"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 28 octombrie 2017

Margareta Paslaru, compozitie inspirata de versurile lui Oscar Wilde



Pe 26 oct. 2017 Margareta Paslaru a lansat pe SoundCloud “The Ballad of Reading Gaol” – compozitie proprie inspirata de poemul lui Oscar Wilde.  Piesa, un duet-dialog cu Mircea Radu, va fi inclusa pe albumul aniversar de autor “Providenta” produs in beneficiul Asociatiei Nevazatorilor. Artista a extras un fragment din poemul The Ballad Of Reading Gaol de Oscar Wilde, versuri tulburatoare care au inspirat-o in 1982.
In aranjamentul din 2017 al lui Nicu Patoi, piesa a fost inregistrata in studioul Jolt si Andrei Kerestely.

Click montaj video: regasiti piesa si pe canalul YouTube al artistei Margareta Paslaru feat. Mircea Radu 'The Ballad of Reading Gaol'

joi, 26 octombrie 2017

Margareta Paslaru de vorbă cu Arcadie Rusu - o ediție specială cu prilejul FNT


Sursa: Radio Clasic.ro – 26.10.2017

Joi, 26 octombrie, de la ora 12:00, invitatul doamnei Margareta Paslaru este tânărul coregraf Arcadie Rusu.
Arcadie Rusu a terminat Coregrafie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică. A cunoscut-o pe Ioana Marchidan în facultate, iar din 2008 au parcurs împreună un drum artistic având în comun visul de a avea o companie, care s-a transformat într-un proiect mai ambițios, și anume un centru independent de dans. Proiectul se numește: LINOTIP Centrul Independent Coregrafic. Despre acest centru și despre dans, dar și despre proiectul din cadrul Festivalului Național de Teatru ne vorbește Arcadie Rusu.


marți, 24 octombrie 2017

Margareta Paslaru de vorbă cu Paula Niculiță - o ediție specială cu prilejul FNT


Sursa: Radio Clasic.ro – 24.10.2017

Marți, 24 octombrie, de la ora 12:00, doamna Margareta Paslaru o are invitată în studioul Radio Clasic pe tânăra actriță Paula Niculiță – una din cei 27 de tineri actori invitați în laboratorul de creație Cehov|Kordonsky, organizat de Festivalul Național de Teatru și Centrul de Cercetare și Creație Teatrală “Ion Sava”.
Paula Niculiță este absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”, București, Facultatea de Teatru, secția Actorie, clasa prof.univ. Gelu Colceag, iar din 2001 este angajată a Teatrului Odeon.
Dintre premiile obținute amintim: Premiul pentru tânără interpretă la Festivalul de Dramaturgie Contemporană, Brașov pentru rolul Desiree din spectacolul GENOCID SAU FICATUL MEU E FĂRĂ ROST (2002) și Mențiune pentru interpretare la Festivalul Național de Comedie, Galați, 2002 pentru rolul Margareta din GAIȚELE de Al. Kirițescu.



duminică, 22 octombrie 2017

Margareta Paslaru, calendar 2012: sesiune de autografe cu propria carte "Eu si Timpul" si la Libraria Carturesti


Pe 7 mai 2012, la Palatul Sutu- Muzeul Municipiului Bucuresti a avut loc lansarea volumului "Eu si Timpul" semnat Margareta Paslaru. Libraria Carturesti - Verona  a invitat-o pe Margareta Paslaru pentru o sesiune de autografe pe propria carte aparuta la Editura Curtea Veche. Evenimentul a avut loc pe 22 oct. 2012.
Jurnalista Ruxandra Sararu a vorbit despre carte si despre autoarea Margareta Paslaru.
 "(...) Doamne, ce privilegiu! Este Margareta Paslaru pentru care timpul s-a oprit in loc. Orologiul magic al timpului nu vrea sa bata. Daca pentru noi, muritorii de rand timpul n-are rabdare si trece ca tavalugul printre noi si peste noi, de cele mai multe ori, iata institutia Margareta Paslaru a incremenit intr-o poza de statuie antica, in care ne-a facut mai bine de 50 de ani noua, romanilor, si nu numai lor, si pe multe alte meridiane ale lumii, viata mai traibila, mai posibila, ne-a facut sa visam, ne-a facut sa ne identificam cu ochii aceia frumosi o izbanda de fiecare data precum farul din Alexandria. Si nu intamplator spun “precum farul din Alexanria” pentru ca in spatele Margaretei Paslaru se afla o biblioteca, o pinacoteca, un muzeu. (...)"

Inainte de sesiunea de autografe, Margareta Paslaru acompaniata de chitaristul Calin Grigoriu a interpretat doua compozitii proprii: „Eu si timpul” (versuri Virgil Carianopol) si „Libertatea nu se invata”.







vineri, 20 octombrie 2017

Margareta Paslaru "Lasa-mi, toamna, pomii verzi" - aleasa intre cele "100 de melodii ale romanilor"


Sursa: Bucuresti FM – 18.10.2017



În cadrul proiectului “Eu aleg România, 100 de melodii ale românilor” aflăm povestea unui cântec-legendă şi a unei artiste cu totul şi cu totul speciale.
“Lasa-mi toamnă pomii verzi” a fost compusă şi interpretată de Margareta Pâslaru în 1980, inspirată fiind de versurile poeziei „Cântec” de Ana Blandiana. Melodia a devenit atât de iubită, încât, de-a lungul celor 37 de ani de la lansare, a fost preluată de adolescenţi şi tineri, singuri sau în formaţii, şi chiar de mari actori ai României. Cum s-a născut piesa?
Margareta Pâslaru a lansat „Lasă-mi toamnă, pomii verzi” în 1980, la emisiunea lui Titus Munteanu, Şlagăre în devenire, de la Sala Radio. În 1981, Casa Electrecord a scos primul disc de autor – vinil, turaţie 45 – care a inclus două compoziţii: „Lasă-mi toamnă, pomii verzi” şi „Păsările nu mor niciodată”.
În 2010, acelaşi slagăr dă titlul CD-ului aniversar de autor „50 de ani de la primul disc”, recunoaştere ce-i aduce legendarei artiste Margareta Pâslaru „Trofeul Electrecord”.
“Lasă-mi toamnă pomii verzi” a primit şi votul publicului în „80 de ani de muzică în 80 de ani de radio” la Radio România, ca fiind unul dintre cele mai frumoase cântece din ultimii 80 de ani.

joi, 19 octombrie 2017

Margareta Paslaru de vorbă cu pianista Cristiana Achim


Sursa: Radio Clasic - 18.10.2017
https://www.clasicradio.ro/margareta-paslaru-de-vorba-cu-pianista-cristiana-achim/

Click montaj video:  Margareta Paslaru de vorba cu pianista Cristiana Achim

Joi, 19 octombrie, de la ora 12:00, invitata doamnei Margareta Paslaru este pianista Cristiana Achim.
Cristiana s-a nascut in Bucuresti la 6 martie 2000. Incepe studiul pianului la Colegiul National de Arte „Dinu Lipatti” in anul 2006, cu doamna prof. dr. Adriana Bocaneanu. Pe parcursul anilor de formare pianistica, a avut prilejul de a lucra cu Maestra Ana Pitis, in ultimii sase ani de viata ai maestrei.
Din clasa a IX-a si pana in prezent se afla la clasa de pian a doamnei prof. Alina Balaban.
Este laureata a numeroase concursuri nationale si internationale, precum: Concursul National „Mihail Jora”(2016)- Premiul Special „Mihail Jora”, Concursul National „Irina Satchi”- Ramnicul Valcea(muzica de camera)- Premiul I, Concursul National de Interpretare a Muzicii Romanesti pentru Pian „Brave Claviaturi” (2007, 2008, 2009, 2016, 2017), obtinand Premiul 1 si Premiul de Excelenta, Concursul International „Tinere Talente”(2011)- muzica de camera, Concursul International „Pro Piano” (2008, 2009)- Premiul I.
Este membra a Fundatiilor „Remember Enescu” si „Resonannce Romania” sustinand in cadrul acestora diferite recitaluri si concerte.
De asemenea, in cadrul Fundatiei „Resonannce” a participat la cursuri de maiestrie oferite de pianista Elizabeth Sombart. In anul 2016  a fost bursiera SoNoRo, avand ocazia de a canta pe scena alaturi de personalitati importante, precum: Mihaela Martin, Frans Helmerson, Diana Ketler si Razvan Popovici.
In acelasi an a sustinut un concert  cu orchestra „Camerata Regala”, in sala mare a Ateneului Roman, sub bagheya dirijorului Sabin Pautza. Din anul 2017 a devenit bursiera a „Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei”, in cadrul careia sustine numeroase recitaluri solo si de muzica de camera.
A participat la festivaluri de muzica in tara si in strainatate.
In luna aprilie, a participat la „Malta International Music Festival”, la cursuri de maiestrie sustinute de: Valery Piasetsky, Albert Mamriev, Felix Gottlieb, Nareh Arghamanyan, Pavel Gililov.
Cea mai recenta reusita a Cristianei Achim este castigarea bursei „British Isels Music Festival” din Surrey, Anglia pentru un festival de muzica de camera.
A fost invitata si a cantat pe numeroasa scene, din tara si din strainatate, precum: Ateneul Roman, Teatrul „Regina Maria” din Oradea, Piata George Enescu, Biblioteca Nationala a Romaniei, Robert Samut Hall din Valletta, Malta, Lewellyn Hall din Surrey, Anglia.


marți, 17 octombrie 2017

Margareta Paslaru invitata la inaugurarea Festivalului Național de Teatru 2017


Sursa: Agerpres – 17.10.2016

„Festivalul Național de Teatru, ediția a 27-a, care se va desfășura în București în perioada 20-30 octombrie, va aduce în fața bucureștenilor cea mai bogată ofertă de spectacole - 91 de reprezentații în 16 spații din capitală. (...)

(...) La eveniment au mai fost prezenți Liliana Țuroiu — președintele Institutului Cultural Român, Adrian Vasilescu — consilier al Băncii Naționale a României, Mihaela Păun — directorul ARCUB, Demeter Andras — directorul Casei de producție a TVR, Margareta Pâslaru, Nicu Alifantis.






Foto: Marina Constantinescu - director artistic FNT alaturi de Margareta Paslaru 

Margareta Paslaru, Ion Caramitru - presedinte UNITER si Aura Corbeanu - vicepresedinte executiv UNITER

Maria Morar coordonator FNT, Andrei Enescu - director general Radio Clasic, Pompilius Onofrei - purtator de cuvant FNT, jurnalist

Nicu Alifantis, Margareta Paslaru, Andrei Enescu, Cristina Enescu


joi, 12 octombrie 2017

Margareta Paslaru de vorbă cu trupa Unflicted


Sursa: Radio Clasic - 11.10.2017
https://www.clasicradio.ro/2017/10/11/margareta-paslaru-de-vorba-cu-trupa-unflicted/

Click montaj video:  Margareta Paslaru de vorba cu Unflicted

Joi, 12 octombrie, de la ora 12:00 vă invităm la o nouă ediție a emisiunii „Margareta Paslaru de vorbă cu trupa Unflicted”.
Trupa Unflicted s-a format in august 2015 in Bucuresti si pana in acest moment are la activ EP-ul „Exposed” ce contine 3 piese inregistrate la Studio148, si patru single-uri ce beneficiaza si de videoclipuri, si anume „Awake”, “Bury you alive”, “Loss” si “Aello”. Membrii trupei au o bogata experienta de scena, acumulata atat in formula curenta cat si in trupele in care au activat anterior, Unflicted avand o activitate concertistica sustinuta inca de la formare si impartind scena cu nume sonore ale muzicii romanesti si internationale, precum Coma, Omul cu sobolani, Luna Amara sau Karma to Burn, Mother’s Cake si Napoleon. Pe langa concertele de club sau festivaluri trupa este prezenta si in media, cu aparitii live la posturi nationale de radio si TV precum Radio Guerilla, Radio 3net, RockFM, Radio TANANANA, TVR, DigiTV etc.
Momentan formatia se concentreaza pe concertele live, urmand ca in viitorul nu foarte indepartat sa intre in studio pentru inregistrarea unui album full-length.


miercuri, 11 octombrie 2017

Margareta Paslaru, arhiva interviurilor 2011: Ziarul Puterea: „Fiecare premiu poartă diamantele trudei”


Sursa : ziarul Puterea / 11.10.2011 / autor Gabriela Dumba



Lasă-mi, toamnă, pomii verzi”, cânta Margareta Pâslaru la începutul anilor '80, acorduri nemuritoare şi la fel de iubite acum şi de-a pururi. Anul acesta, artista a numărat 53 de ani de la debut, primul şlagăr – „Chemarea mării” - deschizând seria unui vast repertoriu de sute de înregistrări, unele dintre ele nedifuzate nici până în ziua de azi, şi inspirând 63 de compozitori să scrie pentru ea. Respectul pentru meserie, pentru activitatea care a depăşit sfera muzicală şi pentru acţiunile caritabil-umanitare i-au adus Margaretei Pâslaru titlul de ambasadorul Anului Europen al Voluntariatului în România în 2011. Totodată, artista îşi îndeplineşte cu onoare şi rolul de voluntar al Crucii Roşii.

Apăreţi destul de rar la televizor. De ce?

Prezenţa pe micul ecran nu este un indiciu al multiplelor activităţi artistice pe care le desfăşor. Şi apoi, este recunoscut faptul că apariţiile dese plictisesc publicul şi uzează artistul. Întrebarea dumneavoastră îmi oferă prilejul de a le cere scuze unor producători pentru faptul că nu am putut onora invitaţiile lor. Cred că filmarea unei melodii trebuie gândită împreună cu regizorul, asigurată măcar o repetiţie generală cu sunet, lumini, camere de luat vederi pentru a pune în valoare muzica, textul şi mişcarea scenică. Fără un decupaj logic stabilit în prealabil - care înmănunchează cele de mai sus - oferind publicului un moment deosebit, ce sens ar avea o apariţie la repezeală?

Dumneavostră vă uitaţi la televizor?

Dacă seara nu mă găseşte prea obosită după o zi plină, aleg emisiuni culturale, teatru, muzică bună, producţii cinematografice cu mari actori şi regizori inspiraţi. Cunoscând mecanismul filmărilor şi principiul montajului digital, de multe ori mă întreb oare cum or fi captat imaginea din acel unghi dificil, de câte duble o fi fost nevoie sub cerul liber din pricina luminii schimbătoare, cu câte camere s-or fi filmat scene dure sau momente sensibile, convingătoare. Cu alte cuvinte, mă fascinează profesioniştii care şi-au cizelat meşteşugul atingând perfecţiunea posibilă, fără compromisuri.

Unde păstraţi cele peste 60 de trofee şi diplome pe care le-aţi primit toată viaţa şi cât de importante sunt ele pentru dumnevoastră?

Camera de muzică le găzduieşte pe toate, inclusiv „Trofeul Electrecord” cu CD-ul „50 de ani de la primul disc - «Lasă-mi, toamnă, pomii verzi»”; Trofeul MIDEM de la Cannes, „Women of Excellence” USA etc. Faptul că 63 de compozitori m-au ales pentru a le interpreta creaţiile an de an, le-am cântat şi înregistrat sute de melodii. Despre sărbătorirea celor 53 de ani de la debutul meu acompaniată de Paul Ghentar la Casa de Cultură, am fost intervievată în două recitaluri - de câte o oră fiecare.
Acestea s-au difuzat în preajma zilei de naştere în cadrul aniversării TVR 55 – televiziunea-mamă care m-a descoperit. Fiecare premiu câştigat poartă diamantele trudei, aurul respectului, platina valorii.

Aţi importat şi în România conceptul „Banca de alimente”. Cât de bine a fost primit şi care sunt rezultatele înregistrate după aceşti doi ani de când funcţionează proiectul?

Cu sprijinul Crucii Roşii Române, al populaţiei, partenerilor, voluntarilor - cărora le mulţumesc - s-au colectat 257.018 kg alimente; 254.512 kg de alimente au fost distribuite la beneficiari din întreaga ţară. În zonele unde nu există „Banca de Alimente”, filialele apropiate trimit pachete cu alimente şi în aceste judeţe – 2.506 kg de alimente din fondul de urgenţă al „Băncii de Alimente” au fost distribuite către comunităţi afectate de inundaţiile din lunile iunie-iulie 2010: Tulcea, Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Alba Iulia, Cluj etc. Mulţumesc echipei alături de care distribui pachete în Bucureşti şi surprize dulci la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”.

Privind în urmă, aţi schimba ceva la viaţa dumneavoastră? Aţi lua alte decizii?

Eu privesc înainte! La 1 octombrie am inaugurat al treilea an în care prezint rubrica „Margareta prezintă pe...”, susţin tinerii de viitor care excelează în diferite domenii muzicale, folclor, jazz, pop, clasic. Fiind aleasă Ambasador al Anului European al Voluntariatului 2011 în România, am colaborat cu Reprezentanţa Comisiei Europene şi Chelgate, lansând în primăvară un nou program „Voluntarii muzicii”. În acest cadru am compus muzica şi textul „Fii voluntar”- tema campaniei „Europa, casa noastră”. În încheiere, vă invit pe toţi la spectacolul de pe 7 noiembrie de la Sala Palatului, la care Benone Sinulescu m-a invitat la aniversarea longevivei sale cariere. Iar pentru 9 decembrie chiar astăzi am primit invitaţia Electrecord la sărbătorirea istoricei Case de Discuri.


miercuri, 4 octombrie 2017

Margareta Paslaru de vorbă cu Ștefan Iancu


Sursa: Radio Clasic, 04.10.2017
Joi, 5 octombrie, de la ora 12:00, debutează la Radio Clasic un nou sezon al emisiunilor realizate de doamna Margareta Pâslaru. În ediția din acestă săptămână invitat este tânărul actor Ștefan Iancu – interpretul rolului "Gabriel" din filmul "Un pas în urma serafimilor" regizat de Daniel Sandu. Producători sunt Ada Solomon și Ioana Drăghici.
La vârsta de 8 ani a jucat în primul său film – The Half Life of Timofey Berezin. În 2010 a jucat în The Glass House și în Born to Raise Hall alături de binecunoscutul Steven Seagal, iar mai apoi s-a remarcat în pelicula Nasa/The Godmother, mulți critici prezicându-i o carieră frumoasă în domeniu filmului. 
În decursul carierei sale de până acum, a lucrat cu regizori precum Cristian Mungiu în producția românească Amintiri din Epoca de Aur, dar și cu Dan Pița, în anul 2014, pentru producția Castel Film, Kyra Kyralyna, bazată pe o nuvelă a lui Panait Istrati.
Printre numeroșii actori străini cu care a avut ocazia să lucreze se numără: Oscar Isaac, Abraham Murray, Ben Kinsley sau Keira Knightely.