Faceți căutări pe acest blog

vineri, 10 martie 2017

Margareta Paslaru 1968 Mentiunea Cerbul de Aur la prima editie a Festivalului International de la Brasov


In perioada 5-10 martie 1968 pe scena Teatrului Dramatic din Brasov s-a desfasurat prima editie a Festivalului International “Cerbul de Aur”. Tara noastra a fost reprezentata de trei concurenti: Margareta Paslaru, Anca Agemolu si Dan Spataru. Din strainatate au participat: Niky Hilton (Anglia),  Gerda Berndorf si Marika Lichter (Austria), Jacques Hustin si Kalinka (Belgia), Iordanka Hristova si Margarita Radinska (Bulgaria), Josef Laufer (Cehoslovacia), Io Roland (Elvetia), Maria Rung (Finlanda), Guy Mardel (Franta), Ingo Graf si Rene Martin (R.D.Germana), Nana Gualdi (R.F.Germana), Patricia Cahill (Irlanda), Adela Maffina (Italia), Gaby Novac (Iugoslavia),  Eric Thomace (Luxemburg), Urszula Szipinska (Polonia), Mafalda Sofia (Portugalia), Roddy Mc. Neil (Scotia), Michel (Suedia), Nina Brodskaia (URSS), Katty Kovacs (Ungaria).
Spectacolele au fost regizate de Valeriu Lazarov iar acompaniamentul muzical asigurat de Orchestra Radioteleviziunii condusa de maestrul Sile Dinicu.
Margareta Paslaru a intrat in concurs pe 9 martie 1968 cu melodiile “Acesta e cantecul meu” (muzica Charlie Chaplin, text Margareta Paslaru. ) si “Nu-ti fie teama de-un sarut” (muzica Camelia Dascalescu, text Viorel Burlacu).


Pentru interpretarea melodiei “Acesta e cantecul meu” juriul international a acordat legendarei artiste Mentiunea Cerbul de Aur 1968. Astfel Margareta Paslaru a inscris numele Romaniei in palmaresul editiei inaugurale. 
Trofeul a fost obtinul de Jaques Hustin (Belgia).
La festivalul Sopot’68 desfasutat cateva luni mai tarziu in Polonia, Margareta Paslaru a concurat din nou alaturi de Kalinka, cea care obtinuse Cerbul de Bronz. De data aceasta Margareta Paslaru este cea care obtine Premiul III la interpretare.


Spicuiri din presa vremii:
Săptămâna – 31.05.1968: „Am căutat să-mi diversific mijloacele de expresie, considerând că un interpret trebuie să tindă spre complexitate. Faptul mi-a fost încă o dată confirmat la recentul festival de la Braşov care ne-a pus în contact direct cu unii dintre cei mai reprezentativi soli ai muzicii uşoare europene. Am constatat cu acest prilej câtă pondere capătă în valorificarea cântecului arta interpretării. A fost nu numai o constatare ci şi un îndemn pentru o muncă susţinută în acest sens.”

Informaţia Bucurestiului – 28.08.1968: Margareta Pâslaru, premiul III la Sopot: „Sunt fericită că, participând pentru a doua oară la o competiţie internaţională am obţinut un trofeu care ma răsplăteşte pentru eforturile în direcţia perfecţionării artistice. Premiul acesta, ca şi distincţia pe care am primit-o la Festivalul „Cerbul de Aur” de la Brasov, reprezintă stimulente pentru desăvârşirea artistică”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.