"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

marți, 28 ianuarie 2020

Margareta Paslaru invitata la Institulul Cultural Roman - „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu“


Margareta Paslaru si autoarea volumului, criticul de film Magda Mihailescu

_____________________________________________________

Sursa: facebook Institutul Cultural Roman, 23.01.2020
Numeroase personalități din lumea culturală, artiști, cineaști, critici de film și teatru, au participat, joi seară, la lansarea volumului „Sora mea din Australia. Trecute întâlniri cu Irina Petrescu“, realizat de criticul Magda Mihăilescu, care a fost prezentat în Sala Mare a Institutului Cultural Român(ICR). Evenimentul a fost prezentat de Mirel Taloș, președintele interimar al ICR, care i-a avut alături pe jurnalistul Cristian Tudor Popescu, actorul Dan Nuțu, criticul de film Angelo Mitchievici și pe regizorul Laurențiu Damian, președintele Uniunii Cineaștilor din România (UCIN).
Tora Vasilescu, Margareta Pâslaru, Irina Margareta Nistor, Valerian Sava, Marina Roman, Dana Duma, Ștefan Velniciuc, Ana Maria Sandu, Corina Șuteu, Mihai Chirilov, Mihai Fulger, Bujor T. Rîpeanu, Doina Papp, Razvan Popa, Emil Banea, Carmen Zamfirescu au onorat cu prezența evocarea Irinei Petrescu, organizată de ICR și UCIN.
Fotografii de Lucian Năstase 
_______________________________________________


Margareta Paslaru, regizorul Laurentiu Damian si actorul Dan Nutu








vineri, 17 ianuarie 2020

Margareta Paslaru intampinata cu aplauze la Brasov



Sursa: Buna ziua Brasov_ 17.01.2020

Margareta Pâslaru, întâmpinată cu aplauze la Braşov


Iubita artistă Margareta Pâslaru a avut ieri o sesiune de autografe la Biblioteca Judeţeană Braşov, pentru cartea „Eu şi timpul”, în fapt o biografie a artistei.
Sala Mare de Lectură a bibliotecii a fost neîncăpătoare, iubita artistă fiind întâmpinată cu aplauze. Margareta Pâslaru a vorbit despre ea şi a amintit despre tristeţea copilăriei: „ascultaţi versurile cântecelor mele şi veţi înţelege de unde vine tristeţea mea!”.

joi, 16 ianuarie 2020

Margareta Paslaru invitata in studioul Radio Romania Brasov FM

Sursa: facebook Radio Romania Brasov FM_ 16.01.2020

Margareta Paslaru, Dorina Roman, Florentin Cozmolici in studioul Radio Romania Brasov FM

Artista Margareta Pâslaru se va afla la Braşov la o întâlnire cu publicul, oferind autografe pe cartea "Eu şi timpul", apărută la Editura Curtea Veche. Evenimentul va fi joi, 16 ianuarie 2020, orele 13,00, la Biblioteca Judeţeană Braşov, Sediul central, Sala de lectură, etaj 1.
In drum spre bibliotecă, Margareta Pîslaru a trecut prin studio la Pulsul Zilei

miercuri, 15 ianuarie 2020

Intalnire cu legendara Margareta Paslaru la Brasov


Sursa: radiobrasovfm.ro_ 15.01.2020

Întâlnire cu legendara Margareta Pâslaru
 
Legendara artistă Margareta Pâslaru va fi prezentă joi, 16 ianuarie, la ora 13.00, la Biblioteca Judeţeană "George Bariţiu" din Braşov, la o întâlnire cu admiratorii de toate vârstele.
Cu acest prilej, îndrăgita interpretă va sta de vorbă cu cititorii şi va participa la o sesiune de autografe pentru ultimul ei volum "Eu şi Timpul".
Anterior acestui eveniment, Margareta Pâslaru va fi prezentă în studioul Radio România Braşov FM, la emisiunea Pulsul Zilei, la ora 12.00.
Cu peste 60 de ani de carieră, cântăreaţa de muzică uşoară şi populară, pianista, compozitoarea, textiera, actriţa, scriitoarea, realizatoarea de radio şi TV Margareta Pâslaru este considerată una dintre cele mai valoroase şi apreciate soliste de muzică ale României, impresionând prin timbrul său grav, total aparte.




Evenimentul saptamanii la Biblioteca "George Baritiu" Brasov: Margareta Paslaru, sesiune de autografe


Sursa_ Facebook_ Biblioteca Judeteana George Baritiu Brasov_ 15.01.2020
Evenimentul saptamanii
Intalnire si sesiune de autografe cu Margareta Paslaru
Legendara şi plurivalenta artistă Margareta Pâslaru se va afla la Braşov la o întâlnire cu publicul, oferind autografe pe cartea "Eu şi timpul", apărută la Editura Curtea Veche. Toţi aceia care au cunoscut şi admirat talentul, harul muzical şi frumuseţea cântăreţei şlagărului Lasă-mi toamnă, pomii verzi şi toţi aceia care vor să cunoască un artist neuitat, al cărui nume este egal cu legenda, sunt invitaţi şi aşteptaţi la întâlnirea de la Sala de lectură a Bibliotecii Judeţene Braşov, etajul I. Aveţi ocazia să cunoaşteţi un autor şi personaj de carte şi să descoperiţi biografia acestuia.






Margareta Paslaru, compozitii inspirate de poeziile lui Mihai Eminescu



“Ce suflet trist” - compusa in 1995, a fost inregistrata in ianuarie 2012 in studioul Jolt Kerestely cu acompaniamentul chitaristului Capriel Dedeian. Melodia a fost difuzata in prima auditie absoluta pe 12.01.2012 la Radio Romania Cultural in emisiunea „Oaza de muzica” realizata Sorina Goia. Apoi am regasit-o pe doua dintre albumele artistei – “Margareta 70” 2013 si “Cum sa te las?” 2016. Actorul Mihai Bisericanu a ales-o si a inregistrat-o pentru CD-ul de autor “Actorii canta” 2014.


"Vreo zgatie de fata" - versurile pline de umor (1878), pe alocuri atipice, au inspirat-o pe interpreta si compozitoarea Margareta Paslaru in anul 1979. Piesa este inclusa pe CD-ul produs de Fundatia Casa Radio, "Bucuria de a canta", lansat cu ocazia aniversarii a 80 de ani de Radio, la 1 noiembrie 2008. Artista l-a dedicat maestrului Sile Dinicu sub bagheta caruia a interpretat toate piesele de pe disc.




“Pasarile nu mor niciodata” pe textul scris da Ovidiu Dumitru cu o adaptare dupa M Eminescu; melodie lansata in spectacolul "De ce nu cade soarele" (stagiunea 1980-1981 Teatrul Ion Vasilescu); este inregistrata pe disc vinil in 1981 si CD-urile "Best of Margareta" (1996), "Margareta Paslaru - Muzica de colectie - Jurnalul National" (2007) si "Margareta, 50 de ani de la primul disc - Lasa-mi toamna, pomii verzi" (2010); regretata Stela Popescu a interpretat-o pe albumul de autor “Stelele filmului canta” 2015




luni, 13 ianuarie 2020

Margareta Paslaru – prezente artistice la Brasov - 1968, 1969, 1997, 2006, 2008



1968 - Concurenta la Festivalul International Cerbul de Aur primeste Mentiunea Juriului International, astfel inscrie numele Romaniei in palmaresul primei editii. Tudor Vornicu, Radu Anagnoste, Valeriu Lazarov, Ileana Pop, au facut istorie, lucrand la acest eveniment international. A acompaniat Orchestra Radio dirijata de maestrul Sile Dinicu.







1969 - Invitata pentru un recital extraordinar la a doua editie Cerbul de Aur Margareta Paslaru a interpretat 12 melodii acompaniata de trupa Rolf Albricht. Coregrafie si costum Margareta Paslaru, regie artistica a recitalului Valeriu Lazarov
Citat Romania libera 08.03.1969, Mariana Parvulescu: "Numai intr-un singur an, tanara noastra cantareata a trecut de la incercarile concursului, pe podiumul vedetelor. Si Margareta de azi, aminteste si ea de un basm: "crestea intr-un an … cat altii in sapte" …




1997 – Invitat special la editia a X-a Cerbul de Aur impreuna cu Valeriu Lazarov, Margareta Paslaru a urcat pe scena Teatrului Dramatic din Brasov la Clubul sentimental al TVR. Prezentata de Octavian Ursulescu si la cererea unui public entuziast, in picioare, artista a interpretat a cappella "Saraca inima mea". In sala se afla doamna Ileana Pop. La Gala Festivalului International Cerbul de Aur Margareta Paslaru a inmanat premiul I la sectiunea discografie interpretului din Danemarca 
Artista a lansat CD-ul "Margareta Best of " la libraria St. O. Iosif  












2006 - Invitata la aniversarea TVR50 in Piata Sfatului. Dumitru Morosanu ii inmaneaza Margaretei Paslaru Trofeul si Diploma TVR50
2008 - Invitata la aniversarea a 40 de ani de la prima editie Cerbul de Aur artista primeste Medalia si Diploma de onoare "Cerbul de Aur 40". In acelasi an, Margareta Paslaru a fost sarbatorita in Aula Uniunii Compozitorilor la implinirea a 50 de ani de la debutul sau
2020 – Margareta Paslaru este invitata la Radio Romania Brasov FM. 




vineri, 10 ianuarie 2020

Margareta Paslaru invitata la "Biblioteca de bucurii" - Bucuresti FM


Sursa: Romania de nota zece_ Radio Bucuresti FM_ Biblioteca de bucurii_ autor Camelia Teodosiu, 09.01.2020

Margareta Pâslaru – complexitatea şi diversitatea creaţiei artistice
Biblioteca de Bucurii – Dialoguri pentru tihna sufletului
„BIBLIOTECA DE BUCURII_MARGARETA PASLARU_11.01.2020”
În această ediţie a emisiunii noastre, avem bucuria să stăm de vorbă cu Margareta Pâslaru – un nume care se prezintă prin toată cariera artistică diversificată şi formată cu multă implicare, dăruire şi dragoste pentru public.
Motto-ul Margaretei Pâslaru este: În tinereţe ne străduim să ne facem un nume, la maturitate trebuie să folosim „numele” spre binele altora.
Invitata noastră a subliniat în nenumărate rânduri că îi place să se exprime prin muzică. De aceea în această ediţie specială puteţi asculta câteva dintre compoziţiile propuse  şi interpretate de Margareta Pâslaru:
Diamant fermecat – muzica Margareta Pâslaru, text Eugen Rotaru,
Era o fântână – muzica Margareta Pâslaru, versuri Elena Farago,
Libertatea nu se-nvaţă – muzică, text, voce Margareta Pâslaru
În revista Super Magazin Anul 2 Nr.7 (25), 1994, George Grigoriu apreciazā la superlativ cariera Margaretei Pâslaru pe care o considerā “Un mit al muzicii usoare romanesti.”
Pasionată şi de folclor, Margareta Pâslaru primeşte numeroase aprecieri pentru interpretarea muzicii populare:

Elly Roman (1968): „Neasteptata interpreta a intonatiilor noastre folclorice, actrita de film cu posibilitati multiple, actrita de teatru cu o prezenta scenica remarcabila si, mai ales, cantareata.”
Ca urmare a succesului, Casa de Discuri Electrecord scoate un nou disc, in exclusivitate cu melodii populare, interpretate de Margareta.
ADINA DARIAN (1966): „In prezent, Margareta Paslaru detine recordul vanzarii de discuri la muzica usoara. RECENT INSA SI-A BATUT PROPRIUL EI RECORD CU DISCUL DE MUZICA POPULARA. (Cinema 1966) – Aveti 23 de ani si 8 ani de abundenta activitate artistica. Cum se impaca activitatea de eleva si de cantareata in acelasi timp?” Margareta: „Greu. Foarte greu. Prin carnetul de note. Daca raspundeam la o materie sub nota 6, nu aveam voie sa cant la televiziune.”
Margareta Paslaru este invitata de catre diferite ansambluri folclorice si canta sub bagheta dirijorilor: Nicusor Predescu, Victor Predescu, Ion Budisteanu.
FACLA – Tel Aviv (1977): „In „Blestemul” vocea de infinite posibilitati a Margaretei, pe fundalul agreabilei sale prezente scenice aduce puternic, emotionant, imaginea celei care a fost Maria Tanase.”
TOP – PANORAMA (1974): „Margareta Paslaru reapare pe scena dupa o lunga absenta. Ea canta timp de trei saptamani (15 iulie  – 5 august) la Royal Festival Hall din Londra, ca solista de muzica populara a ansamblului ” Doina Bucurestiului ”
MORNING STAR, London (1974): „Margareta Paslaru, star of stage, screen and TV, dressed in a peasant scarf and apron, sings two groups of folk songs in a voluptuous Dietrich-like voice.”
INFORMATIA BUCURESTIULUI (1974): Eugen Comaranescu „Nu putem trece peste faptul ca, la reusita spectacolului a contribuit substantial micro recitalul (tot folcloric, fireste ) al Margaretei Paslaru, despre care ziarul londonez ” „Morning Star”, din 18 iulie scria :…”canta cu o voce voluptoasa , asemanatoare celei a Marlenei Dietrich.”
EVENING NEWS – LONDON (1974): „And let me not forget Margareta Paslaru, a little Romanian, who sings deep down in her boots, like Juliette Greco. She is a joy.”
SOUTH LONDON ADVERTISER (1974): : „Romanian Dance Company at Queen Elizabeth Hall”: „…The only named soloist is Margareta Paslaru, who combines an exceptionally deep contralto voice with a coquettish appearance and manner.” (John Percival )
MARIA TITUS (1964): „Capsa” muzicala a fost fara doar si poate debutul Margaretei Paslaru in postura de cantareata de muzica populara romaneasca.”
SIMIONESCU:”Asa de pilda, a fost excelentul numar folcloric al Margaretei Paslaru, care, aproape la fiecare aparitie, se straduieste sa aduca spectatorilor macar un element interpretativ nou.”
Jydske Tidende – Stockholm (1972): „Margareta Paslaru a interpretat cu deosebit simt al umorului si cu o mimica sugestiva cantecele populare romanesti”. 
Radu Beligan scrie o dedicaţie specială pe unul din exemplarele cărţii sale, Însemnările unui insomniac:  Pentru divina Margareta cu adoraţie, Radu Beligan
Încă din 1993 Margareta Pâslaru a donat toate drepturile ce-i revin din vânzarea discurilor către Crucea Roșie Româna, UNICEF, Proiectul “Banca de Alimente”, artiștii pensionari din Orchestra Radio, UCIN pentru actorii vârstnici cu probleme de sănătate, Campania Națională “Artiștii pentru Artiști”- UNITER, Spitalul de Copii “Grigore Alexandrescu”, Căminul de Copii “Grădinari”, Asociația Nevăzătorilor din România.
Începând cu 2009 Margareta Pâslaru sprijină tineri talentați prin emisiuni la România Actualități, România Cultural, Radio Clasic.
Din 2010 pânā în prezent, artista acordă “Premiul Anual Margareta Pâslaru pentru Originalitate” în valoare de 1000$ oferit unor tineri valoroși din diverse domenii de activitate: muzică, teatru, film, dans, pictură.
Nu putem încheia acest articol fără a ne gândi, în preajma Zilei Culturii Naţionale, la Mihai Eminescu. De aceea vă invităm să ascultaţi şi piesa Ce suflet trist – muzica Margareta Paslaru, versuri Mihai Eminescu.





duminică, 5 ianuarie 2020

Margareta Paslaru 2019 - cele mai importante evenimente



20 ian. – invitata emisiunii  Refresh by Oana Turcu transmisa de postul Antena Stars 
20 feb. – invitata la Gala revistei OK!
2 martie – invitata emisiunii “Razboiul sfarsitului de saptamana” – Radio Guerrilla, realizatori Iulian Tănase, Mitoș Micleușanu
4 apr. – Margareta Paslaru a primit trofeul si titlul Femeia anului 2018, categoria “O viaia dedicata scenei” la editia a XXI-a Galei revistei Avantaje
6 apr. – invitata emisiunii “Povesti de succes din Romania” – Smart FM, realizator Maria Liliana Osca
24 apr. – Coperta si interviu la revista Avantaje
1 iunie – invitata in studioul emisiunii “Psihologul muzical”, realizator Andrei Partos, Radio Romania Actualitati



9 iunie – omagiata in presa scrisa, radio si televiziune

6 oct. – Titus Andrei a dedicat rubrica saptamanala din emisiunea “Colectia de muzica – succesele muzicii romanesti” Margaretei Paslaru si compozitiei sale “lasa-mi, toamna, pomii verzi”, versuri Ana Blandiana.
24 oct. – invitata in emisiunea Observator – Antena 1.
26 oct. – invitata in studioul emisiunii “La radio cu Andreea Esca” – Europa FM
1 nov. – distinsa cu premiul “Platina valprii” de Teatrul Gong. Invitata de onoare, artista a fost desemnată primul Ambasador al Festivalului Tânăr de la Sibiu.
1 nov. – a oferit Premiul anual Margareta Paslaru pentru Originalitate, în valoare de 1.000 de dolari, artistului Paul Mureşan.



22 nov. – invitata in emisiunea “In direct cu viata” – TVR2, realizator Liana Stanciu









24 nov. – invitata editurii Curtea Veche Publishing la Targul International de Carte Gaudeamus. Artista a oferit autografe pe propria carte "Eu si Timpul"








26 nov. – invitata la aniversarea a 10 ani Banca de Alimente – Crucea Rosie