"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 31 iulie 2013

Margareta Paslaru continua sa fie solicitata si in 1969, 1971 la Festivalul Mamaia (va urma)

In 1966 Margareta Paslaru a fost aleasa pentru a interpreta rolurile principale feminine in trei filme artistice: "Tunelul", si "Un film cu o fata fermecatoare".

In perioada 1967-1968 Festivalul Mamaia nu s-a tinut.


A revenit pe scena Festivalului in 1969, an in care trei compozitori i-au oferit creatiile lor. Concursul s-a desfasurat la Teatrul de drama si comedie Constanta  

Premiul II - creatie - Să nu uităm să iubim trandafirii - muzica Florin Bogardo, text Ovidiu Dumitru 

Acelasi cantec – muzica Laurentiu Profeta
Dupa noapte vine zi – muzica Aurel Giroveanu, versuri Tudor Musatescu

Florin Bogardo a ales-o din nou pe Margareta Paslaru. Despre a doua colaborare:  Geo Costinescu scria in Tomis - Nr. 8 august 1969: "Si iata-l pe Florin Bogardo ale carei melodii "Sa nu uitam sa iubim trandafirii", si "Ora cantecului" sant pe buzele tuturor, acordandu-i-se doar premiul II la egalitate cu confratele sau de pe cealalta lista, Vasile Vasilache Junior. 
Un frumos moment l-a constituit si aparitia mult apreciatei soliste de muzica usoara Margareta Paslaru, care, in stilul ei propriu, a dat o interpretare de certa calitate slagarului "Sa nu uitam sa iubim trandafirii" ( de Florin Bogardo pe versuri de Ovidiu Dumitru) ".

Informatia Bucurestiului -  Augustin Sandu - 26 iulie 1969  "Iar revelatii mi se pare ca au furnizat, in special, Margareta Paslaru si Aurelian Andreescu. Margareta Paslaru atesta acum un control aproape ireprosabil al mijloacelor de expresie, o veritabila stiinta a interpretarii ce vizeaza conciziunea, precizia fiecarei intonatii, a fiecarui gest si a fiecarei miscari, in scopul comunicarii cu maxima elocventa a continutului cantecului"

Flacara nr.741- 9 august 1969 - "(...) Margareta Paslaru, nu a concurat ci a fost mesagera unor cantece, mai noi sau mai vechi, carora le-a daruit farmecul personalitatii sale.(...)"

Editia urmatoare a festivalului nu a avut loc in 1970 ci in 1971.
La fe la in editiile precedente, si de data asta, Margareta Paslaru este aleasa de mai multi compozitori pentru melodiile lor :

Mentiune - creație - Soarele dragostei – muzica George Grigoriu, text Romeo Iorgulescu 

Linistea mea – muzica Gelu Solomonescu, versuri Aurel Storin
Si cerul, si luna, si marea – muzica Vasile Veselovschi, text Mihai Maximilian
Of – muzica Paul Urmuzescu, text Mihai Maximilian
Zarzarul – muzica Aurel Manolache, text Sasa Georgescu


Margareta Paslaru pe scena
festivalului editia 1971
- coperta revistei UJ ELET

Saptamana Culturala a Capitalei - 20 august 1971: "O margareta (Paslaru)... "estivala". Se pare ca cel mai solicitat interpret de catre compozitorii care participa la actuala editie a concursului este atat de apreciata Margareta Paslaru".

Contemporanul - 30 iulie 1971: Cei mai solicitati: Margareta Paslaru (5 piese).

Flacara - Magda Mihailescu -  nr. 844 -7 august 1971: In ceea ce priveste pe consacrati: le-am intalnit pe Margareta Paslaru, aceeasi inversunata a extragerii fiecarei picaturi de frumusete dintr-un cantec (…) 

Margareta Paslaru este si in 1969 cea mai solicitata interpreta, ca si in ani precedenti in care a participat la festivalul de creatie: 1963 -2 melodii, 1964 – 6 melodii, 1965 – 5 melodii, 1969 – 3 melodii, 1971 – 5 melodii, 1973 – 6 melodii, 1975 – 3 melodii, 1976 – 5 melodii.

Festivalul Mamaia nu s-a tinut in 1968. Dar in luna noiembrie a acelui an, la Bucuresti,  Margareta Paslaru avea sa fie inca o data deschizatoare de drumuri fiind prima solista de la noi care a sustinut un recital extraordinar "One-woman-show" - 23 de melodii, fara invitati pe scena, acompaniata de trupa Rolf Albricht.

Cinema nr. 1/ ianuarie 1969 MISS IANUARIE / Mircea Alexandrescu:  Pentru Margareta Paslaru recitalul sustinut la Casa Armatei nu a fost o obisnuita aparitie scenica, ci un jubileu. La 25 de ani, cantareata, actrita de teatru si film, am numi-o chiar personajul Margareta Paslaru, a implinit zece ani de viata in constiinta publicului, zece ani de activitate. Talentul "arde etapele",spun francezii si, la varsta la care altii fac primii pasi sovaielnici, Margareta Paslaru este un nume cu acoperire si pe alte meridiane (vezi premiile pe care le-a obtinut la festivaluri, de la Sopot pana in Cuba). Spectacolul cu care a inteles sa-si serbeze (tot prin munca) deceniul ei de arta, n-a fost nici el o simpla festivitate cu cantec, ci a marcat, poate, o noua treapta a aspiratiilor ei artistice; recitalul spectacol, cunoscut in lume sub denumirea de "One-man-show" adica un spectacol sustinut de un om, dar care trebuie sa te tina si sa te multumeasca pe tine spectator ca o intreaga distributie. Margareta Paslaru, singura - sau poate nu singura, caci a stat tot timpul alaturi de perseverenta, farmecul si incapatanarea ei, ne-a multumit, asa cum uneori o intreaga distributie nu izbuteste s-o faca."





luni, 29 iulie 2013

Margareta Paslaru deschizatoare de drumuri la Festivalul Mamaia; editiile '63, '64, '65 (va urma)


In 1963, la debutul Festivalului National de Muzica Usoara Mamaia, Margareta Paslaru avea deja 5 ani de activitate, fiind o artista recunoscuta si foarte iubita de marele public, detinea recordul vanzarilor Electrecord stabilit inca din 1961. In acest context tanarul absolvent de conservator Florin Bogardo a ales-o ca interpreta a debutului sau componistic pe Margareta Paslaru.
Au fost 19 compozitori care au solicitat-o pe Margareta la doar 8 editii  la care a participat interpretand 35 de creatii.


Presedintele juriului Mamaia '63,
textierul Nicusor Constantinescu
o felicita pe Margareta Paslaru

In palmaresul primei editii figureaza cele doua melodii prezentate de artista:

Premiul Uniunii Scriitorilor - Cum e oare? - muzica Florin Bogardo, text Madeleine Fortunescu 
"(…) La primul festival de muzica usoara romaneasca de la Mamaia, de pilda, si-a asumat raspunderea prezentarii primului cantec al celui mai tanar compozitor –"Cum e oare? ", de Florin Bogardo. Rezultatul a fost pe masura asteptarilor. Cantecul "a prins", iar interpreta si-a mai adaugat la palmares un nou succes. 
Vocea Margaretei , care a fost distinsa si la al doilea festival al muzicii usoare, te insoteste pretutindeni, caci discurile ei sunt solicitate, cantate, difuzate prin megafoane, ascultate deopotriva de cei aflati in cabanele din varful muntelui, ca si de cei aflati pe plaja de la Eforie sau Mamaia." - Constantin Sarbu 1964, Almanahul Femeii 1965
Mentiune - Soarele e-ndrăgostit de Mamaia – muzica Dinu Șerbănescu, text  Aurel Felea 


In 1964 'Doua randunici' de Radu Serban interpretata de Margareta Paslaru), a fost una dintre marile succese ale muzicii usoare romanesti" a spus Horia Moculescu in emisiunea "Atentie se canta".
Mamaia '64: Temistocle Popa, Radu Serban, Aurelian Andreescu,
 Margareta Paslaru, Gelu Solomonescu, Ilinca Cerbacev, Doina Badea
In acel an, Margareta a prezentat in concursul de creatie 6 melodii dintre care jumatate au fost premiate:

Premiul Uniunii Tineretului Muncitor - Două randunici - muzica Radu Șerban, text Constantin Cârjan 
Premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor - Ca-n prima zi - muzica Elly Roman, text Eugen Mirea 
Mentiune - Ochii tăi – muzica Gelu Solomonescu, text Teodor Bals

Nicio dragoste nu e ca a noastra – muzica H.Malineanu, text Jack Fula
E miraculos – muzica Elly Roman,  text Eugen Mirea
Da - muzica, text Alexandru Mandy




Pentru editia 1965 Margareta Paslaru a fost solicitata de 5 compozitori. Trei dintre melodii au fost premiate:

Premiul Radioteleviziunii - Cu tine - muzica V.Veselovschi, text Aurel Storin 
Premiul Uniunii Scriitorilor - Dorule - muzica Temistocle PopaAurel Storin
Mentiune - Seri la malul mării – muzica Sile Dinicu, text  Aurel Felea  

Pana la cer – muzica Petre Mihaescu, text: I.Butnaru
Ce stii tu – muzica Radu Serban - text, Mihai Maximilian

Constantin Sarbu, Romania libera, 12 august 1965: "Sunt fireste necesare si cautarile. Acest sentiment il ai ascultand unele din cantecele prezentate anul acesta la Mamaia. Intre cautari se numara si aceea a fondarii unor cantece pe izvoare folclorice. Motivele populare folosite nu par insa a fi suficient filtrate iar versurile nu ajuta intotdeauna muzica. "Dorule" de Temistocle Popa, in tempo de slow-fox (boogie) in interpretarea sarjata a Margaretei Paslaru, iti sugereaza parca cunoscutul dans al paparudelor, facand nota discordanta cu celelalte doua cantece apartinand aceluiasi compozitor."




sâmbătă, 27 iulie 2013

Margareta Paslaru anunta noul CD aniversar "Margareta 70"



Stimati vizitatori, va invit :) sa urmariti in presa data lansarii care va avea loc la toamna. Voi ceda drepturile ce mi se cuvin din vanzarea discului, la "Banca de Alimente" Crucea Rosie.  CD-ul include compozitii proprii - muzica si text, folclor, piese care nu au aparut pe alte discuri. De asemenea, compozitii inspirate de versurile Agathei Grigorescu Bacovia si Mihai Eminescu - "Ce suflet trist".... Veti recunoaste recentele inregistrari, "Libertatea nu se invata" / "Setea de a cunoaste"
Vor fi si surprize, chiar un medalion radiofonic :):)
Inregistrarile au avut loc in studiourile Jolt si Andrei Kerestely

___________________________________________________________________________

Vestea cea buna a fost preluata si de site-ul Top Romanesc:
Margareta Paslaru pregateste lansarea unui nou album  - fragment
Margareta Paslaru pregateste surprize frumoase pentru fani in această toamna. Cunoscuta si indragita artista a postat pe reteaua de socializare Facebook un anunt prin care isi invita prietenii la evenimentul aniversar. (…)

miercuri, 10 iulie 2013

Margareta Paslaru sarbatorita in mass-media pe 9 iulie 2013

Aniversarea Margaretei Paslaru a fost marcata la radio, televiziune, in presa scrisa si pe internet.
Radio Romania Actualitati a transmis felicitari tuturor sarbatoritilor zilei, printre care si Margaretei Paslaru, in  "Matinal". 
In emisiunea "Romania impreuna" felicitarile au fost urmate de transmiterea melodiei "Margarete" (muzica Temistocle Popa) iar la "Romanticii" s-a difuzat "Inima-i un telefon" (muzica Ion Vasilescu).
Postul RomaniaTV i-a transmis felicitari in jurnalul de ora 14 si a difuzat un fragment din "Lasa-mi toamna, pomii verzi" iar mai apoi a invitat-o in direct prin telefon in julnalul de la ora 16.
"Memoria zilei" - rubrica difuzata de TVR International - a enumerat-o pe Margareta Paslaru alaturi de alte personalitati nascute pe 9 iulie: academicianul Alexandru Graur, regizoarea Letitia Popa si interpretii Angela Similea, Mirabela Dauer si Daniel Iordachioaie.


Si rubrica "Masina timpului" (TVR3) a mentionat aniversarea distindei artiste.
Inregistrarile le puteti urmari aici:

    

De asemenea, diverse site-uri au trecut aniversarea Margaretei Paslaru printre evenimentele zilei de 9 iulie.



__________________________________________________________________________
Tinerele talente si Gabriela Curici Iordache va ureaza LA MULTI ANI! Cu drag de la Tetcani

https://www.facebook.com/photo.php?v=614841435206747&set=o.109630359112482&type=2&theater

__________________________________________________________________________
Sursa: Jurnalul National – 9 iulie 2013 / autor Ramona Vintila

Astăzi e ziua ta, MARGARETA PÂSLARU. “Ideile mă trezesc în zori şi în al 55-lea an de activitate"

“Ceea ce am «semănat» de-a lungul anilor îi inspiră pe alţii, fapt ce confirmă calitatea seminţelor” Margareta Pâslaru
Generaţii la rând au crescut cu muzica şi rolurile ei. Interpretă, compozitoare, textieră, actriţă, realizatoare tv şi radio, autoare a cărţii autobiografice “Eu şi Timpul”, “Mit al muzicii uşoare”, aşa cum a numit-o compozitorul George Grigoriu, Margareta Pâslaru adaugă astăzi cel de-al 70-lea an în buchetul vieţii. La mulţi ani!
“Faptul că ideile mă trezesc în zori şi în al 55-lea an de activitate este un dar al vitalităţii. Ce rol joacă norocul? Chiar nu m-am întrebat. Să fie oare calitatea timbrului vocal un noroc? În general acei ce colaborează au norocul de a gândi asemănător. «Talentul fără muncă se iroseşte, iar munca fără talent nu rodeşte» ­ citat din propria carte «Eu şi Timpul» ­ Curtea Veche
Natura generoasă ne oferă «miracolul» prin tot ceea ce zămisleşte. Dar lucrul bine făcut nu este un miracol. Nici a te pierde în meseria pe care o iubeşti, a te dărui uitând de goana orelor, a lucra cu plăcere nebună nu poate fi un miracol. 
De-a lungul anilor, alţii m-au ales pentru proiectele lor artistice cunoscând deschiderea mea către tot ce-i nou. Unii mi-au acceptat «nebuniile inspirate», de pildă recitalul de autor «Cuierul cu personaje» în care schimbam costume la vedere, spre surpriza publicului. Fiecare melodie compusă recent exaltă spiritul reînnoindu-mi energia, iar colaborarea cu talentatul Călin Grigoriu, aranjor şi chitarist de excepţie, dă roade.  
Împreună am înregistrat în Studiourile Kerestely o parte din repertoriul CD-ului aniversar. Alte piese aparţin maestrului Jolt Kerestely şi colegului Ovidiu Lipan 
Ţăndărică, căruia i-am scris textele. În memoria Mariei Tănase, la îndemnul căreia am abordat muzica populară, am inclus pe CD şi folclor. Mulţumesc colaboratorilor care mi s-au alăturat cedând şi ei drepturile de autor la «Banca de Alimente» Crucea Roşie. 
Şi în prezent sunt invitată să iau parte la anumite programe pe care le accept cu bucurie. Cum gândesc la 70 de ani? Imaginaţia şi diversitatea activităţilor rămâne «cheia» longevităţii artistice, în ceea ce mă priveşte. Lucrez la volumul II al cărţii «Eu şi Timpul».
Lumini şi umbre se întrepătrund, o altă dinamică pictează tabloul vieţii. Simplificând lucrurile voi regăsi esenţa. Iar faptul că ceea ce am «semănat» de-alungul anilor îi inspiră pe alţii, confirmă calitatea seminţelor.

Îi felicit cu sinceritate pe toţi acei care îşi serbează ziua de naştere la 9 iulie.”

