Faceți căutări pe acest blog

luni, 29 septembrie 2014

Margareta Paslaru si Cornel Ilie invitati in emisiunea "Bucurestiul in pagini si imagini sonore"- prima parte


Sursa: radioromaniacultural.ro/ 29.09.2014/ autor Relus Muresan
http://www.radioromaniacultural.ro/bucurestiul_in_pagini_si_imagini_sonore_muzeul_national_de_istorie_a_romaniei-21114

Luni, 29 septembrie 2014 - Muzeul National de Istorie a Romaniei


Va puteti imagina, dragi internauti, ca, in locul in care se afla azi Muzeul National de Istorie a Romaniei, a stat infipt in par, peste un an, capul marelui aga Constantin Balaceanu? Lucrul acesta se petrecea in 1690, cu peste 300 de ani in urma. 

Iata ce scrie Silvia Colfescu in Bucuresti. Ghid turistic, istoric, artistic: “Locul pe care se afla astazi cladirea Muzeului National de Istorie a Romaniei a apartinut, in vechime, marii familii a boierilor Balaceni, a caror mosie se intindea in perimetrul delimitat acum de Calea Victoriei, strazile Franceza, Smardan si Stavropoleos. Aga Constantin Balaceanu, ginerele voievodului Serban Cantacuzino, era unchiul si marele dusman al domnitorului Constantin Brancoveanu. Acelasi Constantin Brancoveanu, de al carui nume e atat de legata istoria Bucurestilor, si-a pus pecetea si asupra destinului Balacenilor. Cum?


Dupa ce aga Constantin Balaceanu a fost ucis in batalia de la Zarnesti, din 12 aug. 1690, Brancoveanu i-a daramat casele, a poruncit sa i se taie capul si sa i se aduca la Bucuresti unde, infipt intr-o sulita, a fost pus pe ruinele caselor sale. Constantin Brancoveanu a pus stapanire asupra mosiei, pe care a construit apoi un han, cunoscut sub numele Hanul lui Constantin Voda, ale carui splendide pivnite s-au pastrat pana astazi.” Conform altor surse, dupa batalia de la Zarnesti, trupul lui Constantin Balaceanu a fost inmormantat la Biserica Sf. Nicolae din Scheii Braşovului, iar capul i-a fost trimis la Constantinopole.

Veti avea ocazia, dragi internauti, sa aflati mai multe detalii despre Muzeul National de Istorie a Romaniei, atat despre istoricul caldirii, cat si despre cel al institutiei, despre expozitiile permanente si cele temporare, organizate aici, despre nenumaratele colectii impresionante, despre prietenii muzeului etc.

Cei doi invitati ai mei sunt doamna Margareta Paslaru si dl dr. Cornel Ilie, coordonator al sectiei Patrimoniu, in cadrul Muzeului National de Istorie a Romaniei.

Fiti pe receptie luni, 29 sept., la ora 21,00!
Va asteptam cu mult drag!
Relus Muresan


___________________________________________________________________________________________________________

Puteti asculta emisiunea aici: 
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.