la Centrul Cultural M.A.I, Universitatea Nationala de Muzica,Palatul National din Bucuresti,Centrul Cultural Otopeni, Centrul Cultural Tinerimea Romana. Diverse premii obtinute in cadrul unor Concursuri de Muzica din toata tara. A participat impreuna cu un Ansamblu de muzica clasica populara in cadrul unui festival din orasul Ohrid, Macedonia unde a fost obtinut MARELE PREMIU Diploma de Onoare.
‘‘M-am nascut in Bucuresti, insa radacinile mele apartin pamantului moldovenesc. Consider ca este foarte importanta intoarcerea la radacini, traditii ,la portul si cantecul traditional romanesc..’’ In prezent, este studenta la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti si membra a Ansamblului Romanasul si a Ansamblului Doina din Bucuresti. 




vineri, 2 iunie 2017

Margareta Paslaru interpreteaza si muzica populara - urmariti evolutia


Eugen Florescu - Informatia Bucurestiului 2 iunie 1964: "Surprinzator de buna ni s-a parut, de pilda, Margareta Paslaru in rolul interpretei de muzica populara. Tanara solista are un timbru adecvat melodiilor interpretate, dovedind certe calitati intr-un gen dificil, incercat acum, dupa cate stim, pentru prima data. Dupa spectacolul de duminica avem chiar increderea ca, evitand unele excese de miscare, Margareta Paslaru are suficiente posibilitati de a deveni si in acest gen al artei interpretative un nume de valoare."
Maria Titus - Scanteia Tineretului 2 iunie 1964: "Capsa" muzicala a fost fara doar si poate debutul Margaretei Paslaru in postura de cantareata de muzica populara romaneasca.
Adina Darian - Cinema oct. 1966: "In prezent, Margareta Paslaru are imprimate 60 de melodii si detine recordul vanzarii de discuri la muzica usoara. RECENT INSA SI-A BATUT PROPRIUL EI RECORD CU DISCUL DE MUZICA POPULARA.
Elly Roman 1968, coperta disc aniversar EDD-1217: "Neasteptata interpreta a intonatiilor noastre folclorice, actrita de film cu posibilitati multiple, actrita de teatru cu o prezenta scenica remarcabila si, mai ales , cantareata..".
De cate ori intr-un interviu este rugata sa vorbeasca despre introducerea muzicii populare in repertoriu, Margareta Paslaru aminteste de indemnul pe care l-a primit de la Maria Tanase, de a aborda si acest gen muzical, si ii multumeste inegalabilei artiste.

Margareta Paslaru - Interviu Graiul Maramuresului - 2 iunie 2007: “In cadrul repetitiilor cu piesa “Opera de trei parale”, unde eu cantam melodiile în stil “Brechtian”, asa cum ma indruma regizorul Liviu Ciulei, am avut ocazia s-o intalnesc pe Maria Tanase, si ea distribuita în piesa. Intr-o zi, mi-a spus in felul ei unic: “Asculta, fa…tu trebuie sa cinti muzica populara. Asculta-ma pe mine, ca-s vulpe batrana…” Si am inceput sa cant. N-a existat apoi turneu, mai ales in strainătate, in care sa nu cint folclor. Pentru mine este o datorie de onoare sa reprezint tara prin tot ce este mai valoros, mai original, izvorul si esenta muzicii romanesti, folclorul nostru”.
Ascultand de acest sfat, in 1964 apare deja primul disc cu inregistrari de muzica populara semnat Margareta Paslaru, EPC-487. Cele 4 melodii (Bade palarie noua, Sunt osanca bine-mi pare, Suparat badea-i de-aseara si S-ar gati badea de nunta) au fost inregistrate cu acompaniamentul orchestrei conduse de Victor Predescu. 

Un an mai tarziu, Margareta Paslaru este inclusa cu “Sunt osanca bine-mi pare” in distributia filmului de televiziune “Mens sana in corpore sano” realizat de Valeriu Lazarov si premiat la Festivalul International de Televiziune de la Praga, 1965. 

Aceeasi melodie este interpretata si in filmul “Impuscaturi pe portativ” (1967) unde marea artista joaca rolul unei debutante, interpretand si cateva piese de muzica usoara.
Tot in 1967 Casa de discuri Electrecord editeaza discul EDC-886 care cuprinde 4 piese stilizate in ritm modern de Richard Oschanitzky si interpretate de Margareta Paslaru: Aseara ti-am luat basba, Valeleu, Pe deal pe la Cornatel si Tarina de la Gaina.

Pe CD-ul “Margareta – 40 de ani de la primul disc”, dintre cele de 25 de melodii fac parte si Sunt osanca bine-mi pare, Bade palarie noua, Pe deal pe la Cornatel, Suparat badea-I de-aseara, Bate Doamne, lemnele.



Evening news - London, 1974: "And let me not forget Margareta Paslaru, a little Romanian, who sings deep down in her boots, like Juliette Greco. She is a joy."
John Percival South London: "Romanian Dance Company at Queen Elizabeth Hall": "…The only named soloist is Margareta Paslaru, who combines an exceptionally deep contralto voice with a coquettish appearance and manner."
Informatia Bucurestiului – E.C. – 13 august 1974"Nu putem trece peste faptul ca, la reusita spectacolului a contribuit substantial micro recitalul (tot folcloric, fireste) al Margaretei Paslaru, despre care ziarul londonez "Morning Star", din 18 iulie scria: "(...) canta cu o voce voluptoasa, asemanatoare celei a Marlenei Dietrich"







In noiembrie - decembrie 1970, alaturi de Ansamblul “Doina” a cantat folclor in mai multe orase din Anglia: Cardiff, Manchester, Brighton, Bournemouth, Galders Green, Harrogate.







Ca o recunoastere a valorii interpretarii melodiilor folclorice, Margareta Paslaru a fost invitata sa participle la turnee in strainatate alaturi de ansamburi profesioniste. Astfel, impreuna cu Rapsodia Romana in septembrie 1970 a evoluat in Israel.


Facla – Tel Aviv –1977: "In "Blestemul " vocea de infinite posibilitati a Margaretei, pe fundalul agreabilei sale prezente scenice aduce puternic, emotionant, imaginea celei care a fost Maria Tanase."



Margareta Paslaru este invitata in din nou Anglia pentru o serie de 25 de spectacole la Royal Festival Hall in perioada 15 iulie - 5 august 1974 impreuna cu ansamblul “Doina Bucurestiului”. 



Un alt turneu este cel din Tarile Scandinave – Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia - (35 zile, 24 orase) cu Ansamblul Doina in octombrie - noiembrie 1972 cand a interpretat Tarina de la Gaina, Aseara ti-am luat basma, Uhai bade, Marit-am-as bade.

Jydske Tidende - Stockholm - 1972: "Margareta Paslaru a interpretat cu deosebit simt al umorului si cu o mimica sugestiva cantecele populare romanesti".













In august 1979, pleca in in turneu de muzica populara in Italia la invitatia Ansamblului UTC.

In 1998, Margareta Paslaru a marcat implinirea a 40 de ani de la debut prin recitalulul extraordinar "Vine, vine ...Margareta", acompaniata de formatia Radu Goldis, sustinut in mai multe orase din Statele Unite si Canada.
George Rosianu, Meridianul Romanesc, 5 iunie 1999: "Recitalul de la New York "Vine, vine... Margareta" a fost ovationat in picioare."

Luceafarul Romanesc - Mai 1998 – Montreal: "Cu o tinuta ireprosabila, Margareta creeaza magia unui spectacol de clasa. Nimic nu este pompos, pretentios ori exagerat. Exista o vizibila grija pentru amanunt, pentru echilibru si pentru variatie. Margareta functioneaza intr-o regie artistica proprie, utilizand detalii de costum si mici recuzite, schimbandu-le la vedere, si creand personaje si diversitate pe parcursul intregului recital. Tinuta de scena este impecabila si pune in valoare o interpreta ale carei miscari sunt bine gasite, expresive si sugestive."

Romania Libera USA - Iulie 1999 – Miami: "Margareta a impresionat prin diversitatea cantecelor prezentate, culese din toate genurile si pe gustul tuturor"
1971, Margareta Paslaru este invitata de onoare cu un recital de muzica populara la Gala Festivalului “Maria Tanase” editia a II-a - Craiova.

In 27 noiembrie 2009 este invitata surpriza in incheierea editiei jubiliare XX a festivalului.
Spectatorii romani au avut nenumarate ocazii de a se bucura ascultand-o pe Margareta Paslaru in spectacole folclorice in Bucuresti sau in tara.

1968, in seria de recitaluri prin care, la 25 de ani, a aniversat 10 ani de la debut, dintre cele 23 de melodii prezentate publicului au facut parte nelipsitele melodii de muzica populara.

1969, la Festivalul International Cerbul de Aur, Margareta Paslaru a deschis Recitalul extraordinar cu “Tarina de la Gaina”, continuand cu 11 melodii de muzica usoara.

Este stiut ca fiecare microrecital al legendarei artiste se incheie cu o melodie populara.

Publicul a apreciat evolutia Margaretei Paslaru ca interpreta de folclor, fapt dovedit de prezenta sa atat in Top P al revistei Saptamana cat si in ancheta revistei Flacara 1973, in clasamentul de popularitate – interprete de muzica populara.

Si un amanunt referitor la vestimentatia marei artiste: la toate festivalurile si concursurile la care a participat in 29 de tari, chiar si acolo unde a cantat doar muzica usoara, tinutele pe care le-a purtat au avut intotdeauna elemente folclorice: ie sau cojoc sau traisciora sau broderii inspirate din portul popular.

Click video: http://www.youtube.com/watch?v=Wa4L06Spe8k - Bade palarie noua
http://www.youtube.com/watch?v=PF3CmUL1_ag - Ciuleandra si S-ar gati badea de nunta


joi, 1 iunie 2017

Margareta Paslaru de vorbă cu Jonathan Alexandru


Sursa: Radio Clasic.ro – 31.05.2017

Margareta Paslaru de vorbă cu Jonathan AlexandruJoi, 1 iunie, de la ora 12:00, la Radio Clasic, doamna Margareta Paslaru îl are ca invitat pe Jonathan Alexandru.
Student la Academia de Muzică din București, secția canto clasic (clasa Ionel Voineag) Jonathan Christian Alexandru, în vârstă de 21 ani și-a făcut debutul pe scena Festivalului Callatis-Mangalia. Jonathan Alexandru este fiul cunoscutei interprete Nicola și al compozitorului Mihai Alexandru.