Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 10 septembrie 2014

Margareta Paslaru expune la Muzeul National de Istorie al Romaniei

Sursa: MNIR.RO/ 09.09.2014

“Haina îl face pe om” – Expoziția prietenilor muzeului


La deschiderea expoziției „Haina îl face pe om. Șase secole de istorie vestimentară” (15 mai 2014) am lansat o „provocare” către public: aceea de a contribui cu obiecte și accesorii vestimentare valoroase, aflate în colecțiile proprii, în vederea realizării unei expoziții a vizitatorilor și prietenilor Muzeului Național de Istorie a României. Apelul nostru nu a rămas fără răspuns și, în timpul scurs de la vernisaj, am primit mai multe astfel de articole, sub formă de împrumut sau chiar donații.

Expoziția, cu toate aceste obiecte, va fi deschisă în data de 11 septembrie 2014, ora 15.00, în holul central al Muzeului Național de Istorie a României din Calea Victoriei nr.12.Cea mai valoroasă donație, prin numărul obiectelor și calitatea acestora, a fost cea primită de la legendara artistă Margareta Pâslaru. Este vorba de mai multe ținute de scenă, creații proprii, realizate cu mult rafinament și originalitate, purtate cu ocazia unor spectacole de televiziune sau la festivaluri și concursuri naționale și internaționale de muzică (Franța, Germania, Israel, Cuba, Mongolia, Iugoslavia, Japonia). De asemenea, doamna Margareta Pâslaru a mai donat muzeului o serie de accesorii vestimentare, mai multe afișe ale unor spectacole de teatru și muzică din anii 60 – 70 (adevărate rarități în ziua de astăzi), precum și o sculptură din bronz, executată de marele sculptor Ion Dimitriu-Bârlad (bunicul matern al Margaretei Pâslaru).

Muzeul a primit, cu titlu de împrumut, de la doamna Cătălina Opaschi, o frumoasă colecție de accesorii vestimentare, datând din prima jumătate a secolului al XIX-lea: umbrele, poșete, mănuși, agrafe, ace de păr, catarame, dantele, corsaje.

Și alte obiecte, ai căror donatori au dorit să-și păstreze anonimatul, au intrat în patrimoniul MNIR. Amintim aici accesoriile pentru o uniformă militară de aviație și o pelerină de campanie datând din perioada Primului Război Mondial.

Expoziţia poate fi vizitată până în data de 21 septembrie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.
_____________________________________________________________________________

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.