"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 25 septembrie 2016

Margareta Paslaru si George Grigoriu, documentar Agerpres: Melodii de neuitat "Chemarea marii"

Sursa: agerpres / 24.09.2016 _ autor Marina Badulescu
Melodii de neuitat Chemarea marii
Cântecul ''Chemarea mării'' (denumit de public ''Și-n apa mării'') a fost compus de George Grigoriu în 1959, special pentru timbrul aparte al tinerei soliste pe care o remarcase la un concurs pe scena casei de Cultură din cartierul bucureștean Grivița - Margareta Pâslaru -, care avea la acel moment 15 ani și jumătate. Versurile cântecului au fost semnate de Mircea Block.

Sursa foto: Captură foto / YouTube
Melodia a fost lansată la radio în același an și, în interpretarea tinerei artiste, a devenit șlagăr, a avut un succes foarte mare, motiv pentru care conducerea Electrecord a hotărât să o înregistreze în 1960, dar discul a apărut în 1961 și a bătut recordul de vânzări — 26.000 de exemplare.
''George Grigoriu, care cânta cu Trio Grigoriu, (...) după ce m-a auzit cântând mi-a spus: 'Fetițo, o să scriu ceva pentru tine'. Eu am rămas puțin... Zic: Glumește! Ei, așa a fost. Într-o bună zi, tata mi-a spus când m-am întors de la școală: 'Vezi, aici, un număr de telefon, te-a căutat maestrul George Grigoriu, a scris o piesă pentru tine'. Iar restul este istorie'', își amintea Margareta Pâslaru într-un interviu acordat AGERPRES în 2015.
George Grigoriu a compus zeci de melodii, apoi, pentru Margareta Pâslaru, numind-o ''un mit al muzicii ușoare''. Între aceste melodii amintim: "Polca dragostei","Mandolina mea", "Aici la mine acasă", "Bună dimineața, soare", "Când s-a născut dragostea", "Ce poate fi pe lume mai frumos?", "Cea mai frumoasă toamnă", "Ce-ar face?", "Cine te-a adus în calea mea", "Din toată inima", "Două inimi cântau", "E nunta de aur", "Inima mea e a ta", "Orice zi e-o primăvară", "Ram, tam, pam, pam", "Serenada tinereții", "Soarele dragostei", "Stelele", "Tangoul de sâmbătă seară", "Te iubesc așa cum ești", "Tineri în țara tinereții", "Ziua dor și noaptea dor". Trei melodii au fost interpretate de Margareta Pâslaru în filmul ''Tunelul'': "Și tu îmi placi","Marea mea iubire" și "Unde ești", iar alte trei — "Rața", "Nu știu ce să fac" și "Nimeni nu e vinovat" — în filmul ''Împușcături pe portativ''.
Compozitorul George Grigoriu s-a născut la 8 aprilie 1927, la Brăila. A luat din copilărie lecții de pian, vioară și chitară. A absolvit Conservatorul din București la secția canto.
A activat, alături de frații săi, Cezar și Angel, de la finele anilor '50 până la jumătatea deceniului '60, în formația Trio Grigoriu, ulterior dedicându-și activitatea compoziției de muzică ușoară și de muzică de film (''Dragoste la zero grade'', ''Actorul și sălbaticii'', ''Împușcături pe portativ'', ''Vacanță la mare'').
O operetă din palmaresul compozitorului este ''Se mărită fetele". Între compozițiile sale de succes se numără: "Ia te uită ce mai fete..." (Cristian Popescu), "Valea Prahovei" (Ilinca Cerbacev), "De-ar fi să mă mai nasc o dată" (Gică Petrescu), "Spre soare" (Doina Badea) etc. George Grigoriu a compus marea majoritate a melodiilor pe textele a doi colaboratori: Angel Grigoriu și Romeo Iorgulescu.
George Grigoriu a promovat voci valoroase de muzică ușoară sau alte genuri — Luminița Dobrescu, Angela Similea, Stela Enache, Mihaela Mihai, George Enache, Mihaela Runceanu, Marina Florea.
Compozitorul George Grigoriu a murit la 23 februarie 1999, la București.
AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, editor: Andreea Onogea, editor online: Gabriela Badea)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu