Faceți căutări pe acest blog

duminică, 22 septembrie 2013

Margareta Paslaru si "Un film cu o fata fermecatoare" - pe marele ecran in Noaptea Alba a Filmului RomanescMihai Chirilov - gazda evenimentului, invitata sarbatorita actrita Margareta Paslaru si criticul de film Calin Caliman, 
la Noaptea Alba a Filmului Romanesc - 20.09.2013

Noaptea Alba a Filmului Romanesc – 20 septembrie 2013 – a readus pe marele ecran si pelicula “Un film cu o fata fermecatoare” (regia Lucian Bratu) produsa in 1966 si prezentata in premiera pe 6 martie 1967 la Cinema Victoria din Bucuresti. 

Cei care au participat au avut surpriza de a fi intampinati in foaierul salii chiar de protagonista filmului, actrita Margareta Paslaru, care le-a oferit cate o copie a programului de sala de la premiera din urma cu 46 de ani. Spectatorii, in mare majoritate cu mult mai tineri decat filmul, au primit si celebrul autograf cu o margareta.

O alta prezenta memorabilia a fost si acceea a criticului de cinema Calin Caliman, cel care a scris cronica extrem de favorabila a filmului in revista Contemporanul din 10 martie 1967. Domnia Sa a povestit despre un fapt unic in cinematografie: interzicerea proiectarii filmului dupa numai cateva zile din cauza ideologiei care nu corespundea “normelor de morala” din acei ani. Criticului i s-a impus sa gaseasca un redactor care sa publice in aceeasi revista o cronica negativa. A fost “ajutat” prin articolul “Un film reprobabil” aparut pe 17 martie 1967.

Calin Caliman a mai evocat o scena din film care, din pacate, a fost taiata aproape in intregime la montaj: dialogul dintre trei mari personalitati - criticul si istoricul D.I. Suchianu, scriitorul Romulus Vulpescu si antrenorul Emerich Jenei.


Mihai Chirilov (critic de film, directorul artistic al TIF) a vorbit laudativ la adresa actritei principale, pentru sarbatorirea careia s-a organizat aceasta vizionare. Dupa cateva cuvinte ale Margaretei Paslaru coplesita de amotie si de amintiri a urmat relatarea criticului Calin Caliman.

A urmat proiectia filmului si o senzatie extraordinara: Margareta Paslaru era printre spectatori dar si pe ecran in rolul “Ruxandra Vancu”.

La final, dupa aplauze si felicitari, actrita a revenit in fata spectatorilor cu cateva amintiri din timpul filmarilor. A vorbit si despre ceilalti participanti la realizarea acestui film: actorii Stefan Iordache, Emerich Schaffer, Marin Moraru, Ileana Stana Ionescu, Cornel Coman, Virgil Ogasanu, Grigore Gonta, Dorin Varga, scenaristul Radu Cosasu, compozitorul Richard Oschanitzky, solista Puica Igirosanu care canta pe genericul filmului. Dialogul cu publicul a fost intrerupt pentru ca se depasise ora de incepere pentru proiectia urmatorului film al Noptii Albe, “E pericoloso sporgersi” (regia Nae Caranfil).

In incheiere trebuie spus ca doar 3 din cele de 19 filme programate la aceasta editie au fost produse inainte de 1990: “Un film cu o fata fermecatoare” (regia Lucian Bratu - 1966), “Buletin de Bucuresti” (regia Virgil Calotescu - 1982) si “Morometii” (regia Stere Gulea - 1988).

Acelasi eveniment cu aceleasi filme a avut loc si in Cluj-Napoca tot pe 20.09.2013.
______________________________________________________________________________________________________________________________
Sursa: CinemaRX / 23.09.2013

Peste 4000 de spectatori au făcut noapte albă pentru a viziona filme româneşti
Pe 20 septembrie 2013 a avut loc cea de-a patra editie a evenimentului Noaptea Alba a Filmului Românesc. Cinefilii din Bucuresti au răspuns pozitiv la propunerea organizatorilor de a petrece o noapte întreagă în compania filmelor românesti. Comedii, drame, filme de referintă din istoria cinemaului autohton, premiere şi avanpremiere – un program extrem de variat.

(…) De momente speciale, pline de emotie, au avut parte cei care au ales să meargă la Un film cu o fată fermecătoare (r. Lucian Bratu). Artista Margareta Pâslaru si criticul de film Călin Căliman au oferit celor prezenti detalii legate de productia care a fost interzisă în 1967, la patru zile de la premieră. Naturală si fermecătoare ca întotdeauna, artista a oferit autografe, a stat de vorbă cu spectatorii si le-a oferit caietul program al filmului, realizat acum 46 de ani. (…)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.