"Margareta Paslaru Un mit al muzicii usoare romanesti” – compozitorul George Grigoriu, Super Magazin 07.1994; “O legendă vie a României, o artistă cu totul speciala” - J.National 9.07.2008; “Margareta Paslaru este o mare, mare artista” – regizoarea Elisabeta Bostan, Adevarul 27.09.2008; “Mitul Margareta Paslaru continua sa traiasca!” – Jurnalul Saptamanii, Tel Aviv 5.11.2009 I. Segal; “Talentul universal al Margaretei Paslaru reprezinta intr-adevar un fenomen extraordinar” – Borba, Belgrad 1965; “Am considerat parcurgand paginile de creatie ale Margaretei Paslaru ca domnia sa face parte din clasicismul muzicii romanesti prin valoarea compozitiilor” - prof. dr. Mihai Cosma TVR3 2010; “Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor” – muzicologul Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008; “La începutul primăverii, doamna Margareta Pâslaru, un adevărat icon al muzicii românești, pășește în cel de-al 63 an de carieră artistică iar Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziții retrospective. Margareta Pâslaru este o figură emblematică a lumii artistice românești, cântăreață, compozitoare, actriță și realizatoare TV și radio.” - muzeulmunicipiuluibucuresti.ro 26.02.2021; “Margareta Pâslaru este onorată ca una dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii româneşti, cu o carieră absolut fabuloasă.” - Rador.ro, 09.07.2021

Faceți căutări pe acest blog

marți, 4 iulie 2023

Actualitatea muzicala: Margareta, dupa 65 de ani ...

Sursa: Actualitatea muzicala nr. 6, iunie 2023, autor Marius Gherman

https://ucmr.org.ro/Texte/Actualitatea-Muzicala-2023-06.pdf

 

Margareta, după 65 de ani ...

 

Magazinul „Muzica” a retrăit emoţia lansărilor discografice importante, un numeros public umplând până la refuz parterul magazinului. Şi în nici un caz doar cu melomani nostalgici, care au crescut cu muzica Margaretei Pâslaru, dar şi cu mulţi tineri, nemaivorbind de interesul uriaş din partea posturilor TV. Îndrăgita artistă şi-a lansat cu această ocazie un nou album discografic, “Timpul nu moare”, pe copertă fiind precizat faptul că acest CD marchează “65 de ani în showbiz”. Da, aţi citit bine, fiindcă Margareta, care împlineşte opt decenii de viaţă în luna iulie, a debutat la doar 15 ani, aşa încât o rememorare a carierei ei excepţionale se impune. Astfel, în 1958 a fost remarcată, pe scena unei case de cultură din Capitală, de dirijorul Paul Ghentzer, cu orchestra căruia cânta la concertul respectiv şi Trio Grigoriu. Evident că a fost remarcată atunci şi de compozitorul George Grigoriu, care în anul următor îi încredinţează primul mare şlagăr, “Chemarea mării”, înregistrat alături de orchestra dirijată de Sile Dinicu, cu Paul Urmuzescu la pupitrul de sunet, în studioul T6 de la Radio (peste 2 ani acest cântec va atinge, pe un disc Electrecord, tirajul de 26.000 de exemplare).

Fetiţa talentată, cu codiţe, ochi frumoşi şi aluniţă intră rapid în atenţia tuturor, dovadă că în 1960 apare pe coperta revistei “Flacăra”, iar în 1962 face parte din distribuţia filmului “Doi băieţi ca pâinea caldă”, în regia lui Andrei Călăraşu.

În acelaşi an încep repetiţiile la Teatrul Bulandra, cu “Opera de trei parale” de Bertold Brecht, a cărei premieră va avea loc în 1964 şi din distribuţia căreia Margareta Pâslaru făcea parte alături de actori reputaţi, dar şi de Maria Tănase, versurile cântecelor fiind semnate de poeta Nina Cassian. Aşa încât e total greşită afirmaţia făcută de unii cum că s-ar fi lansat la prima ediţie a festivalului de la Mamaia, în 1963, având în vedere că până atunci înregistrase, la Electrecord şi la Radio, nu mai puţin de 56 de melodii, apărute pe 9 discuri proprii (3 de ebonită şi 6 de vinil) şi pe 33 de compilaţii (3, respectiv 30). Mai mult, este remarcată şi de presa din Ungaria, Polonia, RDG şi celelalte ţări socialiste, unde discurile sale sunt exportate, articolele menţionând tirajele fabuloase, de 300.000 de unităţi încă din 1963 şi de 350.000 în anul următor.

În 1968 avea deja înregistrate 100 de creaţii de muzică uşoară, drept care CSCA (Consiliul de stat pentru cultură şi artă) şi Electrecord i-au înmânat un Disc de aur pentru vânzări CONSTANTE - şi nu doar pentru un anume exemplar, ca în zilele noastre. Aşa încât s-a luat pe drept cuvânt decizia ca Margareta Pâslaru să ne reprezinte la celebrul MIDEM (Târgul internaţional al discului şi al editurilor muzicale) de la Cannes, fiind însoţită de directorul casei de discuri Electrecord, Teodor Carţiş. Acolo, artistei i-a fost înmânat tradiţionalul “Disc de marmură”, alături de celebrităţi cum ar fi Amália Rodrigues, Maurice Chevalier, Adriano Celentano, Mireille Mathieu (cu care s-a revăzut acum câţiva ani la Sala Palatului), Udo Jürgens sau Roberto Carlos, ca să cităm doar câteva nume.

Să mai amintim doar că Magareta Pâslaru a fost laureată a primei ediţii a festivalului internaţional “Cerbul de aur” de la Braşov, în martie 1968, pentru că ulterior artista a scris pagini glorioase pe răbojul muzicii noastre uşoare. La evenimentul de la magazinul Muzica au fost remarcaţi poeta Ana Blandiana (autoarea versurilor marelui şlagăr “Lasă-mi, toamnă, pomii verzi”, ce figurează pe disc), compozitorii Mircea Drăgan (vechi colaborator) şi Andrei Kerestely (înregistrări, masterizare, orchestraţii la acest album de colecţie). La Muzeul Naţional de Istorie a României a putut fi admirată expoziţia „O legendă – Margareta Pâslaru – 65 de ani de carieră”. Fie că va fi prezentă, fie că nu la aniversarea a 60 de ani de la prima ediţie a festivalului de la Mamaia, în luna august, numele Margaretei Pâslaru va fi rostit întotdeauna cu imens respect, aşa cum merită această legendă a genului. (Foto: Sorin Stana)



 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu