"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 6 martie 2011

Evenimentul zilei: Voluntarii tăcuţi: VIP-uri care fac un bine, fără surle şi trâmbiţe

Sursa: Evenimentul zilei ne. 6123 / 05.03.2011/ autor Dan Arsenie

http://www.evz.ro/detalii/stiri/voluntarii-tacuti-vip-uri-care-fac-un-bine-fara-surle-si-trambite-923124.html

FĂRĂ VÂRSTĂ
La 67 de ani, Margareta Pâslaru a fost numită ambasadorul Anului European al Voluntariatului în România. Face voluntariat de 25 de ani. Din 2006, le citeşte poveşti copiilor din spital

Margareta Pâslaru a cunoscut voluntariatul în SUA, unde a emigrat în 1983
foto - Lucian Nastase

Când am solicitat-o pentru interviu nu a zis nu, dar avea o oarecare teamă în glas. "Nu vreau să pară că fac asta pentru reclamă", şi-a scuzat Margareta Pâslaru reacţia. Dovadă că artista nu face voluntariat pentru PR - "pentru a-ţi pune poze pe Facebook", cum descrie plastic Zoli - stau cei 25 de ani în care puţini dintre noi au cunoscut o altă faţă a artistei.

Într-o discuţie cu EVZ, artista îşi spune experienţele de voluntar. O întrebăm mai întâi ce a îndemnat-o să se implice în voluntariat. Îi este greu să răspundă la întrebare. "Este o pornire interioară, nu-mi face plăcere să vorbesc despre sentimente. Prefer să acţionez", spune artista, care se simte mult mai bine atunci când îşi aminteşte de activităţile ca voluntar. Ca şi Zoli, vocea a fost obiectul voluntariatului.

Voce pentru nevăzători

Ajunsă în Statele Unite în 1983, Margareta Pâslaru şi-a deschis o casă de producţie, realizând o serie de emisiuni cultural-educative, care i-au asigurat succesul, dar, totodată, au ajutat-o să înţeleagă nevoile societăţii. Primele contacte cu voluntariatul au fost atunci când Institutul Braille din New York a invitat-o să înregistreze literatură pentru nevăzători.

Apoi, filmând un program numit "Meals on Wheels" (mese pe roţi - în traducere), a înţeles importanţa de a transporta mâncare caldă la locuinţele vârstnicilor şi a revenit ca voluntar, în anii de după emisiune.

Poveşti pentru copii

În America a început să descopere şi satisfacţia sufletească pe care ţi-o oferă alinarea suferinţei unor copii. "Citeam poveşti de la pat la pat, la Spitalul Overlook", povesteşte artista. Dacă micuţilor le spunea poveşti, pacienţii adulţi o puteau auzi pe artistă cântând: "Melodiile au atins sufletul pacienţilor, ajutându-i pe moment săşi uite suferinţa. Am iniţiat, cu acceptul medicilor, o formă de terapie «Music is the medicine» (muzica este medicamentul)".

După vreo 15 ani în SUA, artista a încercat să aducă ceva din spiritul voluntariatului şi în România. O ştire din februarie 2000 prezenta programul unei vizite de şase zile a Margaretei în România. Ştirea începe aşa: "Margareta era tristă pentru că Taromul nu i-a înlesnit transportul celor nouă saci cu jucării pe care voia să le aducă orfanilor din România".

În anii ce au urmat, acţiunile Margaretei Pâslaru au avut însă succes. În 2006, a păşit pentru prima dată în Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu", din Bucureşti, pentru a le citi micuţilor poveşti. "Fac asta de câte ori am o fereastră liberă", spune artista.

Cum a ajuns Banca de Alimente în România

Dacă tot vorbim despre Crucea Roşie, artista a fost cea care a propus filialei din România să împrumute "Banca de Alimente". Se întâmpla în 2009. Începând cu acel an, s-au colectat peste 200 de tone de alimente, distribuite nevoiaşilor. În acest an, Reprezentanţa Europeană i-a propus artistei titlul de Ambasador al Anului Voluntariatului. Odată cu distincţia, a fost aprobat programul "Voluntarii muzicii". "Cu sprijinul firmei Chelgate şi al profesorilor, voi vizita şcoli şi licee, încurajând formarea de cluburi muzicale, prin care vom descoperi talente", spune artista.

"Optez pentru calitatea timpului, nu durata lui. Ca artist, dăruirea de sine este firească."
MARGARETA PÂSLARU, ambasadorul Anului Europen al Voluntariatului în România




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu