"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 31 martie 2018

Margareta Paslaru a lansat „Providenta”, album care marcheaza 60 de ani de cariera

Sursa: gcntv.ro_ 29.03.2018_ preluare Mihaela Crudu 
https://www.gcntv.net/margareta-paslaru-lansat-providenta-album-care-marcheaza-60-de-ani-de-cariera/

Margareta Pâslaru a lansat „Providenţa”, album care marchează 60 de ani de carieră
Artista Margareta Pâslaru a lansat, joi, albumul „Providenţa”, o colecţie de 25 de compoziţii care marchează 60 de ani de carieră.
Albumul conţine şi numeroase colaborări, despre care Margareta Pâslaru spune că „fiecare are o poveste ce trebuie descoperită de ascultători”.
În plus, pentru prima dată, ea a înregistrat prima sa compoziţie în stil lăutăresc, dedicată lui Fărâmiţă Lambru. Pe toate le iubeşte la fel de mult, a spus artista, toate fiind „compoziţii izvorâte din preaplinul frământărilor”.
Versurile unora dintre piese de pe albumul înregistrat în 2017 sunt semnate de Ana Blandiana, George Bacovia, George Ţărnea, Oscar Wilde, Marius Tucă, Elena Farago şi Constanţa Buzea.
„Cel mai longeviv şlagăr «Lasă-mi, toamnă, pomii verzi» este prezent şi prin glasul valoroşilor actori care mi s-au alăturat. Desigur, nu putea lipsi «Tatăl nostru», compusă în amintirea bunicii care m-a învăţat rugăciunea şi semnul crucii'', a mai spus Margareta Pâslaru.
La evenimentul de lansare de la magazinul Muzica au participat, între alţii, actriţa Emilia Popescu, cântăreţii Stela Enache şi George Nicolescu, iar albumul aniversar este realizat în beneficiul Asociaţiei Nevăzătorilor din România.
Margareta Pâslaru, cântăreaţă, actriţă de teatru şi film şi producător de televiziune, a debutat la finalul anilor 1950. Între filmele în care a jucat se numără „Veronica”, „Gloria nu cântă” şi „Expresul de Buftea”.
Este prima solistă de muzică uşoară care a primit la Cannes Trofeul M.I.D.E.M., în 1969, după ce în România a câştigat Discul de Aur în 1968. La începutul anilor 1980 s-a mutat în Statele Unite şi de atunci participă şi organizează campanii umanitare. Palmaresul său cuprinde peste 700 de înregistrări, rezultat al colaborării cu 65 de compozitori, dar şi al interpretării unor piese din repertoriul străin.
În 1996, a devenit membru de onoare UNICEF pentru promovarea artei muzicale româneşti şi protecţia copilului, iar în 2000, cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti. A primit, în 2013, Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, decoraţia fiind înmânată de principesa Margareta, în numele regelui Mihai I. În 2016, Margareta Pâslaru a fost recompensată cu placheta ”Artist plurivalent”, premiul de excelenţă pentru întreaga carieră oferit de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film.
______________________________
Articol preluat de la news.ro_ 29.03.2018_ autor Patricia Marinescu, foto Octav Ganea;




vineri, 30 martie 2018

Aniversand 60 de ani de activitate, Margareta Paslaru a lansat albumul "Providenta"



Agerpres anunta: “La 29 martie are loc lansarea albumului de autor ''Providenţa'' al îndrăgitei şi apreciatei soliste de muzică uşoară Margareta Pâslaru, prilej cu care artista aniversează 60 de ani de activitate. Evenimentul are loc la Magazinul Muzica, la ora 13.00. Albumul aniversar este realizat în beneficiul Asociaţiei Nevăzătorilor din România. (…)” - https://wwwb.agerpres.ro/documentare/2018/03/29/lansarea-albumului-providenta-al-artistei-margareta-paslaru--81791



Sursa: sapte seri.ro_ 29.03.2018, Margareta Pâslaru lansează album aniversar  "(...) Versurile pieselor sunt semnate de Margareta Pâslaru (Providența, Morfeu Mâinile sale te-au atins, Cumințenie, Avantaj-Dezavantaj, Time is a monster, duet cu Ovidiu Niculescu, Fărâmiță - cu acordeonistul Paul Gheorghe, Diz me tu Live: Ceasul vrăjitor - la pian compozitoarea, Bunicii mei, A nimănui), Ana Blandiana (O furnică poetă, Părinții, Lasă-mi, toamnă, pomii verzi), George Bacovia (Tags - veșnic, singur, plouă), George Țărnea (Nani Făt-Frumos cu George Nicolescu și fetița Angela Gheorghiu, Cântecul jucăriilor părăsite), Oscar Wilde (The Ballad of Reading Gaol, dialog cu Mircea Radu), Marius Tucă (La un capăt al lumii tu, la celălalt eu, cu violoncelistul Ștefan Cazacu), Elena Farago (Era o fântână), Constanța Buzea (Viața merge mai departe)
Orchestratorii melodiilor au fost Andrei Kerestely, Călin Grigoriu, Mircea Drăgan, Radu Goldiș Adrian Antonescu, Nicu Patoi, George Popa, Rolf Arbrich.
Celebra piesă "Lasă-mi, toamnă, pomii verzi" - cel mai longeviv şlagăr componistic se bucură și de participarea actorilor Emilia Popescu, Marius Manole, Rodica Mandache, Mihai Bisericanu, Anca Sigartău, Silviu Biriș, Florin Zamfirescu.(…)”

Margareta Paslaru, Ilinca Belciu, Emilia Popescu, Alexandra Cepraga,
Jolt Kerestely, Oana Georgescu, Andrei Enescu
Evenimentul a fost prezentat de scriitoarea Oana Georgescu, iar printre personalitatile prezente am remarcat compozitori, orchestratori, producatori radio si tv, artisti si reprezentanti ai Asociatiei Nevazatorilor din Romania: Jolt si Andrei Kerestely, Magdalena Tara, Iulia Radu, Segiu Radu Ruba, Lucia Popescu Moraru, Augusta Lazarov Petrescu, Catalin Anchidin, Emilia Popescu, Jeanine Stavarache, Stefan Iancu, Stela Enache, Natalia Guberna, Geanina Corondan. Au fost si George Nicolescu si fetita Angela Gheorghiu, cei care au interpretat impeuna cu Margareta Paslaru piesa “Nani Fat-frumos”.

Margareta Paslaru si Sergiu Radu Ruba             George Nicolescu si fetita Angela Gheorghiu
Magazinul Muzica a devenit neincapator, publicul a inceput sa vina cu mult inainte de ora anuntata iar nerabdarea de a avea noul album si autograful Margaretei Paslaru a intors oarecum firul evenimentelor. Sesiunea de autografe a inceput cu 30 de minute inainte de festivitate si a continuat 2 ore dupa. Cei care reusisera sa se apropie de Margareta Paslaru, sa-i spuna cateva vorbe, sa faca o fotografie si sa primeasca autografe prelungeau cat puteau momentul. La final distinsa artista a multumit pentru  florile daruite din admiratie si respect de catre cei veniti la eveniment.

Margareta Paslaru, Lucia Popescu Moraru, Augusta Lazarov Petrescu

Sursa: news.ro_ 29.03.2018_ autor Patricia MarinescuMargareta Pâslaru a lansat „Providenţa”, album care marchează 60 de ani de carieră: "(…) Este prima solistă de muzică uşoară care a primit la Cannes Trofeul M.I.D.E.M., în 1969, după ce în România a câştigat Discul de Aur în 1968. La începutul anilor 1980 s-a mutat în Statele Unite şi de atunci participă şi organizează campanii umanitare. Palmaresul său cuprinde peste 700 de înregistrări, rezultat al colaborării cu 65 de compozitori, dar şi al interpretării unor piese din repertoriul străin.
În 1996, a devenit membru de onoare UNICEF pentru promovarea artei muzicale româneşti şi protecţia copilului, iar în 2000, cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti. A primit, în 2013, Ordinul Coroana României în grad de Cavaler, decoraţia fiind înmânată de principesa Margareta, în numele regelui Mihai I. În 2016, Margareta Pâslaru a fost recompensată cu placheta ”Artist plurivalent”, premiul de excelenţă pentru întreaga carieră oferit de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film.”
Margareta Paslaru, Stefan Iancu, Catalin Anchidin

Sursa: libertatea.ro_ 29.03.2018_ autor Florin Ghioca, Margareta Pâslaru, în lacrimi la lansarea albumului “Providența” - fragment : "Vizibil emoționată, artista le-a mulțumit tuturor celor care au fost alături de ea în ziua lansării. De altfel, la un moment dat nu și-a putut stăpâni câteva lacrimi amintind de compozitorul George Grigoriu, cel care a lansat-o atât pe ea, cât și pe George Nicolescu, prezent și el la eveniment.
“Vă mulțumesc foarte mult. M-ați emoționat foarte tare. Mă exprim mai bine prin muzică, așa că o să vă las să ascultați muzică. Nu vreau să dezvălui mai mult. Sper să aveți o surpriză”, a spus Margareta Pâslaru (…)”  


Printre multimea de admiratori de toate varstele, i-am recunoscut pe cei veniti din alte orase, de la sute de km. Am remarcat o doamna din Giurgiu care, de 35 de ani revine cu acelasi poster pentru a adauga cate autograf an de an. Celebrul “afis cu ochii Margaretei” a devenit astfel neincapator dar si o cronica a prezentei sale la spectacole si lansari de albume si carte.






joi, 29 martie 2018

Agerpres 29 martie 2018: Lansarea albumului "Providenta" al artistei Margareta Paslaru



Sursa: 29.03.2018_ AGERPRES (Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Adrian Dădârlat)


