Licitatia caritabila "Daruind vei dobandi" editia 2018 a fost organizata de Casa de Licitatii Artmark la initiativa organizatorilor Festivalului National de Teatru.
Faceți căutări pe acest blog
sâmbătă, 29 octombrie 2022
miercuri, 26 octombrie 2022
Octombrie 2014, Pasajul FNT: Margareta Paslaru sesiuni de autografe pe albumul de autor "Actorii canta"
Comunicatul FNT aici: Margareta Paslaru a deschis seria intalnirilor cu publicul in cadrul manifestarilor FNT din Pasajul Universitatii
sâmbătă, 22 octombrie 2022
Octombrie 2012: sesiune de autografe cu volumul "Eu si Timpul" autor Margareta Paslaru
Cu acest prilej, prezentand-o pe Margareta Paslaru doamna Ruxandra Sararu - redactor si realizator la Radio Romania, spunea: "(...) Institutia Margareta Paslaru a incremenit intr-o poza de statuie antica, in care ne-a facut mai bine de 50 de ani noua, romanilor, si nu numai lor, si pe multe alte meridiane ale lumii, viata mai traibila, mai posibila, ne-a facut sa visam, ne-a facut sa ne identificam cu ochii aceia frumosi o izbanda de fiecare data precum farul din Alexandria. Si nu intamplator spun “precum farul din Alexanria” pentru ca in spatele Margaretei Paslaru se afla o biblioteca, o pinacoteca, un muzeu. (...)"
Articolul publicat de editura Curtea Veche Publishing despre eveniment poate fi citit aici: Sesiune de autografe Margareta Pâslaru la Ceainăria Cărtureşti
miercuri, 12 octombrie 2022
duminică, 9 octombrie 2022
Filme de lung metraj cu Margareta Paslaru
Regozorul Andrei Calarasu a ales-o pe Margareta Paslaru sa interpreteze propriul rol in pelicula "Doi baieti ca painea calda" turnata in 1962 cu premiera in 1965. In film sunt incluse si doua piese interpretate de artista: pe genericul de inceput „Buna seara Bucuresti” iar la min. 37:38, pe fundalul dialodului se aude „Visul meu”, ambele muzica Emanuel Ionescu, text Val Cebotenco.
________________________________________________________________
Premiera a avut loc pe 20 iunie 1966 in cadrul Festivalului National de Film "Pelicanul de Aur", editia a III-a. Juriul i-a acordat Margaretei Paslaru Diploma pentru Debut in Cinematografie.
________________________________________________________________
In august 1966 regizorul Lucian Bratu incepea filmarile la pelicula “Un film cu o fata fermecatoare”. Pentru rolul principal a fost aleasa Margareta Paslaru. Ruxandra Vancu, personajul creat de scenaristul Radu Cosasu, era o tanara absolventa de liceu aspiranta la statutul de actrita. Premiera a fost pe 3 martie 1967 la cinema Republica, actual Scala.
Noul rol, total diferit de cel “Tunelul”, este un adevarat maraton actoricesc. Interpretarea foarte naturala si convingatoare a dus in final la retragerea filmului din cinematografe dupa doar cateva zile de la premiera. Motivul a fost cat se poate de clar: personajul Ruxandra putea influenta negativ tineretul anului 1967. Pentru asta, dupa foarte multe cronici care laudau filmul si interpretarea actritei Margareta Paslaru, au aparut articole de condamnare a eroinei principale si cereri de interzicere a peliculei.
In film au mai jucat Stefan Iordache, Marin Moraru, Emmerich Schaffer, Cornel Coman, Ileana Stana Ionescu, Jorj Voicu, Virgil Ogasanu, Dorin Varga, Victoria Gheorghiu, Grigore Gonta, Romulus Vulpescu, D.I.Suchianu
_______________________________________________________________
Tot in 1967 regizorul si scenaristul Cezar Grigoriu a distribuit-o pe Margareta Paslaru in rolul Nina Bina - o cantareata debutanta din filmul muzical "Impuscaturi pe portativ", scenariu Dimos Rendis si Cezar Grigoriu. Premiera a fost pe 5 februarie 1968 tot la cinema Republica, actual Scala.
Melodiile interpretate de artista au fost compuse de George Grigoriu pe texte de Angel Grigoriu si Romeo Iorgulescu. Margareta Paslaru fost acompaniata de formatia Sincron condusa de Cornel Fugaru.
Din distributie: Nae Roman, Puiu Calinescu, Stefan Banica, Dumitru Furdui, Stefan Tapalaga, Nicu Constantin, Ovid Teodorescu
_______________________________________________________________
In 1972 Regizoarea Elisabeta Bostan incepe filmarile pentru feeria muzicala "Veronica", scenariu Elisabeta Bostan si Vasilica Istrati, muzica Temistocle Popa, textele melodiilor Mircea Bloc.
Pentru prima data Margareta Paslaru a fost solicitata sa interpreteze doua roluri intr-un film: Zana cea buna si Educaroarea severa.
Din distributie: Lulu Mihaescu, Angela Moldovan, Vasilica Tastaman, Dem Radulescu, George Mihaita, Thuri Stefan, Mihai Stan
Premiera - 16 aprilie 1973 la cinema Patria si Gloria
_______________________________________________________________
Tot in 1972 s-a turnat si al doilea film din serie, "Veronica se intoarce".
De data asta, regizoarea Elisabeta Bostan a distribuit-o pe Margareta Paslaru in trei roluri: Zana cea buna, Educatoarea severa si Imparateasa furnicilor
Scenariul a fost scris tot de Elisabeta Bostan, muzica Temistocle Popa, textele melodiilor Mircea Bloc.
In distributie: Lulu Mihaescu, Angela Moldovan,
Vasilica Tastaman, Dem Radulescu, Violeta Andrei, Florian Pittis, George
Mihaita, Thuri Stefan
Premiera a fost pe 24 dec. 1973 la cinema Patria si Favorit
_______________________________________________________________
Pentru "Gloria nu canta" turnat in 1976, singurul film artistic de lung metraj realizat, regizorul Alexandru Bocanet a invitat-o pe Margareta Paslaru in rolul episodic "frizerita".
Cu un scenariu scris de Dumitru Solomon, in distributia filmului au fost alesi: Toma Caragiu, Jean Constantin, Tora Vasilescu, Horatiu Malaele, Margareta Pogonat, Octavian Cotescu, Margareta Paslaru, Stefan Mihailescu-Braila, Constantin Diplan
Premiera: 16 mai 1977.
_______________________________________________________________
Regizorul si scenaristul Francisc Munteanu a ales-o pentru a doua oara pe Margareta Paslaru sa interpreteze rolul principal feminin intr-unul dintre filmele sale - comedia muzicala "Melodii melodii" - 1978.
In rolul Lia Bogdan artista a interpretat si melodiile compuse de Temistocle Popa, texte Sasa Georgescu. Din distributie: Cornel Constantiniu, Sergiu Zagardan, Cornel Patrichi, Radu Goldis, Jean Constantin, Aurel Giurumia, Marga Barbu, Ion Dichiseanu, Amza Pelea, Costel Baloiu.
Premiera a fost pe 24 iulie 1978.
_______________________________________________________________
In 1979 regizorul Gheorghe Vitanidis a invitat-o pe Margareta Paslaru sa interpreteze un rol episodic, o taranca, in filmul "Clipa", scenariu Dinu Sararu.
marți, 4 octombrie 2022
Filme cu vocea Margaretei Paslaru pe coloana sonora
Inca din 1963 mai multi regizori au ales melodii interpretate de Margareta Paslaru pentru coloanele sonore ale filmelor artistice realizate de-a lungul anilor.
Regizorul Francisc Munteanu a inclus in 1963 piesa Te iubesc asa cum esti, muzica George
Grigoriu, text Angel Grigoriu, Romeo Iorgulescu in filmul “La varsta dragostei”
la min. 11’45”.
In 1971 regizorul Mircea Dragan a ales pentru “BD la munte si la mare” melodia “La Marea Neagra” – muzica Ion
Cristinoiu, text Mihai Dumbrava (min. 8’22”). Putini stiu ca textul a fost
adaptat pentru acest film. Cu versiunea originala “Mediterana”, interpretata
tot de Margareta Paslaru, compozitorul a participat in 1970 la concursul de
creatie al Festivalului “Olimpiada Cantecului” – Atena.
Nell Cobar, creatorul celebrului serial de animatie “Mihaela” a apelat in 1976 la compozitoarea Margareta Paslaru pentru a scrie muzica la doua dintre episoade: Bravo, Mihaela si Mihaela are probleme. Despre inceputul acestei colaborari, autorul vorbeste in Informatia Bucurestiului, august 1976: "In ce priveste noul meu film "Bravo, Mihaela", pot sa va destainui ca are o muzica originala, scrisa special de ... Margareta Paslaru".
AUDIO: Margareta Paslaru "Mihaela" - fragmente
Regizorul Lucian Pintilie a inclus in coloana sonora a filmului “Niki Ardelean colonel in rezerva” – 2003 compozitia lui Temistocle Popa, text Mircea Bloc “Cantecul zanei”, tema seriei Veronica (min. 30’06”).
Pentru genericele de inceput si sfarsit ale filmului ”Moartea domnului Lazarescu” 2006
regizorul Cristi Puiu a ales Chemarea
marii - muzica George Grigoriu, text Mircea Block si Cum e oare - muzica Florin Bogardo, text Madeleine Fortunescu.
Filmul a primit Premiul „Un certain Regard” la Festivalul de la Cannes 2006.
Filmul “Chuck
Norris vs Communism” – regia Ilinca Calugareanu 2015 include doua melodii
semnate muzica si text Margareta Paslaru: Fara
sa vrei (min 31’20”), Pasiunea (min.
41’42”).
Pentru filmul “Banat”
2006, regizorul italian Adriano Valerio a ales in interpretarea Margaretei
Paslaru “Sa nu uitam sa iubim
trandafirii” muzica Florin Bogardo, text Ovidiu Dumitru. Tema se aude atat
pe parcursul filmului cat si pe genericul de final.