Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 18 mai 2011

Ce a însemnat Festivalul Melodii 81 pentru muzica românesca?

Sursa: Top romanesc / 17 mai 2011/ autor: Mircea Nicolau

http://www.topromanesc.ro/ce-a-insemnat-festivalul-melodii-pentru-muzica-romanesca/


(…) La rugămintea noastră, îndrăgita interpretă Margareta Pâslaru a avut amabilitatea sa ne împărtăşească amintirile ei despre acest festival, precum şi despre festivalul “Şlagăre în devenire” (despre care vom face un serial în viitor). Iată ce a declarat Margareta Pâslaru în exclusivitate pentru Top Românesc.

“Apreciez faptul ca în materialul trimis aţi mentionat emisiunea-serial “Şlagăre în devenire”, realizată de Titus Munteanu. Iată impresiile cerute, veti intelege cum s-au legat anumite aspecte.Comisia acelui concurs de creaţie (Şlagăre în devenire) mi-a aprobat de-a lungul emisiunilor, trei dintre compozitiile proprii lansate cu orchestra dirijata de maestrul Sile Dinicu: “Lasă-mi, toamna, pomii, verzi”; “Diamant fermecat”; “Nu vreau să moară florile de măr”. După lansarea a zeci de creaţii proprii – muzică şi text – am prezentat la ediţia din 6 Aprilie 1981, în premieră, recitalul de autor ”Cuierul cu personaje” prin care omagiam poeţii consacraţi. Astfel, “Tare-am fost”, “Eu si Timpul”, “Nu” pe versurile regretatului Virgil Carianopol, s-au adaugat celor trei piese, menţionate mai sus. Nu au lipsit nici hiturile vremii. “Păsările nu mor niciodata” - text, Ovidiu Dumitru, sau, “Romanţa soarelui” (vagabondul zilei) versuri, Ion Minulescu, toate în acompaniamentul trupei Romanticii condusă de Mircea Drăgan. Versurile piesei “Păsările nu mor niciodată“ (şi se duc, se duc, pe rând)” aparţin regretatului Ovidiu Dumitru, unul din cei mai mari textieri şi scenarişti ai divertismentului românesc. Pentru acest cântec, Ovidiu Dumitru s-a inspirat după versurile eminesciene. Melodia a figurat în piesa de teatru “De ce nu cade soarele?”, regizată de Tudor Mărăscu şi scrisă de un alt remarcabil om de televiziune, Alexandru Stark. Dorim să dedicăm acestă melodie recent dispărutului Ovidiu Dumitru. Preluate şi remixate de noi generaţii de cântăreţi, şlagărele de atunci au capatat o nouă viaţă în anii 2000.

“Lasă-mi, toamnă, pomii verzi” (m: Margareta Pâslaru ; t: Ana Blandiana) - este cel mai longeviv succes componistic, judecând după aprecierea marelui public. Melodia ce mi-a fost inspirată de versurile Anei Blandiana, este inclusă şi pe CD-ul de autor “50 de ani de la primul disc” pentru care am fost onorata cu Trofeul Electrecord. Piesa a fost preluată de trupa “Nişte băieţi”, Claudiu Mirica, Ana Pop, Diana Prepeliţă National TV, Andreea Morosanu TVR, Asociatia Cheia Sol -Botosani, Euforia TV – fragment cu Anca Parghel si Ionut Dolanescu.

Compoziţia “Diamant fermecat” (m: Margareta Pâslaru ; t: Eugen Rotaru) - text Eugen Rotaru, a câştigat în Iunie 1981 premiul de popularitate – la creaţie - prin vot naţional telefonic, tot la emisiunea “Şlagăre în devenire”. Placheta se afla în camera mea de muzica. Piesa a fost preluată de Ana Maria Ioniţă - la TV, postul Antena 1, şi Ioana Moldovan –Timişoara

“Nu vreau să moară florile de măr” – Aprilie 1981 a precedat în aceeaşi zi recitalul de autor menţionat, bucurându-se de binecuvântarea poetei Agatha Grigorescu Bacovia .

Pentru Festivalul Melodii ’81, organizatorii au ales melodia premiată “Diamant fermecat”. Dar tocmai acest fapt m-a determinat să o înlocuiesc în spectacol, cu Lasă-mi, toamnă, pomii verzi” , ceea ce, a displăcut realizatorului.

Va doresc sanatate si succes,

Margareta Pâslaru”4 Responses to “Ce a însemnat Festivalul Melodii 81 pentru muzica românesca?”

Svetlana says:

May 18, 2011 at 1:57 pm

Cu toate ca nu a obtinut premiu, „Lasa-mi toamna, pomii verzi”, a ramas definitiv in inima publicului de toate generatiile.

-In sondajul „Slagarul secolului XX” organizat de Jurnalul National in 2004, compozitia Margaretei Paslaru (versuri Ana Blandiana) s-a clasat pe locul 9 din 24 de melodii.

-In urma votului national organizat de Radio Romania Actualitati in 2008, marele slagar figureaza pe CD-ul aniversar lansat de Ziua Radioului, „80 de ani de muzica in 80 de ani de radio”.

-Din 1981 cand a fost inregistrata alaturi de alt mare slagar, „Pasarile nu mor niciodata”, pe un disc de autor ( vinil cu 45 de rotaii) melodia a aparut pe toade CD-urile sau casetele semnate Margareta Paslaru, culminand cu cel de autor aparut in 2010 si caruia i-a imprumutat numele „50 de ani de la primul disc – Lasa-mi toamna pomii verzi”. Asa cum ne-a obisnuit, cu generozitatea-i binecunoscuta, Margareta noastra si-a cedat in totalitate drepturile de autor diferitor organizatii caritabile.

-Pe YouTube, in ultimii 3 ani si jumatate, „Lasa-mi toamna, pomii verzi” a acumulat – in diverse interpretari – 765.175 vizionari.


http://margaretapaslaru-legendasimit.blogspot.com/2010/08/lasa-mi-toamna-pomii-verzi-muzica.html


Veronica says:

May 18, 2011 at 5:51 pm

…noiembrie 2009, Sala Palatului, spectacolul aniversar “O lume minunata”…pentru mine, venita din provincie, o admiratoare fascinata de vocea si melodiile Margaretei Paslaru, al carei vis de a o “intalni” pe scena s-a implinit o singura data, in 1981, cand Margareta a sustinut un recital la Craiova, acest spectacol a fost unul din momentele mult ravnite, mult asteptate si pastrare ca o comoara in inima mea.
Melodia “Lasa-mi, toamna, pomii verzi”, reorchestrata, a rascolit sufletul publicului. Sensibilitate, emotii traite cu intensitate, amintiri….toate, au fost confirmate de aplauzele care au “insotit-o” pe Margareta de la primele acorduri pana la iesirea din scena. Este fantastic, cum o melodie isi pune amprenta pe existenta ta!

Margareta, a imortalizat versurile doamnei Ana Blandiana, intr-un cantec tulburator….cantec devenit legenda.


GAL VIORICA says:

May 18, 2011 at 6:29 pm

Multumiri pt serialul Ce a insemnat festivalul melodii 81 pt muzica romaneasca domnului MIRCEA NICOLAU ca ne-a improspatat memoria amintindu-ne de anii 81 si pentru tinerii ce doresc sa faca cariera in muzica este f bine sa vada ce piese superbe se facea atunci si multumiri sincere compozitorilor textierilor si interpretilor ca ne-a delectat cintece f fumoase Doamne ce vremuri erau atunci!Si imi plac nespus de mult aceste cintece LASA-MI TOAMNA POMII VERZI cu MARGARETA PISLARU CUVINTUL IUBIRE GRUPUL 5T AM ALES NEMARGINIREA cu CORNEL FUGARU DRAGOSTEA VINE CIND VREA EA Cu Mihaela Oancea INIMA TA CU CORINA CHIRIAC si VOI RIDE IAR cu ANGELA SIMILEA ceea ce ii doresc din tot sufletul meu Doamnei Angela sa zimbeasca din nou dupa pierderea suferita de sotul dinsei si suuntem alaturi de dumneaiei toti iubitorii muzicii de calitate si sa revina cu noi cintece O ASTEPTAM CU TOT SUFLETUL SI DIN INIMA Cu dosebita dragoste Viorica

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.