"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

luni, 30 noiembrie 2015

Margareta Paslaru "Omul zilei" - Radio Romania Cultural


Sursa: radioromaniacultural.ro/ 23.11.2015



Încununând o carieră de excepție, Margareta Pâslaru a fost sǎrbǎtorită la Uniunea Compozitorilor în 2008 cu prilejul aniversării a 50 de ani de la debutul său. Īn 2010, la împlinirea unei jumătăți de secol de la primul disc, artista lansează CD-ul „Lasă-mi toamnă, pomii verzi“ şi i se oferă Trofeul Electrecord. Fundația Radio România editează în 2013 CD-ul aniversar „Margareta 70“ - 55 de ani de activitate artistică.

Impresionat de timbrul aparte al Margaretei Pâslaru, maestrul George Grigoriu compune special pentru ea, în 1959, „Chemarea mării“. În interpretarea originală a talentatei cântărețe, piesa devine şlagăr la Radio România. Ca urmare a succesului, în 1960 şi Casa de Discuri Electrecord înregistrează cântecul pe primul disc al Margaretei, care bate recordul vânzărilor de muzică ușoară în anul următor. Discul de Aur primit în 1968 o catapultează la Cannes în 1969 unde i se decernează Trofeul MIDEM şi apare pe aceeaşi scenă cu Ginette Reno, James Last, Tunes Dizzeie, Muslim Magomaev, Patty Pravo, Jaffa Jarkoni, Juan Manuel Serrat, Amalia Rodriguez, Dalida, Mireille Mathieu, Udo Jurgens, Adriano Celentano.

A studiat: pian, balet, pictură, cursul de perfecţionare de pe lângă Comitetul de Stat pentru Cultură şi Artă (Ministerul Culturii) clasa Camelia Dăscălescu.

Vocea cu infinite posibilităţi de exprimare şi timbrul grav al Margaretei Pâslaru, au inspirat 65 de compozitori, printre care clasicii muzicii ușoare Henry Mălineanu, George Sbârcea, Camelia Dăscălescu, Aurel Giroveanu,Edmond Deda, Nicolae Kirculescu, care i-au încredințat creațiile lor. Din repertoriul vast - peste 1000 de titluri - au fost înregistrate aproximativ 680 de melodii la Radio şi la Electrecord, Televiziune, piese cântate în turneele din ţară şi străinătate. Apreciata cântăreaţă-interpretă evoluează cu aplomb ca actriţă în teatru şi film, abordează folclorul, începe să compună cu originalitate muzică şi text, acompaniindu-se la pian.

În 1968, juriul internaţional al Festivalului Cerbul de Aur îi oferă Margaretei Pâslaru Menţiunea „Cerbul de Aur“, ceea ce înscrie numele României în palmaresul primei ediții. Artista sărbătorește 10 ani de activitate printr-un „One Woman Show“ cântând 23 de piese, unele, compoziții proprii. În 1969 face un salt de la statutul de concurent la cel de vedetă în recital, acompaniată de propria formație (Rolf Albricht) și creându-și coregrafia.

În 1981 Margareta Pâslaru prezintă primul recital de autor pe versurile unor poeți consacrați cum ar fi Ion Minulescu, Ana Blandiana, Virgil Carianopol. Acompaniată de „Romanticii“ lui Mircea Drăgan, Margareta vine cu propriul concept prin care își schimbă costumația la vedere, „cuierul cu personaje“. A fost o altă etapă importantă în cariera artistei.

Printre numeroasele-i hituri componistice fredonate din generație în generaţie: "Timpul", "Dacă ai ghici", "Diamant fermecat" și altele, triumfă "Lasă-mi toamnă pomii verzi!", inspirată de versurile Anei Blandiana, preluat de tineri de toate vârstele. Acest șlagăr solicitat de admiratori ani la rând, difuzat la Radio si pe CD-uri, se califică prin votul publicului în "Top 80" Radio România Actualitați, ca fiind una dintre cele mai frumoase melodii din ultimii 80 de ani. La invitația celebrului caricaturist Nell Cobar Margareta Pâslaru a compus muzica pentru două episoade din serialul TV de desene animate „Mihaela” - „Bravo Mihaela” și „Mihaela are probleme”, orchestrația Radu Goldiș.

Sunt doar câteva repere ale carierei şi personalităţii artistice complexe a Margaretei Pâslaru.

Este iniţiatoarea unor importante proiecte cu scop umanitar dintre care cel mai recent încununat cu apariţia compact discului Actorii cântă, în cadrul campaniei UNITER "Artiştii pentru artişti".

Astăzi, Muzeul Municipiului Bucureşti o sărbătorește, printr-o expoziție de afișe, pe Margareta Pâslaru, artista care a revoluționat muzica ușoară românească prin cei 58 de ani de carieră artistică.

Pentru o carieră artistică polivalentă, Radio România Cultural o declară pe Margareta Pâslaru - OMUL ZILEI.


duminică, 29 noiembrie 2015

Margareta Paslaru: “o reverenţă sinceră, cu genunchiul la pământ, prin care onorăm artiştii în momente dificile”


Sursa: mariustuca.ro / 22.11.2015


“Stelele filmului cântă”, un nou album coordonat de Margareta Pâslaru, “o reverenţă sinceră, cu genunchiul la pământ, prin care onorăm artiştii în momente dificile”


Margareta Pâslaru nu mai are nevoie de nici o prezentare. În cei 58 de ani de scenă a impresionat publicul cu vocea sa inconfundabilă, fiind primită cu bucurie şi răsplătită cu aplauze furtunoase la fiecare spectacol. De multă vreme, inimoasa artistă are grijă de cei care şi-au închinat viaţa artei, dăruind din prea plinul sufletului lor... Aşa s-a născut albumul “Stelele filmului cântă”, al doilea CD realizat pentru o cauză nobilă. Lansarea de disc va avea loc luni, 23 noiembrie, orele 14:00, la Magazinul Muzica din Bucureşti.

Am discutat recent cu Margareta Pâslaru despre bucuria de a dărui, despre muzică şi, mai ales, despre virtuţile unor oameni mărinimoşi care, fără să stea pe gânduri i s-au alăturat în acest proiect...

Aţi realizat un nou album, într-un nou concept, “Stelele filmului cântă”, care, alături de discul de anul trecut, "Actorii cântă", vine ca un nou suport în ceea ce priveşte ajutorarea artiştilor vârstnici. Îl putem prelua că pe un îndemn de a nu fi pasivi la suferinţă?

Margareta Pâslaru: Este o reverenţă sinceră, cu genunchiul la pământ, prin care onorăm artiştii în momente dificile. Au luminat scena şi ecranul cu talentul lor, ne-au atins sufletul, făcându-ne mai buni. Mulţumită colaborării cu Uniunea Cineaştilor acest concept s-a materializat.

Cine a venit alături de dumneavoastră în acest proiect?

Au răspuns chemării înregistrând pro bono, alături de mine, Maia Morgenstern, Ştefan Velniciuc, Monica Davidescu, Stela Popescu, Eugen Cristea, Alexandra Velniciuc, Valentin Teodosiu, Jeanine Stavarache, Andreas Petrescu, Florin Zamfirescu, Ştefan Bănică jr, Alexandru Arşinel, Adriana Trandafir, Aurelian Temişan, Marian Ralea, Anca Sigartău, Silviu Biriş, Mihai Bisericanu, Marius Manole, Rodica Mandache, Emilia Popescu şi grupul Sound.

Este un album cu titlu caritabil. Cum a fost primit de cei care au devenit protagoniştii acestui minunat proiect. I-aţi invitat să vi se alăture?

Emoţionată, i-am apelat telefonic, pe rând, trimiţându-le câteva compoziţii proprii. Fiecare şi-a ales piesa care l-a inspirat. Aceia care nu s-au putut opri asupra unei melodii, au înregistrat câte două... Orchestratorii George Popa şi Călin Grigoriu au stabilit tonalitatea artistului respectiv. Înregistrările începute în februarie, au fost mixate şi masterizate în studioul Jolt şi Andrei Kerestely.

Ce mesaj aveţi pentru români în contextul în care, îndeosebi tinerii, au nevoie şi caută modele de urmat?

Muzica transmite sentimentul, trezeşte conştiinţa, deschide sufletul, invită la acţiune... Tinerii care s-au născut în libertate sunt mai angajaţi decât am fost noi. Schimbul de experienţă între generaţii funcţionează pentru mine, învăţăm unii de la alţii.

Protagoniştii albumului au fost onoraţi de propunerea realizării unui proiect caritabil:

George Popa - orchestrator: "Vă mulţumesc, doamnă, fiindcă mi-aţi dat ocazia să lucrez la acest proiect de caritate. Nobleţea sufletului dumneavoastră determină oamenii din jurul dumneavoastră să fie mai buni, mai curaţi, mai înţelepţi. Iar acest lucru, în zilele noastre, este cu adevărat de mare valoare..."

Stela Popescu: “Raţiunea pentru care ne străduim să devenim artişti de seamă este tocmai dorinţa de a fi de folos semenilor noştri, de a le da speranţă, bucurie şi, în ultima instanţă, putere. Acesta este sensul adevărat al profesiei noastre, modul nostru de a trăi.
Prin interpretarea melodiei "Păsările nu mor niciodată" m-am alăturat cu bucurie acestui proiect dedicat lumii filmului românesc ce vine în ajutorul celor de la care am învăţat, pe care i-am admirat şi îi voi iubi mereu căci artiştii români se înscriu în constelaţia valorilor mondiale. Bravo, Margareta, sunt mereu alături de tine!”

Marius Manole: “Doamna Margareta Pâslaru s-a gândit la chestia asta şi e un lucru fabulos că îşi alocă timp şi că ne-a invitat să facem acest CD. Cu atât mai mult cu cât eu chiar nu sunt o capacitate în ale cântatului, adică mai deloc. Dumneaei a avut încredere în mine şi a lucrat cu mine poate mai mult decât a lucrat cu ceilalţi, dar e prima dată când eu imprim”.

Marian Râlea: “Lumea Filmului - o lume care fascinează, un ecran al visării deschis ca o fereastră spre veşnicie. Dar în spatele ei se află oameni, pasionaţi, cu mult talent, care, uneori, îşi pun viaţa în joc pentru ca tu, dragă spectatorule, să fii fascinat de această a şaptea artă.Ce se întâmplă cu aceşti oameni după ce pe ecranul fereastă apare cuvântul SFÂRŞIT? Pentru a nu fi daţi uitării, acest proiect vrea să ofere un suflet de ajutor din partea iniţiatorilor .Sunt fericit că fac parte din acest proiect cu piesa «Ghimpii»”

Florin Zamfirescu: “Trebuie să mărturisesc faptul că nici în gândurile mele cele mai frumoase nu mi-am imaginat că o să cânt vreodată în duet cu marea artistă Margareta Pâslaru pe care o cunosc şi o apreciez de când eram copil. Am văzut în ea profesionistul, compozitorul, cântăreţul şi omul deosebit de cald şi de primitor care, în ciuda unei cariere prodigioase, ştie să fie la fel de umană că noi toţi. Iniţiativa mi s-a părut teribilă. Pentru faptul de a face un asemenea disc pentru actorii care au nevoia de ajutor, îi mulţumesc, o admir şi îi spun sărut mâna”.

