"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

marți, 28 noiembrie 2017

Margareta Paslaru, calendar 1964: lansarea primului disc cu muzica populara



28 noiembrie 1964, magazinul Muzica - Margareta Paslaru lansa discurile EPC 487 cu melodii populare si EDC 497 cu melodii prezentate la Festivalul Mamaia 1964.  



luni, 27 noiembrie 2017

Margareta Paslaru invitata la Targul Gaudeamus 2017


Margareta Paslaru a raspuns invitatiei de a oferi autografe la Targul International Gaudeamus - Carte de invatatura 2017. Artista s-a intalnit cu publicul la standul E-Media_ Filme de colectie pe 25 noiembrie.

Afisul sesiunii de autografe Gaudeamus 2017                                  Interviu pentru Radio Romania 3Net









joi, 23 noiembrie 2017

Margareta Paslaru de vorbă cu producătorul de film Dan Burlac


Sursa: Radio Clasic.ro – 22.11.2017



Joi, 23 noiembrie, de la ora 12:00 invitatul doamnei Margareta Paslaru este domnul Dan Burlac, producător de film, jurnalist și director al Festivalului Alpin Film Fest.
Dan Burlac a studiat regie de film la Fémis, Paris, unde a absolvit în 1995. În 2006 este cursant la E.A.V.E. (European Audiovisual Entrepreneurs), în 2007 la A.C.E. (Ateliers du cinéma européen), în 2009 la TrainEastFilm, iar în 2010 la Producer in the Move – Cannes. Între 1995-2001 a fost reprezentantul la Paris al Departamentului de Ştiri Media Pro, iar între 2001-2006 a fost consultant la TVR şi Realitatea TV.
Din 2008 este director al casei de producţie Elefant Films România şi se implica, ca producător, în realizarea şi promovarea filmelor româneşti. Este unul dintre organizatorii evenimentului Romanian Short Waves de la Cannes. Este producător la filme româneşti premiate – Camera D’Or Cannes 2006 pentru A fost sau n-a fost?, regizat de Corneliu Porumboiu, Palme D’Or Cannes 2007 pentru 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, regizat de Cristian Mungiu. Contribuie la realizarea multor filme cu succes de critică şi public – Visul lui Adalbert, regizat de Gabriel Achim, Nunta mută, regizat de Horaţiu Mălăele, Periferic, regizat de Bogdan Apetrei, Nuntă în Basarabia, regizat de Napoleon Helmis. Este co-producător la filme europene: Sette opera de misericordia/Seven Acts of Mercy (Italia), regizor De Serio, în care joacă Olimpia Melinte, Agon (Albania), regia Robert Budina, Historia de la meva mort/Story of my Death (Spania-Franţa), regia Albert Serra (Leopardul de Aur la Locarno 2013).


marți, 21 noiembrie 2017

Margareta Paslaru, calendar 2010 - articol "O fantana nesecata de muzica buna"


Sursa: Jurnalul National 21 noiembrie 2010 (varianta pe hartie); autor Carmen Anghel-Dobre
http://jurnalul.ro/special-jurnalul/o-fantana-nesecata-de-muzica-buna-560351.html

Margareta Pâslaru lansează albumul de autor „50 de ani de la primul disc” – „Lasă-mi, toamnă, pomii verzi” – sâmbătă, 20 noiembrie, de la ora 13:30, la Târgul de Carte Gaudeamus, la standul Casei de discuri Electrecord. Recenta compoziţie „Era o fântână” va deschide CD-ul de autor, iar artista a hotărât să cedeze drepturile de autor în beneficiul UNITER – campaniei „Artişti pentru Artişti”.
Am rugat-o pe marea artistă să pună faţă în faţă poveştile celor două albume: primul disc din cariera sa şi CD-ul aniversar.
„De la primul disc din ebonită cu Nr. 3002 «Chemarea mării» – melodie compusă de George Grigoriu special pentru vocea mea – până la noul CD de autor «Lasă-mi, toamnă, pomii verzi», am avut o colaborare trainică cu tradiţionala «Casă de discuri Electrecord». Marii muzicieni-dirijori Teodor Cosma şi Alexandru Imre m-au îndrumat la începuturi, apoi directorii casei de discuri Nestor Gheorghiu, Teodor Cartis, Grigore Petreanu, Cornelia Andreescu, alături de care am trăit istoria muzicii de calitate, au adus multă bucurie melomanilor de toate vârstele.”
Experienţa primului disc i-a rămas întipărită în suflet. „Primul meu disc 3002 a apărut într-o copertă generală fără fotografie. Profit de împrejurare pentru a face un apel către bunicii şi părinţii cititorilor de azi, rugându-i să ne comunice prin intermediul Jurnalului Naţional dacă discul 3002 se mai găseşte cumva în podul casei.... Ar fi minunat să-l putem fotografia pentru a-l păstra în arhivă. Următorul tiraj, de data asta pe suport din vinil – EDC 275 -, la care s-au adăugat alte trei piese, avea pe fundal tabla neagră, amintind că era vorba despre o şcolăriţă. «Şi-n apa mării» – cum a rămas în memoria ascultătorilor, s-a înregistrat la Radio în 1959, apoi pe disc, în decembrie 1960. Iată ce scria (peste ani) primul compozitor atras de timbrul meu, cel care mi-a mai compus alte 30 de melodii, printre care muzica filmelor «Vacanţă la mare», «Tunelul» şi «Împuşcături pe portativ».
«Chemarea mării» («Şi-n apa mării») – muzica George Grigoriu; text Mircea Block. Compozitorul povestea în Super Magazin 1994 – În noaptea de Revelion ‘59-’60 se dă pe postul de radio de vreo şase, şapte ori. Pe 1 ianuarie ‘60 se cânta în Concert public, «pe viu», cu orchestra Radio dirijată de marele Sile Dinicu şi se transmite în direct la tv. Face tris. Lumea striga «toată de la început»... În 24 de ore se naşte un şlagăr mare şi o şi mai mare vedetă care în două luni ajunge un mit: Margareta Pâslaru şi cântecul ei «Chemarea mării» («În apa mării»)”
Compozitorul Elly Roman scria în prezentarea EDC 1217: „Intensitatea mării îşi găsea în glasul acestei copile de 15 ani rezonanţele cele mai adecvate: de aceea, «Chemarea mării» a devenit primul ei mare succes şi, în acelaşi timp, unul dintre marile şlagăre ale muzicii uşoare româneşti”.
În 1975, în revista Discul-Electrecord, Şasa Georgescu îşi amintea: „(..) Dar, după câteva zile, fata cânta pe micul ecran «Chemarea mării». O voce cu o culoare apar­te se revarsă ca un torent sălbatec, chemând par­că vântul şi valurile. Un timbru grav, matur, ce contrasta fla­grant cu mutriţa de păpuşică a debutantei. După o săp­­tămână, puţinii – în acea epocă – posesori de tele­vi­zoare nu vorbeau decât despre şcolăriţa cu «apa mării de pe întregul litoral (...)». Iar în revista Flacăra, din decembrie 1961, Sanda Faur îi lua un interviu proaspetei vedete:
„– Dumneavoastră aţi imprimat deci discul care a bătut toate recordurile anului...
– Eu?
- Da, discul 3002, cu piesa «Chemarea mării» pe una din feţe, a cunoscut cel mai mare tiraj în 1961: 26.000 exemplare de la prima ediţie... nu ştiaţi?”.
Presa avea să urmărească avidă orice informaţie despre cariera Pâslăriţei: „Informaţia / 21 decembrie 1968: Margareta Pâslaru a primit «Discul de Aur»/ În cadrul «Săptămânii discului», la magazinul Muzica, Margaretei Pâslaru i s-a înmânat «Discul de aur» – premiu acordat de C.S.C.A. pentru interpretarea compoziţiilor româneşti. Anul acesta, o dată cu ultimul disc apărut pe luna decembrie, Margareta Pâslaru a întrunit un număr de 100 de melodii imprimate la Electrecord”.
Discul de Aur acordat de CSCA (Consiliul de Stat pentru Cultură şi Artă) a determinat invitaţia de a reprezenta Casa de discuri Electrecord la M.I.D.E.M – Cannes. (Doamna Margareta completează: totalul înregistrărilor Electrecord în prezent se ridică la 249 de piese. Separat, la radio, tv, turnee în ţară şi festivaluri internaţionale se adaugă cu aproximaţie alte 430 de melodii, contabilizate de fani).
CONTEMPORANUL – 1969 – „Întoarsă zilele acestea de la Cannes, unde a fost invitată la festivităţile Târgului internaţional al Discului (M.I.D.E.M.). Margareta Pâslaru a adus cu sine o nouă confirmare a harului şi tenacităţii sale artistice: trofeul M.I.D.E.M., acordat cântăreţilor celor mai populari, ale căror discuri au fost în mod constant cele mai solicitate. Pe estrada unde defilează de obicei marile vedete ale filmului, au putut fi de astă dată aplaudaţi «idolii» muzicii uşoare: Dalida, Mireille Mathieu, Amalia Rodriguez, Adriano Celentano, Udo Jurgens etc. Printre ei, şi Margareta Pâslaru. Reamintim că supertrofeul M.I.D.E.M. a fost acordat decanului de vârsta al şansonetei franceze, Maurice Chevalier, cu prilejul aniversării a 80 de ani (...)”.
De-a lungul vremii, artista a împrumutat unele dintre piesele sale colegelor de scenă. „Regretata Anda Călugăreanu mi-a cerut permisiunea de a cânta «Timpul» în Germania. Povestindu-mi despre succesul avut cu piesa mea, i-am oferit şi Păunitei Ionescu «Voroneţ» pe versurile Constanţei Buzea, iar Evei Kiss «Spune tu care ştii atât de multe» în spectacolul Teatrului Tănase. Într-un duet inedit – eu la pian, iar Corina Chiriac solistă – am prezentat «Despotici în uimire» tot pe versurile Constanţei Buzea la Sala Radio. De altfel, Corina mi-a mai interpretat cu aplomb şi compoziţia comică «Bâlbâitul», o piesă interzisă din pricina textului... deşi nu avea legătură cu şeful statului. În anii ‘90 i-am dăruit Angelei Similea piesa «Flăcări» pe care, cu multă sensibilitate, a înregistrat-o. Versurile regretatului Virgil Carianopol, în care m-am regăsit, au fost sursa inspiraţiei.”
Ajunşi la încununarea jumătăţii de veac pe discuri Electrecord, prin intermediul CD-ului de autor, începe o altă poveste. „Lasă-mi, toamnă, pomii verzi” – 1981 – inspirată de versurile marii noastre poete Ana Blandiana, rămâne cel mai longeviv şlagăr din repertoriul meu, fiind preluat de mulţi. În 2004, „Lasă-mi, toamnă”... intră în CLASAMENTUL MELODIILOR NEMURITOARE – votată în primele zece pe site-ul Jurnalului Naţional, aşa cum a apărut în Ediţia de Colecţie de luni, 25 octombrie. A fost foarte apreciată de cititorii Jurnalului Naţional, dovadă fiind miile de răspunsuri primite la provocarea „Alegeţi şlagărul secolului XX!”. Ne aşteptam la o reacţie din partea dvs., dar nu credeam că vom număra peste 5.000 de voturi!
Piesele apreciate de melomani au fost incluse şi ele pe CD-ul aniversar. „Timpul” (muzică şi text) 1972 a rezistat în Tele-Top şase săptămâni, iar „Dacă ai ghici” (muzică şi text) a devenit Melodia Anului 1973. Apoi „Diamant fermecat” 1981, cu text de Eugen Rotaru, a obţinut prin Tele-voting Premiul de popularitate – creaţie – în emisiunea „Şlagăre în devenire” realizată de Titus Munteanu. Noua compoziţie „Fericirea mult visată” (muzică şi text) 2010 s-a clasat pe locul secund la Radio – Top Românesc. Ascultând cele 24 de melodii, veţi descoperi o altă Margareta. Unele au texte proprii, altele sunt izvorâte din versurile poeţilor consacraţi, la care se adaugă încă 12, din „potpuriul creaţiilor timpurii”. Din toate răzbat fărâme sufleteşti, dureri, bucurii, confesiuni, tristeţi sfâşiate de speranţă, explozii rebele, iubire purificată prin flacăra pasiunii, speranţă, rugăciune....”
Culegerea tipărită a unor compoziţii de pe acest album aniversar va fi lansată miercuri, 24 noiembrie, ora 13:30, la magazinul MUZICA, de pe Calea Victoriei. Aici, sesiunea de autografe va continua.
Pasiune
Noua piesă care deschide CD-ul de autor se nu­meşte „Era o fântână”. „Versurile Elenei Farago m-au obsedat într-atât, încât mă pomeneam fredonând melodia primelor versuri. Sonorităţi orientale seculare aduse de turci, bulgari, tătari, convieţuind paşnic la noi, formea­ză introducerea orchestrală; imagini dobrogene ari­de mi-au apă­rut în pulberi spulberate de vânt, tra­versate de fantoma fântânilor cu cumpănă. În video­clipul imaginat de mine, aş filma imagini suprapuse, spiritele celor însetaţi, dezamăgiţi de «apa sălcie, şi caldă, şi rea, APA VIEŢII» prăbuşiţi înainte de a fi ajuns să soarbă apa vie din poves­te”, încheie Margareta Pâslaru.



joi, 16 noiembrie 2017

Margareta Paslaru interviu in studioul Jolt si Andrei Kerestely




Margareta Paslaru de vorbă cu tenorul Alin Stoica


Sursa: Radio Clasic.ro – 16.11.2017

Joi, 16 noiembrie, de la ora 12:00, doamna Margareta Paslaru îl are invitat în studioul Radio Clasic pe tenorul Alin Stoica.
Absolvent al Liceului de Muzică „Dinu Lipatti”, București și al Universității Naționale de Muzică București, Facultatea de Interpretare Muzicală, secția canto, sub îndrumarea maestrului Ionel Voineag, Alin Stoica este din 2016 colaborator al Operei Naționale București. În 2012 a participat la un masterclass sub îndrumarea sopranei Marina Krilovici.
Doi ani mai târziu, în 2014, a debutat cu Alfredo în „La Traviata” de Verdi la Opera Națională Română Cluj-Napoca, iar în 2015, cu rolul Ciprian Porumbescu, în opereta „Lăsați-mă să cânt” de Dendrino.
În 2016 a susținut opt reprezentații cu Don Jose din „Carmen” de Bizet la Festivalul de Operă din Gut-Immling și alte două cu Turiddu din „Cavaleria Rusticană” de Mascagni la Teatrul Pergolesi din Jesi. În luna decembrie a aceluiași an Alin Stoica a participat la Gala Aniversară – 95 de ani de la instituționalizare, cântând în duet alături de soprana Anita Hartig.
La Opera Națională București, tenorul a fost distribuit în 2017 în rolul Alfredo din „La Traviata” de Verdi și a participat la o serie de concerte și recitaluri.

miercuri, 15 noiembrie 2017

Margareta Paslaru, calendar 2012 - interviu "Îmi folosesc numele spre binele altora"

Sursa: Jurnalul.ro / 15.11.2012 / autor Anca Nicoleanu

Celebra artistă ne spune povestea celui mai nou cântec în stilul pâslăresc, "Libertatea nu se învaţă", care se va regăsi pe următorul CD, le dă întâlnire celor care o iubesc, la Târgul Gaudeamus, week-end-ul viitor, şi ne oferă ultimele detalii despre... nepoţelul său Luca, în vârstă de doi ani.

● Jurnalul Naţional: "Libertatea nu se învaţă", cel mai nou cântec creat şi interpretat de dumneavoastră, are un puternic mesaj şi ingredientele unui hit, spun cunoscătorii. Care-i povestea lui şi când l-aţi compus?

● Margareta Pâslaru: A dărui bucurii prin muzică a devenit însăşi scopul existenţei mele. Accesările internauţilor şi aprecierea dumneavoastră stimulează noi creaţii. Răspunzând întrebării, în anii '90, despăduririle masive care au distrus şi habitatul animalelor sălbatice şi cuiburile păsărilor m-au tulburat profund. Sub acea impresie am schiţat la pian primele acorduri şi ideea textului. Mi-au atras atenţia şi alte aspecte referitoare la nepăsarea unora, inconştienţa altora, lipsa discernământului între bine şi rău. "Libertatea nu se învaţă, ci reflectă un fel de a fi/ Libertatea este-n spirit, fără ea nu poţi trăi/ Demn, ca un om adevărat!" (n.n acesta este refrenul cântecului). Piesa m-a obsedat, am continuat să lucrez la ea până s-a "copt" în stilul pâslăresc al anului 2012. Astă-vară am înregistrat-o în studiourile Andrei şi Jolt Kerestely, avându-l la chitară pe Călin Grigoriu. Entuziasmul ne-a adunat pe toţi la microfon, în grupul vocal dinamic ce degajă energie şi speranţă.

● Mulţi interpretează greşit libertatea. "Pădurea-i pângărită/ Vorbirea violentă/ Respectul răsturnat/ Asta nu e libertate/ Salvează-ne, Divinitate!", spuneţi în "Libertatea nu se învaţă". Dar până să ne salveze Divinitatea, noi cum ne-am putea salva?

● Transformarea începe cu noi înşine, salvând câte un strop de apă vie dintre munţii care se bat în capete... Desigur, nu dau sfaturi. Este recunoscut faptul că violenţa verbală induce violenţa fizică. Copiii care sunt martorii gesturilor brutale în familie, sau faţă de animale, acei care sunt abuzaţi prin înjurături şi vulgaritate, peste ani vor repeta vocabularul nociv, crezând că dacă şi acasă, şi la televizor se vorbeşte urât, o pot face şi ei, perpetuând atitudinea. Din trei-patru minute cât durează o melodie, fiecare persoană va reţine esenţa, interpretând-o, fireşte, după cum simte şi gândeşte. În căutarea soluţiilor, apelul către Divinitate devine o metaforă. Înfăptuirea binelui stă în puterea omului care se respectă pe sine şi pe ceilalţi. Cred în puterea exemplului educativ, atenţie la cel malefic! Cei mici uneori nu-i ascultă pe părinţi, dar întotdeauna îi imită...

● Există posibilitatea ca mesajul piesei să-i determine pe reprezentanţii vreunui partid politic să vă propună o colaborare, eventual să-l preia. Aţi fi de acord?

● Vedeţi, eu am "campania" mea prin muzică de jumătate de veac (râde), îmi folosesc numele spre binele altora. De pildă, în calitate de Ambasador al Anului European al Voluntariatului am compus: "Fii voluntar! Eşti liber să alegi pe cine vrei să ajuţi".

● "Libertatea nu se învaţă" se va regăsi, în curând, pe un nou CD marca Margareta Pâslaru?

● Admiratorii fideli aşteaptă melodiile maturităţii artistice şi folclor, compoziţii proprii mai puţin cunoscute. Se pare că dorinţa li se va îndeplini, iar "Libertatea nu se învaţă" va deveni titlul CD-ului.

"Lasă-mi, toamnă, pomii verzi", reeditat de Electrecord

● Mare parte din timpul dumneavoastră îl dedicaţi activităţilor umanitare. Sunteţi, de asemenea, voluntar de onoare al Crucii Roşii. În ce acţiuni vă veţi implica acum, în preajma sărbătorilor de iarnă?

● Împreună cu voluntarii vom distribui nevoiaşilor pachete de la "Banca de Alimente" a Crucii Roşii, iar micilor pacienţi de la Spitalul Gr. Alexandrescu le vom oferi dulciuri şi surprize. Dar până atunci, ne pregătim pentru Gala Voluntarilor din 12 decembrie, alături de Anca Năstase şi Federaţia VOLUM.

● Week-end-ul viitor, la Târgul Gaudeamus, cei care vă iubesc au ocazia să vă întâlnească la trei evenimente...

● Sunt invitată la standul editurii Curtea Veche, sâmbătă, 24 noiembrie, la o sesiune de autografe, la a patra întâlnire cu cititorii programată la ora 16:30 şi prilejuită de cartea "Eu şi Timpul". Apoi, la standul Radio aşteaptă CD-ul "Bucuria de a cânta". La standul editurii Litera, părinţii vor găsi trei audiobook-uri în care joc rolul povestitorului. Cum CD-ul "Lasă-mi, toamnă, pomii verzi - 50 de ani de la primul disc" s-a reeditat la Electrecord, voi ajunge şi la standul lor. De altfel, longevivul meu şlagăr poate fi comandat şi prin E-Mag, la adresa: http://www.mediazoo.ro/muzica/lasa-mi-toamna-pomii-verzi-50-de-ani-de-la-primul-disc-margareta-paslaru-cd-p41813

● Se apropie sărbătorile. Veţi petrece Crăciunul alături de fiica, ginerele şi nepotul dumneavoastră? Ce vă face nepoţelul?

● Luca (n.n. Luca are doi anişori) şi-a făcut prieteni la cursuri de muzică şi desen, cântă prin casă "Vine primăvara... la, la, la", din filmul "Veronica", pe care îl vizionează des. Cât priveşte călătoria (n.n. fiica artistei locuieşte în Statele Unite), depinde de starea vremii, drumul este lung, se anunţă o iarnă grea. Riscul înzăpezirii în tranzit, pe aeroporturi aglomerate poate fi evitat (râde). Moşu' expediază din vreme daruri pentru Luca şi părinţii săi, care la rândul lor trimit surprize, pentru bunica... Vom asista împreună la deschiderea pachetelor, prin Skype (râde), prietenul nostru.

● Anul viitor e unul special pentru dumneavoastră. Împliniţi 70 de ani de viaţă, 55 de ani de carieră şi 50 de la apariţia pe scena Festivalului de la Mamaia. V-aţi dori să marcaţi într-un mod deosebit, în 2013, aceste evenimente importante?

● Am primit diferite invitaţii, vom vedea în ce măsură ideile fiecăruia se pot aplica la cerinţele anului 2013 (râde). Vom păstra legătura, veţi fi primii care veţi afla detaliile!




marți, 14 noiembrie 2017

Margareta Paslaru apreciata de marele regizor Geo Saizescu


La jumatatea lunii decembrie 2011, in Sala a Casei Universitarilor, marele regizor Geo Saizescu a decernat Premiile Nationale de Umor - ajunse la editia a XI a - ale Societatii Umoristice Pacala si Revistei Harababura. “Inzestrata actrita de cinema, compozitoare, poetesa si solista internationala de muzica usoara” Margareta Paslaru a primit Premiul “Vasilica Tastaman”.





joi, 9 noiembrie 2017

Margareta Paslaru de vorbă cu Cătălin Anchidin


Sursa: Radio Clasic - 09.11.2017
Joi, 9 noiembrie 2017, ascultați o nouă ediție a emisiunii Margareta Paslaru de vorbă cu … invitat este dl. Cătălin Anchidin.  
Este probabil unul dintre cei mai cunoscuți oameni de comunicare din industria cinematografică din România. A căștigat Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin alături de echipa de la Poziția Copilului și a reușit să mobilizeze aproape 120.000 de români să vadă filmul, cea mai de succes peliculă românească din ultimii 15 ani și are contul lui propriu pe IMDB.com.
Când era mic voia să fie prezentator la BBC, n-a văzut Interstellar pentru că i s-a părut neinteresant și spune că filmul Eternal sunshine of the spotless mind i-a schimbat viața. Dacă ar fi pentru o zi ministru al culturii, ar pune bazele unei rețele de cinematografe de tipul “Art House” și ar iniția proiecte care să promoveze tinerii artiști indiferent de sfera culturală.
O ediție specială dedicată lansărilor cinematografice românești ale toamnei 2017.



luni, 6 noiembrie 2017

Margareta Paslaru prezentata de Titus Andrei


Titus Andrei a prezentat «Moment Margareta Paslaru» in emisiunea «Colectia de muzica romaneasca» realizata de Felix Crainicu la Radio Romania Actualitati, editia din 4 nov. 2017.


Transcriere:
"Îmi permit a spune că o știu destul de bine, în primul rând ca artistă. Îi știu cântecele, activitatea, îi știu modestia, generozitatea, dăruirea, altruismul. A fost numită vedetă, zână, regină, divă. Replica ei: rămân o artistă cu un comprtament nmormal pe scenă și în viață. Acest normal i-a adus aprecierea și simpatia atâtor generații.
Acest normal înseamnă talentul, imensul succes, seriozitatea și perseverența, două calități la care știu că ține foarte mult. Înseamnă tot ce a făcut în muzică, film, teatru, în susținerea multor tineri cu talent, înseamnă caritate și voluntariat, înseamnă un șlagăr pentru fiecare, dacă vreți, și aproape o sută de premii, diplome și onoruri. Margareta Pâslaru, traiect artistic de excepție. Ce să alegi mai întâi? Iată m-am gândit așa doedată la cântecul “ Nu mai plânge, baby” de Elly Roman, cântec înregistra t pentru prima oară în 1933 de Cristian Vasile la Viena.
L-a relansat Margareta Pâslaru în ’65 și chiar de la prima ediție a Cerbului de aur (1968) a fost itnerpretat în concurs de mai mulți soliști străini și nu oricine: Josepf Laufer (Cehoslovacia) – premiul al II-lea și Jack Houstin (Belgia) – premiul I, Cerbul de aur.
La Cerb în ’68, România a fost reprezentată de Anca Agemolu, Dan Spătaru și Margareta Pâslaru. Margareta pe podium atunci și la România Actualități acum:
Margareta Pâslaru: “După debutul radiofonic în 1959, iată compozitorul Elly Roman mi-a încredințat un șlagăr de altădată din perioada interbelică “Nu mai plânge, baby” și mi-a oferit această piesă în 1965, când am sugerat o nouă orchestrație, un nou aranjament împreună cu Cornel Fugaru. Mi se pare că a fost un șlagăr deosebit. Ceea ce îmi amitnesc este că părinții povesteau, fără această piesă, seara la culcare, copiii nu adormeau. Deci, devenise un fel de cântec de leagăn pentru copii, să nu mai plângă”.
Aș mai spune că artista care i-a bucurat pe mulți cu harul său polivalent a avut, așa cum nota muzicologul Doru Popovici, intuiția de a da la iveală compoziții proprii devenite adevărate șlagăre. Ba mai mult, zic eu, este vorba despre o reală vocație a Margaretei. A compus enorm și continuă. Mai noi, mai vechi, se cântă: Timpul, Dac-ai ghici, Cum să te las, Libertatea nu se-nvață, Era o fântână, Fericirea mult visată, Cheia, Lasă-mi toamnă pomii verzi. Iar:
Margareta Pâslaru: “În 1981 am lansat o compoziție proprie pe textul lui Eugen Rotaru Diamant fermecat și ceea ce este nostim este faptul că este singura compoziție din numeroase altele care a fost premiată la Creație în emisiunea Șlagăre în devenire, producția lui Titus Munteanu are a avut loc chair la Sala Radio”."



joi, 2 noiembrie 2017

Margareta Paslaru a lansat propria compozitie "O furnica poeta"



Pe 1 nov. 2017 Margareta Paslaru a lansat pe canalul Sound Cloud propria compozitie "O furnica poeta" insprata de versurile poetei Ana Blandiana. 

Inregistrata in studioul Jolt si Andrei Kerestely, melodia a fost orchestrata de Calin Grigoriu.

Piesa va fi inclusa pe albumul de autor aniversar "Providenta" produs in beneficiul Asociatiei Nevazatorilor.

Clip video: o puteti regasi pe canalul YouTube al artistei: Margareta Paslaru 'O furnica poeta'






Margareta Paslaru de vorba cu actorul Dan Rădulescu


Sursa: Radio Clasic.ro – 02.11.2017

Joi, 2 noiembrie, de la ora 12:00, invitatul doamnei Margareta Paslaru este tânărul actor Dan Rădulescu.
El este absolvent al Universității de Teatru și Film „I.L. Caragiale”, secția actorie, la clasa profesorului Adrian Pintea și sub coordonarea profesorului dr. Florin Zamfirescu.
Iată câteva dintre piesele în care a putut fi văzut:
2017 – TEATRUL DE COMEDIE – Moliere – Don Juan ­– regia Andreea si Andrei Grosu – rolul Don Juan;  2017 – TEATRUL METROPOLIS  – Radu Iacoban – Procesul Caprei cu un Ied – regia Radu Iacoban – rolul Iedul cel Mic; 2016 – TEATRUL DE COMEDIE – A.S.Exupery – Micul print – regia Alexandru Dabija – rolul Vulpea; 2016 – TEATRUL METROPOLIS – I.L.Caragiale – O Scrisoare Pierduta – regia Victor Ioan Frunza – rolul Branzovenescu; 2016 – TEATRUL DE COMEDIE – dupa N.V.Gogol – Suflete Moarte – regia Vlad Cristache – rolul Selifan; 2016 – TEATRUL DE COMEDIE – W. Shakespeare – Imblanzirea Scorpiei – regia Gelu Colceag – rolul Lucentio; 2015 – TEATRUL ACT – Martin McDonagh – Omul perna – regia Eugen Gyemant – rolul Michal; 2015 – TEATRUL DE COMEDIE – Feydeau – La pulce – regia Horatiu Malaele – rolul Brighella; 2015 – GODOT CAFE TEATRU – Mark Twain – Jurnalul lui Adam si al Evei – regia Eugen Gyemant – rolul Adam; 2014 – TEATRUL NOTTARA – Moliere – Mizantropul – regia Alex Mazgareanu – rolul Alceste; 2014 – TEATRUL DE COMEDIE – Moliere – Tartuffe – regia Laszlo Bocsardi – rolul Damis; 2014 – TEATRUL DE COMEDIE – Thierry Janssen – Factorul uman – regia Alexandru Mazgareanu – rolul Ludovic Victor; 2014 – TEATRUL DE PE LIPSCANI – J.Borgeson, A.Long si D.Singer – Operele complet prescurtate ale lui William Shakespeare – regia Eugen Gyemant – rolurile Romeo, Lucius, Shylock, Cassio, Vrajitoare, Hamlet, recitator Sonete; 2013 – GODOT CAFE TEATRU –  David Lindsay-Abaire – Cupluri – regia Vlad Zamfirescu – rolurile Marlon, Kevin si Cliff; 2013 – GODOT CAFE TEATRU –  dupa Dumitru Solomon – Te iubesc!Te iubesc? (Zapezile de altadata) – regia Chris Simion – rolul Marcel; 2012 – TEATRUL DE COMEDIE – Gerald Murphy – Stapanii rulotei – regia Dan Tudor – rolul Kevin; 2012 – GODOT CAFE TEATRU – Neil LaBute – Forma Lucrurilor – regia Vlad Zamfirescu – rol Adam; 2012 – GODOT CAFE TEATRU – Shakespeare – Iulius Cezar – regia Eugen Gyemant – rol Caius Cassius; 2011 – ARCUB – Ilf si Petrov – Vitelul de Aur – regia Eugen Gyemant – rol Panikovski, Vassisuali Lohankin; 2011 – TEATRUL DE COMEDIE  – I.L.Caragiale – O scrisoare pierduta – regia Alexandru Dabija – rol Popescu si Ionescu; 2011 – GODOT CAFE TEATRU – Woody Allen – Bullets over Lipscani – regia Eugen Gyemant – rol Kaiser Lupowitz; 2011 – TEATRUL METROPOLIS – Shakespeare – Nevestele vesele din Windsor – regia Alexandru Tocilescu – rolul Robin; 2010 – TEATRUL METROPOLIS – Bruce Kane – Opposites attract – regia Florin Piersic Jr.; 2010 – TEATRUL DE COMEDIE  – Tudor Musatescu – ..escu – regia Alexandru Dabija – rol Platon; 2009 – TEATRUL DE COMEDIE  – dupa Moliere – Avarul indragostit – regia Vlad Massaci – rolul Jamaicanului; 2009 – TEATRUL DE COMEDIE  – Georg Buchner – Leonce si Lena – regia Horatiu Malaele – rol Politistul; 2008 – TEATRUL DE COMEDIE  – John Osborne – Priveşte înapoi cu mânie – regia Eugen Gyemant – rolul Jimmy Porter; 2008 – TEATRUL DE COMEDIE  – Shakespeare – Furtuna – regia Alexandru Lustig – rolul Ariel; 2008 – TEATRUL NOTTARA – Cehov – Trei surori – regia Florin Zamfirescu – rolul Tuzenbach (spectacol de licenţă); 2008 – TEATRUL MIC – Shakespeare – A douăsprezecea noapte – regia Mihai Constantin – rolul Orsino (spectacol de licenţă); 2008 – TEATRUL MIC – Frank Wedekind – Deşteptarea primăverii – regia Eugen Alexandru Gyemant – rolul Melchior; 2006 – TEATRUL DE COMEDIE – Neil Simon – Biloxi Blues – regia Iarina Demian – rolul Don Carney; 2006 – ARCUB – Jesus Christ Superstar, rolul lui IUDA – proiect de clasă, sub regia lui Adrian Pintea
• Premii
2016 – Festivalul International de Teatru de la Sankt Petersbrug ArtOkraina – Premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul Michal din spectacolul Omul perna, regia Eugen Gyemant ; 2016 – Festivalul de Teatru UNDERCLOUD – Premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul Michal din spectacolul Omul perna, regia Eugen Gyemant; 2015 – Festivalul de teatru Pledez pentru Tine(ri) de la Piatra Neamţ – Premiul pentru cel mai bun actor pentru rolul Ludovic din Factorul Uman de Thierry Janssen, regia Alex Mazgareanu; 2008 – Gala COMEDIA ŢINE LA TINEri – Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru rolul Ariel din Furtuna, regia Alexandru Lustig; 2008 – Gala COMEDIA ŢINE LA TINEri – Premiul pentru cel mai bun spectacol pentru Priveşte înapoi cu mânie, rolul Jimmy Porter, regia Eugen Gyemant; 2008 – Festivalul de teatru de la Piatra Neamţ – Premiul pentru cel mai bun spectacol – Shakespeare –  A douăsprezecea noapte – regia Mihai Constantin – rolul Orsino; 2008 – Gala absolvenţilor UNATC  – Premiul pentru cel mai bun actor într-un spectacol de regie pentru rolurile Ariel din Furtuna şi Melchior din Deşteptarea primăverii




miercuri, 1 noiembrie 2017

Margareta Paslaru, calendar 2008, 2013 - lansari de CD-uri aniversare de Ziua Radioului



Jurnalul National 31.10.2008: “(…) Cântecele şi vocea sa ne-au ajutat să vedem viaţa în culori mai luminoase, iar actele caritabile în care s-a implicat de fiecare dată au adus bucurie unor suflete chinuite. Cu prilejul aniversării a 80 de ani de la înfiinţarea Radiodifuziunii Române, Margareta Pâslaru lansează sâmbătă, la Sala Radio, CD-ul "Bucuria de a cânta". Pe album sunt incluse 24 de piese, şlagăre premiate la Festivalul Mamaia şi la Tokyo, compoziţii proprii inspirate de versurile poeţilor, dar şi creaţii în premieră înregistrate sub bagheta dirijorului şi compozitorului Sile Dinicu. Pentru cei 50 de ani de carieră, Jurnalul Naţional o declară pe veşnic tânăra Margareta Pâslaru "Omul zilei".“

Realitatea Romaneasca 04.11.2008, autor Mireille Astrid Popa: Margareta Paslaru a lansat "Bucuria de a canta" in aceeasi zi cu aniversarea Radio Romania: Cu ocazia sarbatoririi a 80 de ani de Radio Romania si la putin timp dupa implinirea a 50 de ani de la debut, Margareta Paslaru a lansat Bucuria de a canta, un album dedicate memoriei marelui compozitor ti dirijor Sile Dinicu. Lansarea a avut loc la Centrul de Presa al Radiodifuziunii Romane. CD-ul, editat de Fundatia Radio si Serviciul de Patrimoniu cu sprijinul Redactiei Muzicale contine compozitii semnate de Sile Dinicu, Edmond Deda, Ion Cristinoiu, George Grigoriu, Ionel Tudor, Andrei Prosteanu, Camelia Dascalescu, Margareta Paslaru si multi altii.
La eveniment, alaturi de admiratori de toate varstele, au participat si Sida Spataru, Mirela ti Cornel Fugaru, Noni Razvan Ene, Jolt Kerestely, Andreea Andrei, Cristian Topescu, Corina Chiriac, Aquilina Severin si cateva persoane din Radio, dintre care amintim pe Andrei Partos, Maria Toghina, Carmen Ionescu, Ruxandra Sararu. Timp de trei ore, acompaniata de piesele de pe album, Paslarita a oferit autografe pe noul CD, pe discuri de vinil si chiar pe afisele care anuntau intalnirea cu publicul. Acesta i-a multumit oferindu-i zambete si multe, foarte multe flori. Lansarea a inregistrat un mare succes, Margareta Paslaru reusind sa adune astfel primele fonduri care vor ajunge la instrumentistii retrasi din orchestra lui Sile Dinicu. Promovarea acestui album, care a aparut cu sprijinul domnului Ion Antonescu, va continua curand la Librariile Carturesti, Dalles si la magazinul Muzica unde artista va avea noi intalniri cu publicul.

 

Jurnlul National - 05.11.2008, autor Alex Revenco: “Cu ocazia unei duble sărbătoriri, 80 de ani de Radio România şi 50 de ani de la debut, Margareta Pâslaru a lansat la sediul Radiodifuziunii Române "Bucuria de a cânta", un album dedicat memoriei marelui compozitor şi dirijor Sile Dinicu.”
____________________________________________________________________________


In 2013 evenimentul s-a desfasurat doua zile consecutiv. Dupa lansarea oficiala din 1 nov,, Margareta Paslaru a oferit autografe si la intalnirea cu publicul din 2 nov.

Andreea Leonid - radiocluj.ro - 02.11.2013: “(…) Cei care au avut inspiraţia să viziteze radioul public pe 1 noiembrie, în preajma orei 14:00, şi sâmbătă, 2 noiembrie, ora 12:00, au întâlnit-o în Foaierul Central al Sălii Radio pe Margareta Pâslaru, una dintre marile voci ale muzicii uşoare româneşti. La 55 de ani de la debutul său în muzică, Margareta Pâslaru a lansat albumul “Margareta 70” în prezenţa domnului Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General Radio România, a Ruxandrei Săraru, apreciat realizator radio, şi aplaudată de un public numeros. Produs de Fundaţia Radio România, albumul cuprinde o selecţie inedită de cântece populare din repertoriul îndrăgitei cântăreţe, la care se adaugă înregistrări recente din perioada 2006 - 2013. Drepturile de autor ale albumului au fost cedate în beneficiul Băncii de Alimente a Crucii Roşii Române. (…)”
Iuliana Tudor, lansare CD “Margareta 70” Sala Radio 01.11.2013: Multumesc Margaretei Paslaru pentru exemplul uman care este, pentru artistul care este si pentru urmele importante pe care le lasa in fiecare inima de roman, de la cei mici pana la cei mai mari. Multumesc si ma inclin asa cum ar trebui sa o facem cu totii.
Actualitatea muzicala nr. 1 - ianuarie 2014 Margarea Paslaru 'Margareta 70': “Un album cu adevărat de colecţie, editat de Fundaţia Radio România (sperăm să aibă şi difuzare pe măsură, fiindcă toate drepturile de autor sunt cedate “Băncii de alimente” a Crucii roşii), retrasând 55 de ani de carieră exemplară.”