Sursa: Jurnalul National / 11.03.2011/ autori: Oana-Maria Baltoc, Anca Nicoleanu
Sursa foto: Jurnalul National
http://www.jurnalul.ro/special/special/nu-exista-conflict-intre-generatii-571250.html
Maria Dinulescu şi Margareta Pâslaru lansează campania "Generaţia nouă apreciază şi susţine generaţia matură".
Margareta Pâslaru şi Maria Dinulescu, Maria Dinulescu şi Margareta Pâslaru, indiferent de ordinea în care le-ai pronunţa numele, ai certitudinea că vorbeşti despre valoare, talent, dăruire pentru profesia de artist. Conflictul dintre generaţii care ar otrăvi mediul artistic este o falsă problemă pe care o demontează această alăturare a două generaţii într-o campanie gândită de tânăra Maria Dinulescu şi intitulată "Generaţia nouă apreciază şi susţine generaţia matură".
(...)Pe această primă copertă, parte a campaniei "Generaţia nouă apreciază şi susţine generaţia matură", este vădită admiraţia pe care Maria Dinulescu o nutreşte faţă de Margareta Pâslaru. S-a oprit la dânsa din mii de motive, pe care îi este greu să le sintetizeze: "Vocea, frumuseţea, prezenţa constantă în viaţa noastră sunt lucrurile pe care le apreciem cu toţii, dar trebuie să vă mărturisesc că pe parcursul acestei colaborări am descoperit un foarte mare respect pe care îl poartă publicului. Le mulţumeşte şi îi protejează pe cei care i-au fost alături în ultimii 50 de ani. Mă impresionează generozitatea dumneaei. Doamna Margareta Pâslaru este parte din identitatea României. Avem nevoie să ne cunoaştem caracterele fundamentale ale acestei ţări, pentru că acestea sunt lucrurile care ne dau forţă şi unicitate oriunde am merge. Doamna Margareta Pâslaru este o interpretă foarte iubită de public încă de pe vremea când vocea îi răsuna de pe discul de ebonită, ascultat la patefon şi care acum, cu CD-ul de autor "Lasă-mi, toamnă, pomii verzi", celebrează 50 de ani de la prima imprimare. Această artistă este o prezenţă de un rafinament aparte, un model demn de urmat. Dumneaei este prima româncă invitată la MIDEM-Cannes, unde a obţinut alături de Dalida, Mireille, Mathieu, Udo Jurgens, Adriano Celentano, Trofeul MIDEM - Discul de marmură. Din anul 1993 continuă tradiţia de a ceda drepturile cd-urilor pentru cauze nobile. Astfel, drepturile de autor ale cd-ului aniversar au fost cedate în beneficiul campaniei "Artişti pentru Artişti” UNITER." Nu în ultimul rând, Margareta Pâslaru a fost aleasă ambasadorul Anului European al Voluntariatului 2011 în România. Artista a compus şi un cântec de promovare a campaniei, omologul ei în Regatul Unit fiind Sir Elton John.
De cealaltă parte, Margareta Pâslaru este sensibilă la talentul, atitudinea, frumuseţea Mariei Dinulescu, la unison cu cei care au distribuit-o în filme, regizorii Radu Mihăileanu, Cătălin Mitulescu şi Cristian Nemescu: "A avea parteneri precum Rutger Hauer, Armand Assante şi Anthony Delon, nu-i puţin. Îmi plac ideile Mariei, recunoştinţa faţă de profesoara ei, Sanda Manu, respectul acordat înaintaşilor. Se pare că nimic nu-i întâmplător în viaţă, doamna Sanda Manu figurează pe afişul primului meu recital "One Woman Show"; la numai 25 de ani, sărbătoream în 1968 zece ani de activitate." Atât Maria Dinulescu cât şi Margareta Pâslaru vorbesc cu emoţie despre ceea ce le inspiră zi de zi, dar şi despre ce le-a ghidat la început de drum în profesia pe care au îmbrăţişat-o: "Când am terminat facultatea, mergeam prin alte universităţi la cursurile profesorilor importanţi pentru că vroiam să cunosc marile valori contemporane. Astăzi îi caut peste tot şi, cum le văd lucrările expuse, imprimate sau editate încerc să ajung la ei ca să-i cunosc. În ultima vreme m-am îndrăgostit de "Alchimist” al lui Sorin Ilfoveanu şi de prezenţa Norei Iuga la un club de poezie unde spunea "Sunt ca natura şi mie mi se pare că în România natura încă există". De ce mă inspiră aceşti oameni? Vă rog să le descoperiţi "munca" şi o să vă simţiti vii!” Margareta Pâslaru mărturiseşte că vizionând filmul "Preludiul Gloriei" - în mijlocul unei familii în care opera şi muzica instrumentală clasică a fost dintotdeauna o prezenţă constantă -, peliculă în care dominau lucrări de Bach, micul geniu Roberto Benzi a "convins-o" de importanţa lecţiilor de pian: "Astfel, orele în care exersam arpegii şi game s-au dublat, spre bucuria profesoarei. Ulterior, pelicula "Vârsta dragostei", cu Lolita Torres, m-a atras către muzica "uşoară". Faptul că ştiam să bat castaniete - de la clasa de balet - a înlesnit memorarea melodiilor cântate de Lolita; după spusele colegilor de liceu, avea şi ea o aluniţă purtătoare de noroc (n.n. ca şi Margareta)." (...)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu