"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

Agerpres:Margareta Pâslaru la aniversare


Sursa: Agerpres / 09.07.2015
DOCUMENTAR Margareta Pâslaru la aniversare
joi, 9 Iul 2015, 10:23  

Margareta Pâslaru este artista care a revoluționat muzica ușoară românească și care, în cei 58 de ani de carieră artistică, a cucerit publicul nu doar prin vocea sa inconfundabilă, ci și prin multitudinea de valențe ale talentului său. Marea artistă - care la 9 iulie 2015 împlinește 72 de ani - este neobosită, mereu activă, plină de idei și inițiative. Margareta Pâslaru aduce bucurie nu doar prin muzică, ci și prin acțiunile sale dedicate binelui celorlalți.
O trecere în revistă a activității Margaretei Pâslaru pe anul 2014 și prima jumătate a anului 2015 uimește și impresionează în același timp prin diversitatea preocupărilor, dar și prin perseverența și atenția cu care le duce la finalizarea dorită.
Un moment emoționant a fost reîntâlnirea, după 45 de ani, cu Mireille Mathieu, cu ocazia concertului pe care doamna muzicii franceze l-a susținut la 23 martie 2014 la Sala Palatului. Mireille Mathieu a invitat-o în scenă pe Margareta Pâslaru, alături de care, în 1969, a fost prezentă la Cannes, unde ambele artiste au primit Trofeul MIDEM.
''Doamnelor, domnișoarelor și domnilor, sunt onorată să vă prezint o foarte mare doamnă. O cunosc de foarte mult timp. Este cineva pe care admir și pe care sunt onorată de a o avea în seara asta printre noi. Este prietena mea, prietena dumneavoastră, este Margareta Pâslaru'', spunea Mireille Mathieu pe scena Sălii Palatului.
Margareta Pâslaru i-a oferit lui Mireille Mathieu o fotografie înrămată ce amintea de reuniunea marilor nume ale muzicii europene pe scena de la Cannes, în 1969.
Vorbind despre acest moment într-un interviu acordat AGERPRES, Margareta Pâslaru spunea: ''La Cannes, am primit trofeul MIDEM, pe care mi l-a înmânat Maurice Chevalier, care avea 80 de ani. Ne-a felicitat pe toți, a dat mâna cu noi, a fost o aliniere extraordinară, pe aceeași scenă am fost cu Mireille Mathieu, Amalia Rodrigues, Dalida, Adriano Celentano, Udo Jurgens și alții. A fost un moment de neuitat și imaginați-vă că după 45 de ani, ceea ce nu s-a întâmplat cu niciun alt interpret de pe scenă, m-am revăzut cu Mireille Mathieu la Sala Palatului''. 
Margareta Pâslaru a fost mereu un reper din punct de vedere al ținutelor de scenă, asupra cărora și-a pus amprenta, creându-le pentru fiecare eveniment cu multă atenție, împreună cu arhitecții Ghițulescu, iar uneori a cusut cu mâna sa mărgele, paiete. O parte dintre aceste creații vestimentare au fost expuse, în septembrie 2014, la expoziția ''Haina îl face pe om'' de la Muzeul Național de Istorie, alături de trofee, afișe, discuri, amintiri de familie ale artistei, toate intrând în patrimoniul muzeului.
De asemenea, o parte dintre obiectele personale ale Margaretei Pâslaru au fost donate în noiembrie 2014 licitației ''Dăruind vei dobândi'' organizată la Casa de Licitații Artmark, unde s-au adjudecat discul vinil din 1981 cu șlagărele ''Lasă-mi toamnă, pomii verzi'' și ''Păsările nu mor niciodată'', afișul turneului din Canada cu recitalul extraordinar "Vine, vine ... Margareta" prin care în 1998 a serbat 40 de ani de activitate și un anteriu creatspecial pentru spectacolul de gală al Festivalului ''Maria Tănase'', ediția XX, Craiova 2009. 

Pe tot parcursul anului 2014 a fost difuzată rubrica radiofonică ''Margareta Pâslaru prezintă pe...'' la Radio România Cultural, inclusă în emisiunea ''Espresso de week-end'', prin care susține tineri artiști din diferite domenii. Din 2010 artista oferă tinerilor excepționali un Premiu Anual pentru ''Originalitate Interpretativă'', premiu care îi poartă numele și care, în 2014, a fost câștigat de pictorița Eva Radu. Vineri, 10 iulie 2015, Margareta Pâslaru îi va înmâna premiul pentru acest an regizorului producător Dan Iliuță, elev în clasa XI-a la Colegiul Național ''Gheorghe Lazăr'', cu ocazia premierei filmului său 
''Tibi''. 

 
A fost solicitată de televiziune și radio în diferite emisiuni, dar și în interviuri la publicații, între care amintim: ''Interviul Săptămânii'' la AaRC, ''Bucureștiul în pagini și imagini sonore'', ''Povestiri din studioul artelor'' la Radio România Cultural, interviuri pentru AGERPRES, revista OK Magazine (''Evit Turnul de Fildeș''), revista Dilema Veche (''Porniri rebele izbucneau prin muzică'') și site-ul România pozitivă, emisiunile ''Drumul lui Leșe'' la TVR2, ''Nocturne'' la TVR 1.


Unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte artistice ale artistei, inițiat și finalizat cu mare succes, a fost CD-ul ''Actorii cântă'', lansat în iunie 2014, care cuprinde compoziții ale Margaretei Pâslaru pe texte proprii sau pe versurile unor poeți români, special alese și interpretate de unii dintre cei mai valoroși și îndrăgiți actori. Toate drepturile de autor din vânzarea acestui CD merg la Fondul de Solidaritate Teatrală, fond special deschis la UNITER pentru actori în vârstă și bolnavi care s-au retras de pe scenă.
Pentru promovarea acestui CD Margareta Pâslaru a participat la sesiuni de autografe împreună cu actorii, în perioada 24 oct — 30 nov. 2014 în pasajul de la Universitate, și în perioada 14-21 dec. 2014 în foaierul Teatrului de Comedie.
În noiembrie 2014 a fost prezentă la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus pentru sesiuni de autografe, participând cu audiobook-ul ''Basme fermecate'' — ediția a II-a la standul ''Curtea Veche'', editură care a publicat și cartea ''Eu și Timpul''. 

Tot în 2014, i s-a împlinit un vis pentru care a luptat din 2007 — instalarea unor difuzoare în saloanele Spitalului pentru copii ''Grigore Alexandrescu'' programul pilot ''Vise frumoase, copii''. Micii pacienți ascultă la culcare povești interpretate de Margareta Pâslaru, pe audiobook-ul ''Basme fermecate''.


''Eu joc rolul povestitorului, iar micuții uită de durere; asta e foarte important'', spunea artista în interviul acordat AGERPRES în martie 2015. 
Margareta Pâslaru, membru de onoare al Crucii Roșii Române, oferind daruri copiilor internați in Spitalul Clinic pentru Copii ''Grigore Alexandrescu'', cu ocazia zilei de 1 Iunie, 2012

În septembrie 2014, cu ocazia împlinirii a 555 de ani de atestare documentară a orașului București, a compus piesa "Veniți la București", muzică și text Margareta Pâslaru.
Mulți s-au întrebat cum îi vin artistei ideile când compune sau scrie texte pentru cântece.
''Ceea ce mă duce la pian este o anume trăire, o anume emoție, o amintire, fie veselă, fie tristă, de cele mai multe ori tristă dacă textul îmi aparține. Citesc versuri și găsesc anumite pasaje care mă tulbură pentru că mă regăsesc în ele, sau descopăr un alt univers și exact asta se întâmplă: încercuiesc acele versuri, fac semne, încep deja să mă gândesc la melodia care-mi sună potrivită versurilor și îmi notez: uite, asta poate să fie prima strofă, asta poate să fie refrenul. În clipa în care mă așez la pian, se contopesc aceste emoții, zbuciumul'', mărturisea Margareta Pâslaru în interviul AGERPRES.
În decembrie 2014 artista a fost invitată la Gala Crucii Roșii Române unde i-a fost oferit Trofeul galei și a interpretat propria compoziție, muzică și text, ''Sărbători fericite''. De asemenea, a fost invitata de onoare la a 40-a aniversare a grupului Allegretto, unde a interpretat propria compoziție — muzică și text — ''Setea de a cunoaște'' împreună cu sărbătoriții. Artistei i s-a oferit Diploma de Excelență pentru merite deosebite în colaborarea cu  Corul de copii Allegretto.


În preajma sărbătorilor, a fost invitată la evenimentul ''Seri de poveste'' organizat de Fundația Principesa Margareta a României, unde a citit copiilor basmul ''Saboții lui Moș Crăciun'' de H.Ch. Andersen. De asemenea, a mers la Spitalul ''Grigore Alexandrescu'' și a împărțit copiilor internați daruri din partea Crucii Roșii Române (CRR) și Reprezentanței Comisiei Europene din România (RCER).
Anul 2015 este la fel de activ pentru artistă. În martie a fost invitată în spectacolul ''Clipe de viață 2015" organizat de UNITER în beneficiul Campaniei Naționale ''Artiștii pentru Artiști'', unde împreună cu un grup din Corul Divina Armonie, Margareta Pâslaru a interpretat compoziția proprie "Veniți la București".
În mai 2015 a fost invitată la Gala Premiilor UCIN 2015, unde în calitate de membru al juriului, a înmânat Premiul pentru cea mai bună muzică originală compozitorului Paul Ilea pentru filmele ''Planșa'' și ''Shakespeare by& by Căciuleanu", la Gala EUROPAfest 2015 unde a înmânat premiile la categoria de vârstă până în 14 ani, precum și la Gala UNITER 2015.
Ca în fiecare an, în preajma Zilei Internaționale a Copiilor, Margareta Pâslaru a oferit copiilor internați la Spitalul ''Grigore Alexandrescu'' daruri din partea CRR și RCER.
În 4 iulie 2015 a fost invitată la sărbătorirea a 130 de ani de activitate umanitară a CRR la Palatul Elisabeta, în prezența Principesei Margareta, președintele Crucii Roșii Române, a Principelui Radu și a conducerii CRR. 
Margareta Pâslaru la evenimentul organizat de Ziua Crucii Roșii Române, cu ocazia împlinirii a 139 de ani de activitate umanitară și a aniversării centenarului acordării Înaltului Patronaj organizației de către Regina Maria, la Palatul Elisabeta
Tot pentru 2015 Margareta Pâslaru pregătește al doilea CD ''Actorii cântă'', pe noul album fiind prezenți artiști cu nume sonore: Maia Morgenstern, Ștefan Velniciuc, Stela Popescu, Ștefan Bănică, Valentin Teodosiu, Adriana Trandafir, Jeanine Stavarache, Eugen Cristea, Andreas Petrescu, Marian Râlea, Monica Davidescu, Aurelian Temișan, Alexandru Arșinel, Alexandra Velniciuc, care interpretează 19 compoziții reorchestrate de tânărul George Popa. Margareta Pâslaru va cânta și pe acest CD compoziții proprii — "Veniți la București" și o piesă tribut adus regretatei poete Constanța Buzea—"Și viața merge mai departe", versuri pe care artista le-a primit cu dedicație.
''Vom culege la toamnă ceea ce am sădit primăvara, CD-ul de autor 'Actorii cântă' — nr. II produs de UCIN. Efortul comun, solidaritatea artistică, lucrul cizelat în studioul Jolt și Andrei Kerestely poate fi considerat unul dintre piscurile anului muzical-caritabil. Este darul care dăinuie! În 2015 au răspuns chemării înregistrând pro bono alți 14 artiști valoroși, cărora le mulțumim din suflet în numele beneficiarilor, colegii vârstnici cu probleme de sănătate care s-au retras din lumea filmului'', a declarat pentru AGERPRES Margareta Pâslaru.
Margareta i-a felicitat pe colegii de breaslă care sunt născuți tot la 9 iulie — Angela Similea, Mirabela Dauer, Daniel Iordăchioaie: ''La Mulți Ani fructuoși colegilor care își serbează ziua astăzi!''.
***
Margareta Pâslaru s-a născut la 9 iulie 1943, în București. Și-a făcut debutul, elevă fiind, în muzica ușoară, în 1958, la Casa de Cultură Grivița Roșie. În acea perioadă a obținut Premiul I pe Capitală, la Festivalul artiștilor amatori.
În 1959, tânărul compozitor George Grigoriu compune pentru ea ''Chemarea mării'', care marchează și debutul radiofonic al Margaretei, bătând toate recordurile de vânzare la Electrecord în 1961—26.000 de discuri.
A inaugurat Festivalul de la Mamaia în 1963. În anii '63 și '64, două publicații, una din Germania și alta din Ungaria, spuneau ''Margareta Pâslaru, vedeta României, vindea 300.000 de discuri în Europa'' (țările socialiste).
În 1966, pentru rolul Iulia din filmul ''Tunelul'' primește Diploma pentru debut în cinematografie.
Discul de Aur — primit în 1968 — o catapultează la Cannes, anul următor, unde i se decernează Trofeul MIDEM. Ascensiunea continuă pentru tânăra cântăreață, care lansează șlagăr după șlagăr. De-a lungul anilor, 65 de compozitori i-au încredințat creațiile lor artistei. Astfel Margareta Pâslaru își creează un repertoriu vast, la care se adaugă șlagăre internaționale. Apreciata cântareață evoluează ca actriță în teatru și film, abordează muzica populară la îndemnul Mariei Tănase, începe să compună muzică și text. 
Margareta Pâslaru cu primul disc pe care cântă muzică populară

Margareta Pâslaru este distribuită de maestrul Liviu Ciulei, alături de Toma Caragiu, în 1964, în piesa ''Opera de trei parale'' de Bertold Brecht, în rolul Polly Peachum, la Teatrul "Lucia Sturdza Bulandra". Piesa s-a jucat în patru stagiuni, aproximativ 400 de reprezentații.
În 1968, juriul internațional al Festivalului Cerbul de Aur îi oferă Margaretei Pâslaru Mențiunea ''Cerbul de Aur'', ceea ce înscrie numele României în palmaresul primei ediții. Tot în 1968, la numai 25 de ani, artista sărbătorește 10 ani de activitate printr-un ''One Woman Show'' cântând 23 de piese, unele compoziții proprii, acompaniată de orchestra sa, Rolf Albricht. La ediția 1969 a Festivalului Internațional Cerbul de Aur artista face un salt de la statutul de concurent la cel de vedetă în recital. 
Margareta Pâslaru în recital la Festivalul Cerbul de aur 1969

Continuă aparițiile la televiziune, Sala Palatului, Teatrul ''Constantin Tănase'', Sala Polivalentă, grădini de vară (''Boema''). Este invitată la Teatrul Radiofonic, face înregistrări la radio și pe disc. Joacă în filme (''Tunelul'', ''Un film cu o fată fermecătoare'', ''Împușcături pe portativ'', ''Veronica'', ''Veronica se întoarce'', ''Gloria nu cântă'', ''Melodii, melodii'').
Este premiată la festivaluri internaționale, efectuează turnee în 28 de țări.
De-a lungul anilor, Margareta le-a dăruit colegelor Anda Călugăreanu, Păunița Ionescu, Eva Kiss, Corina Chiriac, Angela Similea, Maria Nagy, compozițiile sale în semn de apreciere.
În 1981 lansează ''Lasă-mi, toamnă, pomii verzi'', piesa care a devenit cel mai longeviv șlagăr componistic, dar este premiată pentru compoziția ''Diamant fermecat''.
În 1983, se stabilește în SUA, unde își continuă activitatea artistică pe diverse planuri. În paralel cu lucrul la galeriile de artă compune și înregistrează la ''Q Sound Studio NY''. În 1998 și 1999 efectuează turnee în SUA și Canada cu recitalul "Vine, vine... Margareta" prin care marchează 40 de ani de activitate artistică, acompaniată de Radu Goldiș și trupa acestuia.
Devine voluntar și activează în cadrul numeroaselor proiecte precum "The Food Bank", "Meals on Wheels", "Bridges". Trece de cealaltă parte a camerei de filmat în calitate de regizor artistic, producător, scenarist, editor, la TV și "M Soul Productions", creând documentare și programe cultural educative.
Organizează "Ziua Internațională a Copilului" — 1 Iunie în Summit NJ, formând orașe surori cu San Francisco CA, Washington DC și alte state. Toate aceste contribuții la mai binele comunității i-au adus în 2002 premiul ''Women of Excellence'' categoria Arts & Humanities — oferit de Senatul statului New Jersey.
În 1996, revine în România, pentru a-și lansa o caseta audio și un CD — ''The best of...'', donând Comitetului Român UNICEF toate încasările rezultate din vânzarea în România a acestora, iar în 2000 lansează CD-ul ''40 de ani de la primul disc'' și caseta, direcționându-și drepturile către Crucea Roșie.
În 2005 este invitată la TIFF unde îi înmânează actorului Gheorghe Dinică Premiul de Excelență pentru întreaga activitate.
În 2006 a lansat albumul ''Margareta Forever'', cu o parte dintre cele mai reprezentative melodii din repertoriul său de aproximativ 700 de înregistrări inclusiv compoziții. În 2007 TVR Media a lansat DVD-ul ''Margareta Pâslaru — de dragul copiilor'', pentru UNICEF, încasările din vânzarea acestuia sprijinind un proiect în favoarea copiilor de la un centru de reabilitare.
În 2007 primește ''Steaua Margareta Pâslaru'' dezvelită la Mangalia pe Aleea Stelelor de Mare. 

La 22 septembrie 2008 Margareta Pâslaru este sărbătorită în Aula Uniunii Compozitorilor la împlinirea a 50 de ani de carieră artistică, iar la 1 noiembrie 2008 are loc lansarea CD-ului ''Bucuria de a cânta'' editat de Fundația Radio. Artista a donat drepturile de autor în beneficiul pensionarilor Orchestrei Radio dirijată de Sile Dinicu.
La 20 noiembrie 2010, în cadrul celei de-a 17-a ediții a Târgului Internațional Gaudeamus, Margareta Pâslaru a sărbătorit 50 de ani de la lansarea primului său disc, printr-o altă lansare, un CD de autor — ''Lasă-mi, toamnă, pomii verzi''. Pentru acesta, a fost recompensată cu "Trofeul Electrecord" creat special pentru Margareta Pâslaru la împlinirea a 50 de ani de la prima sa înregistrare discografică.
Fiind implicată în acțiuni umanitare, interpreta a filmat în 2010 un clip publicitar, în cadrul campaniei ''Școala te face mare'', pentru a descuraja abandonul școlar. În septembrie 2009 Crucea Roșie Română lansează proiectul ''Banca de Alimente'' implementat în țara noastră la inițiativa Margaretei Pâslaru care a ''importat'' conceptul din SUA. Pentru implicarea sa și în acest proiect de succes, în 2011 a primit Trofeul ''Crucea Roșie 135 ani de Umanitate'', în același an fiind numită și Ambasador al Anului European al Voluntariatului 2011 în România. 
Margareta Pâslaru a primit Trofeul ''Crucea Roșie 135 ani de Umanitate'', 2011

În 2012, artista și-a lansat propria carte ''Eu și Timpul'' la editura Curtea Veche. Fundația Radio România editează, în 2013, CD-ul aniversar ''Margareta 70'' — 55 de ani de activitate artistică. Artista donează încasările și drepturile de autor programului "Banca de Alimente" al Crucii Roșii Române.
Margareta Pâslaru a primit, la 12 mai 2013, în cadrul unei ceremonii la Castelul Peleș, Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, decorația fiind înmânată de principesa Margareta, în numele regelui Mihai I.
Ce înseamnă pentru Margareta Pâslaru premiile, trofeele, diplomele? ''Fiecare premiu contează, într-un fel sunt diamantele trudei recunoscute, aurul valorii și platina longevității '', spunea Margareta Pâslaru în interviu.
AGERPRES/(Documentare — Marina Bădulescu, redactor Arhiva foto: Mihaela Tufega, Vlad Rușeanu, editor: Cerasela Bădiță)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu