"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 27 noiembrie 2015

Dublu eveniment Margareta Paslaru vazut de Daniela Caraman Fotea


Sursa: Ultima ora.ro/ 25.11.2015 / autor Daniela Caraman Fotea
  

Luni 23 noiembrie,la magazinul Muzica a avut loc lansarea Cd-ului de autor STELELE FILMULUI CÂNTĂ: 21 de piese cunoscute și mai ales necunoscute (viitoarele noastre preferințe), ale înzestratei creatoare (orchestrații realizate de George Popa, Andrei Kerestely, Călin Grigoriu). Proiect al Uniunii Cineaștilor din România în beneficiul cineaștilor. ”Vitalitatea și pofta de lucruri frumoase ce vin în sprijinul semenilor o caracterizează pe Doamna Margareta”, declara Aurelian Temișan. Frumos și foarte adevărat. Îmi amintesc ce declara artista: ”Mi-am direcționat drepturile fie către Spitalul Grigore Alexandrescu, fie către pensionarii orchestrei Radio, UNICEF, Crucea Roșie – Banca de Alimente, UNITER, apoi către tinerii de viitor care primesc „Premiul Anual pentru Originalitate“ . De urmat… Iat-o revenind în declarații de ultimă oră:  Valoroși actori triumfă excelând de dragul colegilor vârstnici cu probleme de sănătate,  înregistrand pro bono… CD-ul de autor „Stelele filmului cântă” este darul nostru, confirmă solidaritatea breslei, la altitudine”.

Programul muzical se derulează în atmosfera șlagărului, prin vocile a 21 de actori, aleși cu pricepere de compozitoare, popularitatea fiind leit-motivul nominalizărilor; discul trebuie să se vândă foarte bine (și așa va fi).  Drepturile și sumele încasate din vânzarea CD-urilor facilitează procurarea medicamentelor costisitoare, a anumitor tratamente. Grija noastră se materializează, nu i-am uitat pe aceia care au răspândit în lume gloria scenei românești, a ecranului, declara Margareta.

Așadar, iată-i pe cei care benevol au realizat înregistrările (în studioul Andrei și Jolt Kerestely): Maia Morgenstern, Ștefan Velniciuc, Monica Davidescu, Stela Popescu, Eugen Cristea, Alexandra Velniciuc, Valentin Teodosiu, Jeanine Stavarache, Andreas Petrescu, Florin Zamfirescu, Margareta Pâslaru, Ștefan Bănică jr, Alexandru Arșinel, Adriana Trandafir, Aurelian Temișan, Marian Râlea, Anca Sigartău, Silviu Biriș, Mihai Bisericanu, Marius Manole, Rodica Mandache, Emilia Popescu; li se alătură și grupul Sound.

Actorul vine întotdeauna cu mare iubire către muzică; se vrea performant. Adeseori reușește, pentru că oferă cântecului câte ceva din uriașa sa zestre scenică: o inflexiune, un accent, o frazare aparte, diferențiate de obișnuit. Altfel spus, o sclipire a personalității.

Așteptam cu nerăbdare și curiozitate să o ascult pe MAIA MORGENSTERN. În cele două melodii încredințate a fost armonie. I-am simțit emoția. Cântul era curat. 
M-a bucurat duetul ALEXANDRA – ȘTEFAN VELNICIUC,  tată și fiică. Au beneficiat de un evergreen: Alergători de cursă lungă. Să le fie o cale deschisă și în muzică. Le doresc un repertoriu mai extins; cântă cu dăruire, vocile – luminoase, transmit bună dispoziție. 
Și MONICA DAVIDESCU  a primit un șlagăr al Margaretei – Ce bine-ar fi. Am apreciat strădania de a nu imita interpretarea originală. 
STELA POPESCU s-a folosit în piesa Păsările nu mor niciodată de bine cunoscuta ei artă a rostirii cuvântului; acum pe muzică. Invitația la meditație prin versurile regretatului meu coleg Ovidiu Dumitru, este emoționantă. Stela este și rămâne un unicat. 
Lui ANDREAS PETRESCU, pasionat și încrezător în drumul lui, îi doresc să fie la fel și pe cel muzical; o merită.Pansele negre duet Margareta Pâslaru-Florin Zamfirescu îmi consolidează o veche idee: indiferent de ce face, ce rostește, ce joacă, iată, acum și ce cântă, actorul nu face rabat de la o expresivitate fără fisură. 
În Fără să vrei, ȘTEFAN BĂNICĂ jr. își mlădiază vocea într-una dintre versiunile succesului său neîntrerupt. Un nou șlagăr! 
Ascultăm pe disc un ALEXANDRU ARȘINEL duios, emoționant în amintirile despre bunicii săi. Îl însoțim cu vibrantă aducere aminte; pentru fiecare dintre cei care ascultă imaginile evocate cu atâta delicatețe se păstrează copleșitor. 
Vocea de catifea a lui AURELIAN TEMIȘAN oferă o versiune originală evergreen-ului Dacă ai ghici. Spre finalul programului, ascultăm splendida piesă a Margaretei Lasă-mi toamnă pomii verzi interpretată cu grup solistic (actoricesc), minunată idee, vocea vedetei conducând autoritar ansamblul; mai apoi o pagină ce îngemănează temperaturi înalte ale simțirii: Viața merge mai departe,  muzică înaripată pe versurile hăruite ale poetei Constanța Buzea, oferite cu dedicație în 1976, compozitoarei. Sună ca un anunț înviorător  pentru cele pe care le așteptăm în continuare de la ideile MARGARETEI, adresate tuturor celor care  o ascultăm, o aplaudăm, o urmăm: noi cei din publicul ei fidel și recunoscător.

Mi se pare demn de consemnat la apariția acestui Cd, mesajul unei necunoscute, Veronica din Craiova, venit prin internet: ”Bogăţia faptei este bogăţia sufletului.” (Sfântul Teodor Studitul). Respect și admirație, pentru trăirea artistică și pentru gestul de solidaritate al artiștilor față de seniorii scenei românești! Pentru CD – bucurie a sufletului meu și un dar minunat de Sărbători pentru prieteni – voi da o fugă de la Craiova la București unde voi revedea o Constelație UNICĂ”.

Daniela Caraman Fotea
**
După lansarea de luni 23 noiembrie a CD-ului Stelele filmului cântă, disc de autor, Margareta Pâslaru ne confruntă cu o nouă și atractivă idée.

Marți 24 noiembrie  a avut loc vernisajul expoziției de afișe personale ale artistei, la Muzeul Orașului București,  – Palatul Șuțu. Dintre cele 90 de afișe donate Muzeului, domnul director Adrian Majuru a selecționat 50: urmărim o trecere în revistă a activității dotatei vedete, în muzica ușoară și populară, teatru, film, începând din 1963. Sunt mărturii ale vremii, consemnări, rememorări ale colaborărilor cu alese personalități: regizorul Liviu Ciulei, Maria Tănase, Toma Caragiu, Ștefan Iordache, Marin Moraru ș.a.  Afișul cu Gică Petrescu, al filmuluiVeronica, al Operei de trei parale de Kurt Weill, în care Margareta a  deținut rolul Polly și câte altele, dovezi ale succeselor majore din cariera vedetei, dar și jaloane ale vieții muzicale românești atât de bogată (odinioară…). Filme, turnee, concerte revin emoționant în memorie.

In același timp, se oferă privirii o istorie inedită a parcursului tipăriturilor de afiș; de la culoarea și textura hârtiei, corpul de literă, concepția grafică și punerea în valoare a elementelor de interes ale manifestărilor. Lecție pentru domeniu, totodată un act de cultură. Iată așadar două noi idei ale Margaretei, neobosită în a ne delecta, ca nimeni alta, cu surprize dăinuitoare.
Daniela Caraman Fotea


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu