Faceți căutări pe acest blog

marți, 7 martie 2017

Margareta Paslaru vazuta de sculptorul Corneliu Medrea


Bustul "Margareta" fotografiat in atelier                                                                                                                    
                               de sculptorului Corneliu Medrea

Sursa: Jurnalul National, 04.05.2012, autor Dana AndronieTimpul sedus de Margareta Pâslaru

"(...) Fotografia aleasă pentru a ilustra acest material, menit să anunţe apariţia volumului în cauză, a fost denumită de protagonistă foarte simplu: "Trei Margarete". Iată povestea celor două (busturi) Margarete, urmând ca pe cea de-a treia să o desluşiţi citind cartea biografică.
"Bunicul meu, sculptorul Ion Dimitriu Bârlad, a creat valoroase monumente vizibile în ţară; la Bârlad o stradă îi poartă numele. Cum se obişnuia în cercurile artistice, bunicul invita - în atelierul în care am crescut - diferiţi colegi. În anii ’50 eram rugată să pozez pentru ei, fie «copil la plajă - nud» cu mingea sau cu lopăţica, fie cap de expresie. La sesiunile de lucru m-a remarcat sculptorul Corneliu Medrea. Revăzându-mă la 19 ani pe micul ecran m-a invitat să-i pozez. Din câte am aflat, bustul «Margareta» făcea parte din colecţia Muzeului Corneliu Medrea. După moartea artistului, muzeul s-a închis. Speram ca opera lui să nu aibă soarta lucrărilor bunicului meu, care au fost înstrăinate, altele multiplicate fără scrupule şi vândute pe la diferite licitaţii. Din sute de machete şi lucrări, mi-a rămas doar un bust de la el, care mă înfăţişează la vârsta de 5 ani.
Căutând ani şi ani bustul semnat de Medrea, Dr. Florin Rotaru - directorul general al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti – m-a sfătuit să încerc şi la Palatul Şuţu - Muzeul Municipiului Bucureşti. La scurtă vreme, directorul muzeului, amabilul domn Ioniţă, şi echipa sa m-au anunţat că bustul a fost localizat. Le mulţumesc încă o dată pentru efortul depus. Momentul regăsirii (foto) a fost captat de Lucian Năstase. Cunoscând faptul că cedez drepturile cărţii în contul Premiului Anual pentru «originalitate interpretativă» acordat tinerilor înzestraţi, a oferit imaginea, benevol".(...)"
Foto Lucian Nastase
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.