"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 3 august 2013

Margareta Paslaru si la editiile 1975, 1976 - dupa care Festivalul Mamaia s-a intrerupt pentru multi ani



In 1974 Margareta Paslaru cunoaste fericirea de a fi mama, motiv pentru care nu participa la festival.

Intre 22-27 iulie 1975 se desfasoara editia a X- a, jubiliara, a Festivalului.


Margareta Paslaru interpreteaza in concursul de creatie 3 melodii, doua dintre ele fiind premiate de juriu.

Premiul I – creatie - Melodiile dragostei - muzica Ion Cristinoiu, text Mihai Dumbravă
Premiul II – creatie - Aici la mine acasă – muzica George Grigoriu, text Angel Grigoriu-Romeo Iorgulescu 

Balada – muzica Radu Serban, text Aurel Storin


Melodia lui Radu Serban, interpretata in duet de Margareta Paslaru si Marina Voica, este un exemplu ca nu intotdeauna piesele nepremiate sunt uitate de public. Si acum, dupa aproape patru decenii, aceasta melodie se difuzeaza, devenind un punct de referinta al editiei Mamaia’75.


Dobrogea noua - 22 iulie 1975 « Azi incepe la Mamaia editia a X a jubiliara a Concursului national de muzica usoara (...) Cunoscuta si unanim apreciata solista de muzica usoara Margareta Paslaru a participat, la aproape toate editiile concursului national de muzica usoara. Tocmai de aceea, poate face o comparatie cu editiile precedente.
- Da, pot sa afirm ca in acest an, melodiile sunt si ele simtitor imbunatatite, raspunzand unei arii tematice bogate.  In ceea ce ma priveste, voi interpreta 3 melodii, ce mi-au fost incredintate de compozitorii Radu Serban, Ion Cristinoiu, si George Grigoriu. Cantecul "Balada" de Radu Serban il voi canta in duet cu Marina Voica. Aceasta imi aminteste de faptul ca, in urma cu multi ani, am debutat impreuna la Televiziune, cantand - tot in duet - melodia "Pe aripa vantului". Este daca vreti, o frumoasa si placuta "reintalnire" in fata aceluiasi microfon... »

Acompaniata de Orchestra Radioteleviziunii condusa de maestrul Sile Dinicu, Margareta Paslaru sustine un recital.





Anul urmator, intre 26-31 iulie, la Mamaia’76, Margareta Paslaru a fost mesagera a 4 compozitori, interpretand 5 melodii. Este editia in care artista participa si in calitate de textiera.

Premiul II - Un roman de dragoste – muzica Temistocle Popa, text Mihai Dumbravă 

Sa fii invingator – muzica Temistocle Popa, text Margareta Paslaru
Pana ieri – muzica Horia Moculescu, text Mihai Maximilian
Casa mea – muzica Florin Bogardo, text Alexandru Mandy
Numai cerul si pamantul – muzica Vasile Veselovschi, text Gheorghe Valcu


Scanteia - 29 iulie 1976 : « Au fost prezenti pe scena concursului cei mai buni solisti ai momentului actual. Dintre ei s-a detasat Margareta Paslaru (cu cinci piese) un exemplu de interpretare, tinuta artistica si costumatie de scena (…)».

Dobrogea noua - iulie 1976 « Margareta Paslaru debuteaza la Mamaia ...ca poeta! »  Se pare ca cel mai solicitat interpret de catre compozitorii care participa la actuala editie a concursului este atat de apreciata Margareta Paslaru. Margareta Paslaru ne-a declarat: pentru mine concursul Mamaia '76 reprezinta un debut foarte important. Da. Desi am participat pana in prezent la aproape toate editiile, este pentru prima data cand concurez in calitate de textier. Temistocle Popa a scris muzica, iar eu versurile melodiei "Sa fii invingator". Sa recunoastem ca in momentul in care am compus-o, nu ne gandeam la victoriile noastre de la Montreal, dar iata cat de bine se potriveste! »

Margareta Paslaru a sustinut un recital fiind acompaniata Formatia Romanticii condusa de Mircea Dragan.  Printre piesele interpretate s-au remarcat propriile compozitii - muzica si text - blues -ul "Fara sa vrei" si „E-o lupta-n toate cele”; celelalte piese au fost: „Melodiile dragostei”, „Cantec din Oas”, "Porti inalte”,  „Frumoasa-i ziua”.

Incepand cu 1977 Festivalul Mamaia de intrerupe pentru multi ani.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu