"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Trofeul M.I.D.E.M. pentru Margareta Paslaru la Cannes, Franta 1969


Trofeul M.I.D.E.M. Cannes 1969

       Discul de Aur Electrecord 1968
Chiar de la primul disc, inregistrat la Electrecord in toamna anului 1960, Margareta Paslaru a batut toate recordurile de vanzare. Pe acel disc figura "Chemarea marii" prima piesa compusa special de George Grigoriu pentru glasul cu un timbru aparte al Margaretei Paslaru. Cunoscuta de public si sub numele “In apa marii”, a fost nu numai primul slagar romanesc lansat de marea artista ci si debutul unei impresionante cariere discografice.

Opt ani mai tarziu, in recitalul "One Woman Show" din noiembrie 1968, Margareta Paslaru interpreteaza pentru prima data si cateva melodii care aveau sa apara cateva zile mai tarziu pe discul jubiliar “Margareta Paslaru – 10 ani de activitate”.

Desi intre cele doua aparitii discografice s-au scurs doar opt ani, pe rafturile magazinelor aparusera, pe rand , 100 de melodii inregistrate la Electrecord pe discuri de interpret, de compozitor sau dedicate anumitor evenimente (Festivalul Mamaia, melodii interpretate in filme). Si, de fiecare data, tirajul a trebuit sa fie suplimentat datorita solicitarilor venite din partea publicului.

Publicatia Esti Hirlap din 14 februarie 1963 scria: "Margareta Paslaru este cea mai cunoscuta si cea mai tanara stea a muzicii usoare romanesti. Cu cele 300.000 de discuri tine recordul pe discuri. Vocea adanca a Margaretei este deacum cunoscuta in toata Europa".


Pentru toate aceste succese discografice Margaretei Paslaru ii este oferit, in decembrie 1968, “Discul de Aur” al Casei de discuri Electrecord.

Ca urmare, este invitata Targul International al Discului de la Cannes iar Gala M.I.D.E.M. 1969 a avut loc pe 25 ianuarie. Este, pana acum, singura interpreta de muzica usoara din tara noastra care a primit Trofeul M.I.D.E.M. La festivitatea de decrenare, Margareta Paslaru a fost aplaudata pe scena alaturi alti de mari interpreti: Ginette Reno, James Last, Tunes Dizzeie, Muslim Magomaev, Patty Pravo, Jaffa Jarkoni, Juan Manuel Serrat, Amalia Rodriguez, Dalida, Mireille Mathieu, Udo Jurgens, Adriano Celentano. In acel an, Supertrofeul MIDEM a fost acordat decanului de varsta al sansonetei franceze, Maurice Chevalier, cu prilejul aniversarii a 80 de ani.

De la stinga la dreapta: Margareta Paslaru, Ginette Reno, James Last, Tunes Dizzeie,
Muslim Magomaev, Patty Pravo, Jaffa Jarkoni, Juan Manuel Serrat, Amalia Rodriguez,
Dalida, Mireille Mathieu, Udo Jurgens, Adriano Celentano



Sursa: Revista Flacara Nr. 52 / 30 decembrie 1961/ Sanda Faur-Dima: "(...) discul 3002, cu piesa "Chemarea marii" pe una din fete, a cunoscut cel mai mare tiraj in 1961: 26.000 exemplare (...)"

Sursa: Informatia /decembrie 1968: Margareta Paslaru a primit "Discul de Aur" 

"In cadrul "Saptamanii discului", la magazinul Muzica, Margaretei Paslaru i s-a inmanat "Discul de aur" - premiu acordat de C.S.C.A. pentru interpretarea compozitiilor romanesti. Anul acesta, odata cu ultimul disc aparut pe luna decembrie, Margareta Paslaru a intrunit un numar de 100 de melodii imprimate la Electrecord."
Explicatie:: C.S.C.A. era Consiliul de Stat pentru Cultura de Arta

Margareta Paslaru felicitata de Maurice Chevalier
Gala M.I.D.E.M., Cannes, Franta 1969

Sursa: Informatia / 29 ianuarie 1969- MARGARETA PASLARU: "TARGUL INTERNATIONAL AL DISCULUI DE LA CANNES"
La sfarsitul saptamanii trecute, s-a intors din Franta Margareta Paslaru, care a participat la "Targul international al discului" de la Cannes.
- Premiul de la Sopot si "Discul de aur" de la Bucuresti v-au catapultat la...Cannes. Ce "anturaj" ati avut la "Targul international al discului?
- Becaud, Jurgens, Adriano Celentano, Dalida, Amalia Rodriguez, Peter Alexander, Mireille Mathieu si multi altii. Pentru mine, insa, cel mai important lucru e ca Romania participa, pentru prima oara, la o manifestare de o asemenea anvengura. Sa speram ca este un inceput de bun augur pentru muzica usoara romaneasca.
- Din cate stim, "Targul international al discului de la Cannes" nu are, totusi, un character competitiv...
- Dar in ce-l priveste pe Maurice Chevalier?
- O, el e un clasic in viata. I s-a decernat, de altfel, supertrofeul Targului!
- Ce reprezinta pentru dv. "Discul de marmura" obtinut la Cannes?
- O confirmare ca drumul meu in arta cere un continuu efort de inoire, efort care inseamna foarte multa munca. La Cannes am invatat ca in muzica usoara "stelele" cad foarte repede daca nu-si iau meseria in serios.
- Pe dv., sper, nu va paste aceasta primejdie, fiindca dupa semisuccesul (sau semiesecul) de la Brasov ati demonstrat ca aveti inca multe de spus in muzica usoara romaneasca. Felicitari pentru "Discul de marmura" si asteptam...continuarea.

Margareta Paslaru alaturi de Dalida, Mireille Mathieu si Adriano Celentano la
Targul International al Discului Cannes, Franta, 1969

Sursa: Contemporanul / 31ianuarie 1969: MARGARETA PASLARU SI DISCUL DE MARMURA
Intoarsa zilele acestea de la Cannes, unde a fost invitata la festivitatile Targului international al Discului (M.I.D.E.M.), Margareta Paslaru a adus cu sine o noua confirmare a harului si tenacitatii sale artistice: trofeul M.I.D.E.M., acordat cantaretilor celor mai populari, ale caror discuri au fost in mod constant cele mai solicitate. Pe estrada unde defileaza de obicei marile vedete ale filmului, au putut fi de asta data aplaudati "idolii" muzicii usoare: Dalida, Mireille Mathieu, Amalia Rodriguez, Adriano Celentano, Udo Jurgens etc. Printre ei, si Margareta Paslaru. Reamintim ca supertrofeul M.I.D.E.M. a fost acordat decanului de varsta al sansonetei franceze, Maurice Chevalier, cu prilejul aniversarii a 80 de ani. Odata cu trofeul din marmura, Margareta Paslaru ne-a adus si o serie de instantanee fotografice, dintre care l-am ales pe acesta: Dalida si Margareta Paslaru


Sursa
: Saptamana culturala a Capitalei Nr.5 / 31 

ianuarie 1969 Tur de orizont: MARGARETA PASLARU LA TARGUL INTERNATIONAL AL DISCULUI - CANNES 1969: 
Fara indoiala, 1969 se anunta un an bun pentru populara noastra cantareata de muzica usoara. Decernarea, in tara, cu putina vreme in urma, a "Discului de aur" i-a adus invitatia de a participa la traditionalul Targ international al discului (M.I.D.E.M.) care se desfasoara anual la Cannes.
- La acest targ, ne spune Margareta Paslaru, participa laureatii discurilor de aur, dovezi ale succesului obtinut de inregistrarile lor in decursul unui an. Deci, la actuala editie a targului, desfasurata intre 20-25 ianuarie au fost prezenti numerosi cantareti celebri din diverse tari, cu totii posesori ai acestui premiu atestandu-le popularitatea in 1968. Avand bucuria si cinstea sa fiu prima reprezentanta a Romaniei la aceasta manifestare internationala, nu pot sa nu-mi exprim satisfactia de-a fi obtinut "Trofeul M.I.D.E.M." alaturi de cantareti ca Amalia Rodriguez, Dalida, Mireille Mathieu, Adamo, Karel Gott, Muslin Magomaev.
- Alte prezente la aceasta sarbatoare a muzicii usoare?
- La Gala trofeelor, care a avut loc la 25 ianuarie in Palatul festivalurilor de la Cannes, au cantat ca invitati de onoare o seama de celebritati mondiale: Gilbert Becaud, Sergio Endrigo, Mary Hoppkin, Masiel. De asemenea, un "supertrofeu" al M.I.D.E.M. a fost inmanat, in semn de pretuire pentru intreaga sa cariera artistica, lui Maurice Chevalier. Am fost totodata martora la decernarea trofeelor M.I.D.E.M. pentru creatie, care au revenit la aceasta editie a targului lui Gilbert Becaud pentru " Et maintenant" si lui Ruskin pentru "Le temps des fleurs" - melodie lansata de Mary Hoppkin, si care i-a adus cantaretei celebritatea.
- Un trofeu de asemenea anvergura e, desigur, un stimulent dar, in acelasi timp, obliga...
- Succesele, ca si insuccesele, obliga si stimuleaza, poate, in aceeasi masura. Am invatat acest lucru si-l am mereu in vedere.
- Proiecte pentru viitorul apropiat?
- Un turneu in localitati poloneze intre 4 si 24 februarie. Voi sustine concerte in compania lui Cristian Popescu, Gioni Dimitriu si a formatiei "Sincron" condusa de Cornel Fugaru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu