Faceți căutări pe acest blog

luni, 26 martie 2012

Margareta Paslaru, aleasa de Camelia Dascalescu sa-i interpreteze melodiile

Margareta Paslaru, Dan Spataru si Anca Agemolu au fost alesi sa reprezinte Romania la prima editie a Festivalului Cerbul de Aur 1968. In pregatirea acestui eveniment, Comitetul de Stat pentru Cultura si Arta (C.S.C.A.) a organizat un curs pentru acesti solisti sub conducerea compozitoarei Camelia Dascalescu.
La festival, Margareta Paslaru a interpretat si melodia Cameliei Dascalescu „Nu-ti fie teama de-un sarut” (text Viorel Burlacu) alaturi de „Acesta e cantecul meu” (muzica Charlie Chaplin, text Margareta Paslaru).  In 1969 a aparut la Electrecord discul "Melodii de Camelia Dascalescu" pe care Margareta Paslaru a inregistrat melodia "Vara" iar in 1970 apare discul "Margareta si melodiile Cameliei Dascalescu" .

Editura Muzicala a Uniunii Compozitorilor publica in 1972 volumul TELE RECORDING XX – intalniri cu muzica usoara, scris de  Mircea M. Stefanescu.
In interviul publicat in aceasta carte, compozitoarea Camelia Dascalescu deapana cateva amintiri despre Margareta Paslaru:
"(…) unsprezece ani am fost conducatoarea sectiei de Estrada de la Centrul Universitar Bucuresti. Acolo, la studenti, i-am cunoscut si i-am crescut, printre altii, pe Margareta Paslaru (a fost sase luni studenta la drept, apoi, rapita de muzica usoara, a ales drumul vedetei; am vazut-o in teatru, Liviu Ciulei a distribuit-o in Opera de trei parale, am vazut-o in filmul O fata fermecatoare si in cate si in cate emisiuni ale micului ecran) (…).
(…) Se discuta mult despre Margareta Paslaru; in ceea ce ma priveste, nu cred ca mai pot sa fiu obiectiva. Cert este ca o buna parte a publicului o apreciaza, si, ceea ce este fara indoiala foarte bine, este ca munceste din rasputeri, ca se straduieste sa se amelioreze incontinuu; mai precis: se situeaza intr-o lumina cu mult deosebita de cea a colegilor ei. Foarte putini interpreti de la noi stiu ca un recital de muzica usoara se pregateste tot atat de atent cat isi pregateste, de exemplu, un inginer proiectul sau; ei nu sesizeaza nici acum ca pe scena nu ai voie sa faci niciun gest pe care sa nu-l fi studiat vreme indelungata si sa te fi convins de logica lui, ca fiecare pas trebuie sa fie stiut dinainte, ca pana la bisurile care eventual vor fi cerute de public trebuie repetate, si totul, totul spre a preintampina orice lucru neprevazut (…)."Cu prilejul sarbatoririi a 50 de ani de la debutul Margaretei Paslaru, printre cei care au fost alaturi de legendara artista in Aula Uniunii Compozitorilor s-a aflat si compozitoarea Camelia Dascalescu.

Va invit sa ascultati o parte dintre melodiile pentru care compozitoarea Camelia Dascalescu a ales-o ca interpreta pe  Margareta Paslaru:

Poate stie cineva  http://www.trilulilu.ro/muzica-pop/margareta-paslaru-poate-stie-cineva
Poezia clipelor http://www.trilulilu.ro/muzica-diverse/margareta-paslaru-poezia-clipelor
Azi mai mult ca ieri  http://www.trilulilu.ro/muzica-pop/margareta-paslaru-azi-mai-mult-ca-ieri
M-am jurat   http://www.trilulilu.ro/muzica-pop/margareta-paslaru-m-am-jurat 
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.