Ştefan Velniciuc: “Bucuria ce mi-a fost oferită de doamna Margareta Pâslaru, de netăgăduit, o doamna a cântecului românesc invitându-mă în acest proiect, am resimţit-o ca pe o onoare şi o firească îndatorire faţă de înaintaşi. Bucuria a fost amplificată de colaborarea cu un muzician de marca Jolt Kerestely, îngăduitor cu un neofit în ale cântului ( chiar dacă recidive s-au adunat în «palmaresul» meu de om de radio şi actor cântăreţ în teatru, cu pretenţii modeste). Dacă adaug şi «colaborarea» cu propria mea fiică Alexandra Velniciuc, e limpede că întreprinderea a fost un real prilej de bucurie.

Mulţumiri şi felicitări tuturor participanţilor la acest onorant proiect.”


vineri, 27 noiembrie 2015

Dublu eveniment Margareta Paslaru vazut de Daniela Caraman Fotea


Sursa: Ultima ora.ro/ 25.11.2015 / autor Daniela Caraman Fotea
  

Luni 23 noiembrie,la magazinul Muzica a avut loc lansarea Cd-ului de autor STELELE FILMULUI CÂNTĂ: 21 de piese cunoscute și mai ales necunoscute (viitoarele noastre preferințe), ale înzestratei creatoare (orchestrații realizate de George Popa, Andrei Kerestely, Călin Grigoriu). Proiect al Uniunii Cineaștilor din România în beneficiul cineaștilor. ”Vitalitatea și pofta de lucruri frumoase ce vin în sprijinul semenilor o caracterizează pe Doamna Margareta”, declara Aurelian Temișan. Frumos și foarte adevărat. Îmi amintesc ce declara artista: ”Mi-am direcționat drepturile fie către Spitalul Grigore Alexandrescu, fie către pensionarii orchestrei Radio, UNICEF, Crucea Roșie – Banca de Alimente, UNITER, apoi către tinerii de viitor care primesc „Premiul Anual pentru Originalitate“ . De urmat… Iat-o revenind în declarații de ultimă oră:  Valoroși actori triumfă excelând de dragul colegilor vârstnici cu probleme de sănătate,  înregistrand pro bono… CD-ul de autor „Stelele filmului cântă” este darul nostru, confirmă solidaritatea breslei, la altitudine”.

Programul muzical se derulează în atmosfera șlagărului, prin vocile a 21 de actori, aleși cu pricepere de compozitoare, popularitatea fiind leit-motivul nominalizărilor; discul trebuie să se vândă foarte bine (și așa va fi).  Drepturile și sumele încasate din vânzarea CD-urilor facilitează procurarea medicamentelor costisitoare, a anumitor tratamente. Grija noastră se materializează, nu i-am uitat pe aceia care au răspândit în lume gloria scenei românești, a ecranului, declara Margareta.

Așadar, iată-i pe cei care benevol au realizat înregistrările (în studioul Andrei și Jolt Kerestely): Maia Morgenstern, Ștefan Velniciuc, Monica Davidescu, Stela Popescu, Eugen Cristea, Alexandra Velniciuc, Valentin Teodosiu, Jeanine Stavarache, Andreas Petrescu, Florin Zamfirescu, Margareta Pâslaru, Ștefan Bănică jr, Alexandru Arșinel, Adriana Trandafir, Aurelian Temișan, Marian Râlea, Anca Sigartău, Silviu Biriș, Mihai Bisericanu, Marius Manole, Rodica Mandache, Emilia Popescu; li se alătură și grupul Sound.

Actorul vine întotdeauna cu mare iubire către muzică; se vrea performant. Adeseori reușește, pentru că oferă cântecului câte ceva din uriașa sa zestre scenică: o inflexiune, un accent, o frazare aparte, diferențiate de obișnuit. Altfel spus, o sclipire a personalității.

Așteptam cu nerăbdare și curiozitate să o ascult pe MAIA MORGENSTERN. În cele două melodii încredințate a fost armonie. I-am simțit emoția. Cântul era curat. 
M-a bucurat duetul ALEXANDRA – ȘTEFAN VELNICIUC,  tată și fiică. Au beneficiat de un evergreen: Alergători de cursă lungă. Să le fie o cale deschisă și în muzică. Le doresc un repertoriu mai extins; cântă cu dăruire, vocile – luminoase, transmit bună dispoziție. 
Și MONICA DAVIDESCU  a primit un șlagăr al Margaretei – Ce bine-ar fi. Am apreciat strădania de a nu imita interpretarea originală. 
STELA POPESCU s-a folosit în piesa Păsările nu mor niciodată de bine cunoscuta ei artă a rostirii cuvântului; acum pe muzică. Invitația la meditație prin versurile regretatului meu coleg Ovidiu Dumitru, este emoționantă. Stela este și rămâne un unicat. 
Lui ANDREAS PETRESCU, pasionat și încrezător în drumul lui, îi doresc să fie la fel și pe cel muzical; o merită.Pansele negre duet Margareta Pâslaru-Florin Zamfirescu îmi consolidează o veche idee: indiferent de ce face, ce rostește, ce joacă, iată, acum și ce cântă, actorul nu face rabat de la o expresivitate fără fisură. 
În Fără să vrei, ȘTEFAN BĂNICĂ jr. își mlădiază vocea într-una dintre versiunile succesului său neîntrerupt. Un nou șlagăr! 
Ascultăm pe disc un ALEXANDRU ARȘINEL duios, emoționant în amintirile despre bunicii săi. Îl însoțim cu vibrantă aducere aminte; pentru fiecare dintre cei care ascultă imaginile evocate cu atâta delicatețe se păstrează copleșitor. 
Vocea de catifea a lui AURELIAN TEMIȘAN oferă o versiune originală evergreen-ului Dacă ai ghici. Spre finalul programului, ascultăm splendida piesă a Margaretei Lasă-mi toamnă pomii verzi interpretată cu grup solistic (actoricesc), minunată idee, vocea vedetei conducând autoritar ansamblul; mai apoi o pagină ce îngemănează temperaturi înalte ale simțirii: Viața merge mai departe,  muzică înaripată pe versurile hăruite ale poetei Constanța Buzea, oferite cu dedicație în 1976, compozitoarei. Sună ca un anunț înviorător  pentru cele pe care le așteptăm în continuare de la ideile MARGARETEI, adresate tuturor celor care  o ascultăm, o aplaudăm, o urmăm: noi cei din publicul ei fidel și recunoscător.

Mi se pare demn de consemnat la apariția acestui Cd, mesajul unei necunoscute, Veronica din Craiova, venit prin internet: ”Bogăţia faptei este bogăţia sufletului.” (Sfântul Teodor Studitul). Respect și admirație, pentru trăirea artistică și pentru gestul de solidaritate al artiștilor față de seniorii scenei românești! Pentru CD – bucurie a sufletului meu și un dar minunat de Sărbători pentru prieteni – voi da o fugă de la Craiova la București unde voi revedea o Constelație UNICĂ”.

Daniela Caraman Fotea
**
După lansarea de luni 23 noiembrie a CD-ului Stelele filmului cântă, disc de autor, Margareta Pâslaru ne confruntă cu o nouă și atractivă idée.

Marți 24 noiembrie  a avut loc vernisajul expoziției de afișe personale ale artistei, la Muzeul Orașului București,  – Palatul Șuțu. Dintre cele 90 de afișe donate Muzeului, domnul director Adrian Majuru a selecționat 50: urmărim o trecere în revistă a activității dotatei vedete, în muzica ușoară și populară, teatru, film, începând din 1963. Sunt mărturii ale vremii, consemnări, rememorări ale colaborărilor cu alese personalități: regizorul Liviu Ciulei, Maria Tănase, Toma Caragiu, Ștefan Iordache, Marin Moraru ș.a.  Afișul cu Gică Petrescu, al filmuluiVeronica, al Operei de trei parale de Kurt Weill, în care Margareta a  deținut rolul Polly și câte altele, dovezi ale succeselor majore din cariera vedetei, dar și jaloane ale vieții muzicale românești atât de bogată (odinioară…). Filme, turnee, concerte revin emoționant în memorie.

In același timp, se oferă privirii o istorie inedită a parcursului tipăriturilor de afiș; de la culoarea și textura hârtiei, corpul de literă, concepția grafică și punerea în valoare a elementelor de interes ale manifestărilor. Lecție pentru domeniu, totodată un act de cultură. Iată așadar două noi idei ale Margaretei, neobosită în a ne delecta, ca nimeni alta, cu surprize dăinuitoare.
Daniela Caraman Fotea


marți, 24 noiembrie 2015

Margareta Pâslaru, sărbătorită printr-o expoziție de afișe la Muzeul Municipiului București


Sursa: radioromaniacultural.ro/ 20.11.2015


Muzeul Municipiului București o sărbătorește, printr-o expoziție de afișe, pe Margareta Pâslaru, artista care a revoluționat muzica ușoară românească prin cei 58 de ani de carieră artistică. Expoziția va fi inaugurată astăzi, la ora 14.00, în holul Palatului Suțu, şi este deschisă publicului până la jumătatea lunii ianuarie a anului viitor. Sunt reunite afișe de la cele mai interesante apariţii susținute de artistă în ţară şi în străinătate, dar și de la filme care i-au marcat pe multiple planuri ascensiunea. De la afişe cu binecunoscutul film „Veronica” din 1972, la Concertul-spectacol de muzică uşoară „Lasă-mi, toamnă, pomii verzi” din 1981, până la cele mai recente apariţii ale artistei – expoziţia reconstituie traseul carierei de excepţie a Margaretei Pâslaru. La vernisajul de astăzi, artista va oferi autografe şi dedicaţii pe propria carte „Eu şi Timpul”, publicată la Editura Curtea Veche.

foto Liana Grill



Bucuresti FM - Evenimentele culturale ale zilei de 24 nov. 2015 - "Expozitia Margareta Paslaru - Lasa-mi toamna, pomii verzi"



Imagini de la evenimentul anuntat si de Radio Bucuresti FM


Sursa:bucurestifm.ro/ 24.11.2015/ autor Catalin.Duta

Evenimentele culturale ale zilei - fragment

EXPOZIŢII

La ora 14:00, în holul Palatului Suţu este vernisată expoziţia „Margareta Pâslaru – Lasă-mi, toamnă, pomii verzi/ Uite, ochii mei ţi-i dau”, ce aniversează 58 de ani de carieră artistică ai acestei muziciene printr-o serie de afişe de la cele mai interesante apariţii susţinute de ea, în ţară şi străinătate, dar şi ale unor filme care i-au marcat pe multiple planuri ascensiunea.



Radio Craiova anunta vernisajul expozitiei "Margareta Paslaru - Lasa-mi toamna, pomii verzi"



Despre evenimentul din imagine a vorbit Radio Craiova:


Sursa: Radio Craiova.ro/ 24.11.2015

Margareta Pâslaru - 58 de ani de carieră artistică

Astazi are loc vernisajul expoziţiei ”Margareta Pâslaru – Lasă-mi, toamnă, pomii verzi/ Uite, ochii mei ți-i dau”, artista care a revoluționat muzica ușoară românească prin cei 58 de ani de carieră artistică. Evenimentul este programat la ora 14:00, în holul Palatului Suțu din Capitala.

Expoziția aduce o serie de afișe de la cele mai interesante apariţii susținute de Margareta Pâslaru, în ţară şi străinătate, dar și de la filme care i-au marcat pe multiple planuri ascensiunea, şi poate fi vizitată în perioada 13 noiembrie 2015 – 15 ianuarie 2016.



luni, 23 noiembrie 2015

Albumul ''Stelele filmului cântă'', inițiat de Margareta Pâslaru și produs de UCIN, lansat în prezența a zeci de artiști


Sursa: Agerpres.ro/ 23.11.2015 / autor: Marina Bădulescu, editor: Claudia Stănescu

Lansarea albumului ''Stelele filmului cântă'' a reunit, luni după amiază, la Magazinul Muzica, unii dintre cei mai valoroși și iubiți actori ai teatrului și filmului din țara noastră, care au răspuns inițiativei lansate de Margareta Pâslaru de a cânta piese compuse de marea doamnă a muzicii ușoare românești, pentru un scop nobil - ajutorarea artiștilor vârstnici, cu probleme de sănătate, care s-au retras din lumea filmului.
  Margareta Pâslaru la lansarea albumului ''Stelele filmului cântă''

Nume sonore precum Maia Morgenstern, Ștefan Velniciuc, Monica Davidescu, Stela Popescu, Eugen Cristea, Alexandra Velniciuc, Valentin Teodosiu, Jeanine Stavarache, Andreas Petrescu, Florin Zamfirescu, Alexandru Arșinel, Adriana Trandafir, Aurelian Temișan, Marian Râlea, Anca Sigartău, Silviu Biriș, Mihai Bisericanu, Marius Manole, Rodica Mandache, Emilia Popescu, Ștefan Bănică jr, Grupul Sound cântă pe album 21 de melodii compuse de Margareta Pâslaru. 11 dintre acestea sunt pe versuri ale poeților Virgil Carianopol, Constanța Buzea, Ion Minulescu, Lucian Blaga, Ana Blandiana, George Bacovia, Agatha Grigorescu Bacovia, iar 10 pe texte scrise de Margareta Pâslaru.



Albumul, produs de Uniunea Cineaștilor din România, este deschis de o melodie cântată de Maia Morgenstern, pe versuri de Constanța Buzea — ''Despotici în uimire''. Maia Morgenstern este prezentă pe album cu două melodii, a doua fiind ''Nu vreau să moară florile de măr''.

Margareta Pâslaru mărturisea că a lăsat fiecărui actor libertatea de a alege o piesă care îi place, iar Maiei Morgenstern i-au plăcut două, ''așa că le-a cântat pe ambele''.

Și actorul Eugen Cristea este prezent pe album cu două piese — ''NU'' și ''Balada focului''. 

Actorii Maia Morgenstern și Eugen Cristea la lansarea albumului ''Stelele filmului cântă''

Binecunoscuta melodie ''Lasă-mi, toamnă, pomii verzi'', pe versurile Anei Blandiana, este cântată pe disc de un grup de actori — Emilia Popescu, Rodica Mandache, Anca Sigartău, Mihai Bisericanu, Marius Manole, Silviu Biriș, Florin Zamfirescu — și Margareta Pâslaru.

Discul se încheie cu o piesă tribut adus regretatei poete Constanța Buzea — "Și viața merge mai departe", versuri pe care Margareta Pâslaru le-a primit cu dedicație. 

La lansare au fost prezenți mulți dintre actorii care cântă pe acest album — Stela Popescu, Maia Morgenstern, Eugen Cristea, Ștefan Velniciuc, Jeanine Stavarache, Mihai Bisericanu, Monica Davidescu, Alexandra Velniciuc.

''Am avut privilegiul să fi fost invitată printre cei ce au fost chemați să se exprime pe acest disc. Cu o eleganță, cu o noblețe, cu o răbdare incredibilă, doamna Margareta Pâslaru m-a făcut să cânt. Dacă ține minte domnul Kerestely (Jolt Kerestely — n.r.), în studio era să mă omoare, nu că nu puteam să cânt, nu puteam nici să respir în prezența domniilor lor. Și cu bunătate, cu emoție, doamna Margareta Pâslaru și domnul Kerestely au reușit să scoată din mine ideea de cânt, astfel încât mă mândresc cu bucuria de a fi făcut parte din acest program'', a declarat la lansare actrița Maia Morgenstern.
Pe album se regăsesc și duete inedite, precum cele dintre Alexandra și Ștefan Velniciuc ori Margareta Pâslaru și Florin Zamfirescu.

''E unul dintre cele mai frumoase momente ale acestui sfârșit de an, pentru mine Margareta Pâslaru este un idol, sunt fan Margareta Pâslaru, am toate discurile, toate vinilurile ei. Autograf n-am, dar sper să-mi dea azi. Îi mulțumesc pentru încredere'', a declarat actorul Eugen Cristea.

Actrița Stela Popescu a mărturisit: ''O știu pe Margareta de-o viață. Am iubit-o, o iubesc, o admir''. Ea a adăugat că i-a făcut mare plăcere să fie parte din acest proiect.

Alexandra Velniciuc a spus că ''a fost o plăcere și o onoare'' să fie invitată să participe la realizarea albumului, iar Monica Davidescu a povestit cum la înregistrări era încurajată de Margareta Pâslaru.

''Eram în studio, cântam și mă uitam cum doamna Margareta cânta împreună cu mine, mă susținea, îmi zâmbea, trăia cu mine melodia, ochii săi spunând că e bine. Îi mulțumesc pentru faptul că m-a invitat să cânt'', a spus Monica Davidescu. 

Jeanine Stavarache, Monica Davidescu și Margareta Pâslaru la lansarea albumului ''Stelele filmului cântă''

Emoționată, Margareta Pâslaru le-a mulțumit tuturor actorilor, exprimându-și bucuria că prin acest demers colegii vârstnici vor fi ajutați.

Albumul ''Stelele filmului cântă'' este un nou proiect muzical cu scop caritabil inițiat de Margareta Pâslaru toate încasările rezultate din vânzarea acestuia fiind destinate ajutorării artiștilor vârstnici, cu probleme de sănătate, care s-au retras din lumea filmului.

''Efortul comun, solidaritatea artistică, lucrul cizelat în studioul Jolt și Andrei Kerestely poate fi considerat unul dintre piscurile anului muzical-caritabil. Este darul care dăinuie! În 2015 au răspuns chemării înregistrând pro bono alți artiști valoroși, cărora le mulțumim din suflet în numele beneficiarilor, colegii vârstnici cu probleme de sănătate care s-au retras din lumea filmului'', a declarat, pentru AGERPRES, Margareta Pâslaru. 

Jolt Kerestely, Margareta Pâslaru și Andrei Kerestely la lansarea albumului ''Stelele filmului cântă''

Cele 21 de compoziții semnate Margareta Pâslaru au fost reorchestrate de George Popa, Andrei Kerestely, Călin Grigoriu, toate fiind înregistrate și masterizate în studioul Jolt și Andrei Kerestely.

Margareta Pâslaru nu este la prima inițiativă de acest fel, în 2014 lansând albumul ''Actorii cântă'', la care și-au dat concursul tot nume sonore ale scenei, iar drepturile de autor au mers la Fondul de Solidaritate Teatrală, fond special deschis la UNITER pentru actori în vârstă și bolnavi care s-au retras de pe scenă.


duminică, 22 noiembrie 2015

Margareta Pâslaru revine cu un nou proiect caritabil:„Stelele filmului cântă”


Sursa: Evenimentul zilei – 22.11.2015 – autor Carmen Anghel

„Stelele filmului cântă” este un CD care cuprinde 21 de piese interpretate de mari actori ai filmului românesc și va fi lansat luni, 23 noiembrie.

    Noul album „Stelele filmului cântă” este un proiect muzical cu scop caritabil, inițiat de Margareta Pâslaru și produs de Uniunea Cineaștilor din România. Încasările rezultate din vânzarea cd-ului vor merge către artiștii vârstnici, cu probleme de sănătate, care s-au retras din lumea filmului.  Abumul cuprinde 21 de compoziții proprii, reorchestrate de George Popa, Andrei Kerestely, Călin Grigoriu și interpretate de mari actori, toate înregistrate și masterizate în studioul Jolt și Andrei  Kerestely.  Încasările  provenite vânzarea acestui album vor fi folosite pentru ajutorarea artiștilor retrași din lumea filmului, care au diverse probleme de sănătate. Lansarea CD-ului are loc luni, 23 noiembrie, ora 14, la  Magazinul Muzica, din Calea Victoriei.

Actorii care contribuie la acest mesaj artistic sunt Maia Morgenstern, Ștefan Velniciuc, Monica Davidescu, Stela Popescu, Eugen Cristea, Alexandra Velniciuc, Valentin Teodosiu, Jeanine Stavarache, Andreas Petrescu, Florin Zamfirescu, Margareta Pâslaru, Ștefan Bănică jr, Alexandru Arșinel, Adriana Trandafir, Aurelian Temișan, Marian Râlea, Anca Sigartău, Silviu Biriș, Mihai Bisericanu, Marius Manole, Rodica Mandache, Emilia Popescu și Grupul Sound.

 Maia Morgenstern deschide albumul cu piesa „Despotici în uimire”, pe versurile Constanței Buzea. Margareta Pâslaru a creat o melodie specială, „Și viața merge mai departe”, pentru versurile pe care i le-a oferit, în 1976, poeta Constanța Buzea. Alexandra și Ștefan Velniciuc interpretează melodia „Alergători de cursă lungă”. „Lasa-mi, toamnă, pomii verzi”, cel mai longeviv șlagăr inspirat de versurile Anei Blandiana, rămâne pe album.

A doua zi, pe 24 noiembrie,  la ora 18.00, Margareta Pâslaru va participa la vernisajul expoziției „Lasă-mi, toamnă, pomii verzi”, la Muzeul Municipiului București, unde va fi expusă colecția de afișe personale, donată muzeului. Margareta Pâslaru și  Adrian Majuru, directorul muzeului, au selectat 50 de afișe, de la spectacolele muzicale, de teatru sau film ale artistei, din perioada 1963-2015.

Margareta Pâslaru are un motto:  „În tinerețe ne străduim să ne facem un nume, la maturitate trebuie să folosim numele spre binele altora”. Acest album este al doilea mare proiect al Margaretei Pâslaru, care vinie în ajutorula rtiștilor retrași. Primul s-a intitulat „Actorii cântă”.  

Despre această minunată inițiativă a Margaretei Pâslaru, Maia Morgenstern spune: „Mari emoții ...A fost iarăși un privilegiu pentru mine. M-am aflat alături de o mare, mare, mare artistă, ce a bucurat și bucură generații întregi de oameni. Ceea ce pot să vă spun este că a avut o răbdare îngerească cu mine. Tremuram din toate încheieturile, cum e normal să tremuri în fața unui mare artist, cum este și va fi, va rămâne în conștiința noastră, a tuturor, doamna Margareta Pâslaru. A fost un privilegiu, o lecție pentru mine. M-a ajutat, m-a învățat, m-a încurajat. A fost o sărbătoare pentru mine să lucrez cu doamna Margareta Pâslaru.”

     Jolt și Andrei Kerestely: “Salutăm și susținem cu toată inima inițiativa (cu nr. II, de altfel) a doamnei Margareta Pâslaru. Un gest de mare camaraderie, noblețe și altruism, regăsit din ce în ce mai rar în lumea artei din România. Mulțumim de asemenea tuturor celor implicați în alcătuirea acestui material.”

   Emilia Popescu:  „Îmi face foarte mare plăcere să interpretez compozițiile Margaretei Pâslaru. Împreună cu toți ceilalți colegi - Rodica Mandache, Florin Zamfirescu, Marius Manole și mulți alții, o să reinterpretăm creațiile Margaretei, care este extraordinară și a avut acestă idee - să ne jucăm pe piesele ei. Ne-a lăsat să alegem, ne-a lăsat să reinterpretăm după cum simțim. Ne-am gândit noi că ar fi un dar foarte frumos pentru colegii noști artiști care sunt mai în vârstă, care au probleme. Dacă banii ar ajunge la ei, ajutăm și noi un pic, le înseninăm zilele. Drept care mi-aș dori din tot sufletul ca această campanie să aibă ecou, să se vândă aceste discuri, cei care ne îndrăgesc să dorească să ne asculte și astfel să participăm la o operă de binefacere.”



sâmbătă, 21 noiembrie 2015

Margareta Paslaru despre "Stelele filmului canta", un CD de autor produs de Uniunea Cineastilor - interviu Observatoer TV


Foto arhiva personala Margareta Paslaru

Sursa: observator.tv / 20.11.2015

Margareta Pâslaru cânta în beneficiul colegilor vârstnici, cu probleme de sănătate

Noul album "Stelele filmului cântă„ este un proiect muzical cu scop caritabil, inițiat de Margareta Pâslaru și produs de Uniunea Cineaștilor din România.

Încasările rezultate din vânzarea cd-ului vor merge către artiștii vârstnici, cu probleme de sănătate, care s-au retras din lumea filmului. Abumul cuprinde 21 de compoziții proprii, reorchestrate de George Popa, Andrei Kerestely, Călin Grigoriu și interpretate de mari actori, toate înregistrate și masterizate în studioul Jolt și Andrei Kerestely.

Actorii care contribuie la acest mesaj artistic sunt Maia Morgenstern, Ștefan Velniciuc, Monica Davidescu, Stela Popescu, Eugen Cristea, Alexandra Velniciuc, Valentin Teodosiu, Jeanine Stavarache, Andreas Petrescu, Florin Zamfirescu, Margareta Pâslaru, Ștefan Bănică jr, Alexandru Arșinel, Adriana Trandafir, Aurelian Temișan, Marian Râlea, Anca Sigartău, Silviu Biriș, Mihai Bisericanu, Marius Manole, Rodica Mandache, Emilia Popescu și Grupul Sound. Maia Morgenstern deschide albumul cu piesa "Despotici în uimire", pe versurile Constanței Buzea. Margareta Pâslaru a creat o melodie specială, "Și viața merge mai departe", pentru versurile pe care i le-a oferit, în 1976, poeta Constanța Buzea. Alexandra și Ștefan Velniciuc interpretează melodia "Alergători de cursă lungă". "Lasa-mi, toamnă, pomii verzi", cel mai longeviv șlagăr inspirat de versurile Anei Blandiana, rămâne pe album.

A doua zi, pe 24 noiembrie, orele 14, la Muzeul Municipiului București, unde va fi expusă colecția de afișe personale, donată muzeului. Margareta Pâslaru și Adrian Majuru, directorul muzeului, au selectat 50 de afișe, de la spectacolele muzicale, de teatru sau film ale artistei, din perioada 1963-2015.

Despre experiența realizării albumului "Stelele filmului cântă":

Maia Morgenstern: "Mari emoții.A fost iarăși un privilegiu pentru mine. M-am aflat alături de o mare, mare, mare artistă, ce a bucurat și bucură generații întregi de oameni. Ceea ce pot să vă spun este că a avut o răbdare îngerească cu mine. Tremuram din toate încheieturile, cum e normal să tremuri în fața unui mare artist, cum este și va fi, va rămâne în conștiința noastră, a tuturor, doamna Margareta Pâslaru. A fost un privilegiu, o lecție pentru mine. M-a ajutat, m-a învățat, m-a încurajat. A fost o sărbătoare pentru mine să lucrez cu doamna Margareta Pâslaru."

Ștefan Bănică jr: "Este laudabilă inițiativa doamnei Margareta Pâslaru de a veni în sprijinul artiștilor cu probleme de sănătate, retrași din lumea filmului, prin înregistrarea albumului "Actorii cântă" Nr.II, material conceput în scop umanitar împreună cu Uniunea Cineaștilor din România. De aceea am acceptat să particip pro bono la realizarea acestui album, prin reinterpretarea piesei "Fără să vrei", compoziție a doamnei Pâslaru, reorchestrată de George Popa. La imprimarea acestui cântec, alături mine au participat chitaristul Nicu Patoi, component al trupei mele, Rock'n'Roll Band, și Mihaela Stanciu, membră a grupului vocal The 50'S. Sper ca acest material discografic să-și atingă scopul și să aducă o rază de speranță artiștilor care cândva ne aduceau lumină și bucurie prin arta lor, iar astăzi au nevoie de sprijinul nostru. Achiziționarea acestui album va reprezenta, în afara ajutorului financiar oferit, și un semn de respect față de acești artiști."

Jeanine Stavarache: "Prin ce joc al "fractalilor" care ne alcătuiesc drumul vieții s-a orânduit o asemenea așezare a evenimentelor;. să fii invitat să colaborezi cu una dintre "unicele " creatoare ale produsului artistic total din lumea muzicală, Margareta Pâslaru. Te simți onorat, dar în același timp și foarte responsabilizat. Iar minunea se săvârșește total atunci când pășești în studioul de înregistrare al magistralului Jolt Kerestely. Câți oare mari interpreți au trecut prin mâna marelui magician. Simți cum "potențele" tale creatoare sunt "suprapotentate"de minunea săvârșită. O experiență unica, împlinită cu entuziasm și admirație pentru cea care ne-a oferit-o, Margareta Pâslaru."

Andreas Petrescu: "Margareta Pâslaru, Jolt Kerestely, Andrei Kerestely sunt nume imense în muzică. Cum să mă apuc eu să cânt în fața lor? Motivul era însă unul minunat. Am riscat, am zis da și am intrat. Mi-a tremurat mâna pe clanța ușii. Ce să mai zic de voce!? Iată însă că acești oameni minunați mi-au făcut viața ușoară. M-au ajutat, s-au purtat cu mine de parcă aș fi cântat cu ei de o viață. Și culmea…chiar am cântat. Mi-am îndeplinit un vis. Mai mult, am putut să fac ceva pentru alți artiști. "Mulțumesc" e cam tot ce pot să spun la finalul acestei experiențe."

Monica Davidescu: "Când îți dorești din tot sufletul ceva și îți urmezi visul, acel ceva se împlinește. Iată-mă acum lucrând la același proiect cu oameni dragi mie încă din copilărie. E minunat când visele frumoase devin realitate. Mulțumesc, Margareta Pâslaru, pentru tot acest proiect și pentru această frumoasă întâlnire."

Aurelian Temișan: "Îi mulțumesc pentru acest moment delicat, ce va rămâne în amintirea mea ca într-o frumoasă vitrină cu trofee, doamnei Margareta Pâslaru și îi urez ca acest proiect dedicat artiștilor vârstnici din lumea filmului să aibă un succes răsunător și să îi poată ajuta pe cât mai mulți dintre ei. La viitorul proiect spun "prezent!" încă de acum, pentru că sunt sigur că va mai urma încă unul, și încă unul, și încă unul. căci vitalitatea și pofta de lucruri frumoase ce vin în sprijinul semenilor o caracterizează pe Doamna Margareta."

Jolt și Andrei Kerestely: "Salutăm și susținem cu toată inima inițiativa a doamnei Margareta Pâslaru. Un gest de mare camaraderie, noblețe și altruism, regăsit din ce în ce mai rar în lumea artei din România. Mulțumim de asemenea tuturor celor implicați în alcătuirea acestui material."

Emilia Popescu: "Îmi face foarte mare plăcere să interpretez compozițiile Margaretei Pâslaru. CD-ul se intitulează "Actorii cântă" și, împreună cu toți ceilalți colegi - Rodica Mandache, Florin Zamfirescu, Marius Manole și mulți alții, o să reinterpretăm creațiile Margaretei, care este extraordinară și a avut acestă idee - să ne jucăm pe piesele ei. Ne-a lăsat să alegem, ne-a lăsat să reinterpretăm după cum simțim. Ne-am gândit noi că ar fi un dar foarte frumos pentru colegii noști artiști care sunt mai în vârstă, care au probleme. Dacă banii ar ajunge la ei, ajutăm și noi un pic, le înseninăm zilele. Drept care mi-aș dori din tot sufletul ca această campanie să aibă ecou, să se vândă aceste discuri, cei care ne îndrăgesc să dorească să ne asculte și astfel să participăm la o operă de binefacere."​