Articolul a fost preluat si de: Info.ro / 09.07.2013
___________________________________________________________________________

Sursa: revistavip.ro / 09.07.2013

SARBATORITUL SAPTAMANII
La multi ani, Margareta Paslaru! - fragment
Margareta Paslaru s-a nascut pe 9 iulie 1943, in Bucuresti. Cantareata, compozitoare si textiera de muzica usoara-pop, folclor, actrita de teatru si film, realizatoare TV si Radio, Margareta Paslaru a debutat in muzica usoara la Casa de Cultura Grivita Rosie in 1958, acompaniata de Paul Ghentzer. Prima aparitie in public, la varsta de patru ani si jumatate, a avut loc pe scena Operei in rolul copilului din „Madame Butterfly” de Puccini.(...)
___________________________________________________________________________

La multi ani, Margareta Paslaru!
Omul zilei -  Margareta Paslaru  - fragment


Eleva Margareta Paslaru a debutat in muzica usoara la Casa de Cultura Grivita Rosie in 1958, acompaniata de Paul Ghentzer. Prima aparitie in public, la varsta de 4 ani si jumatate, a avut loc pe scena Operei in rolul copilului din Madame Butterfly de Puccini. 
Dupa o cariera de exceptie, Margareta Paslaru a fost sarbatorita la Uniunea Compozitorilor in 2008 cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la debutul sau. Anul 2010 i-a adus artistei cu multiple valente „Trofeul Electrecord“ la implinirea unei jumatati de secol de la prima inregistrare discografica. (...) 

 ___________________________________________________________________________

Sursa: Top Romanesc / 09.07.2013 
Sarbatoritii zilei de 9 iulie: La multi ani!
Sarbatoritii zilei de 9 iulie sunt interpreții Mirabela Dauer, Angela Similea, Margareta Pâslaru, Daniel Iordăchioaie și prietena muzicii românești, Emilia Nicolae. Echipa Top Românesc le urează tuturor LA MULȚI ANI!

___________________________________________________________________________

Sursa: newstimisoara.ro / 11.07.2013 / autor Daniel Neacsu
O recunoasteti? Era cea mai frumoasa romanca ...  - fragment

(...) Margareta Pâslaru a fost distribuită de maestrul Liviu Ciulei, alături de Toma Caragiu, în piesa Opera de trei parale de Bertold Brecht, în rolul Polly Peachum, la Teatrul “Lucia Sturdza Bulandra". 
Piesa s-a jucat în 4 stagiuni, aproximativ 400 de reprezentații, și a beneficiat de o distribuție de excepție: Clody Bertola, Victor Rebengiuc, George Măruță și Rodica Tapalagă. S-a remarcat în cariera ei datorită frumuseţii şi talentului indiscutabil.(...)

miercuri, 3 iulie 2013

Margareta Paslaru cu ie in turnee in strainatate, costume cu motive nationale stilizate


Majoritatea costumelor pe care le-a purtat Margareta Paslaru reprezentand tara la diverse festivaluri si turnee internationale au avut elemente folclorice si au fost create special pentru aceste aparitii. A purtat si ia romaneasca dar si camasa traditionala barbateasca. In turneele folclorice Margareta Paslaru a imbracat costume nationale orignale.



La filmari cu Gilbert Bacaud - Dresda TV 1970                   Festivalul International Olimpiada Cantecului - Atena  1970


Recital Cerbul de Aur Brasov 1969        Cu Valeriu Lazarov si Sandie Shaw TV Madrid 1969 

 Ankara Festivalul Presei 1971                          In programul Revelion'76 - TV Belgrad 


Premiul Mitsukoshi - Fest.Internarional Tokyo 1970 - Margareta Paslaru si Radu Serban

                     

In studioul TV WINNIPEG - Canada - 1970                In culise cu Omar Shariff - Canada 1970


Interviu la Radio Algarve - Portugalia 1975     La Paris cu Jacqueline Boyer - 1975

Recitalul "Vine, vine ... Margareta" Los Angeles 1998             La New York, Broadway, pentru orfelinatul din Siret 1999



Sursa foto: Margareta Paslaru cu ie la Paris, New York, Madrid, Algarve-Portugalia, Ankara, Atena