In nr.5(512)/1967 este publicat un articol dedicat Margaretei Paslaru. Se vorbeste despre popularitatea tinerei artiste, despre cele 350.000 discuri vandute pana in acel moment, depre Premiul I la Festivalul National de Muzica Usoara 1963, creatie. Autorul aminteste si de activitatea actoriceasca: rolul din “Opera de trei parale”, rolul Iulia din coproductia Tunelul si de cel din “Un film cu o fata fermecatoare”, pelicula care nu avusese inca premiera.
"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994;
“O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008;
“Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008;
“Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal;
“Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965;
“Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010;
“Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008;
“La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective.
Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021;
“Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021
Faceți căutări pe acest blog
luni, 29 ianuarie 2018
joi, 25 ianuarie 2018
Calendar 25 ian.1969: Margareta Paslaru a primit Trofeul M.I.D.E.M.
Pentru vanzari discografice constante si 100 de melodii inregistrate pe disc, Margaretei Paslaru ii este oferit, in decembrie 1968, “Discul de Aur” Electrecord.
Ca urmare, este invitata Targul International al Discului de la Cannes iar Gala M.I.D.E.M. 1969 a avut loc pe 25 ianuarie. Este, pana acum, singura interpreta de muzica usoara din tara noastra care a primit Trofeul M.I.D.E.M. La festivitatea de decrenare, Margareta Paslaru a fost aplaudata pe scena alaturi alti de mari interpreti: Ginette Reno, James Last, Tunes Dizzeie, Muslim Magomaev, Patty Pravo, Jaffa Jarkoni, Juan Manuel Serrat, Amalia Rodriguez, Dalida, Mireille Mathieu, Udo Jurgens, Adriano Celentano. In acel an, Supertrofeul MIDEM a fost acordat decanului de varsta al sansonetei franceze, Maurice Chevalier, cu prilejul aniversarii a 80 de ani.
De la stinga, randul 1: Margareta Paslaru, Ginette Reno, James Last, Tunes Dizzeie,
Muslim Magomaev, Patty Pravo, Jaffa Jarkoni, Juan Manuel Serrat, Amalia Rodriguez,
Dalida, Mireille Mathieu, Udo Jurgens, Adriano Celentano
Muslim Magomaev, Patty Pravo, Jaffa Jarkoni, Juan Manuel Serrat, Amalia Rodriguez,
Dalida, Mireille Mathieu, Udo Jurgens, Adriano Celentano
Margareta Paslaru felicitata de Maurice Chevalier
Gala M.I.D.E.M., Cannes, Franta 1969
Intoarsa zilele acestea de la Cannes, unde a fost invitata la festivitatile Targului international al Discului (M.I.D.E.M.), Margareta Paslaru a adus cu sine o noua confirmare a harului si tenacitatii sale artistice: trofeul M.I.D.E.M., acordat cantaretilor celor mai populari, ale caror discuri au fost in mod constant cele mai solicitate. Pe estrada unde defileaza de obicei marile vedete ale filmului, au putut fi de asta data aplaudati "idolii" muzicii usoare: Dalida, Mireille Mathieu, Amalia Rodriguez, Adriano Celentano, Udo Jurgens etc. Printre ei, si Margareta Paslaru. Reamintim ca supertrofeul M.I.D.E.M. a fost acordat decanului de varsta al sansonetei franceze, Maurice Chevalier, cu prilejul aniversarii a 80 de ani. Odata cu trofeul din marmura, Margareta Paslaru ne-a adus si o serie de instantanee fotografice, dintre care l-am ales pe acesta: Dalida si Margareta Paslaru
Margareta Paslaru alaturi de Dalida, Mireille Mathieu si Adriano Celentano la
Targul International al Discului Cannes, Franta, 1969
Sursa: Saptamana culturala a Capitalei Nr.5 / 31
ianuarie 1969 Tur de orizont: MARGARETA PASLARU LA TARGUL INTERNATIONAL AL DISCULUI - CANNES 1969:
Fara indoiala, 1969 se anunta un an bun pentru populara noastra cantareata de muzica usoara. Decernarea, in tara, cu putina vreme in urma, a "Discului de aur" i-a adus invitatia de a participa la traditionalul Targ international al discului (M.I.D.E.M.) care se desfasoara anual la Cannes.
- La acest targ, ne spune Margareta Paslaru, participa laureatii discurilor de aur, dovezi ale succesului obtinut de inregistrarile lor in decursul unui an. Deci, la actuala editie a targului, desfasurata intre 20-25 ianuarie au fost prezenti numerosi cantareti celebri din diverse tari, cu totii posesori ai acestui premiu atestandu-le popularitatea in 1968. Avand bucuria si cinstea sa fiu prima reprezentanta a Romaniei la aceasta manifestare internationala, nu pot sa nu-mi exprim satisfactia de-a fi obtinut "Trofeul M.I.D.E.M." alaturi de cantareti ca Amalia Rodriguez, Dalida, Mireille Mathieu, Adamo, Karel Gott, Muslin Magomaev.
- La acest targ, ne spune Margareta Paslaru, participa laureatii discurilor de aur, dovezi ale succesului obtinut de inregistrarile lor in decursul unui an. Deci, la actuala editie a targului, desfasurata intre 20-25 ianuarie au fost prezenti numerosi cantareti celebri din diverse tari, cu totii posesori ai acestui premiu atestandu-le popularitatea in 1968. Avand bucuria si cinstea sa fiu prima reprezentanta a Romaniei la aceasta manifestare internationala, nu pot sa nu-mi exprim satisfactia de-a fi obtinut "Trofeul M.I.D.E.M." alaturi de cantareti ca Amalia Rodriguez, Dalida, Mireille Mathieu, Adamo, Karel Gott, Muslin Magomaev.
- Alte prezente la aceasta sarbatoare a muzicii usoare?
- La Gala trofeelor, care a avut loc la 25 ianuarie in Palatul festivalurilor de la Cannes, au cantat ca invitati de onoare o seama de celebritati mondiale: Gilbert Becaud, Sergio Endrigo, Mary Hoppkin, Masiel. De asemenea, un "supertrofeu" al M.I.D.E.M. a fost inmanat, in semn de pretuire pentru intreaga sa cariera artistica, lui Maurice Chevalier. Am fost totodata martora la decernarea trofeelor M.I.D.E.M. pentru creatie, care au revenit la aceasta editie a targului lui Gilbert Becaud pentru " Et maintenant" si lui Ruskin pentru "Le temps des fleurs" - melodie lansata de Mary Hoppkin, si care i-a adus cantaretei celebritatea. (...)
Dintre toti marii artisti prezenti la Gala M.I.D.E.M. 1969 Margareta Paslaru s-a reintalnit doar cu Mireille Mathieu. In timpul concertului sustinut la Sala Palatului din Bucuresti pe 24 martie 2014 artista franceza a invitat-o pe scena pe Margareta Paslaru care i-a daruit o fotografie cu toti artistii care au primit Trofeul M.I.D.E.M. la Cannes in 1969.
Margareta Paslaru de vorba cu Ana Blandiana
Sursa: Radio Clasic, 25.01.2018
Click
montaj video: Margareta Paslaru de vorbă cu Ana Blandiana
Joi, 25 ianuarie, invitata doamnaei
Margareta Paslaru este poeta Ana Blandiana, pe numele său Otilia Valeria Rusan.
Poeta Ana Blandiana este autoarea a 26 de cărți publicate în română și a 60 de
volume apărute în 26 de limbi.
În luna mai 1990 a reînființat Centrul
PEN din România, pe care l-a condus până în 2004. În noiembrie 1990 s-a numărat
printre fondatorii Alianței Civice (președinte între 1991-2002). În ianuarie
1993 a fost inițiatoare, împreună cu Romulus Rusan, a Memorialului Sighet, iar
în aprilie 1995, a Academiei Civice, pe care le conduce de la începuturi până
în prezent. Este membru corespondent al Academiei Române (din 2016).
Otilia Coman s-a născut la Timișoara,
ca fiică a preotului ortodox Gheorghe Coman, originar din Murani, Timiș. După
retrocedarea Ardealului de Nord în 1944, familia Coman s-a mutat la Oradea,
unde tatăl poetei a slujit ca preot la Biserica cu Lună, catedrala ortodoxă din
Oradea. După instaurarea regimului comunist în România, preotul Coman a fost
arestat ca „dușman al poporului”. Ca fiică a unui deținut politic, a trebuit să
aștepte patru ani până când autoritățile comuniste i-au permis înscrierea la
Facultatea de Filologie din Cluj.
Pentru a ocoli șicanele regimului,
Otilia Coman și-a luat pseudonimul Ana Blandiana, după numele satului natal al
mamei, respectiv Blandiana, Alba.
Tatăl poetei a murit într-un accident
în anul 1964, la scurt timp după eliberarea din detenția politică.
După absolvirea facultății, Ana
Blandiana a debutat în revista Tribuna din Cluj.
luni, 22 ianuarie 2018
Calendar ian. 2016: Margareta Paslaru, Artist plurivalent - Premiu de Excelenţă pentru întreaga activitate UARF
"(...) Actriţa şi cântăreaţa Margareta Pâslaru a primit trofeul de excelenţă pentru întreaga activitate la cea de-a patra ediţie a galei premiilor Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF), care s-a desfăşurat vineri seara, la Bucureşti. (...)"
22 ianuarie 2016 - la Gala UARF regizorul, scenaristul, scriitorul şi profesorul Ioan Cărmăzan, preşedintele Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România i-a inmanat legendarei artiste “Premiul de Excelenţă pentru întreaga activitate Margareta Paslaru – Artist plurivalent”
sâmbătă, 20 ianuarie 2018
Calendar ianuarie 1969: Margareta Paslaru - Miss ianuarie _ revista Cinema nr.1/ 1969
Cinema nr. 1/ ianuarie 1969 MISS IANUARIE / Mircea Alexandrescu: Pentru Margareta Paslaru recitalul sustinut
la Casa Armatei nu a fost o obisnuita aparitie scenica, ci un jubileu. La 25 de
ani, cantareata, actrita de teatru si film, am numi-o chiar personajul
Margareta Paslaru, a implinit zece ani de viata in constiinta publicului, zece
ani de activitate. Talentul "arde etapele",spun francezii si, la
varsta la care altii fac primii pasi sovaielnici, Margareta Paslaru este un
nume cu acoperire si pe alte meridiane (vezi premiile pe care le-a obtinut la
festivaluri, de la Sopot pana in Cuba).Spectacolul cu care a inteles sa-si
serbeze (tot prin munca) deceniul ei de arta, n-a fost nici el o simpla
festivitate cu cantec, ci a marcat, poate, o noua treapta a aspiratiilor ei
artistice; recitalul spectacol, cunoscut in lume sub denumirea de
"One-man-show" adica un spectacol sustinut de un om, dar care trebuie
sa te tina si sa te multumeasca pe tine spectator ca o intreaga distributie.
Margareta Paslaru, singura - sau poate nu singura, caci a stat tot timpul
alaturi de perseverenta, farmecul si incapatanarea ei, ne-a multumit, asa cum
uneori o intreaga distributie nu izbuteste s-o faca. Cinste ei! Cinste
muncii!"
joi, 18 ianuarie 2018
Margareta Paslaru de vorba cu Cadmiel Botac
Sursa: Radio Clasic – 17.01.2018
Click
video: Margareta Paslaru de vorbă cu Cadmiel Botac
Joi, 18 ianuarie, de la ora 12:00,
doamna Margareta Paslaru îl are invitat în studioul Radio Clasic pe
tânărul pianistCadmiel Boțac. Vom afla detalii despre concertul susținut recent
la Ateneul Român, dar și planurile pe care pianistul le are pentru anul 2018.
Născut în 1997, Cadmiel Boţac a
început studiul pianului în orașul natal – Sighetu Marmaţiei – la vârsta
de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul său a fost
remarcat de timpuriu, la 6 ani câștigând deja primul concurs național. Au urmat
alte premii naționale și internaționale, cele mai importante fiind Premiul 1 la
concursul “Young Virtuoso” – Zagreb şi Premiul 1 la Concursul “Dinu Lipatti” –
Bucureşti. La 14 ani se mută la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul
pianist și pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe
Dima”, în clasa căruia se află și în prezent. Formarea sa artistică se
completează prin cursurile de măiestrie la care a participat în cadrul Mozarteum
International Summer Academy de la Salzburg și International Summer
Academy Vienna, unde a beneficiat de îndrumarea unor mari artiști, precum
Robert Levin și Boris Berman.
Un eveniment foarte important în
evoluția tânărului artist a avut loc la Concursul Internaţional “Astana Piano
Passion” din Kazahstan (2014,) unde a obținut Premiul I, fiind apreciat în mod
deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev, care l-a invitat să susţină un
recital chiar la reședința sa. La scurt timp, Cadmiel a câștigat Concursul
“Milano Piano Talents” și Concursul Internaţional “Adilia Alieva” din Franţa.
Cadmiel acordă o mare
importanţă şi muzicii de cameră. Este laureat cu Premiul I la Concursul
“Mozart” din Cluj-Napoca, atât la secțiunea pian solo cât și la cea de duo
pian-vioară. A fost bursier în cadrul Festivalului Internațional SoNoRo,
unde a studiat muzică de cameră și a concertat alături de artişti consacraţi,
precum Diana Ketler, Răzvan Popovici, Maximilian Hornung şi David Cohen. Un loc
aparte în activitatea sa concertistică îl ocupă recitalurile susținute alături
de cunoscutul tenor Marius-Vlad Budoiu.
Cadmiel Boțac a susţinut
concerte cu Orchestra Naţională din Kazahstan și Filarmonica din Irkutsk, în
cadrul festivalului “Stars on Baikal”, iar în țară cu Orchestra de Cameră Radio
– Bucureşti și cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Satu-Mare.
A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia și la
Ateneul Român.
miercuri, 17 ianuarie 2018
"Prietenii de la zece" au invitat-o pe Margareta Paslaru
Arstista a fost invitata Danielei Mihai Soare si a lui Ionut Dragu in studioul emisiunii in editia 16.01.2018.
Click video: Margareta Pâslaru la RRA
Mai multe foto realizate de Alexandru Dolea puteti gasi aici: Margareta Paslaru in studioul "Prietenii de la zece"
Daniela Mihai Soare,
facebook, 16.01.2018:
Momentul de bucurie al zilei a fost
reîntâlnirea cu doamna Margareta Paslaru. Distinsa, sensibilă, parca desprinsa
dintr-o lume cu povesti, in care binele învinge întotdeauna răul. Dar
întotdeauna. A povestit, cu sfială, ca toate drepturile de autor ale noului
album le cedează Asociației de Nevăzători. O doamna care nu vrea sa deranjeze,
dar care lasa in urma, oriunde ar fi, admiratie si respect. Mulțumesc pentru
emoție!
luni, 15 ianuarie 2018
Margareta Paslaru, compozitii pe versuri de Mihai Eminescu
Click video: Margareta Paslaru 'Ce suflet trist'
“Ce suflet trist” -
compusa in 1995, a fost inregistrata in ianuarie 2012 in studioul Jolt
Kerestely cu acompaniamentul chitaristului Capriel Dedeian. Melodia a fost
difuzata in prima auditie absoluta pe 12.01.2012 la Radio Romania Cultural in
emisiunea „Oaza de muzica” realizata Sorina Goia. Apoi am regasit-o pe doua
dintre albumele artistei – “Margareta 70” 2013 si “Cum sa te las?” 2016.
Actorul Mihai Bisericanu a ales-o si a inregistrat-o pentru CD-ul de autor
“Actorii canta” 2014.
"Vreo zgatie
de fata" - versurile pline de umor (1878), pe alocuri atipice, au
inspirat-o pe interpreta si compozitoarea Margareta Paslaru in anul 1979. Piesa
este inclusa pe CD-ul produs de Fundatia Casa Radio, "Bucuria de a
canta", lansat cu ocazia aniversarii a 80 de ani de Radio, la 1 noiembrie
2008. Artista l-a dedicat maestrului Sile Dinicu sub bagheta caruia a
interpretat toate piesele de pe disc.
“Pasarile nu mor
niciodata” pe textul scris da Ovidiu Dumitru cu o adaptare dupa M Eminescu;
melodie lansata in spectacolul "De ce nu cade soarele" (stagiunea
1980-1981 Teatrul Ion Vasilescu); este inregistrata pe disc vinil in 1981 si
CD-urile "Best of Margareta" (1996), "Margareta Paslaru - Muzica
de colectie - Jurnalul National" (2007) si "Margareta, 50 de ani de
la primul disc - Lasa-mi toamna, pomii verzi" (2010); regretata Stela
Popescu a interpretat-o pe albumul de autor “Stelele filmului canta” 2015
duminică, 14 ianuarie 2018
Calendar 14-19 ian. 1965: Margareta Paslaru in France Soir
Sursa: France soir – 14-19 ian. 1965
Margareta, Sylvie Vartan romanca, a debutat la TV la 15 ani.
Margareta Paslaru, care are acum 20 de ani, are repertoriu romanesc, italian si francez. Si-a compus singura o parte dintre aceste cantece.
Romania, « verisoara noastra din Bucuresti », este emancipata blocului sovietic si reinvie prietenia sa traditionala cu Franta.
În articolele anterioare, Maurice Delarue a arătat modul în care românii, în timp ce se adapteaza la regimul marxist, cred și surad francezilor. Astăzi va face un tur de orizont (A se vedea "France Soir", la 14 și 19 ianuarie.)
BUCUREȘTI, ...
„Spune-mi că mă iubești,
Spune-mi o altă dată ...
Spune-mi, spune-mi o mie de ori ...
In fiecare zi, în fiecare noapte…”
La aceasta persoana foarte tanara surprinde vocea hotarata, putin ragusita. Margareta Paslaru, Sylvie Vartan romanca, tocmai a implinit 20 de ani dar pare de 15. Bruneta cu ochi albastri, cu obraji bucalati, bosumflata copilaresc, cu machiaj discret si fusta in carouri seamana cu o eleva silitoare. A debutat la 15 ani cu colegii sai de liceu. In acest moment triumfa in montarea "Opera de trei parale". Are repertoriu roman, italian si francez. Isi compune singura melodii, text si muzica.
Dar, Margareta, interpreta de varietati de prima categorie (exista 5 categorii, dupa normele oficiale ) nu este multumita.
- Am scris un cantec in franceza, spune ea cu accent italian, nu l-au vrut.
- Cine ?
- Cei care inregistreaza discurile
- Si de ce ?
- Pai, asa. Mi-au spus « esti romanca, scrie in romana »
- Si atunci ?
- Atunci, nu am ce sa fac. Asa e aici, voi face alte cantece in romana.
sâmbătă, 13 ianuarie 2018
Margareta Paslaru canta "Dragostea e ca si-o raie" din repertoriul lui Zavaidoc
Click video: Margareta Paslaru - Dragostea e ca si-o raie - arhiva TVR
Invitata in emisiunea "O data in viata" - TVR, aprilie 2012, Margareta Paslaru a interpretat pentru prima oara piesa preluata din repertoriul celebrului lautar. Artista a fost acompaniata de Orchestra Lautarii din Chisinau condusa de Nicolae Botgros.
vineri, 12 ianuarie 2018
Margareta Paslaru si Rodica Tapalaga in piesa "Opera de trei parale"
Dupa premiera din 12 nov. 1964, la Teatrul Lucia Sturza Bulandra au avut loc aprox. 400 reprezentatii in stagiuni consecutive.
joi, 11 ianuarie 2018
Margareta Paslaru de vorbă cu Cvartetul Amadeus
Sursa: Radio
Clasic.ro – 09.01.2018
Click montaj video: Margareta Paslaru de vorba cu Cvartetul Amadeus
Joi, 11 ianuarie,
doamna Margareta Paslaru vă invită să ascultați prima ediție din 2018 a
dialogurilor cu tinerii de viitor: invitate sunt două dintre membre cvartetului
Amadeus – Andreea Runceanu (vioară/voce) și Patricia Cimpoiasu
(violoncel/backing vocal). Celelalte două membre ale grupului sunt: Bianca
Gavrilescu (vioară/backing vocal) și Laura Lăzărescu (vocal/pian).
Cvartetul Amadeus
reprezintă unul din cele mai longevive și mai apreciate proiecte muzicale de
calitate din România. Cu un sunet modern și rafinat, evoluând într-un show cu
adevărat electric, au cucerit mai întâi publicul din România și foarte repede
apoi pe cel internațional. Stilul muzical fresh, virtuozitatea și energia pe
care le oferă pe scenă i-au adus trupei o ascensiune rapidă, o serie lungă de
concerte și 6 albume de succes în cei 15 ani de experiență sub acest nume.
Amadeus a susținut peste 800 de spectacole în țară și peste hotare, fiind una
din cele mai cerute formații pentru evenimente corporate, publice sau private.
În anul 2014,
special pentru noul spectacol-concept “Amadeus -The SHOW”, trupa și-a extins
formula, cele patru artiste fiind acum completate de instrumentiști alături de
care pun în scenă concerte live unice în România, concepute prin reprezentații
de voce, vioară, violoncel, pian, tobe și percuție.
marți, 9 ianuarie 2018
Calendar 9 ian.1968 – “La belle roumaine – Margareta Paslaru” - Ciné Monde
“Frumoasa
romanca”
Este
un titlu pe care il merita vedeta cantecului Margareta Paslaru, asa cum il
merita Gina Lollobrigida, in filmul sau dupa Moravia, eticheta de “Belle
Roumaine”. Margareta, celebra la Bucuresti, tocmai a turnat al treilea film al
sau, desigur cantand, “Impuscaturi pe portativ” de Cezar Grigoriu. Acest
musical se transforma intr-un film politist plin de umor. Cinci cantece si
patru momente de balet modern sunt o bucurie pentru urechi si ochi. Margareta, de
o frumusete senzationala, creaza un
vis: cucerirea Parisului.
luni, 8 ianuarie 2018
Calendar 8 ian. 2015 - Margareta Paslaru, interviu in revista OK Magazine “Evit turnul de fildes”
Sursa:
OK Magazine nr. 1(127) 08-21.01.2015 / autor Florentina Iana
INTERVIU cu
Margareta Pâslaru: „Evit turnul de fildeş“
„Un mit al muzicii uşoare“. Este descrierea atât de
concisă şi pertinentă făcută de compozitorul George Grigoriu doamnei cu care am
avut onoarea să stăm de vorbă, la început de an nou
N-a fost greu să înţeleg, deşi n-am trăit fenomenul
Pâslărismului, ce-i fascina pe părinţii sau chiar bunicii noştri la această
mare doamnă. Răsfoind albumele virtuale cu fotografii de arhivă, dar, mai
ales, stând de vorbă personal cu Margareta cea veşnic tânără, am ajuns să
înţeleg fascinaţia de atunci şi respectul de acum pentru cea care a făcut entertainment
cu mult înainte ca acest cuvânt să fie cunoscut la noi. „Faptul că publicul meu
îmi apreciază arta, dăruirea şi pasiunea îmi dă satisfacţia lucrului bine
făcut“, declara Margareta în 2009, cu mult înainte ca această expresie să
devină un slogan popular. Un lucru bine făcut timp de 57 de ani, ani în care artista
a sedus o generaţie, a avut puterea s-o ia de la zero în America, pentru a se
întoarce apoi acasă, plină de inspiraţie. Astăzi, este la fel: compune, cântă
la pian, scrie, are planuri, este activă. Pe scurt, Margareta Pâslaru nu
trăieşte în trecut.
Probabil că aţi mai auzit această întrebare de mii de
ori, dar, văzându-vă astăzi, la 71 de ani, atât de tânără fizic, dar şi în
spirit, vă întreb şi eu: cum reuşiţi să opriţi timpul în loc?
Margareta Pâslaru Vă mulţumesc pentru compliment. Atitudinea dezvăluie
starea interioară, iar ochii, vorba poetului, sunt oglinda sufletului. Cât
despre timp, nu l-aş opri în tipare depăşite, timpul îmi dăruieşte zilnic ceva
nou, o dinamică angajantă.
Sunteţi neobosită şi, de câte ori reiau legătura cu
dvs., aveţi atâtea planuri să-mi împărtăşiţi.
Faptul că sunt invitată mă stimulează, iar propriile
idei completează suita activităţilor care depăşesc sfera muzicală. Artiştii
care s-au afirmat în anii ‘60 rămân deschizători de drumuri prin diversitatea
abordată.
Sunteţi conştientă că Pâslărismul este încă în floare
în România? N-aveţi idee de câte ori se fredonează şi azi „Lasă-mi, toamnă,
pomii verzi“!
Mă bucur dacă pasiunea mea transmite emoţie. Totul
derivă din muzică! O nouă generaţie de ascultători fredonează şi recenta
compoziţie proprie, „Libertatea nu se învaţă“, piesa care deschide CD-ul
„Margareta 70“, editat de Fundaţia Radio România, cu drepturile donate „Băncii
de Alimente“. Aceeaşi compoziţie a fost preluată de duetul Marius Bodochi şi
Mihai Bisericanu pe CD-ul de autor „Actorii cântă“, ale cărui încasări sunt
donate campaniei UNITER „Artiştii pentru Artişti“. Profit de această
împrejurare pentru a mulţumi întregului colectiv pentru solidaritate, spre
binele colegilor vârstnici: Rodica Mandache, Emilia Popescu, Marius Manole,
Florin Zamfirescu, Maria Buză, Silviu Biriş, Gelu Niţu, Mihai Bisericanu,
Corina Chiriac, Anca Sigartău, Ovidiu Niculescu, Mirela Jienescu, Călin
Grigoriu şi Jolt Kerestely.
Sunteţi oprită pe stradă de admiratori, primiţi
complimente?
Recunosc entuziasmul lor sincer chiar şi la
cumpărături. Unii vor să ne fotografiem cu telefonul, alţii mă ajută să găsesc
un taxi. Admiratorii fideli au fost nelipsiţi de la evenimentele mele precum
lansarea CD-ului „Actorii cântă“, la Magazinul Muzica, reeditarea
audiobook-ului „Basme fermecate“ la Târgul de carte Gaudeamus sau expoziţia
creaţiilor mele vestimentare de la Muzeul Naţional de Istorie şi îmi dăruiesc
minunate buchete de flori chiar de la Galaţi, Craiova, Giurgiu.
Ei ar vrea să ştie şi ce se întâmplă în spatele
cortinei. Cum arată o zi din viaţa dvs., atunci când nu cântaţi, compuneţi,
scrieţi?
Nu-mi ajunge timpul pentru câte mai am de făcut.
Ideile abundă, găsesc soluţii pentru a realiza un anume concept. Mă educ,
şlefuiesc mesteşugul artistic, prin artă spiritul se purifică. Evit turnul de
fildeş. (râde)
Sunteţi destul de activă şi pe pagina de Facebook.
Dumneavoastră postaţi sau vă ajută cineva?
Şi una, şi alta. Un tehnician curăţă pagina de
impurităţi.
Puţini ştiu că fiica dvs., Măriuca, care trăieşte în
SUA, v-a dăruit, în urmă cu câţiva ani, un nepot. Spuneţi-ne mai multe despre
acest eveniment fericit din viaţa dvs.
Luca, nepoţelul meu zburdalnic, a împlinit patru ani
şi jumătate. Îi plac poveştile pe care i le interpretez şi sportul cu mingea,
fireşte. Mi-a dăruit un glob „pictat“ de el în nuanţe verzui, împreună cu un
desen, abstract. Este minunat, facem naveta pe rând şi ne vedem zilnic pe
Skype.
Care este locul dvs preferat din ţară? Dar al fetei
şi-al nepoţelului dvs, când vin în România?
A numi un loc „preferat“ diminuează importanţa altor
spaţii cu aceeaşi valoare sentimentală. Prin urmare, semnificaţia expresiilor
„cea mai“, „cel mai“ fluctuează. Iubim parcul Cişmigiu, pe aleile căruia am
copilărit atât eu, adusă de bunicu’, sculptorul Ion Dimitriu Bârlad, la o
plimbare cu barca, cât şi fetiţa noastră, Măriuca, pe care o atrăgeau leagănele
şi muzica din foişor. Desigur, şi valurile mării rămân amintiri frumoase,
muzica lor m-a inspirat.
Spuneţi că nu trăiţi în trecut şi că vreţi să vorbiţi
despre ziua de azi, activă fiind. Dar nu vă cuprinde niciodată melancolia şi
dorinţa de a răsfoi albume cu fotografii vechi?
Sunt o visătoare care luptă pentru visele ei. Nu
cunosc melancolia, lucrez la volumul al doilea al cărţii „Eu şi Timpul“, ceea
ce mă obligă să caut fotografii din diferite decenii, ilustraţii aşteptate de
cititori. Mă mândresc cu ele, fireşte.
Aţi fost vreodată vanitoasă?
Nu.
Aţi avut, de-a lungul timpului, nişte reguli
alimentare stricte? Bănuiesc că aţi fost adepta unui meniu sănătos, pentru a
ajunge să arătaţi atât de bine acum. Ce consumaţi cu preponderenţă la o masă şi
de ce alimente vă feriţi?
Având un program imprevizibil uneori, hrana era
frugală. Mâncam ce găseam, între repetiţii, pe drum, în autobuzul de turneu, la
cabină. După spectacol, comandam o supă fierbinte în camera de la hotel. Din
fericire, nu sunt gurmandă, nu gătesc. Îmi plac andivele, ouăle fierte, peştele
cu lămâie, pâinea prăjită cu brânzeturi, fructele. Mă răsfăţ, uneori, când
găsesc la cofetărie plăcintă proaspătă cu mere.
Nu vă era greu să vă afişaţi atât de frumoasă şi
seducătoare în epoca sobrietăţii comuniste?
Nu vă era frică de invidia cuiva...
nu dăm nume?
Exteriorul trecător nu m-a preocupat niciodată.
Diversitatea propriilor posibilităţi îmi călăuzea imaginaţia către valori
rezistente în timp.
Am înţeles că vă ocupaţi singură de vestimentaţiile de
scenă. Cum aşa? Eraţi propriul dvs. designer?
Da. Încă din anii ‘60 îmi schiţam costumele potrivit
melodiilor încredinţate, colaboram cu arhitecţii Ghiţulescu. Am fost aleasa a
63 de compozitori, care mi-au îmbogăţit repertoriul, aproximativ 700 de
înregistrări dintre o mie de melodii, inclusiv compoziţii proprii, cântate în
turnee internaţionale. Câteva creaţii vestimentare proprii, care au susţinut
creaţii muzicale, se află în prezent la Muzeul Naţional de Istorie.
Click video: Lasa-mi toamna, pomii verzi https://www.youtube.com/watch?v=CYzx0fn4xEI
In încheiere, vreau să vă întreb unde v-a prins Anul
Nou? Şi ce vă doriţi pentru anul acesta?
Revelionul m-a prins în familie. Trebuie să recunosc
că după anul aniversar 2013, chiar şi 2014 a fost unul bun profesional, iar de
la 2015 îmi doresc realizarea a două proiecte: o galerie de artă
multifuncţională şi un spectacol coregrafic inedit, pe vocile artiştilor care
interpretează muzica CD-ului „Actorii cântă“.
Calendar 2015: Margareta Paslaru, interviu "Evit turnul de fildes"
Sursa: OK Magazine nr. 1(127) 08-21.01.2015 / autor Florentina Iana
INTERVIU cu Margareta Pâslaru: „Evit turnul de fildeş“
„Un mit al muzicii uşoare“. Este descrierea atât de concisă şi pertinentă făcută de compozitorul George Grigoriu doamnei cu care am avut onoarea să stăm de vorbă, la început de an nou
N-a fost greu să înţeleg, deşi n-am trăit fenomenul Pâslărismului, ce-i fascina pe părinţii sau chiar bunicii noştri la această mare doamnă. Răsfoind albumele virtuale cu fotografii de arhivă, dar, mai ales, stând de vorbă personal cu Margareta cea veşnic tânără, am ajuns să înţeleg fascinaţia de atunci şi respectul de acum pentru cea care a făcut entertainment cu mult înainte ca acest cuvânt să fie cunoscut la noi. „Faptul că publicul meu îmi apreciază arta, dăruirea şi pasiunea îmi dă satisfacţia lucrului bine făcut“, declara Margareta în 2009, cu mult înainte ca această expresie să devină un slogan popular. Un lucru bine făcut timp de 57 de ani, ani în care artista a sedus o generaţie, a avut puterea s-o ia de la zero în America, pentru a se întoarce apoi acasă, plină de inspiraţie. Astăzi, este la fel: compune, cântă la pian, scrie, are planuri, este activă. Pe scurt, Margareta Pâslaru nu trăieşte în trecut.
Probabil că aţi mai auzit această întrebare de mii de ori, dar, văzându-vă astăzi, la 71 de ani, atât de tânără fizic, dar şi în spirit, vă întreb şi eu: cum reuşiţi să opriţi timpul în loc?
Margareta Pâslaru Vă mulţumesc pentru compliment. Atitudinea dezvăluie starea interioară, iar ochii, vorba poetului, sunt oglinda sufletului. Cât despre timp, nu l-aş opri în tipare depăşite, timpul îmi dăruieşte zilnic ceva nou, o dinamică angajantă.
Sunteţi neobosită şi, de câte ori reiau legătura cu dvs., aveţi atâtea planuri să-mi împărtăşiţi.
Faptul că sunt invitată mă stimulează, iar propriile idei completează suita activităţilor care depăşesc sfera muzicală. Artiştii care s-au afirmat în anii ‘60 rămân deschizători de drumuri prin diversitatea abordată.
Sunteţi conştientă că Pâslărismul este încă în floare în România? N-aveţi idee de câte ori se fredonează şi azi „Lasă-mi, toamnă, pomii verzi“!
Mă bucur dacă pasiunea mea transmite emoţie. Totul derivă din muzică! O nouă generaţie de ascultători fredonează şi recenta compoziţie proprie, „Libertatea nu se învaţă“, piesa care deschide CD-ul „Margareta 70“, editat de Fundaţia Radio România, cu drepturile donate „Băncii de Alimente“. Aceeaşi compoziţie a fost preluată de duetul Marius Bodochi şi Mihai Bisericanu pe CD-ul de autor „Actorii cântă“, ale cărui încasări sunt donate campaniei UNITER „Artiştii pentru Artişti“. Profit de această împrejurare pentru a mulţumi întregului colectiv pentru solidaritate, spre binele colegilor vârstnici: Rodica Mandache, Emilia Popescu, Marius Manole, Florin Zamfirescu, Maria Buză, Silviu Biriş, Gelu Niţu, Mihai Bisericanu, Corina Chiriac, Anca Sigartău, Ovidiu Niculescu, Mirela Jienescu, Călin Grigoriu şi Jolt Kerestely.
Sunteţi oprită pe stradă de admiratori, primiţi complimente?
Recunosc entuziasmul lor sincer chiar şi la cumpărături. Unii vor să ne fotografiem cu telefonul, alţii mă ajută să găsesc un taxi. Admiratorii fideli au fost nelipsiţi de la evenimentele mele precum lansarea CD-ului „Actorii cântă“, la Magazinul Muzica, reeditarea audiobook-ului „Basme fermecate“ la Târgul de carte Gaudeamus sau expoziţia creaţiilor mele vestimentare de la Muzeul Naţional de Istorie şi îmi dăruiesc minunate buchete de flori chiar de la Galaţi, Craiova, Giurgiu.
Ei ar vrea să ştie şi ce se întâmplă în spatele cortinei. Cum arată o zi din viaţa dvs., atunci când nu cântaţi, compuneţi, scrieţi?
Nu-mi ajunge timpul pentru câte mai am de făcut. Ideile abundă, găsesc soluţii pentru a realiza un anume concept. Mă educ, şlefuiesc mesteşugul artistic, prin artă spiritul se purifică. Evit turnul de fildeş. (râde)
Sunteţi destul de activă şi pe pagina de Facebook. Dumneavoastră postaţi sau vă ajută cineva?
Şi una, şi alta. Un tehnician curăţă pagina de impurităţi.
Puţini ştiu că fiica dvs., Măriuca, care trăieşte în SUA, v-a dăruit, în urmă cu câţiva ani, un nepot. Spuneţi-ne mai multe despre acest eveniment fericit din viaţa dvs.
Luca, nepoţelul meu zburdalnic, a împlinit patru ani şi jumătate. Îi plac poveştile pe care i le interpretez şi sportul cu mingea, fireşte. Mi-a dăruit un glob „pictat“ de el în nuanţe verzui, împreună cu un desen, abstract. Este minunat, facem naveta pe rând şi ne vedem zilnic pe Skype.
Care este locul dvs preferat din ţară? Dar al fetei şi-al nepoţelului dvs, când vin în România?
A numi un loc „preferat“ diminuează importanţa altor spaţii cu aceeaşi valoare sentimentală. Prin urmare, semnificaţia expresiilor „cea mai“, „cel mai“ fluctuează. Iubim parcul Cişmigiu, pe aleile căruia am copilărit atât eu, adusă de bunicu’, sculptorul Ion Dimitriu Bârlad, la o plimbare cu barca, cât şi fetiţa noastră, Măriuca, pe care o atrăgeau leagănele şi muzica din foişor. Desigur, şi valurile mării rămân amintiri frumoase, muzica lor m-a inspirat.
Spuneţi că nu trăiţi în trecut şi că vreţi să vorbiţi despre ziua de azi, activă fiind. Dar nu vă cuprinde niciodată melancolia şi dorinţa de a răsfoi albume cu fotografii vechi?
Sunt o visătoare care luptă pentru visele ei. Nu cunosc melancolia, lucrez la volumul al doilea al cărţii „Eu şi Timpul“, ceea ce mă obligă să caut fotografii din diferite decenii, ilustraţii aşteptate de cititori. Mă mândresc cu ele, fireşte.
Aţi fost vreodată vanitoasă?
Nu.
Aţi avut, de-a lungul timpului, nişte reguli alimentare stricte? Bănuiesc că aţi fost adepta unui meniu sănătos, pentru a ajunge să arătaţi atât de bine acum. Ce consumaţi cu preponderenţă la o masă şi de ce alimente vă feriţi?
Având un program imprevizibil uneori, hrana era frugală. Mâncam ce găseam, între repetiţii, pe drum, în autobuzul de turneu, la cabină. După spectacol, comandam o supă fierbinte în camera de la hotel. Din fericire, nu sunt gurmandă, nu gătesc. Îmi plac andivele, ouăle fierte, peştele cu lămâie, pâinea prăjită cu brânzeturi, fructele. Mă răsfăţ, uneori, când găsesc la cofetărie plăcintă proaspătă cu mere.
Nu vă era greu să vă afişaţi atât de frumoasă şi seducătoare în epoca sobrietăţii comuniste? Nu vă era frică de invidia cuiva... nu dăm nume?
Exteriorul trecător nu m-a preocupat niciodată. Diversitatea propriilor posibilităţi îmi călăuzea imaginaţia către valori rezistente în timp.
Am înţeles că vă ocupaţi singură de vestimentaţiile de scenă. Cum aşa? Eraţi propriul dvs. designer?
Da. Încă din anii ‘60 îmi schiţam costumele potrivit melodiilor încredinţate, colaboram cu arhitecţii Ghiţulescu. Am fost aleasa a 63 de compozitori, care mi-au îmbogăţit repertoriul, aproximativ 700 de înregistrări dintre o mie de melodii, inclusiv compoziţii proprii, cântate în turnee internaţionale. Câteva creaţii vestimentare proprii, care au susţinut creaţii muzicale, se află în prezent la Muzeul Naţional de Istorie.
Click video: Lasa-mi, toamna, pomii verzi
In încheiere, vreau să vă întreb unde v-a prins Anul Nou? Şi ce vă doriţi pentru anul acesta?
Revelionul m-a prins în familie. Trebuie să recunosc că după anul aniversar 2013, chiar şi 2014 a fost unul bun profesional, iar de la 2015 îmi doresc realizarea a două proiecte: o galerie de artă multifuncţională şi un spectacol coregrafic inedit, pe vocile artiştilor care interpretează muzica CD-ului „Actorii cântă“.
Foto Lucian Nastase
Abonați-vă la:
Postări (Atom)