"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 28 mai 2017

AGERPRES despre slagarul "Lasa-mi toamna, pomii verzi" compus de Margareta Paslaru


Sursa: AGERPRES_ 27.05.2017_ Documentare Marina Bădulescu, editor Cristian Anghelache

A FOST HIT: Lasă-mi, toamnă, pomii verzi
Melodia ''Lasă-mi, toamnă, pomii verzi'' a fost compusă de Margareta Pâslaru, inspirată de versurile poeziei ''Cântec'' de Ana Blandiana, și reprezintă unul dintre cele mai longevive șlagăre românești. Lansată în 1980 la TVR, piesa a apărut pe primul disc de autor al Margaretei Pâslaru, la Electrecord.

Coperta primului disc de autor al Margaretei Pâslaru, aparut la Electrecord în 1981

De la momentul apariției pentru prima oară pe disc, melodia a fost inclusă pe multe dintre albumele ulterioare lansate de Margareta Pâslaru — ''Best of'' (1996), ''Forever'' (2006), ''Lasă-mi, toamnă, pomii verzi'' (2010) — CD aniversar de autor "50 de ani de la primul disc". Acest CD aniversar i-a adus artistei Margareta Pâslaru "Trofeul Electrecord". 
Melodia a fost votată de public pentru "Top 80" Radio România Actualități, drept una dintre cele mai frumoase melodii din ultimii 80 de ani.
''Pentru emisiunea 'Interpreții compun', în decembrie 1980, am înregistrat propria compoziție inspirată de versurile doamnei Ana Blandiana, la Televiziunea Română. Poezia se intitula 'Cântec'. Sensibilitatea ei a stârnit în mine sentimente profunde, mult peste înțelesul strict al versurilor. Inspirată, am fredonat tema melodică 'Lasă-mi, toamnă, pomii verzi' până în momentul în care am revenit acasă din turneu. La pian, am definitivat strofele, înlocuind titlul existent cu primele versuri. Apoi, Mircea Romcescu a orchestrat piesa așa cum am simțit-o, ceea ce a consolidat colaborarea noastră fructuoasă. Ca urmare a succesului radiofonic și în spectacolele care purtau numele șlagărului, Casa de Discuri Electrecord a preluat 'Lasă-mi, toamnă, pomii verzi' și 'Păsările nu mor niciodată', text Ovidiu Dumitru, pentru primul disc de autor în 1981—EDC 10.733'', a declarat pentru AGERPRES Margareta Pâslaru.


Ulterior, realizatorul de televiziune Titus Munteanu a ales compoziția pentru recitalul de autor al Margaretei Pâslaru, prin care erau omagiați poeți consacrați în emisiunea ''Șlagăre în devenire'', în 1981, emisiune care a fost filmată la Sala Radio.
''Succesul unor compoziții proprii pe versuri semnate de Lucian Blaga, Ion Minulescu, Virgil Carianopol m-a încurajat să continuu. Așa s-au născut 'Era o fântână' după Elena Farago, 'Ce suflet trist' după Mihai Eminescu'', a mărturisit Margareta Pâslaru.
În 2008, cu ocazia sărbătoririi Margaretei Pâslaru la 50 de ani de activitate artistică, care a avut loc în Aula Uniunii Compozitorilor, poeta Ana Blandiana declara: ''Versurile mele din 'Lasă-mi, toamnă, pomii verzi' au umblat prin lume timp de decenii și continuă să umble sub numele și cu vocea Margaretei Pâslaru''. 

Coperta albumului ''Lasă-mi, toamnă, pomii verzi'' (2010) — CD aniversar de autor "50 de ani de la primul disc"
Sursa foto: facebook.com/pg/Margareta-Paslaru

Melodia a fost remixată de Claudiu Mirică pentru albumul ''Retro'' (2008), dar și alți tineri au preluat această melodie, adevărat hit al muzicii românești din anii '80, dar care rămâne la fel de actuală și în prezent — Luiza Zan, Niște băieți, Allegretto, Diana Prepeliță, mica japoneză Jennifer Tokushige, Maria Mocanu, Corul AFA din Cluj, Asociația Cheia Sol — Botoșani.
Margareta Pâslaru a inclus piesa și pe albumele de autor ''Actorii cântă'' și ''Stelele filmului cântă'', care cuprind melodii de Margareta Pâslaru interpretate de mari actori ai scenei și filmului din țara noastră, în beneficiul UNITER și UCIN.
Șlagărul va fi inclus și pe CD-ul de autor intitulat ''PROVIDENȚA Margareta Pâslaru în al 60-lea an activ", albumul fiind în lucru. ''Noile compoziții de pe acest album sunt orchestrate de Andrei Kerestely, iar drepturile de autor rezultate din vânzarea albumului vor ajunge la Asociația Nevăzătorilor'', a mărturisit pentru AGERPRES Margareta Pâslaru.




joi, 25 mai 2017

Margareta Paslaru de vorba cu Calin Grigoriu


Sursa: Radio Clasic.ro – 22.05.2017

Joi, 25 mai, de la ora 12:00, doamna Margareta Paslaru il are invitat în studioul Radio Clasic pe tânărul muzician Călin Grigoriu.
Calin Grigoriu și-a făcut studiile muzicale la conservatorul din București, la clasa de chitară a profesorului Ion Mihăescu, unde și-a extins universul muzical, mai ales prin cursurile intensive de muzică de cameră. Această practică l-a ajutat mai târziu în compoziție, orchestrație, și alte noi orientari muzicale. In 2001 are sansa de a face parte din proiectul Catalinei Buzoianu, Odiseea 2001, si de aici lumea teatrului i se deschide. 
Urmeaza o cariera plina de colaborari interesante cu Horatiu Malaele in "Leonce si Lena", cu Gelu Colceag in "Un vis in noaptea miezului de vara", "Imblanzirea Scorpiei" – un musical, "Spaima Zmeilor" – un musical pentru copii, spectacolextrem de apreciat, cu Teodora Herghelegiu – un musical dupa "Visul unei nopti de vara", si multe alte colaborari cu artisti si teatre independente.
In 2008 a intrat in proiectul Mozart Rocks, ocazie extraordinara de a si perfectiona scriitura de orchestra, aici a orchestrat si a fost solist intr un numar mare de concerte, in tara si-n strainatate. Un gen asemanator de colaborare l-a avut in 2013 cu Steve Vai si Evolution Tampo Orchestra, o intalnire marcanta care i confirma profesionalismul autentic, nascut din pasiune. 
Pe langa proiecte personale, cum ar fi "Calin Grigoriu Electric Trio" – proiect dedicat artei chitarii electrice si improvizatiei, si "Autumn Baroque Trio"(alaturi de Cezar Cazanoi – flaut si Calina Epuran – cello) un omagiu adus artei barocului prin spiritul muzicii de camera, Calin Grigoriu lucreaza in prezent la un album cu piese vocal-instrumentale – intr un stil eclectic.



sâmbătă, 20 mai 2017

Margareta Paslaru, glasul si compozitiile sale la case de discuri straine

Dati click pe imagini pentru a vedea detaliile.


Incepand cu 1963 glasul Margaretei Paslaru a aparut, de-a lungul anilor, pe viniluri editate de diverse case de discuri din strainatate.
1977 "Daca ai ghici" - muzica si text Margareta Paslaru la "Muza", Polonia

1963 la "Studio recordings" Israel                                             "O confidenta" la VDE Elvetia

 1966 "Unde esti" de George Grigoriu - filmul "Tunelul" si 1967 "Eu cred" la "Melodia" - URSS

1968 "Viva Maria" pe vinil si pe folie la "Muza" - Plonia

1970 "Ale tale" la "AMIGA" - Germania

 
1970 "Iubire absurda" de Radu Serban in romana si japoneza 
la "Victor World Group" filiala Tokyo, Japonia

  
1999 "Bate Doamne lemnele" - bocet                     2002 "Our day, children's day" muzica si 
 la Knitting Factory Works, SUA                        text Margareta Paslaru - RDS Summit, USA

"O confidenta" si "E normal" la VDE - Elvetia                 1971 "Tarina de la Gaina" la AMIGA - Germania

Si Casa de discuri Electrecord a produs viniluri pentru vanzare in tarile socialiste 

"Florareasa"                                               "O poveste de iubire"

 "Iubire Iubire", "Polca dragostei"                      "Pentru tine mama" si "La un pas de fericire"
"Bunicuta", "O poveste de iubire"                           "Nessuno mi puo giudicare", "Cu tine"   

Click imagini pentru o mai buna vizibilitate: Potrivit acestor publicatii, pana la acea data, Margareta Paslaru vanduse intre 300.000-350.000 discuri in Europa - tarile socialiste


 

  

Selectiuni - aparitii discografice de la debut pana in 2008 


Aparitii dicografice si editoriale din perioada 2006 - 2016







joi, 18 mai 2017

Margareta Paslaru de vorba cu Cadmiel Botac


Sursa: Radio Clasic.ro – 18.05.2017

Joi, 18 mai, de la ora 12:00, doamna Margareta Pâslaru îl are ca invitat pe tânărul pianist Cadmiel Boțac.
Născut în 1997, Cadmiel Boţac a început studiul pianului în orașul natal – Sighetu Marmaţiei – la  vârsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la 6 ani câștigând deja primul concurs național. Au urmat alte premii naționale și internaționale, cele mai importante fiind Premiul 1 la concursul “Young Virtuoso” – Zagreb şi Premiul 1 la Concursul “Dinu Lipatti” – Bucureşti. La 14 ani se mută la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, în clasa căruia se află și în prezent. Formarea sa artistică se completează prin cursurile de măiestrie la care a participat în cadrul Mozarteum International Summer Academy de la Salzburg și International Summer Academy Vienna, unde a beneficiat de îndrumarea unor mari artiști, precum Robert Levin și Boris Berman.
Un eveniment foarte important în evoluția tânărului artist a avut loc la Concursul Internaţional “Astana Piano Passion” din Kazahstan (2014,) unde a obținut Premiul I, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev, care l-a invitat să susţină un recital chiar la reședința sa. La scurt timp, Cadmiel a câștigat Concursul “Milano Piano Talents” și Concursul Internaţional “Adilia Alieva” din Franţa. 
Cadmiel acordă o mare importanţă şi muzicii de cameră. Este laureat cu Premiul I la Concursul “Mozart” din Cluj-Napoca, atât la secțiunea pian solo cât și la cea de duo pian-vioară. A fost bursier în cadrul Festivalului Internațional SoNoRo, unde a studiat muzică de cameră și a concertat alături de artişti consacraţi, precum Diana Ketler, Răzvan Popovici, Maximilian Hornung şi David Cohen. Un loc aparte în activitatea sa concertistică îl ocupă recitalurile susținute alături de cunoscutul tenor Marius-Vlad Budoiu.


vineri, 12 mai 2017

Margareta Paslaru, calendar 1969: prezentare in revista poloneza Ekran




In nr.19(631) / 11 mai 1969 Margareta Paslaru este prezentata ca o foarte cunoscuta cantareata romana, actrita de teatru si film, laureata a Festivalului International de la Sopot.

Isi interpreteaza propriile compozitii pe texte scrise dupa cum simte.


Talentata actrita, a jucat rolul Polly din “Opera de trei parale” de Brecht, a fost premiata la Festivalul de Film de la Mamaia pentru rolul din coproductia “Tunelul”, a avut mare succes in filmul “Impuscaturi pe portativ” in care, printre parteneri, a fost interpreta franceza Nancy Holloway.

joi, 11 mai 2017

Margareta Paslaru de vorbă cu Elias Jula


Sursa: Radio Clasic.ro – 11.05.2017

Joi, 11 mai, de la ora 12:00, doamna Margareta Paslaru îl are ca invitat pe tânărul Elias Jula, student la Universitatea de Muzică București.
A colaborat cu „Philharmoniker der Nationen” (Filarmonica Națiunilor, Germania), dirijată de dirijorul Franz Justus unde a avut ocazia să cunoască muzicieni celebri din întreaga lume. În anul 2015, cu ajutorul bursei Erasmus a studiat la Conservatorul Regal din Haga, unde a avut ocazia să învețe de la unii dintre cei mai buni muzicieni din lume, între care amintim dirijorul olandez Jac van Steen, fost director al orchestrei de cameră din Berlin și celebrul saxofonist și jazz-ist american David Liebmann, fost membru al formației lui Miles Davis, alături de care a concertat la filarmonica din Rotterdam.
Elias și-a propus în acest an să facă mai accesibil publicului larg instrumentul la care cântă, trompeta, prin numeroase recitaluri și concerte unde să aibă o prestație excelentă.


miercuri, 10 mai 2017

Margareta Paslaru, calendar 1967: interviu in Svet Socializmu (Cehoslovacia)






In nr. 19 din 11.05.'67 revista a publicat un interviu cu Margareta Paslaru realizat de Jozef Schreiber. 
Artista vorbeste despre debutul artistic din 1958, prima inregistrare cu “Chemarea marii” aparuta si pe disc, rolul Polly din “Opera de trei parale” regizata de Liviu Ciulei, spectacolul de revista “Colibri” in care evolua in acea perioada alaturi de Mircea Crisan si formatia Sincron. 
Sunt amintite interpretarea din filmul de televiziune “Omul si camera” premiat la Praga si rolul principal din filmul Tunelul pentru care a fost premiata la Festivalul de Film de la Mamaia.  






duminică, 7 mai 2017

Margareta Paslaru, calendar 2012: Palatul Sutu- Muzeul Municipiului Bucuresti a gazduit lansarea cartii "Eu si Timpul"



Pe 7 mai 2012 a avut loc lansarea volumului "Eu si Timpul" semnat Margareta Paslaru aparut la Editura Curtea Veche.  Evenimentul a fost marcat si de Agentia Mediafax.

Sursa: MEDIAFAX - 08.05.2012; fragment

Margareta Paslaru si-a lansat autobiografia, in prezenta prietenilor si admiratorilor 

„Cantareata Margareta Paslaru si-a lansat autobiografia, "Eu si Timpul" luni seara, la Muzeul Municipiului Bucuresti (Palatul Sutu), in prezenta aproprietilor sai, Printre care s-au numarat Marina Voica, Magda Mihailescu, Cornel Constantiniu si Octavian Ursulescu.
(...) Înconjurată de câteva dintre ţinutele sale de scenă, creaţie proprie, Margareta Pâslaru şi-a prezentat prietenii apropiaţi care au vorbit despre ea. Marina Voica şi-a amintit amuzată de temperamentul vulcanic al artistei când a intrat peste ea în cabina de la Sala Radio, înainte de un concert.
(...) Margareta Pâslaru a cântat melodia "Eu şi timpul", alături de Călin Grigoriu. După acest moment muzical, artista i-a decernat premiul "Margareta Pâslaru", pentru originalitate interpretativă, Alinei Manole. Artista cedează o parte din drepturile ce i se cuvin în contul premiului anual, în valoare de 1.000 de dolari, fondat la împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea Festivalului Mamaia, în 2010.
La eveniment au mai vorbit Magda Mihăilescu, realizatoarea TV Elise Stan şi Constantin Vlad, redactor-şef al editurii Curtea Veche, în timp ce în sală s-a aflat, printre alţii, actorul Marin Moraru.
Dupa eveniment, Margareta Paslaru s-a asezat la o masa plina cu flori, pentru a da autografe celor peste 200 de fani veniti la lansare.
(...) Titlul volumului a fost ales, după cum declară chiar Margareta Pâslaru, ca urmare a obsesiei sale pentru ireversibilul Timp, ce a urmărit-o încă de la vârsta de 9 ani, când a conştientizat că "nu va mai serba niciodată 9 ani la 9 iulie". Această preocupare a continuat prin cântecele compuse de-a lungul timpului: "Ceasul vrăjitor" (1967), "Timpul" (1970), "Eu şi Timpul" (1980). Momentul decisiv pentru alegerea titlului cărţii autobiografice a rămas, însă, emoţionanta redescoperire, la 69 de ani, a bustului realizat de Corneliu Medrea, ce o reprezenta chiar pe artistă la 19 ani. Fotografia ce ilustrează acest moment apare pe coperta cărţii.”



joi, 4 mai 2017

Margareta Paslaru de vorba cu tanarul pianist Luca Rusu

 

Sursa: Radio Clasic.ro – 04.05.2017



Joi, 4 mai, de la ora 12:00, la Radio Clasic, invitatul doamnei Margareta Paslaru este tânărul pianist Luca Rusu. Fost elev al Colegiului Dinu Lipatti, astăzi Luca studiază în Scoția la Edinburgh.

miercuri, 3 mai 2017

Margareta Paslaru, calendar 1967: coperta si articol in revista Orszag Vilag






Pe 3 mai 1967 Margareta Paslaru a aparut pe coperta revistei maghiare Orszag Vilag. Paginile 14 si 15 au oferit cititorilor fotografii si detalii despre cariera de pana atunci a Margaretei Paslaru: debutul la 15 ani, rolul Polly din “Opera de trei parale”, rolurile principale feminine din filmele “Tunelul” si “Un film cu o fata fermecatoare” si, bineinteles, despre activitatea de interpreta de muzica usoara, inclusiv participarile la festivalul Mamaia.