"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 30 iunie 2021

Margareta Paslaru vazuta de criticul de film Alex Leo Serban

Sursa: ell.ro_ 13.04.2011 

Margareta, de Alex. Leo Serban

Margareta, de Alex. Leo Serban

Acum un an, la Paris, am avut placerea si privilegiul de a o cunoaste pe cea care a fost idolul copilariei mele: Margareta Paslaru. Era invitata Festivalului de film romanesc pe care-l face, de citiva ani, Dan Burlac – neobositul promotor (si, uneori, producator) al acestui cinema.

Aflasem, de la colega mea Magda Mihailescu, ca Margareta urma sa fie prezenta intr-una din zile; era exact ziua cind trebuia sa sosesc de la Clermont-Ferrand (drum lung, din inima Frantei...).

Am ajuns pe dupa-masa in Gare de Lyon, m-am repezit – cu tona de bagaje – spre metrou si am ajuns, la prietenii mei parizieni din arondismentul 16, putin du­pa ora cind urma sa-si faca aparitia Margareta la cinema-ul „Le Latina”. Gi­fiiam, eram un lac de transpiratie... Am facut repede un dus, m-am schimbat si am luat iarasi metroul in sens invers; aveam inima cit un purice la gindul ca o s-o ratez!

Intilnirea era sus, in incaperea de deasupra cinema-ului unde, de citeva ori pe saptamina, au loc seri de tango. De asta data, ritmurile voluptuos-melancolice erau inlocuite cu un slagar cinematografic irezistibil: „the title song” – cum zic anglo-saxonii – din filmul Veronica (muzica, daca nu ma insel, este a lui Temistocle Popa). M-am gindit ca e un semn bun: „Veronicaa, Veronicaaa, fata buna si cuminte”, cintat de Margareta, suna ca un descintec care deschide calea spre Zina din film – si cintareata/actrita din realitate...

Caci, pentru mine cel putin, Margareta ramine – incontestabil –nu doar cea mai frumoasa, cea mai glorioasa si cea mai duioasa amintire din „vremea muzicii usoare romanesti”, ci si cea mai actuala (desi discreta) vedeta adevarata pe care va fi cunoscut-o „showbiz”-ul autohton de cind e el „showbiz”. Farmecul ei s-a dovedit durabil si este intact: care alta artista se poate lauda ca, pe linga slagarele pe care le stim, si care au intrat in cultura populara odata cu Vocea pe care i-o stim, au in CV un rol in teatru, in regia lui Liviu Ciulei (Polly, din Opera de trei parale)?

Si care alta „cintareata de muzica usoara” se poate lauda cu un rol in cinema, scris anume pentru ea, precum cel din fermecatorul Un film cu o fata fermecatoare (scenariul: Radu Cosasu; regia: Lucian Bratu)? Margareta a trecut prin toate cu gratie si cu talent, demonstrind nu doar o inteligenta actoriceasca remarcabila, dar si o inspirata capacitate de reinventare a propriei cariere...

Cind i-am fost prezentat, recunosc ca m-am facut piftie! Desi Margareta Paslaru nu are nimic intimidant – este o doamna inca frumoasa si cocheta, care vorbeste intelept si precis –, forta personalitatii sale te subjuga. Am avut parte de citeva minute de tête-à-tête (mai intii crispat, din partea mea, apoi absolut rela­xat, gratie Margaretei), inainte ca hoardele de copii insotiti de parinti sa navaleasca in „sala de tango” unde Zina Veronicai oficia miracolul intilnirii cu Vedeta Preferata.

Margareta era acolo, in carne si oase, imbracata frumos in negru si alb, cu un lornion la butoniera, fara nimic artificial – fericita, pur si simplu, sa-si cunoasca fanii cei mai tineri. Fericirea lor era si a mea.

Articol publicat in ELLE Februarie 2008


luni, 28 iunie 2021

Margareta Paslaru sarbatorita la Muzeul National al Literaturii Romane - 28 iunie 2018

 

28 iunie 2018, Muzeul National al Literaturii Romane - Margareta Paslaru a fost sarbatorita la implinirea a 60 de ani de activitate artistica neintrerupta. 

Invitata de onoare a fost distinsa poeta Ana Blandiana ale carei versuri au inspirat-o pe artista cand a compus Lasa-mi, toamna, pomii verzi – cel mai longeviv slagar componistic, O furnica poeta, Parintii si cea mai recenta creatie – Biserici inchise; aceasta piesa va deschide viitorul album al Margaretei Paslaru.

Amfitrion a fost doamna Elena Lorreta Popa. Dintre cei prezenti a vorbit si actorul Eugen Cristea, interpretul pieselor "Balada focului" - muzica, text Margareta Paslaru si "NU!" - muzica Margareta Paslaru, versuri Virgil Carianopol incluse pe albumul de autor "Stelele filmului canta" 2015.


VIDEO: Margareta Paslaru invitata la Muzeul National al Literaturii



 

joi, 24 iunie 2021

Margareta Paslaru, prima auditie a compozitiei "Sa-l fericesti" la Radio Romania Actualitati


24.06.2021 - Daniela Mihai Soare, realizatoarea emisiunii "Intre prieteni" - Radio Romania Actualitati, a vorbit azi despre viitorul CD al Margaretei Paslaru si a difuzat compozitia "Sa-l fericesti". Citat: "Este vremea sa ascultam acum intre prieteni o piesa in prima auditie. Una dintre marele doamne ale muzicii usoare romanesti Margareta Paslaru lucreaza la un nou album. Va fi lansat in toamna la casa Roton, se numeste Vibratii. Este un disc in beneficiul World Vision. Piesa de deschidere a acestui album, un tango, "Sa-l fericesti", asa se numeste, sa auzim acum."






miercuri, 16 iunie 2021

Margareta Paslaru - "Biserici inchise" noua copozitie pe versuri de Ana Blandiana

Versurile distinsei poete Ana Blandiana au inspirat-o pe Margareta Paslaru cand a compus "Biserici inchise". 

La inregistrare artista l-a invitat pe actorul Andi Vasluianu. 

Piesa a fost lansata pe SoundCloud si YouTube pe 13 iunie 2021.

Aranjament Andrei Kerestely, foto Lucian Nastase

VIDEOMargareta Paslaru “Biserici inchise”, invitat Andi Vasluianu







duminică, 6 iunie 2021

Margareta Paslaru "Idei" - cronica in revista Actualitatea muzicala

Sursa: Actualitatea muzicala nr.1_ ianuarie 2021, pag. 48,49; autor Dorin Manea

http://www.ucmr.org.ro/Texte/Actualitatea-Muzicala-2021-01.pdf

 

Margareta Pâslaru: „Idei”


Subintitulat, după titlul piesei ce deschide albumul, “Cu haina pe umeri”, acest album editat în formă digipack de casa Roton merită o atenţie specială. Pe de o parte deoarece, consecventă preocupărilor şi principiilor sale generoase, artista cedează toate încasările rezultate în beneficiul Programului Banca de Alimente al Crucii Roşii, iar pe de alta caracterului său aparte. Astfel, protagonista ne propune 15 frumoase compoziţii proprii, câteva noi-nouţe, altele reactualizate (pe mapă este precizată data elaborării iniţiale, în anii ’60, 70 sau chiar, într-un caz, 1950), nu o dată păstrând aranjamentul original. Dar atracţia vine, ca de obicei pe albumele recente ale Margaretei Pâslaru, de capacitatea ei de a atrage şi implica în proiectele ei muzicale personalităţi pe care nu le-ai vedea prezente pe un disc de muzică uşoară. Este cazul actorilor Horaţiu Mălăele şi Emilia Popescu, al cântăreţei de muzică populară Sofia Vicoveanca, al vedetei TV Virgil Ianţu (chiar dacă, să nu uităm, el are pregătire muzicală), al criticului de artă Marina Constantinescu, alături de care ne bucurăm a reîntâlni voci pe care cei tineri poate nu le cunosc, dar care au însemnat ceva la vremea respectivă – Păuniţa Ionescu (stabilită în Germania) sau Maria Nagy (în Ungaria – de altfel textul este adaptat în limba maghiară). O adevărată încântare este duetul dintre Margareta şi valoroasa cântăreaţă de jazz Luiza Zan, pe o temă de George Gershwin. Se înţelege, bună parte din melodii este interpretată de protagonistă însăşi, între acestea regăsind celebra “Lasă-mi, toamnă, pomii verzi!” sau piese scrise în 2020, aşa cum în compania invitaţilor reascultăm în versiuni inedite titluri de succes cum ar fi “Turneul” sau “Mai bine soarta lui Sisif”. Între semnatarii aranjamentelor muzicale figurează Andrei Kerestely, George Popa, Călin Grigoriu, Mircea Romcescu, dar şi Alexandru Avramovici sau Radu Goldiş. Înregistrările au fost realizate şi masterizate la Midi Sound Studio, cu Jolt şi Andrei Kerestely. Discul se încheie cu rugăciunea “Tatăl nostru”, pe muzica Margaretei Pâslaru, cât se poate de potrivită pentru vremurile de restrişte pe care le trăim. Încă o dată plurivalenta artistă ne dăruieşte un disc în care fiecare din cele 18 piese se ascultă cu o nedisimulată bucurie sufletească ...