"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 29 aprilie 2015

Margareta Paslaru invitata in emisiunea “Drumul lui Leşe” de Armindeni


Sursa: tvr2.tvr.ro / 29.04.2015
           tvrhd.tvr.ro / 29.04.2015


Margareta Pâslaru, la “Drumul lui Leşe” de Armindeni

Duminică, 3 mai, la TVR 2 şi TVR HD, sărbătorim Paparudele, Caloianul şi Amindeniul alături de Grigore Leşe şi invitata lui specială. De la ora 18.30.



Se încheie cea de-a treia săptămână de după Paști, aducătoare de veselie și petreceri.

În hotarul satului au avut loc unele dintre cele mai vechi și fascinante ritualuri: Paparudele și Caloianul. Acestea s-au numărat printre ritualurile de inițiere pentru tinerele fete, transformându-se, în timp, în ceremoniale agrare de primăvară. Ele vor aduce ploile bune, fertilitatea și belșugul verii, ne vor feri de secetă și ne vor aminti de puterea descântecului venit din vremuri de demult.

O altă zi importantă a fost 1 mai - Sărbătoarea de Armindeni, situată sub semnul unei străvechi divinități a vegetației. Ziua s-a serbat pentru odihna pământului, pentru sănătatea și înmulțirea turmelor și a cirezilor. Oamenii au băut vin roșu și pelin pentru a fi "puternici și rumeni în obraji". I se mai spune și "Ziua Pelinului” și este considerată început de vară.

Invitații din această duminică sunt fanfarâșii din Saelele, Teleorman, și cobzarul Constantin Gaciu din Dolj. Ei sunt cei care ne vor duce într-o lume a sonorităților aducătoare de reînnoire a timpului.


duminică, 26 aprilie 2015

marți, 21 aprilie 2015

Margareta Paslaru invitata la conferinta de presa privind EUROPAfest 2015



 Foto Lucian Nastase
___________________________________________________________________

Sursa: mediafax.ro / 20.04.2015 / Alexandru Hojda / MEDIAFAX foto


Interpreta Margareta Paslaru si directorul jmEvents, Luigi Gageos, participa la conferinta de presa a Festivalului International EUROPAfest 2015, in Bucuresti, luni, 20 aprilie 2015.

___________________________________________________________________

Sursa: The Romania jurnal / 20.04.2015 / autor Alina Butu


Over 300 artists from 45 countries at the upcoming EUROPAfest 2015 - fragment

The only European festival rejoining  4 musical genres – jazz, blues, pop and classic is back in 2015 with exceptional concerts. Under the motto ‘It’s all about live quality music!‘, EUROPAfest presents over 300 artists from 45 countries in Europe during 14 – 23 May, with special guests from USA, Australia, China and Japan. (…)

May 18 – 22 | workshops

The attraction point for the public is represented by the workshop-event led by the appreciated Margareta Paslaru. Workshops of jazz and violin will also take place.

___________________________________________________________________

Sursa: 9am.ro/ 20.04.2015

EUROPAfest 2015: Peste 300 de artisti, din 45 de tari, la Bucuresti si Sibiu - fragment

Festivalul International EUROPAfest, care reuneste patru genuri muzicale - jazz, blues, pop si clasic -, revine intre 14 si 23 mai la Bucuresti si Sibiu, peste 300 de artisti din 45 de tari urmand sa participe la eveniment, sub sloganul celei de-a 22-a editii, "It's all about live quality music!".
(...) Intre 18 si 22 mai, vor avea loc o serie de workshop-uri, iar punctul de atractie pentru public il reprezinta cel condus de Margareta Paslaru. De asemenea, vor avea loc ateliere de jazz si vioara pentru muzicieni. Prezenta la conferinta, Margareta Paslaru a declarat ca va fi adus un nou element pe scena Ibis: "Vom intervieva cativa dintre invitatii festivalului, dar si cativa actori si muzicieni romani".

joi, 16 aprilie 2015

Margareta Paslaru intervievata la Romania Pozitiva



Sursa: Romania pozitiva / 16.04.2015/  autor Florin Ghinda

INTERVIU MARGARETA PÂSLARU: ​”Dacă tinerii simt chemarea, vocația, pasiunea, dorința de perfecționare, nu au nevoie de recomandări”

 Campania “Artiști pentru Artiști”.

Aceasta actiune caritabila importanta pentru UNITER şi pentru artistii nostri a inceput in 2002, cand 50 de institutii teatrale donau incasari din vanzarea de bilete intr-un fond special: Fondul de Solidaritate Teatrala. Şi astfel, campania „Artistii pentru Artisti”,  instituita initial doar ca resort financiar s-a transformat repede intr-un stimulator al solidaritatii artistice si un semnal pentru publicul de teatru si pentru autoritati. Campania are loc anual, in intervalul martie – aprilie, definit ca o perioadă a solidaritatii teatrale, deoarece data de 27 martie este consacrata Zilei Mondiale a Teatrului.



Cu ocazia acestei campanii avem placerea si onoarea sa desfasuram o serie de scurte interviuri cu personalitati ale culturii romanesti, oameni care s-au implicat in campania „Artiştii pentru Artişti” si au facut parte din spectacolul „Clipe de viata 2015”, spectacol eveniment produs de UNITER. Multumim UNITER pentru sprijinul acordat in realizarea acestor scurte interviuri.



Pentru acest interviu invitata noastra este doamna Margareta Pâslaru, artista care a pasit in al 58-lea an de meserie…

Cum ati descoperit pasiunea pentru teatru?
​Vizionand spectacole, visam sa joc.  In 1962 marele regizor Liviu Ciulei m-a ales pentru rolul Polly, partenera lui Toma Caragiu in piesa ‘Opera de trei parale’ de Bertold Brecht. Alaturi de mari actori precum Clody Bertola,  Rodica Tapalaga, Gina Patrichi, George Maruta, am jucat patru stagiuni, aproximativ 400 de reprezentatii. Tot la Teatrul L.S.Bulandra m-au remarcat regizorii de film Francisc Munteanu, Lucian Bratu, Elisabeta Bostan, si altii care m-au ales pentru productiile lor.
Dorinta de a deveni “actor total” m-a incurajat  sa-mi depasesc limitele de-a lungul anilor. Am ramas deschisa noului, experimentez, traiesc la prezent, savurez continua metamorfoza. Adaug etaje la temelia solida construita in anii ’60; muzica, teatru, film, compozitii, texte, muzica populara.

Care este replica preferata din toate rolurile avute?
​Gustul evolueaza in timp, moda “replicii preferate” vine de peste Ocean, este confectionata artificial de PR; artistii sunt deseori uimiti…stiind ca nu le apartine alegerea.

Ce recomandare aveti pentru un tanar actor?
​Daca tinerii simt chemarea, vocatia, pasiunea, dorinta de perfectionare, nu au nevoie de “recomandari”.
credit foto Lucian Nastase


De ce va implicati in programul “Clipe de Viata”?
​Am fost invitata cativa ani consecutiv, m-a emotionat tema lansata de UNITER. Nu puteam ramane pasiva, am initiat la randul meu conceptul  ”Actorii canta”,  CD-ul ale carui drepturi de autor le-am daruit. Aceste cateva mii de unitati vandute confirma si generozitatea celor 13 actori valorosi care au inregistrat Pro Bono 19 compozitii depasind zona teatrala, interpretand creatii de alt gen. 
Ca urmare a succesului, lucram in colaborare cu UCIN de data aceasta, tot in studioul Jolt si Andrei Kerestely, inregistrand CD-ul de autor “Actorii canta” Nr.2. Isi dau concursul alti 14  mari actori a caror bunatate vine in sprijinul artistilor varstnici retrasi din lumea filmului… 

Cum ati descrie in cateva cuvinte lumea teatrului romanesc?
Valoare, permanenta culturala prin care evoluam.

Daca Romania ar fi o piesa de teatru, care ar fi?
Orice piesa creata de Caragiale.

Un vis despre Romania?​
​Visez scoli si carti in cele mai indepartate sate, mijloace de transport pentru elevi, cinematografe redeschise, apa calda la orice ora in toata tara “Mens sana in corpore sano”.


“In tinerete ne straduim sa ne facem un nume. La maturitate trebuie sa folosim ‘numele’ spre binele altora”


sâmbătă, 11 aprilie 2015

Margareta Paslaru prezinta pe ... Andrian Harabaru






Azi facem cunostinta cu un tanar violoncelist, bursier al Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei; fragment din emisiunea Espresso de week-end; Radio Romania Cultural 11.04.2015




duminică, 5 aprilie 2015

Margareta Paslaru prezinta pe ... Daniela Cojocaru - 05.04.2015



Surpriza consta in faptul ca tanara Daniela Cojocaru, care a revenit la microfonul acestei rubrici, a interpretat “Mai bine soarta lui Sisif” – compozitia Margaretei Paslaru pe versurile lui Ion Horea; Espresso de week-end -Radio Romania Cultural 05.04.2015


sâmbătă, 4 aprilie 2015

Margareta Paslaru membra al Juriului Premiilor Naţionale UCIN pentru 2014


Sursa: Aarc.ro/  autor Dana Medar

Juriul Premiilor Naţionale UCIN pentru 2014 - fragment

La încheierea perioadei de înscriere pentru nominalizările la Premiile Uniunii Cineaştilor din România pentru 2014, s-au înscris 64 de producţii cinematografice: 21 filme de ficţiune de lung-metraj, 34 filme documentare, 6 filme de ficţiune de scurt-metraj şi 3 filme de animaţie.

Juriul pentru ierarhizarea acestor producţii cinematografice este prezidat de criticul de film Cristian Tudor Popescu şi e alcătuit din: critic de teatru Marina Constantinescu- directorul Festivalului Naţional de Teatru şi realizator de televiziune, actriţa Margareta Pâslaru, actriţa Ana Ularu, prof.univ.dr. Petru Lucaci - preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, prof.univ.dr. Laurenţiu Damian - preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, prof.univ.dr. Titus Vîjeu – critic şi istoric de film, directorul de imagine Alexandru Sterian – preşedinte al "Romanian Society of Cinematographers - RSC", scenograf Mihai Ionescu – secretar al  Asociaţiei Cineaştilor Scenografi din cadrul UCIN.


În exclusivitate pentru AaRC.ro, membrii juriului ne-au făcut declaraţii despre filmele anului 2014 şi despre modul de lucru în evaluarea filmelor din 2014.


Margareta Pâslaru, membră al juriului: „Pentru mine este o primă experienţă de acest gen. Sunt foarte onorată că m-au invitat şi am de învăţat de aici. E foarte interesant. Observ impresiile tuturor şi faptul că suntem mai mult sau mai puţin de accord. E o dinamică extraordinară. Am învăţat mult. E diferit faţă de juriile festivalurilor de muzică pop la care am fost membră. N-am comparat cu anul trecut, am judecat doar filmele pe care le-am primit şi le-am vizionat. E important că există evoluţie. Libertatea de expresie e un lucru pozitiv şi promiţător.”