"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

marți, 22 decembrie 2015

Margareta Paslaru a ocupat multi ani primul loc in clasamentul de popularitate


Sondajele de popularitate s-au intrerupt dar ascensiunea Margaretei Paslaru a continuat.

1967

 1967___________________________________1968

 1969___________________________________1970


  1971___________________________________1972

1973

1967, revista Viata studenteasca - Margareta Paslaru - primul loc la categoria interprete de muzica usoara in traditionala ancheta anuala.
In anul 1967 revista Flacara relansa invitatia ca cititorii sa trimita scrisori pentru a se intocmi „Clasamentul de popularitate” pentru anul care se incheia. 
In urma exprimarii preferintelor, pe primul loc la categoria „Cea mai populara cantareata romana de muzica usoara” s-a clasat Margareta Paslaru.
Aprecierea suprema a publicului a venit dupa o activitate artistica extrem de bogata si valoroasa, desfasurata in cei 9 ani trecuti de la debutul marei artiste.
Pana in anul 1972 – cand a avut loc ultimul sondaj in randul cititorilor revistei Flacara – primul loc in clasament a fost ocupat numai de Margareta Paslaru. Pe celelalte locuri regasim nume diverse, altele de la an la an, artiste care si acum activeaza in muzica usoara romaneasca. Este cea mai buna dovada ca aprecierea publicului este foarte obiectiva, valoarea fiind primul element luat in calcul la intocmirea unui clasament. De remarcat este clasamentul anului 1971 cand „Data fiind marea diferenta numerica dintre voturile obtinute de Margareta Paslaru si celelalte cantarete, locul II nu a fost acordat”.
In primii 5 ani (1967÷1971) la categoria „Cel mai popular cantaret roman de muzica usoara” pe primul loc s-a clasat Dan Spataru iar in anul 1972 Aurelian Andreescu.
In anul 1973 clasamentul de popularitate a fost intocmit de revista si Almanahul Magazin. Si de data asta Margareta Paslaru ocupa primul loc la categoria „Interprete de muzica usoara” in timp ce Mihai Constantinescu era cel mai popular „Interpret de muzica usoara”.
H. Dona Flacara nr. 813 - 2 ianuarie 1971: “ (…) De ani de zile, printre interpretii de muzica usoara locul intai il detine Margareta Paslaru (la o diferenta pur si simplu considerabila fata de urmatorii clasati). Aceasta dovedeste ca publicul stie sa faca deosebirea dintre o interpreta de prim–rang, in care se impletesc talentul autentic, profesionalismul exigent, farmecul scenic, respectul pentru spectatori si diferite pasari calatoare (incununate sau nu cu coarne  de cerb) sau eroi de susanele dubioase.(…)" 

La sarbatorirea Margaretei Paslaru pentru implinirea a 50 de ani de la debut, Aurel Manolache spunea: "Cand erau in program ea si Dan Spataru se formau cozi de sute de metri la bilete" (Jurnalul National 24.09.2008). Cu aceeasi ocazie, Horia Moculescu a spus: "In istoria muzicii romanesti exista doua nume fabuloase: Dan Spataru si Margareta Paslaru" (mediafax.ro).
"Ale tale" (muzica Aurel Manolache, text Ovidiu Dumitru) este singura melodie interpretata in duet de cei doi monstri sacri ai muzicii usoare romanesti: Margareta Paslaru si Dan Spataru. Varianta in limba spaniola cantata de cei doi mari artisti pe scena Festivalului International Varadero (Cuba, decembrie 1967) a fost singura melodie care a purtat numele acestui eveniment si i-a transformat pe Margareta Paslaru si Dan Spataru in adevaratele vedete ale editiei din acel an.
Sursa: Flacara 1971 / autor H. Dona: “De ani de zile, printre interpretii de muzica usoara locul intai il detine Margareta Paslaru (la o diferenta pur si simplu considerabila fata de urmatorii clasati). Aceasta dovedeste ca publicul stie sa faca deosebirea dintre o interpreta de prim–rang, in care se impletesc talentul autentic, profesionalismul exigent, farmecul scenic, respectul pentru spectatori, si diferite pasari calatoare (incununate sau nu cu coarne de cerb) sau eroi de susanele dubioase."

Sursa: Flacara Nr. 866 - 8 ianuarie 1972 / autor M. Mihail
Pe marginea ANCHETEI "FLACARA"
(...) In ceea ce priveste muzica usoara...aici e cu muzica. Noua, trebuie sa marturisim, nu ne displace aceasta melodie cantata la unison de ani de zile de catre cititorii nostri: "Margareta Paslaru - Dan Spataru". Neindoielnic, intre timp s-au impus puternic si alti cantareti buni, vreo doi chiar excelenti, dar Margareta si Dan raman doua personaliti cuceritoare, capabile sa iradieze farmec, caldura si incredere pe o raza foarte intinsa, doua vedete - in sensul bun al cuvantului - care- isi iau in serios meseria, care au promovat, cu daruire si consecventa, frumusetea cantecului romanesc.

Oamenii ii iubesc si ii respecta, de aceea nu se indura sa se desparta de ei. Recordul lor este rar intalnit in orice alt sondaj asemanator din alte tari: de cinci ani, tot pe locul cel dintai.(...)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu