Sursa: TVSatelit_nr.24(485)-3-16.12.2010_Margareta, supervedeta anilor '60; autor Cristian Horga
Margareta Paslaru canta de la patru ani si a cunoscut succesul in perioada adolescentei. La peste 50 de ani de la debutul in muzica usoare, artista continua sa inspire noile generatii.
La vremea la care alti copii abia invatau despre lumea inconjuratoare, Margareta Paslaru stia deja ce vrea sa faca in viata, sau poate ca talentul a ales pentru ea. “Muzica era in sange. Chemarea artistica s-a manifestat timpuriu. Debutul pe scena a avut loc la varsta de 4-5 ani, in opera “Cio-Cio-San”, jucand rolul copilului”, isi aminteste indragita artista. Au urmat recitalurile instrumentale organizate in cadrul clasei de pian a doamnei Lia Romascu si participarea la spectacolele de balet in coregrafia maestrei Floria Capsali, pe care Margareta Paslaru le considera “doar un preludiu” pentru debutul in muzica usoara.
Fotografie realizata la Sibiu, in culisele spectacolului de opera “Cio-Cio-San”
Margareta Paslaru avea doar cinci ani
Nasterea unei legende muzicale
La 15 ani, Margareta Paslaru isi face debutul in muzica usoara pe scena Casei de Cultura Grivita Rosie. Impresionat de talentul adolescentei, George Grigoriu, pe atunci in “Trio Grigoriu”, i-a compus piesa “Chemarea marii”, primul ei slagar. Intalnirea cu lumea televiziunii a venit in aceeasi perioada. “Doamna Ileana Pop (n.r. – care realiza emisiuni televizate) m-a remarcat la Casa de Cultura Grivita Rosie si m-a dus la o auditie, pentru Valeriu Lazarov. M-am prezentat cu melodii din filme, in limba italiana si spaniola.” Cativa ani mai tarziu, tanara Margareta Paslaru devenise deja una dintre cele mai apreciate cantarete ale perioadei, “insa pe masura ce succesul devenea mai mare, cresteau si emotiile, realizand responsabilitatea uriasa de a multumi milioanele de telespectatori care ma priveau pe micul ecran. Aveam idei indraznete pentru acele vremuri, diversificarea paletei interpretative devenise o caracteristica, aduceam originalitatea pe care publicul o astepta de la mine”. Cantareata a primit Discul de Aur de la Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta (CSAC) in 1968, pentru vanzari constante, si, un an mai tarziu, a fost aleasa sa reprezinte Casa de Discuri Electrecord la Targul International al Discului (MIDEM) de la Cannes. “Eram prima solista de muzica usoara de la noi care urca pe scena MIDEM”.
Asa arata Margareta Paslaru in perioada
in care a debutat la Casa de Cultura Grivita Rosie
Artista a studiat pianul cu Lia Romascu de la o varsta frageda
Preferata internautilor
Privind in urma, Margareta Paslaru considera ca realizarile anilor ’60 s-au consolidat in anii ’70 si au evoluat in perioada urmatoare, iar premiile castigate de-a lungul carierei “au oglindit diamantele trudei, aurul respectului, platina valorii”. In zilele noastre, cand o mare parte a publicului s-a mutat pe internet, artista continua sa inregistreze un succes remarcabil, “judecand dupa numarul accesarilor pe YouTube, 4.529.222 – evidenta contabilizata de fani lunar. Media zilnica este de 3.247”.
Sprijin pentru artisti
Pe 20 noiembrie, Margareta Paslaru a lansat CD-ul de autor “50 de ani de la primul disc” – “Lasa-mi toamna, pomii verzi”. Artista a inclus pe noul material doar melodiile care ii poarta semnatura, iar incasarile realizate din vanzari sunt destinate unei cause nobile. “Sute de melodii ale celor 65 de compozitori care mi-au incredintat lucrarile lor – unii scriind special pentru mine – au aparut pe zeci de discuri de-a lungul anilor. De data aceasta, am ales propriile piese, astfel incat drepturile ce mi se cuvin sa fie directionate catre Campania «Artisti pentru Artisti»”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu