Faceți căutări pe acest blog

joi, 16 aprilie 2015

Margareta Paslaru intervievata la Romania PozitivaSursa: Romania pozitiva / 16.04.2015/  autor Florin Ghinda

INTERVIU MARGARETA PÂSLARU: ​”Dacă tinerii simt chemarea, vocația, pasiunea, dorința de perfecționare, nu au nevoie de recomandări”

 Campania “Artiști pentru Artiști”.

Aceasta actiune caritabila importanta pentru UNITER şi pentru artistii nostri a inceput in 2002, cand 50 de institutii teatrale donau incasari din vanzarea de bilete intr-un fond special: Fondul de Solidaritate Teatrala. Şi astfel, campania „Artistii pentru Artisti”,  instituita initial doar ca resort financiar s-a transformat repede intr-un stimulator al solidaritatii artistice si un semnal pentru publicul de teatru si pentru autoritati. Campania are loc anual, in intervalul martie – aprilie, definit ca o perioadă a solidaritatii teatrale, deoarece data de 27 martie este consacrata Zilei Mondiale a Teatrului.Cu ocazia acestei campanii avem placerea si onoarea sa desfasuram o serie de scurte interviuri cu personalitati ale culturii romanesti, oameni care s-au implicat in campania „Artiştii pentru Artişti” si au facut parte din spectacolul „Clipe de viata 2015”, spectacol eveniment produs de UNITER. Multumim UNITER pentru sprijinul acordat in realizarea acestor scurte interviuri.Pentru acest interviu invitata noastra este doamna Margareta Pâslaru, artista care a pasit in al 58-lea an de meserie…

Cum ati descoperit pasiunea pentru teatru?
​Vizionand spectacole, visam sa joc.  In 1962 marele regizor Liviu Ciulei m-a ales pentru rolul Polly, partenera lui Toma Caragiu in piesa ‘Opera de trei parale’ de Bertold Brecht. Alaturi de mari actori precum Clody Bertola,  Rodica Tapalaga, Gina Patrichi, George Maruta, am jucat patru stagiuni, aproximativ 400 de reprezentatii. Tot la Teatrul L.S.Bulandra m-au remarcat regizorii de film Francisc Munteanu, Lucian Bratu, Elisabeta Bostan, si altii care m-au ales pentru productiile lor.
Dorinta de a deveni “actor total” m-a incurajat  sa-mi depasesc limitele de-a lungul anilor. Am ramas deschisa noului, experimentez, traiesc la prezent, savurez continua metamorfoza. Adaug etaje la temelia solida construita in anii ’60; muzica, teatru, film, compozitii, texte, muzica populara.

Care este replica preferata din toate rolurile avute?
​Gustul evolueaza in timp, moda “replicii preferate” vine de peste Ocean, este confectionata artificial de PR; artistii sunt deseori uimiti…stiind ca nu le apartine alegerea.

Ce recomandare aveti pentru un tanar actor?
​Daca tinerii simt chemarea, vocatia, pasiunea, dorinta de perfectionare, nu au nevoie de “recomandari”.
credit foto Lucian Nastase


De ce va implicati in programul “Clipe de Viata”?
​Am fost invitata cativa ani consecutiv, m-a emotionat tema lansata de UNITER. Nu puteam ramane pasiva, am initiat la randul meu conceptul  ”Actorii canta”,  CD-ul ale carui drepturi de autor le-am daruit. Aceste cateva mii de unitati vandute confirma si generozitatea celor 13 actori valorosi care au inregistrat Pro Bono 19 compozitii depasind zona teatrala, interpretand creatii de alt gen. 
Ca urmare a succesului, lucram in colaborare cu UCIN de data aceasta, tot in studioul Jolt si Andrei Kerestely, inregistrand CD-ul de autor “Actorii canta” Nr.2. Isi dau concursul alti 14  mari actori a caror bunatate vine in sprijinul artistilor varstnici retrasi din lumea filmului… 

Cum ati descrie in cateva cuvinte lumea teatrului romanesc?
Valoare, permanenta culturala prin care evoluam.

Daca Romania ar fi o piesa de teatru, care ar fi?
Orice piesa creata de Caragiale.

Un vis despre Romania?​
​Visez scoli si carti in cele mai indepartate sate, mijloace de transport pentru elevi, cinematografe redeschise, apa calda la orice ora in toata tara “Mens sana in corpore sano”.


“In tinerete ne straduim sa ne facem un nume. La maturitate trebuie sa folosim ‘numele’ spre binele altora”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.