"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 29 decembrie 2018

Margareta Paslaru premiata la Gala Femei de succes 2018


Margareta Paslaru a primit "Premiul publicului - Editia centenara" la Gala Femei de succes din 10 decembrie 2018 ; amfitrion Mihaela Serban, foto Lucian Nastase


Margareta Paslaru, Maria Selaru, Andrei Ionescu, Ileana Stana Ionescu 


 Margareta Paslaru, Mihaela Serban







duminică, 23 decembrie 2018

Calendar 23 decembrie 2010: interviu Margareta Paslaru "O jumatate de veac am daruit ceea ce dainuie, muzica"





Margareta Pâslaru: O jumătate de veac am dăruit ceea ce dăinuie, muzica
Muzică, teatru, film, televiziune - în 50 de ani de carieră, Margareta Pâslaru a excelat în toate, şi aceasta pentru că „visa să devină un actor total". Cu aproape o lună în urmă, artista a lansat ...
Teodora Dutu_ 22.12.2010
Muzică, teatru, film, televiziune - în 50 de ani de carieră, Margareta Pâslaru a excelat în toate, şi aceasta pentru că „visa să devină un actor total".
Cu aproape o lună în urmă, artista a lansat albumul „Lasă-mi, toam­nă, pomii verzi", CD de autor ce a marcat 50 de ani de la primul disc, dar şi o culegere tipărită (cu acelaşi nume), pentru cei care doresc să-şi lărgească repertoriul.
Cum ne-a obişnuit de la lansările anterioare, şi de data aceasta, doamna Pâslaru a donat drepturile de autor campaniei „Artişti pentru artişti" de la UNITER. Am invitat-o să ne vorbească despre albumul aniversar şi culegerea, despre debutul în muzică, persoanele care au susţinut-o, des­pre anii petrecuţi în SUA, dar şi despre noua ei pasiune: internetul.
La Târgul Gaudeamus şi apoi la maga­zinul Muzica aţi lansat „Lasă-mi, toamnă, pomii verzi", ce a marcat 50 de ani de la primul disc. Înainte de a vorbi despre recentul eveniment, aş vrea să ne întoarcem puţin în anii '60, când aţi debutat şi aţi lansat „Chemarea mării". 
Margareta Pâslaru: Doamna Ileana Pop m-a remarcat la Casa de Cultură Griviţa Roşie, unde cântam acompaniată de Paul Ghenţăr; entuziasmată, dânsa m-a prezentat regizorului Valeriu Lazarov. Tot în acea perioadă, tânărul compozitor George Gri­goriu, din „Trio Grigoriu", atras de timbrul meu vocal, mi-a compus „Şi-n apa mării".
În acea perioadă, cum ajungea cineva să lanseze un disc? 
M.P.: Era solicitat. Interpreţi cu voci interesante, recognoscibile, solişti ceruţi de admiratori în magazinele de specialitate „vindeau" bine produsul muzical. În ceea ce mă priveşte, eram preferata multor compozitori; 63 mi-au încredinţat creaţiile lor, unii scriind special pentru mine.
După succesul primului disc, aţi intrat în televiziune.
M.P.: A fost invers! Televiziunea m-a făcut cunoscută în ţară, concomitent cu radioul, care difuza piesele cerute în emisiunea „Melodia preferată".
Ca urmare a succesului în sălile de spectacol, la tv şi radio, piesa „Chemarea mării" s-a înregistrat şi pe disc Electrecord în decembrie 1960. În anul următor bătea recordul vânzărilor, 26.000 de exemplare.
La momentul lansării făceaţi parte din „noul val"?
M.P.: Desigur, celebrul Gică Petrescu era convins că voi avea un succes de durată, în momentul în care m-a invitat la recitalul său, „Telegrame melodii", alături de Marina Voica. Faptul că m-am lansat o dată cu televiziunea mi-a dat un „avans" de aproape zece ani faţă de următorul grup, ceea ce a rămas un avantaj. Îmi amintesc de vecinii care puneau televizorul în geam, ca toată strada să poată vedea o emisiune. Era o raritate, nu oricine îşi putea permite un aparat alb-negru.
Aţi jucat în piese de teatru, în filme, aţi abordat folclorul. Apoi aţi început să compuneţi melodii, să scrieţi textele pieselor. De ce v-aţi implicat în atâtea domenii? 
M.P.: De ce? Visam să devin ceea ce se numea „actor total". Vocea, pasiunea cu care interpretam, mişcarea scenică, deprinsă de la orele de balet cu Floria Capsali, au atras atenţia realizatorilor tv, regizorilor de film şi teatru care, pu­nându-mi în va­loare stilul versatil, talentul, rea­lizau spectacolul dorit.
Apoi, în 1983, aţi emigrat în SUA. 
M.P.: Acest capitol va fi dezvoltat în cartea la care lucrez de ani buni, sper s-o definitivez pentru a o lansa la Târgul Gaudeamus 2011. Faptul că am lucrat fără oprire şi pes­te Ocean, mai bine de 20 de ani, mi-a adus recunoaşterea muncii, a activităţilor cultural-educative desfăşurate în folosul so­cie­tăţii. Astfel, am fost apreciată de domnul Michael Ferguson în discursul său (Congressional Re­cord) la „The House of Representatives 2001", onorată ulterior în Union County şi de Se­natul statului New Jersey, cu ocazia premiilor anuale „Women of Excellence", în 2002.
Reveniţi des în România. Ce vă face să vă întoarceţi an de an?
M.P.: De când l-am pierdut pe soţul meu, lucrez mai mult în Bucureşti, compun, scriu texte, înregistrez muzică, răspund unor invitaţii de a susţine diferite campanii, contribuind astfel la efortul oamenilor de bine.
Cum vi se pare televiziunea din România faţă de cea din Statele Unite?
M.P.: Dificilă întrebare, ambele se află în continuă evoluţie. Am senzaţia că formatul emisiunilor actuale, împrumutat din alte ţări, împiedică afirmarea tinerilor regizori cu talent şi imaginaţie, care ar avea ceva de spus.
Revenim la albumul „Lasă-mi, toamnă, pomii verzi", ce marchează 50 de ani de carieră. 
M.P.: Da, am trăit o jumătate de veac dă­ruind ceea ce dăinuie, muzica. Nici nu-mi vine să cred cum a zburat timpul.
În anii '60, după debutul muzical, au urmat cele din teatru, film, folclor, toate răsplătite de public şi de aprecierea specialiştilor la Mamaia, apoi la „Cerbul de Aur", culmi­nând cu Trofeul MIDEM la Cannes. Anii '70 au confirmat ascensiunea prin invitaţii sosite din alte ţări, la spectacole, festiva­luri, tur­nee, şi lansarea filmelor „Veronica".
Extinderea activităţilor componistice au urcat o treaptă importantă în 1980 prin şlagărele „Lasă-mi, toamnă, pomii verzi" şi „Diamant fermecat". Perioada anilor '90 până în 2006 mi-au îmbogăţit universul, ascendent, cu experienţe pe care le-am împăr­tă­şit compatrioţilor, precum „Banca pentru alimente". M-am simţit onorată de Trofeul Electrecord, primit anul acesta cu ocazia aniversării a 50 de ani de la primul disc.
O dată cu CD-ul, aţi publicat şi culegerea „Lasă-mi, toamnă, pomii verzi".
M.P.: Această primă culegere conţine 31 de titluri, cu aproximaţie, aceleaşi compoziţii de pe acest CD, printre care rugăciunea „Ta­tăl nostru", „Era o fântână", „Cheia", „A ni­mănui sunt", „Ţigara", „Ceasul e un vrăjitor", „Ghimpi" şi altele.
Ele reprezintă un dar pentru cei care vor să-şi extindă repertoriul, până la apariţia următorului meu caiet. Această culegere se vinde separat, la maga­zinul Muzica, pentru moment. Încurajez casele de cultură şi profesorii să o procure dacă doresc, pot găsi câteva piese şi pentru cei mai mititei, de pildă, „Bunicii mei", „Alergători de cursă lungă" sau „Păsările".
Purtaţi un pandantiv foarte interesant. Vă pasionează internetul?
M.P.: Desigur, cu atât mai mult cu cât soţul meu - în amintirea căruia port pandantivul dăruit - mi-a deschis această „fe­reastră" către viitor. De atunci explorez în direcţia aceasta fascinantă şi încerc să învăţ cât mai mult.
Care sunt vocile din muzica românească pe care le admiraţi?
M.P.: Mulţi tineri au calităţi vocale excepţionale, dar mă atrag aceia cu un timbru aparte, stil personal, care nu imită pe nimeni. Fără îndoială, avem o galerie de mari profesionişti, cărora le doresc mult succes în continuare.
Ce pregătiţi pentru anul viitor?
M.P.: Mă aşteaptă câteva „premiere" şi vise îndrăzneţe spre binele altora! Campania „Voluntarii Muzicii" va debuta în 2011! Dar până atunci vă doresc tuturor sărbători luminate şi un nou an plin de sănătate şi realizări!


vineri, 21 decembrie 2018

Calendar decembrie 1968: Margareta Paslaru a primit Discul de Aur









Sursa: Informatia Bucurestiului, 21 decembrie 1968: In cadrul "Saptamanii discului", la magazinul Muzica, Margaretei Paslaru i s-a inmanat "Discul de aur" - premiu acordat de C.S.C.A. pentru interpretarea compozitiilor romanesti. Anul acesta, odata cu ultimul disc aparut pe luna decembrie, Margareta Paslaru a intrunit un numar de 100 melodii imprimate la Electrecord. 
_____________________________

Explicatie: C.S.C.A. era Comitetul de Stat pentru Cultura si Arta.

Discul despre care se vorbeste in ziar este primul vinil format mare editat de Electrecord pentru un singur solist si, impreuna cu seria de recitaluri extraordinare de pe scena Casei Centrale a Armatei, a marcat implinirea a zece ani de activitate artistica a Margaretei Paslaru.


Ca urmare a primirii Dicului de Aur, Margareta Paslaru este invitata pe 25 ianuarie 1969 la Gala M.I.D.E.M. - Cannes, Franta unde i se inmaneaza Discul de Marmura.



Sursa: Contemporanul / 31 ianuarie 1969: MARGARETA PASLARU SI DISCUL DE MARMURA


Intoarsa zilele acestea de la Cannes, unde a fost invitata la festivitatile Targului international al Discului (M.I.D.E.M.), Margareta Paslaru a adus cu sine o noua confirmare a harului si tenacitatii sale artistice: trofeul M.I.D.E.M., acordat cantaretilor celor mai populari, ale caror discuri au fost in mod constant cele mai solicitate. Pe estrada unde defileaza de obicei marile vedete ale filmului, au putut fi de asta data aplaudati "idolii" muzicii usoare: Dalida, Mireille Mathieu, Amalia Rodriguez, Adriano Celentano, Udo Jurgens etc. Printre ei, si Margareta Paslaru. Reamintim ca supertrofeul M.I.D.E.M. a fost acordat decanului de varsta al sansonetei franceze, Maurice Chevalier, cu prilejul aniversarii a 80 de ani. Odata cu trofeul din marmura, Margareta Paslaru ne-a adus si o serie de instantanee fotografice, dintre care l-am ales pe acesta: Dalida si Margareta Paslaru







luni, 17 decembrie 2018

Calendar 17 decembrie 1966: Margareta Paslaru - turneu la Leningrad si Moscova cu "Opera de trei parale" - primul spectacol





In 17 decembrie 1966, la Leningrad, are loc primul spectacol dintr-un turneu in fosta URSS cu piesa “Opera de trei parale”. Informatia Bucurestiului din 19.12.1966 publica o stire referitoare la acest eveniment: “Leningrad, 18 (Agerpres) – Incepandu-si turneul in Uniunea Sovietica, colectivul Teatrului “Lucia Sturza Bulandra” a prezentat sambata seara primul spectacol la Palatul Culturii din Leningrad cu piesa “Opera de trei parale” de Bertolt Brecht. Spectacolul a fost primit de publicul leningradean cu vii aplauze. Printr-o instalatie speciala, intreg spectacolul a fost tradus in limba rusa. Ziarul “Vecernai Leningrad” scrie ca expresivitatea jocului actorilor romani a facut inutila traducerea piesei.”







Turneul fusese anuntat in presa romana inca din 18.11.1966 cand Saptamana Culturala a Capitalei scria: “Timp de doua saptamani artistii bucuresteni vor aparea in fata spectatorilor din Leningrad si Moscova, unde se vor juca spectacolele “Opera de trei parale” de Bertolt Brecht – in regia lui Liviu Ciulei, care semneaza si scenografia impreuna cu Ion Oroveanu – si recenta premiera cu comedia lui I.L. Caragiale “D-ale carnavalului” pusa in scena de Lucian Pintilie in decorurile lui Liviu Ciulei si Giulio Tincu.”



Calendar 17 decembrie 1966: Margareta Paslaru realizeala la TV Leningrad filmul "Omuletul, muzica si invitata noastra Margareta Paslaru"



Margareta Paslaru a fost invitata sa filmeze pentru televiziunea din Leningrad recitalul "Omuletul, muzica si invitata noastra Margareta Paslaru"; in program au fost 8 melodii printre care Toata tineretea mea esti tu, Nu mai plange, baby, Margarete, Parca, parca tin la tine, Din toata inima, Cu tine rad cu tine plang. 



duminică, 16 decembrie 2018

Calendar 16 dec. 2011: Margareta Paslaru a primit Premiul "Vasilica Tastaman"


Sursa: margaretapaslaru.blogspot.com

La jumatatea lunii decembrie 2011, in eleganta Sala a Casei Universitarilor, maestrul Geo Saizescu a facut din nou haz de necaz, astfel ca a decernat Premiile Nationale de Umor - ajunse la editia a XI a - ale Societatii Umoristice „Pacala“ si Revistei „Harababura“. Recunoscut drept un Don Quijote al timpurilor noastre, amfitrionul Galei a dorit - ca in fiecare an -, cu entuziasmul si verva-i de nestavilit, sa-i recompenseze pe cei mai talentati actori, regizori, scriitori, artisti plastici, cronicari si muzicieni.









sâmbătă, 15 decembrie 2018

Calendar 15 decembrie 2014: UNITER despre Margareta Paslaru in campania "Artistii pentru Artisti"


Sursa: uniter.ro_ 15 decembrie 2014

Cadouri de sărbători sub emblema campaniei naţionale “Artiştii pentru Artişti”
Campania Naţională „Artiştii pentru artişti” este emblema sub care UNITER îşi desfăşoară activităţile în fiecare lună decembrie. O lună a cadourilor şi a gândurilor bune, pe care UNITER le îndreaptă şi către artiştii vârstnici. Mai ales către ei!

Aşa încât cele trei acţiuni caritabile ale lunii decembrie se desfăşoară în acelaşi cadru generos al Campaniei „Artiştii pentru artişti”.
Joi, 11 decembrie, la UNITER, a avut loc „Serbarea de Crăciun” pentru beneficiarii programului Casei Artiştilor, în cadrul căreia, doamne generoase care activează în mediul de afaceri din România, au oferit câteva momente artistice şi muzicale, însoţite de un pahar de vin şi un cadou pentru cei prezenţi. Este vorba de doamnele Livia Popescu, Laura Voinea, Doina Neagu, Mădălina Tobă, Victoria Evi, Roxana Barbeli, Luminiţa Băltăreţu, Iulia Mircea, Alina Ioniţă, Valentina Topor, Mihaela Tatu şi Liliana Iordache, cu sprijinul City Grill, Oala cu bunătăţi şi My Maia.
Începând de duminică, 14 decembrie, ora 18.30, la Teatrul de Comedie, sala Radu Beligan, înaintea reprezentanţiilor programate, spectatorii s-au putut întâlni cu doamna Margareta Pâslaru care a oferit autografe pentru cd-ul „Actorii cântă”. Doamna Pâslaru va fi prezentă la Teatrul de Comedie şi vineri, 19 decembrie 2014, dar şi duminică, 21 decembrie, tot la ora 18.30.Nimic nu e mai frumos decât un  cadou – cd cu muzica interpretată de mari artişti, ce poartă semnătura olografă a Margaretei Pâslaru.
Doamna Pâslaru a fost prezentă şi în Pasajul FNT, iar scurte secvenţe din această perioadă pot fi urmărite aici:
Tot săptămâna aceasta, înainte de Crăciun, UNITER oferă a doua tranşă de sprijin financiar pentru artiştii vârstnici din toată ţara. Un număr de aproximativ 50 de artişti vor primi ajutor financiar prin strângerea de fonduri obţinute ca urmare a acţiunilor caritabile organizate de UNITER în anul 2014.
Este vorba de spectacolul de caritate „Clipe de viaţă 2” din luna martie, de participarea instituţiilor din Bucureşti şi din ţară la Campania „Artiştii pentru artişti” în luna martie, de sumele obţinute după vânzarea cd-ului „Actorii cântă” împreună cu ziarul Libertatea, prin amabilitatea grupului Ringier, în luna iulie, de sumele obţinute ca urmare a licitaţiei „Dăruind, vei dobândi”, licitaţie care a avut loc în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, fiind organizată împreună cu Galeriile Artmark, precum şi din donaţii individuale.
Mulţumim tuturor celor care sprijină Campania „Artiştii pentru artişti”.

luni, 3 decembrie 2018

Calendar 1-15 decembrie 1967: Margareta Paslaru si Dan Spataru - invitati la Festivalul Cantecului - Varadero, Cuba




Intre 1 si 15 decembrie 1967 s-a desfasurat la Varadero, in Cuba, “Festivalul cantecului”. Tara noastra a fost reprezentata de interpretii Margareta Paslaru, Dan Spataru si compozitorul Hanry Malineanu.
Margareta Paslaru si                                                                       
Dan Spataru pe scena festivalului                                                                           
Melodia “Ale tale” (muzica Aurel Manolache) cu text adaptat de Margareta Paslaru in limba spaniola a fost singura piesa care a purtat numele festivalului si i-a transformat pe cei doi mari artisti in adevaratele vedete ale editiei din acel an.
Au fost invitati artisti din 19 tari care au participat la 15 concerte desfasurate la Varadero (10) si Havana (5). Printre participanti: Sergio Endrigo si Jenny Luna (Italia), Jaromir Mayer si Eva Pilarova (Cehoslovacia), Ewa Demarczyk (Polonia), Iulia Ciogheli (URSS), Pauline Julien (Canada), Margarita Dimitrova, Yordanka Hristova (Bulgaria), Massiel (Spania), Roy Harper (Anglia), Isabelle Aubert, Jose Bartel, Francesca Soleville (Franta), Less Cariton (Barbados), Vermon Harcourt (Insulele Bermude), Susana Koncz (Ungaria), Margarita Bauche (Mexic), Emilhenco (Monaco), Teresa Paula (Portugalia), Dahd Sfeir (Uruguay), Zafir Hadzimanov (Iugoslavia) si, bineinteles, Cuba.
Magazin 16.12.1967, Victor Stamate:  “Festivalul de la Varadero, rasplatind pe interpreti cu aplauzele generoase ale publicului si nu cu premii, ofera cantaretilor un climat scutit de emotiile si limitele impuse de prezenta juriului”  

