Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 29 aprilie 2015

Margareta Paslaru invitata in emisiunea “Drumul lui Leşe” de Armindeni


Sursa: tvr2.tvr.ro / 29.04.2015
           tvrhd.tvr.ro / 29.04.2015


Margareta Pâslaru, la “Drumul lui Leşe” de Armindeni

Duminică, 3 mai, la TVR 2 şi TVR HD, sărbătorim Paparudele, Caloianul şi Amindeniul alături de Grigore Leşe şi invitata lui specială. De la ora 18.30.Se încheie cea de-a treia săptămână de după Paști, aducătoare de veselie și petreceri.

În hotarul satului au avut loc unele dintre cele mai vechi și fascinante ritualuri: Paparudele și Caloianul. Acestea s-au numărat printre ritualurile de inițiere pentru tinerele fete, transformându-se, în timp, în ceremoniale agrare de primăvară. Ele vor aduce ploile bune, fertilitatea și belșugul verii, ne vor feri de secetă și ne vor aminti de puterea descântecului venit din vremuri de demult.

O altă zi importantă a fost 1 mai - Sărbătoarea de Armindeni, situată sub semnul unei străvechi divinități a vegetației. Ziua s-a serbat pentru odihna pământului, pentru sănătatea și înmulțirea turmelor și a cirezilor. Oamenii au băut vin roșu și pelin pentru a fi "puternici și rumeni în obraji". I se mai spune și "Ziua Pelinului” și este considerată început de vară.

Invitații din această duminică sunt fanfarâșii din Saelele, Teleorman, și cobzarul Constantin Gaciu din Dolj. Ei sunt cei care ne vor duce într-o lume a sonorităților aducătoare de reînnoire a timpului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.