"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 28 mai 2017

AGERPRES despre slagarul "Lasa-mi toamna, pomii verzi" compus de Margareta Paslaru


Sursa: AGERPRES_ 27.05.2017_ Documentare Marina Bădulescu, editor Cristian Anghelache

A FOST HIT: Lasă-mi, toamnă, pomii verzi
Melodia ''Lasă-mi, toamnă, pomii verzi'' a fost compusă de Margareta Pâslaru, inspirată de versurile poeziei ''Cântec'' de Ana Blandiana, și reprezintă unul dintre cele mai longevive șlagăre românești. Lansată în 1980 la TVR, piesa a apărut pe primul disc de autor al Margaretei Pâslaru, la Electrecord.

Coperta primului disc de autor al Margaretei Pâslaru, aparut la Electrecord în 1981

De la momentul apariției pentru prima oară pe disc, melodia a fost inclusă pe multe dintre albumele ulterioare lansate de Margareta Pâslaru — ''Best of'' (1996), ''Forever'' (2006), ''Lasă-mi, toamnă, pomii verzi'' (2010) — CD aniversar de autor "50 de ani de la primul disc". Acest CD aniversar i-a adus artistei Margareta Pâslaru "Trofeul Electrecord". 
Melodia a fost votată de public pentru "Top 80" Radio România Actualități, drept una dintre cele mai frumoase melodii din ultimii 80 de ani.
''Pentru emisiunea 'Interpreții compun', în decembrie 1980, am înregistrat propria compoziție inspirată de versurile doamnei Ana Blandiana, la Televiziunea Română. Poezia se intitula 'Cântec'. Sensibilitatea ei a stârnit în mine sentimente profunde, mult peste înțelesul strict al versurilor. Inspirată, am fredonat tema melodică 'Lasă-mi, toamnă, pomii verzi' până în momentul în care am revenit acasă din turneu. La pian, am definitivat strofele, înlocuind titlul existent cu primele versuri. Apoi, Mircea Romcescu a orchestrat piesa așa cum am simțit-o, ceea ce a consolidat colaborarea noastră fructuoasă. Ca urmare a succesului radiofonic și în spectacolele care purtau numele șlagărului, Casa de Discuri Electrecord a preluat 'Lasă-mi, toamnă, pomii verzi' și 'Păsările nu mor niciodată', text Ovidiu Dumitru, pentru primul disc de autor în 1981—EDC 10.733'', a declarat pentru AGERPRES Margareta Pâslaru.


Ulterior, realizatorul de televiziune Titus Munteanu a ales compoziția pentru recitalul de autor al Margaretei Pâslaru, prin care erau omagiați poeți consacrați în emisiunea ''Șlagăre în devenire'', în 1981, emisiune care a fost filmată la Sala Radio.
''Succesul unor compoziții proprii pe versuri semnate de Lucian Blaga, Ion Minulescu, Virgil Carianopol m-a încurajat să continuu. Așa s-au născut 'Era o fântână' după Elena Farago, 'Ce suflet trist' după Mihai Eminescu'', a mărturisit Margareta Pâslaru.
În 2008, cu ocazia sărbătoririi Margaretei Pâslaru la 50 de ani de activitate artistică, care a avut loc în Aula Uniunii Compozitorilor, poeta Ana Blandiana declara: ''Versurile mele din 'Lasă-mi, toamnă, pomii verzi' au umblat prin lume timp de decenii și continuă să umble sub numele și cu vocea Margaretei Pâslaru''. 

Coperta albumului ''Lasă-mi, toamnă, pomii verzi'' (2010) — CD aniversar de autor "50 de ani de la primul disc"
Sursa foto: facebook.com/pg/Margareta-Paslaru

Melodia a fost remixată de Claudiu Mirică pentru albumul ''Retro'' (2008), dar și alți tineri au preluat această melodie, adevărat hit al muzicii românești din anii '80, dar care rămâne la fel de actuală și în prezent — Luiza Zan, Niște băieți, Allegretto, Diana Prepeliță, mica japoneză Jennifer Tokushige, Maria Mocanu, Corul AFA din Cluj, Asociația Cheia Sol — Botoșani.
Margareta Pâslaru a inclus piesa și pe albumele de autor ''Actorii cântă'' și ''Stelele filmului cântă'', care cuprind melodii de Margareta Pâslaru interpretate de mari actori ai scenei și filmului din țara noastră, în beneficiul UNITER și UCIN.
Șlagărul va fi inclus și pe CD-ul de autor intitulat ''PROVIDENȚA Margareta Pâslaru în al 60-lea an activ", albumul fiind în lucru. ''Noile compoziții de pe acest album sunt orchestrate de Andrei Kerestely, iar drepturile de autor rezultate din vânzarea albumului vor ajunge la Asociația Nevăzătorilor'', a mărturisit pentru AGERPRES Margareta Pâslaru.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu