"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

luni, 25 martie 2019

Margareta Paslaru, povestea unei fotografii


Sursa: adevarul.ro_ 25 martie 2019, autor Diana Frîncu

Povestea unei fotografii: cum a ajuns Margareta Pâslaru, de doar 21 de ani pe atunci, să joace alături de marele Caragiu
 Toma Caragiu şi Margareta Pâslaru în piesa ”Opera de trei parale”, în regia lui Liviu Ciulei

O fotografie rară, expusă în foaierul teatrului din Ploieşti, surprinde un moment special din istoria artei teatrale din România. Maestrul Toma Caragiu alături, pe scenă, de Margareta Pâslaru, în piesa ”Opera de trei parale” de Bertolt Brecht.
Fotografia este din 1964, an în care artista, cunoscută publicului în primul rând pentru cariera sa muzicală, debuta ca actor pe scena unuia dintre cele mai imporante teatre din ţară. Cel care a ”răpit-o” muzicii nu a fost Toma Caragiu, ci regizorul Liviu Ciulei, care descoperise talentul dramatic în tânăra aflată la începutul carierei.
"Opera de trei parale" de Bertolt Brecht în regia lui Liviu Ciulei s-a jucat pe scena Teatrului ”Lucia Sturza Bulandra” şi a avut sute de reprezentaţii. În 1964, Toma Caragiu era unul dintre cei mai apreciaţi actori români, se afla în vârful carierei. De 11 ani deţinea funcţia de director al teatrului din Ploieşti al cărui destin avea să-I conducă până în 1965.
Margareta Pâslaru era însă la debut de carieră. Avea doar 21 de ani când a fost aleasă de marele regizor să urce pe scenă alături de mult mai cunoscutul Toma Caragiu. Debutase pe micul ecran doar cu patru ani mai devreme în emisiunea lui Valeriu Lazarov, ”Toată lumea face sport”, unde a interpretat o piesă în limba italiană. Apariţia ei a fost un mare succes, certificat puţin timp mai târziu de un record de vânzări pentru primul ei disc înregistrat la Electrecord.

Toma Caragiu alături de o altă mare artistă a teatrului românesc, Clody Bertola, în piesa ”Lungul drum al zilei către noapte”, pusă în scenă în anul  1976. Un an mai târziu, Toma Caragiu avea să moară în timpul marelui cutremur

1964 a fost cu siguranţă anul de lansare al Margaretei Pâslaru ca actor. Doi ani mai târziu, regizorul Francisc Munteanu o va distribui în filmul ”Tunelul”, alături de Florin Piersic, Ion Dichiseanu şi Ştefan Bănică. Urmează apoi celebrul film pentru copii ”Veronica”, în regia Elisabetei Bostan, în care Margareta Pâslaru interpretează rolul unei educatoare.
Margareta Pâslaru se va mai întâlni cu actorul Toma Caragiu pe marele ecran în ”Gloria nu cântă”, un film din anul 1976, în regia lui Alexandru Bocăneţ.

Toma Caragiu împreună pe scenă cu Grigore Vasiliu Birlic, în ”D'ale carnavalului”, de I.L caragiale (1968)

Margareta Pâslaru alături de Toma Caragiu nu este singura fotografie specaală expusă în holul teatrului ploieştean. Maestrul, care avea să conducă această instituţie de cultură timp de 12 ani, în perioada 1953 (avea doar 28 de ani când a preluat frâiele teatrului) şi până în 1965, a fost surprins pe scenă de fotografii vremii alături de alţi mari artişti.
Într-una dintre fotografii apare împreună cu Grigore Vasiliul Birlic, în piesa ”D-ale carnavalului”, de I.L Caragiale (1968) sau alături de Clody Bertola în piesa ”Lungul drum al zilei către noapte” de Eugene O’ Neill (1976).
  