Saptamana Culturala a Capitalei, 24.11.1967: “Zilele trecute au plecat in Cuba compozitorul H. Malineanu, cantaretii Margareta Paslaru si Dan Spataru, pentru a participa la Festivalul de muzica usoara care se va desfasura la Varadero intre 1 si 15 decembrie”
Romania libera, 07.01.1968 – “Cantaretii romani Margareta Paslaru si Dan Sparatu s-au bucurat de un deosebit succes interpretand melodia “Varadero”, dedicata festivalului international care are loc in localitatea cubaneza cu acelasi nume.”


Magazin 16.12.1967, Victor Stamate:  “Seria cantaretilor straini a fost deschisa de Margareta Paslaru. Talentata noastra cantareata, simpatica si cocheta, a cucerit publicul chiar din prima seara, interpretand adorabil melodia lui George Grigoriu “Serenada tineretii”, mult indragita de ascultatorii cubanezi (una din emisiunile muzicale ale postului de radio Havana incepe si se termina cu acordurile acestei serenade). (…) Publicul a rasplatit cu ovatii melodia “Varadero”, compusa in cinstea festivalului si cantata in duet de Margareta Paslaru si Dan Spataru. La cererea publicului, bucata a fost repetata cu acelsai suces in al treilea concert.”
Informatia 16 ian. 1968, N. Paduraru, Interviu cu H. Malineanu: “-Ce ne puteti spune despre tinuta festivalului?  - In primul rand ca a fost de foarte buna calitate. Cu atat mai meritorie mi se pare evolutia celor doi interpreti romani, Margareta Paslaru si Dan Spataru, care si-au cucerit popularitatea si simpatia tuturor. Ei au fost, de altfel, invitati sa participle si la festivalul din 1968.”
Saptamana Culturala a Capitalei, 05.01.1968,E. Elian, interviu “Margareta Paslaru, cantareata tineretului (Havana)”: “In ceea ce ma priveste, am cantat “Toata tineretea mea esti tu” de H. Malineanu, “Ionel, Ionelule” de Claude Romano, compozitia mea “Indiferentul”, bineinteles “Trandafirii tai” si “Pe aripa vantului”, iar in incheiere, alaturi de Dan Spataru, duetul “Ale tale” de Aurel Manolache, pentru care am scris un text spaniol. In plus, mi s-a cerut sa interpretez melodia lui George Grigoriu “Serenada tineretii” (foarte popular in Cuba datorita filmului romanesc “Vacanta la mare”) pentru care compozitorul H. Malineanu a scris pe loc aranjamentul orchestral necesar.”

duminică, 2 decembrie 2018

Calendar 1-7 decembrie 1968: Margareta Paslaru - turneu in Bulgaria



Margareta Paslaru a sustinut spectacole in mai multe orase din Bulgaria - Sofia, Varna, Plovdiv, Velico Tarnovo. Artista a inclus in program o parte dintre melodiile incluse in Recitalul Extraordinar de muzica usoara Margareta Paslaru – 10 ani de activitate artistica.
Margareta Paslaru a cantat alaturi Boris Godjunov si Margarita Dimitrova, apreciati solisti bulgari.





sâmbătă, 1 decembrie 2018

Margareta Paslaru la TVR de Ziua Nationala


Margareta Paslaru a fost invitata in juriul emisiunii Provocarea starurilor, editia din 1 decembrie 2018. Colegi de jurizare i-au fost Corina Chiriac si Mihai Georgescu.