Faceți căutări pe acest blog

vineri, 2 august 2013

Margareta Paslaru - "Mamaia'73 = Margareta 15"


Informatia Bucurestiului - 12 iulie 1973 - autor Eugen Comarnescu

Dupa un an de pauza (1972) Festivalul Mamaia se reia in 1973 cu editia a VIII-a.
Margareta Paslaru a fost optiunea a 6 compozitori participanti la concursul de creatie :
Premiul Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste – creatie - Stelele - muzica George Grigoriu, text Angel Grigoriu si Romeo Iorgulescu   
Mentiune a Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste - creatie - La noi – muzica Aurel Manolache, text Sasa Georgescu 
Mentiune a Comitetului de Stat al Radioteleviziunii Române - creatie - Cânta un ciobanas - muzica Temistocle Popa
Mentiune a Comitetului de Stat al Radioteleviziunii Române - creatie - Si m-am trezit că iubesc - muzica Temistocle Popa, Aurel Storin 
Nu te vreau – muzica Marius Teicu,  text Flavia Buref
Seara – muzica Radu Serban, text Gheorghe Valcu

La Mamaia'73 artista a cantat in recital
 compozitia "Daca ai ghici" inregistrata pe acest disc
Margareta Paslaru sustine un recital, compozitia proprie "Daca ai ghici" -muzica si text, bucurandu-se de un succes deosebit. Alte melodii din recital :
- Buna dimineata soare - George Grigoriu; text Angel Grigoriu-Romeo Iorgulescu
- Alergatori de cursa lunga - muzica si text  Margareta Paslaru
- Cu el - muzica Paul Urmuzescu; text Mihai Dumbrava
- Veronica – muzica Temistocle Popa; text Mircea Block
- Tarina de la Gaina – folclor

Dobrogea noua - nr. 7749 - 20 iulie 1973 :
- Ce sentimente incerci Margareta Paslaru la aceasta editie a festivalului?
- Daca mi s-au incredintat sase piese in festival am motive sa fiu fericita, am argumente sa cred ca atat organizatorii cat si compozitorii n-au pierdut increderea in solista care i-a insotit si acum 10 ani, la debutul manifestarii. Pentru mine, jubileul festivalului are o dubla semnificatie: microrecitalul - in care voi aduce cele mai frumoase piese ale repertoriului meu curent - inscris in programul actualei editii coincide cu implinirea a unui deceniu si jumatate de la debut in muzica usoara. Deci, sant de doua ori fericita, si nu fara motiv.

Scanteia - 23 iulie 1973 - Smaranda Oteanu: " (...) Au fost apreciate de public piesele ritmice, viitoare slagare, care, de pe acum, se pot fredona: Nu te vreau (Marius Teicu - compozitor debutant in acest concurs) Seara - de Radu Serban.(...)"

Informatia - Miercuri 18 iulie 1973 - Alexandru Stark: « (...) As afirma ca ieri s-au lansat cateva melodii valoroase, care au toate sansele sa devina slagare. Ma gandesc la cantecele "Si m-am trezit ca iubesc" de Temistocle Popa, la antrenantul "La noi" al lui Aurel Manolache. Ma bucur sa mentionez inca o data inaltul profesionalism al interpretilor nostri, minutiozitatea cu care s-au pregatit (Asta ma face sa consemnez cu regret disparitia concursului de interpretare). Sa notam, deci, Margareta Paslaru, Marina Voica, Sergiu Cioiu (...)»

Informatia - 21 iulie 1973 - Alexandru Stark: FINAL SI FINALITATE Confirmari. Se pare ca in relatarea de ieri nu am fost departe de adevar, sustinand ca ultimele doua seri au apartinut interpretilor, care au reusit sa gaseasca valori in melodiile ce le-au fost incredintate in vederea celei de-a doua interpretari. Asa s-a intamplat cu Margareta Paslaru ("Stelele" de George Grigoriu si "La noi" de Aurel Manolache).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.