joi, 14 martie 2019

Margareta Paslaru - acte de caritate prin muzica


Sursa: libertatea.ro_ 14.03.2019_ autor Ana Maria Pasat
Margareta Pâslaru face acte de caritate în secret. Cântăreața ajută nevăzători, copii, dar și studenți talentați de la Conservator
Margareta Pâslaru a aflat întâmplător, citind un articol pe internet, că nevăzătorii sunt lipsiți de sprijin. Iar de atunci, s-a implicat în diverse acte de caritate în favoarea lor. Artista are grijă și de studenții talentați de la Conservator, pe care-i ajută cu diverse burse.
”În tinerețe ne străduim să ne facem un nume. La maturitate trebuie să ne folosim numele spre binele altora”, este mottoul după care se ghidează în viață Margareta Pâslaru, postat chiar pe blogul său.
La 75 de ani, artista care și-a făcut un nume în epoca comunismului, grație talentului și vocii sale, se implică, în prezent, în acte de caritate despre care foarte rar vorbește. Asta fiindcă pentru ea importantă nu este publicitatea. Important e ajutorul pe care-l acordă semenilor săi.
Din 1993 încoace, câștigurile rezultate din vânzările albumelor sale s-au dus către cauze nobile. Iar drepturile de autor ce-i revin de pe urma albumului ”Providența”, lansat anul trecut, sunt redirecționate integral către asociații de nevăzători.
Vise frumoase pentru copii
Margareta Pâslaru a mai sprijinit, de-a lungul timpului, orfelinate, iar în urmă cu câțiva ani, a reușit să convingă conducerea Spitalului Grigore Alexandrescu să introducă un program de basme, pe care le-a înregistrat la o editură, care să fie difuzate seara, pentru a le abate copiilor gândul de la durere. Programul se numește ”Vise frumoase, copii” și există și acum la spitalul de pediatrie din București.
De asemenea, artista asigură burse pentru studenți talentați, dar fără posibilități materiale, de la Conservator, pentru a-și îndeplini visul.
În prezent, discreta artista se dedică nu doar cauzelor nobile, ci și volumului doi al cărții sale, ”Eu și timpul”.
”Îmi ocupă zilele, chiar nopțile, acum, în 2019. Prin urmare, simplific agenda pe cât posibil, pentru a scoate din arhivă mii de fotografii, sute de articole, care așteaptă a fi puse în ordine cronologică și apoi scanate”, ne-a mărturisit cântăreața. 



sâmbătă, 2 martie 2019

Margareta Paslaru invitata in studioul Radio Guerrilla - 2 martie 2019




Iulian Tanase, Margareta Paslaru, Madalina Stefu si Mitos Micleusanu la Radio Guerrilla


Sursa: Razboiul sfarsitului saptamanii _ Radio Guerrilla_ autor Madalina Stefu 01.03.2019

REVISTA RADIO GUERRILLA


MARGARETA ȘI TIMPUL
Margareta Pâslaru este, cu siguranță, printre acele chipuri inconfundabile care au amprentat generații întregi și care, în același timp, continuă să inoveze și să inspire atât muzica, cât și cultura românească. 

Ea va fi prezentă în Mansarda Radio Guerrilla sâmbătă, 2 martie, ca invitat special al Războiului Sfârșitului Săptămânii, cu Iulian Tănase și Mitoș Micleușanu, de la 10:30.
Margareta rămâne simbolul artistului complet, de la timbrul ei atât de special, până la compozițiile muzicale proprii, aparițiile în teatru și film, precum și eleganța care a dat, poate, primul "fashion icon" românesc și un anumit tip de frumusețe care iese din tipare și din timp. 
Dacă există o constantă în cei 60 de ani de carieră neîntreruptă a doamnei Pâslaru, aceea e, poate, acest spirit războinic care a căutat să se reinventeze de fiecare dată, rămânând de fiecare dată autentic, irepetabil.
______________________________________________

In emisiune am ascultat: 
- Amantii mei sunt cartile intelepte - muzica, voce Margareta Paslaru, versuri Agatha Grigorescu Bacovia
Libertatea nu se invata – muzica, text, voce Margareta Paslaru
NU ! – muzica Margareta Paslaru, versuri Virgil Carianopol, voce Margareta Paslaru
Faramita – muzica, text, voce Margareta Paslaru
- Spuneam ca nu-mi pasa – muzica Oscar Benton, text Aurel Felea, voce Margareta Paslaru
Time is a monster – muzica, text Margareta Paslaru, voce Margareta Paslaru, Ovidiu Niculescu
Mai bine soarta lui Sisif  – muzica, voce Margareta Paslaru, versuri Ion Horea
Pansele negre – muzica  Margaeta Paslaru, versuri George Bacovia, voce Margareta Paslaru, Florin Zamfirescu
Tags – vesnic, singur, ploua – muzica, voce Margareta Paslaru, versuri George Bacovia