"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

luni, 29 iulie 2013

Margareta Paslaru deschizatoare de drumuri la Festivalul Mamaia; editiile '63, '64, '65 (va urma)


In 1963, la debutul Festivalului National de Muzica Usoara Mamaia, Margareta Paslaru avea deja 5 ani de activitate, fiind o artista recunoscuta si foarte iubita de marele public, detinea recordul vanzarilor Electrecord stabilit inca din 1961. In acest context tanarul absolvent de conservator Florin Bogardo a ales-o ca interpreta a debutului sau componistic pe Margareta Paslaru.
Au fost 19 compozitori care au solicitat-o pe Margareta la doar 8 editii  la care a participat interpretand 35 de creatii.


Presedintele juriului Mamaia '63,
textierul Nicusor Constantinescu
o felicita pe Margareta Paslaru

In palmaresul primei editii figureaza cele doua melodii prezentate de artista:

Premiul Uniunii Scriitorilor - Cum e oare? - muzica Florin Bogardo, text Madeleine Fortunescu 
"(…) La primul festival de muzica usoara romaneasca de la Mamaia, de pilda, si-a asumat raspunderea prezentarii primului cantec al celui mai tanar compozitor –"Cum e oare? ", de Florin Bogardo. Rezultatul a fost pe masura asteptarilor. Cantecul "a prins", iar interpreta si-a mai adaugat la palmares un nou succes. 
Vocea Margaretei , care a fost distinsa si la al doilea festival al muzicii usoare, te insoteste pretutindeni, caci discurile ei sunt solicitate, cantate, difuzate prin megafoane, ascultate deopotriva de cei aflati in cabanele din varful muntelui, ca si de cei aflati pe plaja de la Eforie sau Mamaia." - Constantin Sarbu 1964, Almanahul Femeii 1965
Mentiune - Soarele e-ndrăgostit de Mamaia – muzica Dinu Șerbănescu, text  Aurel Felea 


In 1964 'Doua randunici' de Radu Serban interpretata de Margareta Paslaru), a fost una dintre marile succese ale muzicii usoare romanesti" a spus Horia Moculescu in emisiunea "Atentie se canta".
Mamaia '64: Temistocle Popa, Radu Serban, Aurelian Andreescu,
 Margareta Paslaru, Gelu Solomonescu, Ilinca Cerbacev, Doina Badea
In acel an, Margareta a prezentat in concursul de creatie 6 melodii dintre care jumatate au fost premiate:

Premiul Uniunii Tineretului Muncitor - Două randunici - muzica Radu Șerban, text Constantin Cârjan 
Premiul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor - Ca-n prima zi - muzica Elly Roman, text Eugen Mirea 
Mentiune - Ochii tăi – muzica Gelu Solomonescu, text Teodor Bals

Nicio dragoste nu e ca a noastra – muzica H.Malineanu, text Jack Fula
E miraculos – muzica Elly Roman,  text Eugen Mirea
Da - muzica, text Alexandru Mandy




Pentru editia 1965 Margareta Paslaru a fost solicitata de 5 compozitori. Trei dintre melodii au fost premiate:

Premiul Radioteleviziunii - Cu tine - muzica V.Veselovschi, text Aurel Storin 
Premiul Uniunii Scriitorilor - Dorule - muzica Temistocle PopaAurel Storin
Mentiune - Seri la malul mării – muzica Sile Dinicu, text  Aurel Felea  

Pana la cer – muzica Petre Mihaescu, text: I.Butnaru
Ce stii tu – muzica Radu Serban - text, Mihai Maximilian

Constantin Sarbu, Romania libera, 12 august 1965: "Sunt fireste necesare si cautarile. Acest sentiment il ai ascultand unele din cantecele prezentate anul acesta la Mamaia. Intre cautari se numara si aceea a fondarii unor cantece pe izvoare folclorice. Motivele populare folosite nu par insa a fi suficient filtrate iar versurile nu ajuta intotdeauna muzica. "Dorule" de Temistocle Popa, in tempo de slow-fox (boogie) in interpretarea sarjata a Margaretei Paslaru, iti sugereaza parca cunoscutul dans al paparudelor, facand nota discordanta cu celelalte doua cantece apartinand aceluiasi compozitor."




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu