"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 30 decembrie 2017

Calendar - decembrie 1968 - Margareta Paslaru a primit Discul de Aur




Chiar de la primul disc, inregistrat la Electrecord in toamna anului 1960, Margareta Paslaru a batut toate recordurile de vanzare. Pe discul EDA 3002 figura "Chemarea marii" prima piesa compusa special de George Grigoriu pentru glasul cu timbru aparte al Margaretei Paslaru. Cunoscuta de public si sub numele “In apa marii”, a fost nu numai primul slagar romanesc lansat de marea artista ci si debutul unei impresionante cariere discografice. 
30 dec. 1961 – Revista Flacara, interviu de Sanda Faur: “Discul 3002 cu “Chemarea marii” pe una din fete, a cunoscut cel mai mare tiraj in 1961: 26.000 exemplare de la prima editie …”
Opt ani mai tarziu, in recitalul "One Woman Show" din noiembrie 1968, Margareta Paslaru interpreteaza pentru prima data si cateva melodii care aveau sa apara cateva zile mai tarziu pe discul jubiliar “Margareta Paslaru – 10 ani de activitate”.
Desi intre cele doua aparitii discografice s-au scurs doar opt ani, pe rafturile magazinelor aparusera, pe rand, 100 de melodii inregistrate la Electrecord pe discuri de interpret, de compozitor sau dedicate anumitor evenimente (Festivalul Mamaia, melodii interpretate in filme). Si, de fiecare data, tirajul a trebuit sa fie suplimentat datorita solicitarilor venite din partea publicului.
Publicatia Esti Hirlap din 14 februarie 1963 scria: "Margareta Paslaru este cea mai cunoscuta si cea mai tanara stea a muzicii usoare romanesti. Cu cele 300.000 de discuri tine recordul pe discuri. Vocea adanca a Margaretei este deacum cunoscuta in toata Europa".
Informatia _decembrie 1968: Margareta Paslaru a primit Discul de Aur: "In cadrul "Saptamanii discului", la magazinul Muzica, Margaretei Paslaru i s-a inmanat "Discul de aur" - premiu acordat de C.S.C.A. pentru interpretarea compozitiilor romanesti. Anul acesta, odata cu ultimul disc aparut pe luna decembrie, Margareta Paslaru a intrunit un numar de 100 de melodii imprimate la Electrecord."
Ca urmare, artista este invitata la Targul International al Discului de la Cannes. Gala M.I.D.E.M. 1969 a avut loc pe 25 ianuarie. Este, pana acum, singura interpreta de muzica usoara din tara noastra care a primit Trofeul M.I.D.E.M. La festivitatea de decernare, Margareta Paslaru a fost aplaudata pe scena alaturi de mari interpreti: Ginette Reno, James Last, Tunes Dizzeie, Muslim Magomaev, Patty Pravo, Jaffa Jarkoni, Juan Manuel Serrat, Amalia Rodriguez, Dalida, Mireille Mathieu, Udo Jurgens, Adriano Celentano. In acel an, Supertrofeul MIDEM a fost acordat decanului de varsta al sansonetei franceze, Maurice Chevalier, cu prilejul aniversarii a 80 de ani.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu