"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 30 aprilie 2021

Margareta Paslaru in filmul muzical "Ein jahr voll musik" - RDG 1970

In aprilie 1969 Margareta Paslaru a fost invitata de televiziunea din RD Germana in distributia peliculei "Un an plin de muzica". Artista a reprezentat Primavara si a interpretat "Viva Maria" in germana. 

In film au fost invitati mari interpreti ai timpului: Gilbert Becaud, Frank Schobel, Etta Cameron, Thomas Luck, Edith Pieha, Jork Martin etc. 

Filmul a fost prezentat in 1970 iar Televiziunea Romana l-a programat pe 30 aprilie 1972 sub numele "Muzica unui an".






joi, 15 aprilie 2021

Margareta Paslaru in filmele lui Francisc Munteanu

Prima colaborare a Margaretei Paslaru cu regizorul Francisc Munteanu a fost la coproductia "Tunelul”. Muzica filmului a fost compusa de George Grigoriu. Artista a jucat alaturi de Emmerich Schaffer, Ion Dichiseanu, Aleksei Loktev, Valentina Malyavina.

Margareta Paslaru a primit pentru rolul Iulia "Diploma pentru debut in cinematografie" la Gala Festival "Pelicanul de Aur" editia a III-a. 
Pelicula a circulat si in varianta cu voci dublate in limba rusa dar melodiile interpretate de Margareta Paslaru s-au pastrat in varianta originala.



VIDEO:

Antoaneta Tanasescu “Tunelul”, Contemporanul, 1966: "Margareta Paslaru (diploma pentru debut in cinematografie la al III-lea Festival al filmului de la Mamaia) inscrie in cea de-a saptea arta un inceput de drum ce trebuie realmente sustinut."

CINEMA nr.11, noiembrie 1966: "Mai semnalam cu acest prilej debutul Margaretei Paslaru in film, un debut cu atat mai remarcabil cu cat l-a avut drept partener principal pe Emmerich Schäffer, interpretul lui Otto von Keller, cu al carui joc nuantat, insinuant, gradat, a izbutit sa se armonizeze. Imaginea Iuliei nu mai are nimic in comun cu cea a adolescentei copilaroase care a insotit-o pe Margareta Paslaru de-a lungul carierei muzicale." 

Calin Caliman Contemporanul, iunie 1966: "Margareta Paslaru atesta disponibilitati interpretative majore in Tunelul."

Eugen Atanasiu Romania libera 12.11.1966: "In rolul cantaretei Iulia, Margareta Paslaru isi face un debut care-i releva inzestrarea certa pentru film."

Mihai Iacob Scanteia 12.11.1966:  "Diploma pentru debut in cinematografie acordata la Mamaia, Margaretei Paslaru, consemneaza un succes."

Mihai Lupu Apararea Patriei 9 noiembrie 1966: "In schimb aparitia cantaretei Iulia, personaj care prilejuieste un promitator debut in cinematografie, aduce o nota aparte in atmosfera filmului." 

_________________________________________________________

24 iulie 1978, cinema Scala - are loc premiera filmului "Melodii, melodii" – regia Francisc Munteanu; muzica Temistocle Popa. Margareta Paslaru a interpretat rolul principal feminin, Lia Bogdan. Din distributie au mai facut parte:  Cornel Constantiniu, Jean Constantin, Radu Goldis, Sergiu Zagardan, Cornel Patrichi, Marga Barbu, Amza Pelea, Aurel Giurumia.

VIDEO: Margareta Paslaru, Cornel Constantiniu - Habanera

D.I. Suchianu, Romania Literara 10.08.1978, “Melodii, melodii”:

“Chiar si exceptia, adica artagoasa, mofturoasa cantareata interpretata de Margareta Paslaru, care in tot timpul e cuprinsa de hachite, nu doreste a-si abandona camarazii, ci doar sa-si descopere mereu o ocazie sa se razgandeasca si sa-si reafirme solidaritatea. Margareta Paslaru isi compune rolul ca o actrita: cu inventiile ei de fizionomie, este exact ce trebuie in acea poveste de improvizatie permanenta pe baza de suparare si elan impentinent. Prin ea scena din Carmen isi dobandeste valoarea, structura”

Informatia 26.07.1978, autor Magda Mihailescu: Premiera cinematografica “Melodii, melodii”: “(…) prezenta unei cantarete ca Margareta Paslaru care, actrita innascuta fiind, stie sa intre cu inteligenta in pielea darzei amatoare (…)”


Cinema, august 1978, autor Rodica Lipatti: In premiera “Melodii, melodii”:
"(…) Margareta Paslaru (care a luat, candva, la Mamaia, si un premiu pentru debut in cinematografie tot intr-un film al lui Francisc Munteanu numit Tunelul), ea singura ar fi putut garanta succesul, nu numai de public, al unei comedii muzicale. Dar Margareta Paslaru, cea atat de talentata, atat de constiincioasa, cea atat de exigent si autoexigenta, Margareta Paslaru cea foto- si telegenica, este aici deservita. Cu alte cuvinte, neslujita, nevalorificata, neavantajata, adica nefolosita decat pe coardele ei vocale.(…)”

Saptamana 28.07.1978 , autor Radu Georgescu: Cronica de film “Melodii, melodii”: “(…) In fruntea cantaretilor se situeaza Margareta Paslaru (pe care n-am trecut-o la “actori”, cu toate ca inca din 1966 la Mamaia, a primit diploma de debut, pentru rolul din filmul Tunelul semnat de acelasi Fr. Munteanu). Iubita cantareata de muzica usoara are aici rolul unei artiste amatoare, cam rea, cam artagoasa si antipatica si cam enervanta in viata de toate zilele, in detrimental celui care orbeste o iubeste, fireste Cornel Constantiniu. Dar Margareta Paslaru se achita ireprosabil de principalele sale sarcini.(…)”



miercuri, 7 aprilie 2021

marți, 6 aprilie 2021

Margareta Paslaru - recital de autor "Cuierul cu personaje" - Sala Radio, 6 aprilie 1981.

 

Eu si timpul
6 aprilie 1981, pe scena Salii de Concerte Radio, Margareta Paslaru a sustinut un recital extraordinar de autor in partea a doua a emisiunii-spectacol “Slagare in devenire”. In partea intai a spectacolului artista a interpretat in prima auditie compozitia proprie “Nu vreau sa moara florile de mar” pe versurile Agathei Grigorescu Bacovia, sub bagheta maestrului Sile Dinicu. In recital Margareta Paslaru a fost acompaniata de formatia Romanticii, condusa de Mircea Dragan. 
Tare am fost

Romanta soarelui
Recitalul extraordinar de autor din 1981 a marcat o alta treapta in evolutia compozitoarei Margareta Paslaru. Prin repertoriul ales artista a omagiat poetii ale caror versuri au inspirat-o: Ana Blandiana, Virgil Carianopol, Ion Minulescu si Mihai Eminescu.
Nu fi mandrut banuit
Acest recital a adus si o alta mare noutate pe scenele noastre. Pentru fiecare melodie Margareta Paslaru isi schimba costumatia in fata publicului. Pe scena, partener ii era “cuierul cu personaje” de la care artista “imprumuta” accesoriile potrivite.



In acea seara de vis, Margareta ne-a incantat cu 7 melodii:
  1. Romanta soarelui – muzica Margareta Paslaru; versuri Ion Minulescu
  2. Tare-am fost - muzica Margareta Paslaru; versuri Virgil Carianopol
  3. Eu si timpul - muzica Margareta Paslaru; versuri Virgil Carianopol
  4. Nu fi mandrut banuit - muzica populara
  5. NU! - muzica Margareta Paslaru; versuri Virgil Carianopol
  6. Pasarile nu mor niciodata - muzica Margareta Paslaru; text Ovidiu Dumitru cu o adaptare dupa Mihai Eminescu
  7. Lasa-mi toamna pomii verzi – muzica Margareta Paslaru; versuri Ana Blandiana
Citat din presa vremii :
Valeria Popa Dogaru – Revista Muzica nr.5-6 (mai-iunie) 1981: "Recitalul de autor, sustinut de Margareta Paslaru, s-a bucurat de un deosebit succes de public, cantecele ei reprezentandu-i complex personalitatea. In creatie, Margareta Paslaru stie sa fie sensibila si descriptiva (melodiile Romanta soarelui si Tare-am fost), spirituala si ironica (Eu si Timpul), sau dinamica si voluntara (NU !). Atat pitorescul moment folcloric, realizat de interpreta - autoare, cat si includerea slagarelor Pasarile si Lasa-mi toamna, lansate la precedentele editii ale concursului "Slagare in devenire", au confirmat, in plus, faptul ca Margareta Paslaru este o demna slujitoare a zeitei Eutherpe."
Pasarile nu mor niciodata
Lasa-mi, toamna, pomii verzi











Click video : Romanta soarelui 
Click video : Tare-am fost 
Click video : Eu si timpul 
Click video : Nu fi mandrut banuit
Click video : Pasarile nu mor niciodata