La 29 martie 2018 are loc lansarea albumului de autor ''Providenţa'' al îndrăgitei şi apreciatei soliste de muzică uşoară Margareta Pâslaru, prilej cu care artista aniversează 60 de ani de activitate. Evenimentul are loc la Magazinul Muzica, la ora 13.00. Albumul aniversar este realizat în beneficiul Asociaţiei Nevăzătorilor din România.
Muzica şi o parte din texte sunt semnate de Margareta Pâslaru. Versurile altor piese cuprinse în album sunt semnate de Ana Blandiana, George Bacovia, George Ţărnea, Oscar Wilde, Marius Tucă, Elena Farago, Constanţa Buzea. Înregistrările au fost realizate în Studioul Jolt Kerestely - 2017, potrivit https://margaretapaslaru.blogspot.ro/.
''Numeroase CD-uri au inclus compilaţii cu piesele celor 65 de compozitori care m-au solicitat, sute de piese. Prin urmare, la aniversare 2018 vă dăruiesc proprii compoziţii izvorâte din preaplinul frământărilor'', spune îndrăgita artistă, potrivit sursei citate. ''Desigur, cel mai longeviv şlagăr componistic 'Lasă-mi, toamnă, pomii verzi" va fi prezent şi prin glasul valoroşilor actori care mi s-au alăturat. Desigur, nu putea lipsi 'Tatăl nostru' compusă în amintirea bunicii care m-a învăţat rugăciunea şi semnul crucii'', menţionează, de asemenea, Margareta Pâslaru.
***
Margareta Pâslaru, una dintre cele mai apreciate soliste de muzică uşoară din România, compozitoare şi textieră, care s-a remarcat de la început prin vocea sa inconfundabilă, se implică în mod constant, de mulţi ani, în acţiuni umanitare, participând în calitate de voluntar al Crucii Roşii Române şi fiind iniţiatoarea unui proiect denumit Banca de Alimente.
În 2000 şi-a lansat, la Bucureşti, albumul ''40 de ani de la primul disc'', drepturile de autor încasate din vânzarea albumului fiind donate prin Crucea Roşie unor orfelinate şi azile de bătrâni.
Albumul ''Margareta Forever'', cuprinzând 26 dintre cele mai frumoase melodii ale artistei, a fost lansat în 2006, drepturile de autor şi de interpret rezultate din vânzarea acestuia fiind donate de Margareta Pâslaru Crucii Roşii Române.
În 2008, Margareta Pâslaru şi-a lansat albumul "Bucuria de a cânta", dedicat dirijorului şi compozitorului Sile Dinicu, sub bagheta căruia artista a înregistrat sute de piese în radio şi televiziune, cât şi muzica filmelor în care a jucat. Margareta Pâslaru a dorit ca drepturile de autor şi de interpret să fie cedate, în semn de apreciere, instrumentiştilor pensionari, foşti membri ai Orchestrei de Estradă Radio.
La 20 noiembrie 2010 artista a sărbătorit 50 de ani de la lansarea primului său disc, printr-o altă lansare, un CD de autor intitulat ''Lasă-mi, toamnă, pomii verzi'', care conţine 25 de piese.
Un nou album, "Margareta 70", produs de Fundaţia Radio România, a fost lansat în anul 2013. Margareta Pâslaru şi artiştii care au participat la realizarea albumului au cedat drepturile din vânzarea acestuia către Crucea Roşie, toate încasările fiind donate programului Banca de alimente.
În mai 2014 a fost lansat albumul de autor "Actorii cântă", un cadou al artistei şi al unor actori sufletişti pentru Campania Naţională "Artiştii pentru Artişti" şi UNITER. Încasările din vânzarea albumului au fost donate în Fondul de Solidaritate Teatrală, fond special deschis la UNITER. "Acţiunile umanitare ale Margaretei Pâslaru sunt multe şi se nasc din dorinţa nestăvilită de a ajuta. Motto-ul 'În tinereţe ne străduim să ne facem un nume, la maturitate trebuie să folosim 'numele' spre binele altora' e un mod de viaţă pentru artistă. Pe care-l trăieşte intens zi de zi", sublinia un comunicat de la acea dată al UNITER.
La 23 noiembrie 2015 a avut loc, la Magazinul Muzica din Bucureşti, lansarea albumului ''Stelele filmului cântă'', un nou proiect muzical cu scop caritabil iniţiat de Margareta Pâslaru şi produs de Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), toate încasările rezultate din vânzarea acestuia fiind destinate ajutorării artiştilor vârstnici, cu probleme de sănătate, care s-au retras din lumea filmului. Albumul ''Stelele filmului cântă'' cuprinde 21 de compoziţii proprii semnate Margareta Pâslaru.
La 30 mai 2016, Margareta Pâslaru a lansat albumul de autor "Cum să te las?", în beneficiul supravieţuitorilor incendiului care a avut loc la clubul "Colectiv" în anul 2015. Artista a afirmat că a lansat acest album din dorinţa de a face ceva pentru a-i ajuta pe cei care au supravieţuit tragediei şi care au în continuare nevoie de medicamente şi tratamente.
Margaretei Pâslaru i-a fost decernat la cea de-a cincea ediţie a Galei Premiilor Muzicale Radio România Actualităţi, în 2007, Premiul de excelenţă. La 12 mai 2013 a fost decorată, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Castelul Peleş din Sinaia, cu Ordinul ''Coroana României'' în grad de Cavaler, decoraţia fiind înmânată de principesa Margareta, în numele regelui Mihai I.
În 2016, la Gala Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF) i-a fost decernată placheta "Artist plurivalent" UARF, Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră, potrivit https://margaretapaslaru.blogspot.ro.
La 7 mai 2012, Margareta Pâslaru şi-a lansat volumul "Eu şi Timpul. Viaţă, vocaţie, viziune", editat la Curtea Veche Publishing. În această carte, artista redă cu sensibilitate momente din viaţa şi din cariera sa, întregite de intensitatea trăirilor şi determinarea care au caracterizat-o întotdeauna, toate acestea însoţite de aproape 100 de ilustraţii din arhiva personală, multe dintre ele prezentate pentru prima dată publicului. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Adrian Dădârlat)




Margareta Paslaru de vorbă cu Laurențiu Damian



Sursa: Radio Clasic.ro – 28.03.2018
Joi, 29 martie de la ora 12:00, invitatul doamnei Margareta Paslaru este cineastul Laurențiu Damian.
Laurenţiu Damian s-a născut pe data de 25 ianuarie 1956 și a absolvit Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L Caragiale”, Secţia Scenaristică şi Regie, cu nota 10. A făcut cursuri de specializare în filme documentare şi de televizune atât în ţară, cât şi în străinătate. În 2003 a devenit Doctor Magna cum Laudae în Cinematografie şi Media. Este profesor universitar doctor al UNATC şi membru din 1990 al Senatului UNATC, precum şi preşedintele Uniunii Cineaştilor din România.
A fost vice-rector al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale – Bucureşti, în perioada 1999-2007. În 2005 a ocupat funcţia de Secretar General al Uniunii Cineaştilor Români. De asemenea, este şi membru de onoare al Cinematecii Italiene din Milano, cât şi membru al UPFAR si UARF.
Autor a peste 600 de articole apărute în reviste de specialitate pe teme de istorie şi estetică cinematografică, Laurenţiu Damian a publicat cărţile Elisabeta Bostan – unde eşti copilărie? şi Despre documentare… şi chiar mai mult. A regizat peste 100 de filme documentare, filme de ficţiune de scurt şi lung metraj, filme experimentale, pentru care a primit premii valoroase. Printre filmele care l-au consacrat se numără: Constantin Brâncuşi. Coloana sa – lecţia despre infinit (premiu Montreal), Onisim Colta – Joc, iluzie, transparenţă şi mântuire, filmul cu care Laurenţiu Damian a fost prezent la Montréal, în cadrul FIFA, şi este al doilea episod din trilogia Geometria iluziei, alături de Evadarea din trup şi de Starea de veghe, Drumul Câinilor şi Rămânerea, Faust. Drumul clipei, Iulian Mihu. Despre el aşa cum a fost. Despre noi aşa cum suntem.



joi, 22 martie 2018

Calendar 22 martie 2002: Margareta Paslaru onorata cu premiul anual "Women of Excellence" la categoria Art & Humanities




IN THE TOP TEN - Margareta Paslaru of Summit, far left, was among the 10 honorees at a recent Women of Excellence Dinner at Westwood restaurant in Garwood. She was nominated by the Union County Commission on the Status of Women for her work in the field of arts and humanities. Offering congratulations are Freeholders, from left, Rick Proctor, Deborah Scanlon and Angel G. Estrada.
"SUMMIT OBSERVER" Thursday, April 11, 2002, With Music, Summit resident bridges gap between east and west (excerpts): „(...) By Joan M. Devlin (...) But there is more. Paslaru was named one of 10 "Woman of Excellence" of Women in Union County, honored for her work in arts and humanities, and for promoting International Children's Day here and through the world. At a recent diner she was presented with a plaque of recognition from the Board of Chosen Freeholders of Union County and a citation from the Senate and General Assembly of the State of New Jersey. The citation read, "For the Status of Women's Excellence Award in the field of Arts and Humanities." Although she never mentions it, a mother herself, she has always been active in children's causes. She volunteers at Overlook Hospital to read stories to the smaller patients, and with her accent and inflections, keeps them spellbound, according to the hospital staff. She has recorded a production of children performing, called "The Human Mosaics: Preparing for International Children's Day 2002," which came out so well with the natural enthusiasm of children from all backgrounds, is now a CD available at Scotti's Record Stores in the area. All proceeds go to a music camp fund to provide music training for needy inner-city children. (....) As for her music, "Our Day, Children's Day," has caught on. "We are the future - think about each otherright now," say the lyrics. In these times, the simple melody and message seem especially meaningful. Paslaru said, "I will really be happy when Children's Day -June 1st - is marked on every calendar in America, like it is in Europe, and we start by having it in our hearts.


De la stanga, primul rand "Women of Excellence": Phyllis Linda Volker, Margareta Paslaru, Honorable, Linda Stender, Tonnie Glick, Reverend Luciel Hatchett, Mary Krech, Mary Ellen McGlynn
Al doilea rand: Rick Proctor, Alexander Mirabella, Deborah Scanlon, Angel Estrada, 
Faheemah El-Amin, Honorable Carla Mazza 
___________________________________________
Union County - Worrall Community Newspapers   Thursday, March 21, 2002: Annual Women of Excellence honored on Friday  (excerpt): One woman dedicated her time and energy to building a health center in Kenya. One woman built a thriving child care center in the City of Plainfield. Another worked to educate rescue workers on spinal cord injury. In all, 10 Union County women will be honored Friday by the Union County's Commission on the Status of Women and the Board of Chosen Freeholders at The Westwood in Garwood at 7 p.m. This is 10th year of the event.
"This is such an important event for women in Union County," said Freeholder Vice Chairman Matry Ruotolo. " It presents women of all ages with role models living and working in their own communities."  While they represent many of Union County's deferent communities, professions and backgrounds, these women have all been chosen because of their dedication, leadership and commitment in their areas of activity." The Women we are honoring come from all walks of life and all parts of Union County, but theyall share one thing in common - a concern about their communities," said Freeholder Deborah Scanlon, liaison to the commission. "All have demonstrated a commitment to building better, stronger communities."
The Union County Commission on the Status of Women was created by the Board of Chosen Freeholders in 1976. In addition to the annual Women of Excellence Awards, the commission develops and presents special programs of interest to women throughout the year, advises the freeholders on women's issues and acts as liaison between the board and the community.
In the Arts & Humanities, the commission will honor Margareta Paslaru of Summit. An internationally acclaimed musician and actress, Paslaru has worked to initiate International Children's Day here and throughout the world. She is an active volunteer in her community with children's causes and in raising international awareness of the arts in her native Romania.
___________________________________________
"Buna dimineata, Israel! Nr.238, 29.07.2002: Margareta Paslaru, renumita interpreta de muzica usoara, populara si internationala, a fost distinsa cu premiul anual "Women of Excellence" de catre Senatul din New Jersay, anunta revista "Meridianul Romanesc".
___________________________________________
Daniela Caraman Fotea, Dimineata,12.07.2004: Trimitând urarile cuvenite Margaretei (rezidenta in New Jersey SUA), insotite de ganduri calde si neumbrita mea admiratie, am primit vesti imbucuratoare (alaturi de felicitarile trimise de ea, “colegelor “ de vedetariat): realizator de filme si seriale de educatie muzicala pentru canalul 36 de televiziune american, Margareta (care filmeaza, regizeaza, isi produce ea insasi emisiunile), este rasplatita pentru stradania ei culturala cu distinctii importante. La “Telly Awards” 2003  (competitie cu insemnatate nationala in Statele Unite) i s-a decernat Statueta de bronz  pentru emisiunea “Impromptu art”. In 2004, programul “Human Mosaics”, primeste  in acelasi context - Gold Classic Telly Award. La concursul international de la Arlington - Texas, show-ul “Forever Music” obtine Crystal Award of Distinction  Premiul de excelenta in comunicarea vizuala (2267 de emisiuni din 11 tari si 48 de state americane au fost supuse jurizarii profesionistilor de televiziune).
“Ati adus cultura, arta, muzica, bunul gust in comunitatea noastra. V-ati impartit cu noi talentul si spiritualitatea. Va multumim!” scria ziarul “Summit Observer”.
Cu ani in urma, inzestrata artista a scris si versuri pentru melodii de Florin Bogardo  CA TINE NU E NIMENI, Vasile V. Vasilache  PASAREA MAIASTRA, Temistocle Popa  SA FII INVINGATOR. Ingemanate, cele trei titluri sugereaza… chiar identitatea Margaretei! Amintindu-mi de filmul “Veronica se intoarce”, in care a detinut rolul principal, tot prin analogie imi doream o cât mai grabnica revedere cu Margareta, aici in Romania.
___________________________________________
Meridianul Romanesc 13 Aprilie - 2002 – USA George Rosianu, Margareta Paslaru a fost distinsa cu premiul anual "Women of Excellence" de catre Senatul statului New Jersey (fragment): Compatrioata noastra Margareta Paslaru, renumita interpreta de muzica usoara, populara si internationala, precum si talentata actrita de teatru si film, este stabilita de aproape 20 de ani in statul New Jersey, unde desfasoara o activitate multilaterala voluntara in domeniul artei si al operelor umanitare, incununata de succese depline.
La 22 martie a.c., Senatul si General Assembly din New Jersey emite o rezolutie prin care o onoreaza pe Margareta Paslaru cu premiul "Women of Excellence" pentru merite deosebite (pe care le vom vedea mai jos) la categoria "Arta si Umanitate". Intr-adevar, Comisia de selectionare s-a orientat perfect cand a propus-o pe dna Margareta Paslaru pentru aceasta inalta distinctie, tinandu-se seama de prestigioasa cariera de peste 40 de ani in slujba Thaliei si luminile rampei. Voi spicui in cele ce urmeaza cateva date din rezolutia Comisiei de selectare.
"Margareta Paslaru, rezidenta in Summit-New Jersey, este o femeie talentata, o solista de muzica usoara de talie internationala, remarcabila actrita de teatru si film, care, alaturi de arta, si-a dedicat timpul operelor umanitare." Astfel, Margaretei Paslaru nu i-a fost greu sa observe ca din calendarul american lipseste o zi foarte importanta de sarbatorit, si anume ziua de 1 Iunie, care in mai mult de 25 de tari este aniversata ca "Ziua Internationala a Copilului", unde cantecele, baloanele, paradele sau simplele celebrari reprezinta clipe de bucurie si veselie pentru copiii de pretutindeni. Hotarata sa indrepte aceasta omisiune, dna Margareta Paslaru a luat initiativa de a face ceva in acest sens.
Pentru inceput, a reusit sa convinga municipalitatea din Summit si din San Francisco, California, care au declarat anul trecut, ziua de 1 Iunie ca "Ziua Internationala a Copilului". Este un pas inainte spre indeplinirea dezideratului ca si in America si pretutindeni in lume, sa fie aniversata ziua de 1 Iunie, asa cum se aniverseaza in fiecare an pe tot cuprinsul Statelor Unite ale Americii, "Ziua Mamei" si "Ziua Tatalui", cu respectul ce se cuvine acordat parintilor nostri. Speram ca nu este departe momentul cand initiativa Margaretei Paslaru va convinge toate statele americane sa cinsteasca asa cum se cuvine aceasta importanta "Zi a copilului", pentru ca ei sunt cei care reprezinta viitorul tarii.
Un alt deziderat al dnei Margareta Paslaru pe care si-ar dori sa se indeplineasca este apelul pe care l-a adresat publicului, de a dona instrumente uzate, care sa fie atribuite copiilor talentati ce dovedesc interes pentru muzica. Pentru ca Margareta Paslaru are in palmaresul ei artistic 700 de inregistrari muzicale-turnee in 29 de tari - 400 de interpretari cu Opera de Trei Parale, sute de concerte, aparitii pe ecran, si pentru ca Margareta este initiatoarea programului muzical de la Overlook Hospital, intitulat "Music is the medicine" si a programului "Sleeping with a smile" dedicat copiilor spitalizati, carora li se citesc povesti la patul de suferinta. De asemenea, varstnicilor le sunt oferite programe muzicale. Si pentru ca neprecupetind eforturile si timpul, Margareta este alaturi de organizatia SAGE "Meals on Wheels" care distribuie gratuit mancare calda la domiciliul oamenilor in varsta.
Ca proprietara a companiei "M"Soul Productions", Margareta si-a completat activitatea multilaterala in arta, cu o noua pasiune, si anume aceea de producatoare de emisiuni documentare pentru micul ecran al canalului de televiziune "TV36".
Pentru toate cele relatate mai sus, i s-a acordat dnei Margareta Paslaru diploma de "Women of Excellence", pe care a meritat-o cu prisosinta. Incheind, cred ca sunt in asentimentul cititorilor nostrii de a o felicita pe ambasadoarea cantecului romanesc pe pamantul american, dorindu-i noi succese in munca pe care o desfasoara, pentru a inveseli inimile copiilor loviti de soarta si a varstnicilor nevoiasi, indiferent de rasa ori religie.
(...) Alaturat prezentam in facsimil diploma emisa de Senatul statului New Jersey prin care se onoreaza munca voluntara depusa de dna Margareta Paslaru in domeniul" Arta si Umanitate"
 ___________________________________________
Octavian Ursulescu, Independentul 24.08.2006: „(...)Pentru meritele si reusitele sale, Margareta Paslaru a fost distinsa in 2002, de catre Senatul si Adunarea Generala a statului New Jersey, cu onorantul premiu “Women of Excellence”, la categoria “Arta si Umanitate” (...)”

Oana Popoiag_ VIVA nr. 174_ dec. 2010: „(...) Americanii i-au aratat recunostinta. In 1998, la 40 de ani de la debut, a avut un turneu in America, la finalul caruia a primit “Humanitarian Distinction Award”, in L.A., iar in 2002 a fost distinsa cu premiul “Women of Excellence”, categoria Arts&Humanities, in New Jersey. (...)”
Margareta Paslaru, Formula AS Nr. 945_ 19-26.11.2010: „(...) Muzica pre-clasica ma relaxeaza in momentele tensionate. De-altfel, Telemann, Bach, Corelli si Vivaldi mi-au slujit si la ilustrarea emisiunilor culturale pe care le-am regizat si produs peste Ocean. Pentru aceste emisiuni, cat si pentru proiectul "1 Iunie - Ziua Internationala a Copiilor", am fost onorata, in 2002, cu premiul "Women of Excellence". (...)”
Margareta Paslaru, replica vedetelor.ro_ 22.12.2010: „(...) Faptul ca am lucrat fara oprire si pes­te Ocean, mai bine de 20 de ani, mi-a adus recunoasterea muncii, a activitatilor cultural-educative desfasurate in folosul so­cie­tatii. Astfel, am fost apreciata de domnul Michael Ferguson in discursul sau (Congressional Re­cord) la „The House of Representatives 2001", onorata ulterior in Union County si de Se­natul statului New Jersey, cu ocazia premiilor anuale „Women of Excellence", in 2002. (...)”









Margareta Paslaru de vorbă cu Mihai Cosma



Sursa: Radio Clasic.ro – 21.03.2018

Joi, 22 martie, de la ora 12:00, doamna Margareta Paslaru vă invită la o ediție de excepție: invitat domnul Mihai Cosma, muzicolog, jurnalist și profesor universitar.
Este redactorul şef al Editurii Universităţii, de la înfiinţare. Din 1991 este redactor la revista Muzica. A fost redactor fondator al revistei Actualitatea muzicală (1990), a cărei activitate a coordonat-o între 2002-2015. Este fondatorul primelor premii oferite de o revistă culturală (în 1990): Premiile de interpretare şi creaţie ale revistei Actualitatea muzicală, ajunse la ediţia XXVI. Între 2009-2011 a fost redactor al revistei de cultură online „ArtActMagazine”. A colaborat şi colaborează cu numeroase ziare şi reviste din ţară şi din străinătate, printre care Evenimentul zilei, Libertatea, Curierul naţional, Cronica Română, Curentul, Cotidianul, Viitorul, Spectacolul muzicii, Muzica, Melos, Euphonia, Balcanii şi Europa, Opera (Londra) ş.a., pentru care a scris peste 800 de articole. A realizat emisiuni la Radio România Muzical şi a participat (începând din 1984) la numeroase emisiuni la posturile naţionale de radio şi de televiziune, printre care şi multe ediţii ale emisiunii Colocviul criticilor muzicali, realizată de muzicologul Iosif Sava). Între 1995-1996 a fost criticul muzical al cotidianului Libertatea. Din februarie 2007 până în septembrie 2009 a ocupat poziţia de comentator, cu rubrică săptămânală de muzică, la cotidianul „Evenimentul zilei”.
A participat la numeroase festivaluri internaţionale, în Statele Unite ale Americii, Germania, Japonia, Italia, Ungaria, Rusia, Grecia, Olanda, Belgia, Luxemburg, Polonia, Bulgaria, China etc. Este membru sau preşedinte în numeroase jurii naţionale şi internaţionale la concursuri de interpretare vocală sau instrumentală şi manager de proiect al Concursului Internaţional de Canto „Le Grand Prix de l’Opera”. A susţinut zeci de conferinţe şi prelegeri în medii universitare, culturale sau diplomatice din România, S.U.A., Japonia şi în multe ţări europene. Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Graţie cărţilor, studiilor, conferinţelor, emisiunilor şi filmografiei pe teme enesciene este considerat un expert în problematica legată de personalitatea, cariera şi creaţia lui George Enescu.
Este membru în consiliul ştiinţific al revistei RevArt a Univeristăţii de Vest din Timişoara şi în cel al revistei ICT in musical field al Academiei de Muzică „Gh. Dima” din Cluj-Napoca.
Cel mai important proiect al muzicologului Mihai Cosma este fondarea şi coordonarea Concursului Internaţional ”Le Grand Prix de l’Opera”, devenit, după 4 ediţii, unul dintre cele mai importante concursuri de canto din lume. Concursul este una dintre foarte puţinele competiţii cu acest profil care au obţinut acreditarea şi calitatea de membru al Federaţiei Mondiale a Concursurilor Internaţionale de Muzică (WFIMC).
A derulat, în calitate de producător, director executiv sau director artistic, numeroase proiecte cu studenţi, absolvenţi şi profesori ai Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti. Pentru punerea lor în operă a câştigat granturi naţionale şi internaţionale şi a beneficiat de sprijin din partea unor sponsori români şi străini. Acestea au fost organizate în comunităţi academice, diplomatice sau culturale din România, Germania, Statele Unite ale Americii, Polonia, Franţa, Italia, Ungaria. Printre ele se numără Mostly Tchaikowsky – Statele Unite (2001), Traviata 150 – Statele Unite (2003), George Enescu’s „Oedipe” – Statele Unite (2005), The Roads of Romanticism – Polonia, Franţa, Italia şi România (2007), The International „George Enescu” Encounters – România (2007,2008,2009), Popasuri enesciene – România (2009, 2010, 2011), CHOPIN 200 – România (2010), Arii şi parafraze (2013), 60 de ani de la inagurarea clădirii ONB (2014), stagiunea simfonică a ONB, stagiunea camerală a ONB, masterclasses ale marilor artişti lirici la ONB şi multe altele. A realizat numeroase expoziţii, dedicate marilor personalităţi ale muzicii, la Operă, la Conservator, în SUA, etc.

luni, 19 martie 2018

Margareta Paslaru, fotografii inedite din copilarie



Sursa: okmagazine.ro_ 13.03.2018_ autor Florentina Iana

Fotografii inedite din copilăria Margaretei Pâslaru
În vârstă de 74 de ani și cu 60 de ani de carieră în spate, Margareta Pâslaru rămâne o artistă activă, care se pregătește de lansarea unui nou album de autor, Providența, eveniment care va avea loc pe 29 martie, la magazinul Muzica.

Dar cel mai bine vândută artistă a anilor ’60 nu este activă doar prin faptul că nu a renunțat la muzică și continuă să compună, ci și prin faptul că este extrem de prezentă pe rețelele sociale. Pe contul de Facebook al cântăreței, Margareta își ține la curent admiratorii cu poze de la evenimente recente, dialoghează cu ei, ba char le răspunde la comentarii.
Însă aceeași pagină de Facebook este și o sursă inepuizabilă de fotografii vechi, din arhiva personală a Margaretei Pâslaru, cele mai inedite fiind cele din copilăria artistei.
Într-una dintre fotografii, o vedem pe Margareta copil, fotografiată în timpul unei lecții de pian cu profesoara sa, Lia Romașcu.
O alta, care datează din 1948, ne-o arată pe artistă la frageda vârstă de cinci ani, la clasa de balet a Floriei Capsali, îmbrăcată într-o rochiță de menuet. 

În fine, o a treia fotografie de genul acesta o înfățișează pe Margareta la vârsta de 15 ani, și anume în anul 1958, când și-a făcut debutul la Casa de Cultură din București.

În fotografiile de mai jos, primite în exclusivitate de la Margareta Pâslaru, o vedem pe artistă la vârsta de cinci ani, cântând la harpă, și într-un portret făcut pe când avea circa trei ani. 










joi, 15 martie 2018

Margareta Paslaru de vorbă cu Irina Sârbu



Sursa: Radio Clasic.ro – 14.03.2018

Joi, pe data de 15 martie, de la ora 12.00, Radio Clasic transmite o nouă ediție a emisiunii realizate de doamna Margareta Pâslaru: invitată Irina Sârbu.
Irina Sarbu s-a nascut la 25 iulie 1983 in București. Artista este laureată a onorantului Premiu pentru debut la Gala de jazz din anul 2003. Potrivit criticului muzical Daniela Caraman Fotea, Irina Sârbu este “cea mai delectantă ofertă națională a domeniului”. Aprecierea criticului a venit comentând un recital în aer liber susținut de Irina Sârbu în cadrul  Festivalului Internațional GEORGE ENESCU.
Cariera tinerei interprete se construiește ascendent de la un concert la altul, repertoriul se diversifică și se îmbogățește, calitatea vocii sale, timbrul special și inconfundabil, bogația imaginației improvizatorice, performanța în acrobație vocală impunând-o definitiv printre cei mai buni tineri vocaliști români de jazz.



sâmbătă, 10 martie 2018

Margareta Paslaru, interviu despre 60 de ani de activitate neintrerupta


Sursa: okmagazine.ro_ 06.03.2018_ autor Florentina Iana, foto Sorin Stana
INTERVIU Margareta Pâslaru: „Chipul meu reflectă iubirea celor dragi“
Ne-am întâlnit cu Pâslărița părinților tăi în locul ei de suflet din Capitală, braseria Capșa, acolo unde am fost curioși să surprindem și gustul acelui parfait special, desertul tinereții artistei.
Nu-i ușor să te afli în preajma artistei care pare a fi ieșit câștigătoare în lupta cu timpul. Pentru că, fără să vrem, suntem implicați într-un fel de luptă în care niciuna dintre părți nu cedează. Noi vrem să punem pe tapet trecutul, în timp ce artista cu mai mult de o jumătate de secol de carieră insistă să povestească prezentul. A fost cel mai bine vândută artistă a anilor ‘60, dar Margaretei nu-i place să se hrănească din amintirile succesului ei de-atunci, mai ales acum, când le pregătește admiratorilor un nou album. Am vorbit, așadar, despre prezent și viitor, într-un decor care sărbătorește eleganța trecutului.
Ați împlinit 60 de ani de când sunteți pe scenă. N-ați obosit?
Pășesc în al 60-lea an activ cu diadema de platină oferită de timp. Parcă ieri serbam primii zece ani de activitate în 1968, alți 40 de ani în 1998, apoi 50 de ani în 2008. M-am hrănit cu muzică, am gustat dans, teatru, film, am scris scenarii și le-am regizat. Risc de când mă știu cu fiecare primă audiție, emisiune TV, cu fiecare compoziție, risc.
Care este secretul energiei dvs. extraordinare, la vârsta de 74 de ani?
„Pasiunea e-acel ceva ce-ți dă putere, ca sorbind venin să crezi că-i miere”. Este un vers dintr-o compoziție proprie din anul 1972. Îmbrățișez solitudinea creatoare, savurez avangarda, am rămas un spirit liber. Muzica înseamnă dăruire, contopirea simțirilor cu spiritul.
Spuneți-mi de ce ați ales să donați drepturile de autor de pe ultimul album Asociației Nevăzătorilor din România?
Faptul că în 2017 s-au închis și unitățile protejate la care lucrau persoane cu deficiență de vedere m-a tulburat profund. Vom putea face o diferență acordând asociației suport moral și material, prin vânzarea muzicii mele. Din 1993, fiecare CD și DVD vândut au avut o finalitate umanitar-caritabilă, în sprijinul unor cauze meritorii. Spirala vieții urcă spre cer, la 75 de ani va începe numărătoarea inversă. Prin urmare, las prin testament toate drepturile, rezultate din muzica interpretată la TV, pe discuri, CD-uri, YouTube și din filmele în care am jucat, tinerilor debutanți în film. Fie ei actori, regizori, scenariști, producători, muzicieni din lumea filmului. Astfel, „Premiul Anual pentru Originalitate”, în valoare de 1.000 de dolari, care îmi poartă numele – demarat în 2010 și oferit an de an – va continua după ieșirea mea din scenă (râde). Sunt aproximativ 800 de  înregistrări, inclusiv compoziții proprii – muzică și text – precum și texte pentru alți compozitori, plus adaptarea unor șlagăre în limba română.

Când lansați noul album?
Joi, 29 martie, la magazinul Muzica, anticipând sărbătoarea Floriilor, lansare la care sunt invitați toți cei care-și sărbătoresc onomastica. Va fi, astfel, o dublă sărbătoare. Tot atunci, melomanii vor primi bonus caietul III cu partiturile propriilor compoziții. După zeci de compilații cu sute de melodii cunoscute, am compus și înregistrat noul album de autor „Providența“, cu 25 de titluri. Înregistrările au avut loc în studioul compozitorului Jolt Kerestely, cu care am colaborat încă din 1964, la Radio. Am conceput anumite melodii cu text cu tot: „Mâinile sale te-au atins, Cumințenie“, omagiu adus lui Brâncuși, apoi „Providența“, „Morfeu“, „Avantaj-Dezavantaj“, „Time is a monster“, în duet cu actorul Ovidiu Niculescu, „Fărâmiță“, în amintirea lăutarului Fărâmiță Lambru. Alte compoziții au fost  inspirate de  versurile poeților, de pildă Ana Blandiana, în piesele „Părinții” și „O furnică poetă”. Am interpretat un alt duet cu Mircea Radu, „The Ballad of Reading Gaol”, după Oscar Wilde. În piesa „Tags-veșnic, singur, plouă”, inspirată de poezia „Rar“ de George Bacovia, mulți s-au regăsit.
Cum arată o zi din viața dvs? Cât este muncă și cât este timp liber?
Depinde. Îmi descarc ideile la pian, cizelez armoniile, textul. Apoi lucrez cu  orchestratorii. Urmează programarea înregistrării pentru care mă pregătesc studiind interpretare. În altă zi, revin la mixaj. Timpul liber ocazional este productiv și el, citesc, învăț, studiez, dau curs unor invitații la evenimente culturale. În funcție de locul în care trebuie să ajung, îmi schițez singură costumul, îmi aleg ținuta vestimentară.
Ce aminitiri vă leagă de braseria Capșa, aici unde ne-am întâlnit pentru ședința foto?
Sunt fascinată de arhitectura, istoria și rafinamentul acestui loc. Braseria servea în anii ’60 un parfait de alune senzațional. Îmi tratez prietenii și în prezent cu aceeași rețetă.
Simțiți vreodată nostalgie după tinerețea și frumusețea dumneavoastră?
Nu. Chipul meu reflectă iubirea celor dragi și aprecierea publicului de toate vârstele.
Există acest curent puternic împotriva hărțuirii sexuale căreia îi cad victime femeile. În tinerețea dumneavoastră vă loveați de așa ceva?
Nici vorbă. Primeam flori și complimente. Se spune că atitudinea serioasă  dezarmează intenții de acest fel.
Pe blogul dvs. vorbiți despre admiratori fideli. Va întâlniți cu fanii, interacționați cu ei pe mail sau pe social media?
Fanii veniți din alte orașe se întâlnesc la magazinul Muzica, pentru a-și completa colecția cu noile mele albume, revin la Târgul Gaudeamus și la Bookfest, unde eu susțin sesiuni de autografe. Mă informează despre muzica difuzată la Radio, TV, își distribuie videoclipuri, fotografii. Le mulțumesc tuturor pentru fidelitate și flori.
La Festivalul Mamaia, în 1976
Care este cea mai mare defavoare pe care le-o face Internetul persoanelor publice?
Reciclarea unor știri eronate, exagerări, lucruri care induc în eroare publicul, afectează credibilitatea, devin toxice pentru cititorii tineri. Vorba cântecului meu din 2012: „Libertatea nu se-nvață, ci reflectă un fel de-a fi”.
Ne-ați vorbit, în timpul ședinței foto, despre un pas de dans prezentat într-un videoclip.
Propria coregrafie pe scenă și în emisiuni TV era diferită de la o piesă la altă. Ușurința mișcărilor se datora și faptului că am studiat în copilărie cu maestra de balet Floria Capsali. La melodia „Nimic de zis”, compusă de Ion Cristinoiu, am inclus pași pe care, ani mai târziu, i-am zărit la alte soliste. Iată impresia compozitorului Edmond Deda: „Margareta Pâslaru s-a impus în viața muzicii ușoare românești printr-un stil personal de interpretare, la crearea căruia au contribuit calitățile de timbru și inflexiuni ale vocii sale, talentul ei actoricesc înnăscut. Margareta a știut – intuitiv – să creeze un stil atât de original, încât mulți dintre interpreții noștri apăruți ulterior au fost tentați să o imite”.
V-am găsit schimbată față de întâlnirile noastre anterioare. Arătați minunat și aveți un look nou.
După doi ani în care m-am jucat colorând părul albastru, „asortat“ ochilor, am ales recent părul natural, alb-argintiu.
Spuneați că și vestimentația pentru această ședință foto este creație proprie. Ce v-a inspirat?
Atmosfera aparte a braseriei Capșa mi-a stârnit imaginația, am desenat schița costumelor, iar croitoreasa cu care colaborez de mult, doamna Ferentz, le-a executat aidoma. Vorbind despre accesorii, mănușile purtate la această ședință foto le-am găsit la bunica mea. Ele completează și în prezent eleganța ținutei, după cum umbreluța de dantelă folosită la Festivalul Mamaia din 1976 a conturat atmosfera piesei încredințată de Vasile Vasilache Jr. Iar pentru costumul purtat la sesiunea foto, s-au deșirat numeroase coliere de perle, pentru a fi creat efectul mânecilor.



Știu că anumite ținute purtate de dvs. în trecut sunt expuse acum la Muzeul Național de Istorie. Care anume?
Costumele selecționate pentru expoziția „Prietenii muzeului“ au fost create în anii ’60 și ’70, în colaborare cu arhitecții Ghițulescu. Invitată la festivaluri internaționale, purtam mereu ținute cu elemente folclorice stilizate. La festivalul Maria Tănase de la Craiova, de exemplu, am purtat un costum inspirat de țesături oltenești.

Ce simțiți când vă auziți melodiile de demult la radio?
Difuzarea pieselor din anii ’60-’70’ trage înapoi. Eu merg înainte, optez pentru noile albume de autor cu finalitate caritabilă.
Pe de altă parte, există un trend al remixării melodiilor vechi. Ați fi de acord cu un remix al melodiei “Lasă-mi, toamnă, pomii verzi”, de exemplu?
Tendințele nu mă afectează, eu îmi păstrez stilul. Faptul că diferite generații de cântăreți preiau șlagărele unor vedete poate fi un compliment, dacă se respectă tema melodică și textul. Trupa Niște băieți a înregistrat o versiune nostimă a compoziției mele, „Lasă-mi, toamnă, pomii verzi“, inspirată de versurile Anei Blandiana. O altă versiune interesantă a piesei este aceea pe care o puteți asculta chiar pe albumul Providența, reorchestrată de George Popa și interpretată de actori valoroși.
_________________________________________

Revista OK Magazine nr. 05(209) 1-14 martie 2018