"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

marți, 22 august 2017

Margareta Paslaru premiata la Festivalul International Sopot 1968


Festivalul si concursul international de muzica usoara Sopot – Polonia, a opta editie, s-a desfasurat in perioada 22-25 august 1968. 




La aceasta manifestare tara noastra a fost reprezentata de Margareta Paslaru (la sectiunea “Cantecul nu are frontiere”), Aurelian Andreescu (la sectiunea “Ziua discului”), compozitorul Nicolae Kirculescu si dirijorul Alexandru Imre, membri in juriile celor doua sectiuni.

Margareta Paslaru, Miki Nakasone,
Ursula Sipinska, 
Salomé
 
la Receptia de Gala a Festivalului Sopot 1968 


Informatia 28.08.1968: “(…) O performanta deosebita a realizat Margareta Paslaru. La sfarsitul probelor, juriul i-a decernat premiul III – pentru interpretarea melodiei “Viva Maria” – dupa Annarita Spinacci (Italia, premiul I la San Remo) si Anita Traversi (o valoroasa interpreta elvetiana). Judecand dupa faptul ca in competitie au mai obtinut distinctii Ursula Sipinska, Ginette Ravel (Canada), Romuald (Luxemburg), si ca interpreti ca Gabi Novak (Iugoslavia), Kalinka, Salomé, Jean Claude Annoux (Franta) nu au intrunit voturile juriului, reusita Margaretei Paslaru apare deosebit de elocventa. (…)”


Margareta Paslaru, Anarita Spinacci, Anita Traversi
la conferinta de presa
“Saptamana culturala a Capitalei”/ 6.09.1968/ autor Eugen Comarnescu - interviu cu Margareta Paslaru in care regasim si repertoriul prezentat pe scena festivalului: “(…) Am cantat doua melodii romanesti – “Dorule” de Temistocle Popa si “La un pas de fericire” de Radu Serban – si una apartinand compozitorului polonez Riszard Siellichi: “Viva Maria”, a carei versiune romaneasca a textului imi apartine.(…)”

Flacara nr.693 / 7.09.1968: “(…)Printre reprezentantii celor 34 de tari participante, s-a prezentat la start si o voce binecunoscuta in Polonia - aceea a Margaretei Paslaru.
(...)  Succesul de public pe care l-a obtinut Margareta Paslaru la Sopot a situat-o, atat ca numar de voturi cat si ca punctaj, imediat dupa castigatoarea “Premiului publicului”: Miki Nakasone (Japonia). Asa se explica de altfel faptul ca, in timpul festivalului, interpreta romana a fost solicitata pentru inregistrari la radio Lugano (Elvetia) si la televiziunea japoneza. Totodata Margareta Paslaru a primit invitatii din partea unor posturi de TV si festivaluri de muzica usoara.(…)”

                              
                                                                                            Premiantii  prezentati in presa poloneza 
  
 Margareta Paslaru pe scena Festivalului Sopot 1968

 Margareta Paslaru si Miki Nakasone (Japonia)                             Zsuzsa Koncz (Ungaria) si Margareta Paslaru

Anita Traversi (Elvetia) langa Margareta Paslaru;             Urszula Sipinska si Margareta Paslaru  
in picioare, blonda, celebra Rosita Fornes (Cuba)                                                                           

 


Discul Festivalului International SOPOT '68

duminică, 20 august 2017

Margareta Paslaru a lansat noua compozitie pe text propriu




Am putut asculta o noua compozitie a Margaretei Paslaru - "Avantaj - Dezavantaj", lansata pe canalul SoundCloud pe 18 august 2017. Inregistrarea a fost realizata in studioul Jolt si Andrei Kerestely.

Piesa va fi inclusa pe CD-ul aniversar "Providenta - Margareta in al 60-lea an activ" produs in beneficiul Asociatiei Nevazatorilor.

Clipul de pe canalul YouTube al compozitoarei poate fi vizionat aici:  Margareta Paslaru "Avantaj - Dezavantaj"




miercuri, 16 august 2017

Margareta Paslaru, turnee in Anglia - 1970 si 1974


In perioada 24 nov. – 2 dec. 1970 Margareta Paslaru a fost in primul sau turneu in Anglia alaturi de Ansamblul “Doina”; spectacolele au avut loc la Cardiff, Manchester, Brighton, Bournemouth, Galders Green, Harrogate.






Margareta Paslaru revine in Anglia in perioada 15 iulie – 4 august 1974 pentru 25 de spectacolele la Royal Festival Hall din Londra. Acompaniata de orchestra "Doina Bucurestiului" artista a interpretat S-ar gati badea de nunta, Cantec din Oas, Nu-i bai, Ma dusei sa trec la Olt, Aseara vantul batea, Tarina de la Gaina.
MORNING STAR, London, 1974: "Margareta Paslaru, star of stage, screen and TV, dressed in a peasant scarf and apron, sings two groups of folk songs in a voluptuous Dietrich-like voice."
EVENING NEWS - LONDON, 1974: "And let me not forget Margareta Pâslaru, a little Romanian, who sings deep down in her boots, like Juliette Greco. She is a joy."
SOUTH LONDON ADVERTISER: "Romanian Dance Company at Queen Elizabeth Hall": "The only named soloist is Margareta Pâslaru, who combines an exceptionally deep contralto voice with a coquettish appearance and manner." (John Percival )
Informatia Bucurestiului – E.C. – 13 august 1974: "Nu putem trece peste faptul ca, la reusita spectacolului a contribuit substantial micro recitalul (tot folcloric, fireste) al Margaretei Paslaru, despre care ziarul londonez "Morning Star", din 18 iulie scria: "(...) canta cu o voce voluptoasa, asemanatoare celei a Marlenei Dietrich"






joi, 10 august 2017

Margareta Paslaru, calendar 1968: coperta si articol in revista Ciné d'Orient



Sursa: Ciné d’Orient nr.32, 10 august 1968

Faceti cunostinta cu Margareta Paslaru
Acum zece ani, o adolescenta de 15 ani, vioaie si fotogenica debuta cantand la postul de televiziune. In scurt timp Margareta Paslaru – asa se numea – se afirma ca o solista originala si expresiva cucerind practic publicul si devenind vedeta preferata din lumea cantecului. La 19 ani aceasta cantareata avea déjà un repertoriu bogat de muzica usoara la care se adauga interpretari remarcabile din folclorul romanesc. La 20 de ani Margareta Paslaru isi face debutul in teatru (in rolul lui Polly din “Opera de trei parale”) si turneaza la 22 de ani primul sau film “Tunelul”. In prezent Margareta Paslaru continua sa-si multiplice succesele la televiziune, la radio, pe scena teatrului de revista din Bucuresti, in concerte si in repertoriul casei de discuri Electrecord.
Dupa debutul in filmul “Tunelul”, Margareta Paslaru revine pe ecrane in “Un film cu o fata fermecatoare” care ii ofera ocazia de a-si dezvalui pe larg talentul de comediana si in filmul “Impuscaturi pe portativ”. In acest ultim film, Margareta joaca cu brio rolul de vedeta in compania actritei de culoare Nancy Holloway. Artista a venit sa inregistreze la Electrecord al 86-lea cantec al sau; ea a vandut cel mai mare numar de discuri de muzica usoara. De asemenea,  e bine de stiut ca unele dintre melodiile pe care le canta sunt compuse chiar de ea.
In scurta sa cariera artistica Margaretei Paslaru i-a fost acordata Diploma pentru debut in cinematografie de catre Juriul Festivalului National de film Mamaia in 1966. Din 1963, timp de trei ani, detine in muzica usoara Premiul de interpretare feminina. Este de asemenea castigatoarea Premiului Discului pentru anul 1966. La recentul Festival International al Cantecului de la Brasov (Romania), Margareta Paslaru a primit Mentiunea juriului.



marți, 8 august 2017

Margareta Paslaru, o noua compozitie pe versuri de Ana Blandiana



6 august - Margareta Paslaru a lansat pe canalul SoundCloud noua compozitie "Parintii" inspirata de versurile Anei Blandiana. 

O puteti asculta si pe canalul YouTube al compozitoarei: Margareta Paslaru 'PARINTII' - versuri Ana Blandiana

Piesa va fi inclusa pe CD-ul aniversar "Providenta - Margareta in al 60-lea an activ" produs in beneficiul Asociatiei Nevazatorilor 


sâmbătă, 5 august 2017

Margareta Paslaru de vorbă cu Quentin Val


Sursa: Radio Clasic.ro – 02.08.2017

Joi, 3 august, de la ora 12:00, invitatul doamnei Margareta Paslaru este muzicianul Quentin Val.
Quentin Val are 33 de ani si s-a nascut la Slatina, in Olt, iar astăzi locuiește împreună cu familia la Bruxelles. Pasiunea pentru pian a inceput inca din copilarie, pentru ca inca de la 3 ani a facut pian, iar la 9 ani era deja la Bruxelles. De altfel, acolo a absolvit Academia de Muzica din Bruxelles, Conservatorul Regal din Bruxelles – pian clasic.
"Primul eveniment important de care imi aduc aminte cu placere este un concert in Bruxelles, de improvizatii pe teme romanesti impreuna cu Anca Parghel, una dintre vocile cele mai frumoase ale jazz-ului romanesc. Am cantat insa in Bruxelles, Paris, Tokyo, Las Vegas, in tara la Bucuresti, la Festivalul Callatis Mangalia", spune Quentin. Muzica nu inseamna insa numai momente fericite, iar pianistul a trecut printr-o adevarata incercare in urma cu 10 ani, cand cariera sa a luat noi dimensiuni. In perioada 2004 – 2005, ca urmare a muncii intense la pian, aproximativ 10–12 ore pe zi, a suferit o dubla tendinita, care nu i-a mai permis sa aspire spre o cariera de pianist clasic.
Quentin Val este compozitor, cantaret, pianist si producator de muzica pop, rock alternativ si opera rock, variété française. Nu a renuntat definitiv nici la muzica clasica, in special perioada romantica.




vineri, 4 august 2017

Margareta Paslaru, calendar 1970: invitata la Festivalul International al Cantecului, Split


Margareta Paslaru in programul festivalului

Margareta Paslaru si Toma Bebić, 
compozitorul piesei Nevera



In perioada 5-8 august 1970 Margareta Palaru a fost invitata sa interpreteze creatii ale compozitorilor Ion Cristinoiu si Toma Bebić la Festivalul International al Cantecului, Split, Iugoslavia.
Margareta Paslaru, Informatia Bucurestiului 14 august 1970: „(...) Fiind vorba, ca si la Olimpiada Cantecului de la Atena, de un concurs de creatie, am fost doar emisar al compozitorilor (...)”
In prima zi Margareta Paslaru a interpretat „Mediterana” – muzica Ion Cristinoiu, text Mihai Dumbrava. In ziua a doua, acompaniata de Corul „4+4” condus de Orlandi (corul Festivalului San Remo), a interpretat „Nevera” – muzica, text Toma Bebić; piesa a cumulat 314 puncte si s-a clasat in final pe locul patru in concurs.
Printe interpreti s-au numarat Sergio Endrigo, Frida Boccara, Urszula Sipinska, Bella Bellow, Eva Pilarova, Trubadurii din Dubrovnick,  Sue end Sunny, Rosa Morena, Peter Holm, Dori Ghezzi, Solomon King s.a.