"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 3 martie 2023

adevarul.ro: „O legendă... Margareta Pâslaru - 65 de ani de carieră". Artista vine la vernisajul expoziției organizate de MNIR

 Sursa: adevarul.ro, 01.03.2023, autor George Andrei Cristescu

https://adevarul.ro/stil-de-viata/cultura/o-legenda-margareta-paslaru-65-de-ani-de-2246240.html

 

„O legendă... Margareta Pâslaru - 65 de ani de carieră". Artista vine la vernisajul expoziției organizate de MNIR


Expoziţia "O legendă... Margareta Pâslaru - 65 de ani de carieră" va fi vernisată, miercuri, la Muzeul Naţional de Istorie a României, în prezenţa artistei, şi va cuprinde creaţii vestimentare, discuri rare, afişe de teatru şi film, diplome şi distincţii, potrivit Agerpres.

Margareta Pâslaru. FOTO afiș expozitie MNIR

„Ce modalitate mai bună de a inaugura Luna Femeii decât printr-o expoziţie dedicată uneia dintre cele mai valoroase şi apreciate artiste ale României? Cântăreaţa, compozitoarea, textiera, actriţa de teatru şi film, regizorul artistic, producătoarea, scenarista, scriitoarea, realizatoarea de radio şi TV Margareta Pâslaru sărbătoreşte, în anul 2023, 65 de ani de carieră", se arată într-un comunicat al MNIR, transmis Agerpres.

O carieră fabuloasă în care a colaborat cu peste 60 de compozitori, în care a consemnat 231 de apariţii pe suport discografic (doar la Electrecord a lansat, până în 2011, 66 de discuri, la care se adaugă 22 de discuri în străinătate) şi a înregistrat aproape 800 de piese, în care a apărut în filme şi piese de teatru, a fost difuzată permanent la radio şi a primit recunoaşterea internă şi internaţională.

Vizitatorii Muzeului Naţional de Istorie a României vor avea ocazia să descopere, pe lângă creaţiile vestimentare proprii ale Margaretei Pâslaru, o serie de discuri rare, afişe ale spectacolelor de teatru şi concertelor de muzică uşoară, diplome şi distincţii primite, reviste, albume cu articole de presă etc.

 Încasările albumului care va fi lansat în luna martie 2023, vor fi donate integral Ambulanţei pentru Monumente.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 1 martie - 2 aprilie şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică.

Considerată de mulţi o artistă complexă, a cărei voce oferă posibilităţi infinite, Margareta Pâslaru a fost sursă de inspiraţie pentru nu mai puţin de 65 de compozitori. Henry Mălineanu, Aurel Giroveanu, Edmond Deda şi Nicole Kirculescu sunt doar câţiva dintre compozitorii clasici ai muzicii uşoare care i-au încredinţat marii artiste creaţiile lor.

Dintre creaţiile sale muzicale fac parte „Timpul“, „Dacă ai ghici“, „Diamant fermecat“ şi „Lasă-mi toamnă pomii verzi“, iar cea din urmă s-a calificat prin votul publicului în „Top 80“ Radio România Actualitaţi, ca fiind una dintre cele mai frumoase melodii din ultimii 80 de ani. Printre filmele în care a jucat se numără „Fumatul strict oprit“ (1961, regia Valeriu Lazarov); „BD la munte şi la mare“ (1971, regia Mircea Drăgan), „Veronica” (1972, regia Elisabeta Bostan) şi „Moartea domnului Lăzărescu” (2005, regia Cristi Puiu).

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu