Faceți căutări pe acest blog

joi, 30 mai 2013

Margareta Paslaru, amintiri cu Maria TanaseSursa: Evenimentul TV nr. 12 / 30.05.2013

“M-a convins sa cant muzica populara” – fragment

Invitata in emisiunea Maria Tanase – Cine iubeste si lasa, de pe TVR2, moderata de Daniela Zeca Buzura, Margareta Paslaru a dezvaluit amintiri pretioase legate de cea supranumita si Privighetoarea din “Livada cu duzi”.

Margareta Paslaru vorbeste cu mare caldura despre solista al carei centenar de la nastere il vom aniversa anul acesta: “Artistii inascuti se recunosc si prin modestie. Mult regretata Maria Tanase avea aceasta calitate rara, pe care am remarcat-o in 1962. Maestrul Liviu Ciulei ne-a distribuit pe amandoua in piesa “Opera de trei parale” de Bertolt Brecht. Eu jucam Polly cu Toma Caragiu, iar rolul lui Jeny Spelunca i se incredintase Mariei Tanase.”, povesteste Margareta una dintre intalnirile care i-au marcat drumul artistic. “Vazandu-ma interpretand ‘songuri’, potrivit indicatiilor regizorale, dansa mi-a dat un sfat: «Asculta, fa … tu trebuie sa canti muzica polulara, asculta-ma pe mine, ca-s vulpe batrana»”, continua Margareta: ”Nu am uitat indemnul, de-a lungul celor 55 de ani de meserie pe care ii serbez anul acesta. Incheiam fiecare recital sustinut in tara sau in strainatate, cu folclor”.

Margareta Paslaru isi aminteste si detalii ale intregului care faceau din Maria o persoana fara pereche: “Vorbind despre modestie, Maria Tanase venea la repetitii cu troleibuzul. Se imbraca si se pieptana simplu, ceea ce adauga la distinctia prezentei sale. Impartind aceeasi cabina la repetitii, o observam in oglinda. Dansa isi repeata replicile fumand – cum isi crea si rolul – pana in momentul in care era chemata in scena unde urmarea cu atentie indicatiile maestrului Ciulei.

Printre imaginile de atunci, Margareta are in minte fragmente de poveste cu Maria Tanase: “Am pastrat si amintirea zilei de toamna cu lumina blanda, in care, dupa repetitie dansa m-a invitat in Popa Nan, unde locuia, pentru a-mi dezvalui “comoara” costumelor pastrate intr-un cufar de poveste”. Margareta asculta ori de cate ori este posibil indemnul Mariei Tanase, dedicand recitaluri de cantece populare celei care a indemnat-o sa abordeze si acest gen. (…)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.